Сорт Ficus Ali

0
2221
Рейтинг на статия

Фикусите се използват като декоративни растения от дълго време; днес те са приятни за окото в много домове. Ficus Ali Binnendijka е едно такова декоративно растение. Ficus Ali (Ficus Binnendijkii), известен още като Binnendijka или Ivolistny ficus, е едно от най-известните декоративни растения от този вид. В историята на произхода на цветето се споменава името на Саймън Бенедикт, който е открил този вид.

Фикус Али

Фикус Али

В тропиците има такова разнообразие от растения. В света има голямо разнообразие от фикуси, но именно сортът Али се различава от своите колеги по размера и структурата на храста. Освен това фикусът Али има необичайна форма и цвят на листата. Що се отнася до размера на това растение в естествената му среда, сортът Али достига височина от 15 m или повече, но в закрити условия расте само до 2 м. Този вид е непретенциозен, така че грижата за фикуса Binnendijk не е трудна .

Характеристики на фикус Али

Именно фикусът Binnendiyka Ali е най-честият вариант, избран от производителите на цветя. Този вид фикус има много ярък, забележим цвят. Обръщайки внимание на формата на листата, може да си помислите, че пред очите ви има малка върба. Да, върба и фикус Али много си приличат. Ficus Ali има дълги листа от зелен и тъмен цвят, които плътно обгръщат и обрастват ствола.

На дължина листата могат да достигнат 30 см, а на ширина - не повече от 7-8 см. Външно фикусът Али е подобен на сорта Амстел. Той също има сходство с върбата в това, че и при двете растения, поради тънките и дебели листа, клоните, неспособни да издържат на стреса и не разполагащи с толкова сила да се задържат, слизат под тежестта си. Според фън шуй се смята, че домашният фикус носи положителна енергия на хората.

Осветление и температура

Помещението, в което ще се намира фикусът, трябва да бъде възможно най-леко. Ще бъде добре да изберете източната страна на корпуса. Не забравяйте обаче, че независимо от това как растението обича светлината, то трябва да бъде защитено от прекалено наситена слънчева светлина, ако не искате да изгорите листа. Освен това не е нужно да поставяте фикуса далеч от прозорците, в противен случай листата му ще загубят яркия си цвят. Пренареждането на това растение от едно място на друго също не се препоръчва. Що се отнася до приемливата температура, през лятото тя може да варира от 22 до 24 ° C, а през зимата може да варира от 17 до 20 ° C. По-добре е да държите цветето далеч от отоплителни устройства.

Важно! Ficus ще изисква много светлина от слънцето, ако температурата в стаята е много висока. И тъй като температурите се повишават, за нормален растеж ще се изисква повече слънчева светлина.

Поливане на растението

Добрата домашна грижа включва редовно поливане. Препоръчително е да се полива фикусът Бенедикт от сорта Али около 1-2 пъти седмично. Нито един фикус не харесва безводната среда, така че поливането трябва да става с голяма отговорност. Броят на поливките може да се добави през пролетта, защото по това време започва по-активен растеж.През есента, когато цветето намалява своята активност, поливането се намалява.

