Как да си направим Бенджамин фикус бонсай

3
1620
Рейтинг на статия

Бонсай е изкуството на хармонията и баланса, това е процесът на създаване на компактни дървета, настройване на човек на една и съща дължина на вълната с природата. За да направите бонсай със собствените си ръце, е важно да се научите как правилно да боравите с растението и да му осигурите качествени грижи. Формирането на бонсай от фикуса на Бенджамин е доста често срещано хоби, защото отглеждането на такова придирчиво растение е лесно и дори за начинаещи. Освен това растението не се нуждае от допълнителен период на покой.

Фикус Бенджамин Бонсай

Фикус Бенджамин Бонсай

Особености на отглеждането на бонсай

Направи си сам Бенджамин Фикус Бонсай се отглежда от много градинари. В допълнение към споменатия сорт, те често прибягват до образуването на бонсай от Бенгалия, пъстър, тъмнолистен, ръждиво-червен и тъп фикус. Фикусът на Benjamin и Microcarp Ficus обаче са по-податливи за формиране със собствените си ръце. Необходимо е да се осигурят висококачествени грижи за растенията, за да се предотврати падането на листата и влошаването на външния им вид. Майсторският клас ще бъде доста полезен, който включва поетапното създаване на бонсай от фикуса на Бенджамин.

Независимо от вида на растението е важно стриктно да следвате тези стъпки:

 • правилно засадете цвете;
 • своевременно изрязване и оформяне на короната и корените;
 • осигуряват периодична трансплантация и текущи грижи.

Удобно е да се формира бонсай от фикуса на Бенджамин по много начини, включително:

 • разклонена коренова система на растението;
 • наличието на масивни, гофрирани и украсени стволове;
 • способността за бърз растеж и развитие на листа и корени;
 • наличието на красива кора и малки листа.

Получаването на красиво дърво с подходящи грижи е възможно след няколко години. Много е важно да се обърне внимание на избора на формата на декоративната структура, тъй като развитието на фикуса зависи от това. Специализиран майсторски клас може да каже как да оформите растение. За фикусите най-подходящи са опциите по-долу.

 1. Традиционната изправена форма, която се избира главно от начинаещите производители поради своята простота, защото прав стълб и разклонени дебели корени са достатъчни, за да се получи бонсай. При изправена форма броят на клоните постепенно намалява нагоре.
 2. Неправилната изправена форма се отличава с наличието на лек завой в багажника (може да има няколко от тях). Всеки завой трябва да бъде оформен със собствените си ръце с помощта на връзки. Нито чаршафите, нито коронките не могат да бъдат извън контейнера.
 3. Наклонената версия предполага, че багажникът е наклонен на една страна, докато корените са "обърнати" в обратна посока.
 4. Раздвоената форма говори сама за себе си. В този случай един общ корен дава чифт стволове. Формирането на такъв вариант у дома се счита за доста трудно.

За отглеждането на бонсай могат да помогнат 2 манипулации. Това може да бъде образуването на корени или корона със собствените си ръце.Що се отнася до първия вариант, достатъчно е само многократно подрязване. За да се улесни задачата, често се използва просторен голям контейнер, пълен с висококачествен дренаж. Важно е да следите подрязването, така че листовете да не започнат да падат и да пожълтяват. Грижата за фикуса зависи и от храненето.

Важен елемент от създаването на декоративно дърво е изборът на контейнер, защото не може да се нарече обикновена саксия за цветя. Бонсай може да се отглежда в контейнери с размер не повече от 30 см и дълбочина не повече от 5 см. Краката на контейнера трябва да достигнат 10-15 мм височина, а самият контейнер трябва да бъде снабден с дренажни отвори: по един на всеки 10 кв. см.

Действия за формиране на короната и багажника

Оформянето на ствола е един от важните етапи на отглеждане. За да придадете на дървото необходимата форма у дома, имате нужда от тънка тел, допълнена с изолация, под която се поставя мека кърпа, за да се предотврати увреждането на кората на растението. След това трябва да продължите по следния начин:

 • след вкореняване на разсада, багажникът трябва да бъде увит в планираната точка на огъване и леко затегнат;
 • след това фикусът на Бенджамин се огъва в желаната посока;
 • в края на няколко месеца жицата може да бъде премахната, тъй като дървото ще фиксира желаната форма самостоятелно: телта трябва да бъде внимателно отрязана с заточени ножици.

Започвайки резитба, която никога не носи усложнения и проблеми на фикуса, важно е да запомните, че това трябва да се направи само след като на издънката се появят 5-10 листа.

Невъзможно е да се отговори на въпроса как да се направи бонсай от Benjamin ficus, без да се докосне темата за резитбата: тя допринася за активния растеж и растежа на зелената маса от растението. След извършване на манипулациите, 1 клон трябва да остане с 2-5 листа. За да извършите резитба у дома е лесно стъпка по стъпка:

 • резитба фикус Бенджамин винаги започва от дъното на короната;
 • образуването му трябва да протича по плана за придаване на желаната форма;
 • когато съкращавате клони, не е нужно да докосвате листата на растението;
 • след резитбата е важно да се смажат щетите с градински вар.

Най-доброто време за извършване на резитба е пролетният период, а лятото е подходящо за коригиране на "прическата", когато можете да премахнете стърчащите клони, които не отговарят на идеята. Подрязването е строго забранено след пристигането на есента и през зимата, когато фикусът навлиза в период на покой.

Преди да оформите своето компактно и уютно дърво, важно е да запомните една интересна особеност на растението: фикусите винаги „кървят“. Повреденото след рязане място се покрива с млечен сок, който е опасен за хората.

Характеристики на мерките за грижа за бонсай

Грижата за декоративен фикус у дома е съвсем проста. За да избегнете проблеми с него, трябва да вземете предвид препоръките на професионалистите.

 1. Можете да отглеждате бонсай в западната или източната част на апартамента, защитени от пряко излагане на слънце. Дървото може да се постави на прозорците и да се постави в самата стая. Важно е контейнерът винаги да е снабден с топлина и открито.
 2. Растението трябва да бъде защитено от течение и климатични промени (особено през студения сезон).
 3. От фикуса, отглеждан в стайни условия, необходимите полезни компоненти, които хранят почвата, се измиват мимолетно, поради което нуждата от торене се увеличава. По-добре е да се храни дървото редовно, като се използват специални торове. През цялата пролет и лято растението се подхранва на всеки 14 дни, а в мразовити сезони подхранването се намалява до 1 път за 30 дни.
 4. Грижите не могат да бъдат пълни без ежедневно, макар и не обилно поливане. Най-добрият вариант е да използвате спрей бутилка. Възможно е да се отглежда декоративно дърво само поради допълнителна влага в короните: без тази стъпка листата ще изсъхнат и окапнат. Съществува и риск от развитие на инфекция.
 5. За хранене можете да използвате химически и органични торове.
 6. За да извършите трансплантация, ще трябва сами да закупите или приготвите специална смес.

След като са преминати всички етапи, контейнерът се поставя на тъмно място. Говорейки за саксийната смес за бонсай, важно е да се отбележи, че фикусите се считат за най-непретенциозните растения, поради което се разбират с всякаква почва. Но въпреки това е възможно да се отглежда истински японски бонсай само на специален хранителен субстрат от еднакво съотношение на плодородна трева, листни почви, въглища и половината от дела на пясъка. Правейки го сам и приготвяйки сместа, спестявате пари и следите отблизо съставките, които използвате. При липса на възможност, в домашно приготвен вариант на сместа се използват готови почви или универсални слабо кисели субстрати.

Естествената вентилация, дренажът с течност и оксигенирането на корените се получават с помощта на дренаж. За да образувате специален дренажен слой за плитък контейнер, трябва да следвате определена последователност от действия: първо долните отвори са покрити с пластмасова мрежа, която е покрита с едър пясък и няколко сантиметра от основата.

Правила за трансплантация и поливане

През първите 3 години декоративното дърво се трансплантира всяка година, като се използва нов субстрат, а размерът на новия контейнер трябва да надвишава предишния с няколко сантиметра. Дъното на контейнера се пълни с едър пясък и се затваря с мрежа, субстратът запълва само 1/3 от контейнера. След изваждането на фикуса се отърсва от натрупаната мръсотия и се измива с топла вода. Корените се съкращават с 50%, а тънките нишковидни корени се изхвърлят напълно. Останалите рани могат да бъдат лекувани с разтвор на активен въглен. Ficus се поставя в контейнер и се покрива по такъв начин, че да оставя горната трета на корените над земята. Земята се уплътнява (но не прекалено), полива се и се покрива със сфагнум.

Поради малкия размер на контейнера е важно да следите редовното поливане на бонсай: не трябва да пропускате нито един ден, защото всеки лист се нуждае от допълнителна влага. Ако е възможно, можете да инсталирате овлажнител за въздух в апартамента, да поставите малка купа или фонтан, пълна с вода, близо до дървото. Такива мерки помагат да се повиши нивото на влажност, особено когато бонсайът се намира в близост до нагреватели, камини и др. През горещия сезон трябва да пръскате растението с вода 2-3 пъти на ден.

По този начин, формирането на бонсай от фикус е по силите на всеки производител, дори без опит в растениевъдството. Тези, които са успели да отглеждат бонсай, отбелязват, че този процес не само успокоява нервите, разнообразява свободното време и допринася за декорацията на стаята, но също така има положителен ефект върху здравето. Грижата за растението с течение на времето се превръща в навик и приятно забавление.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус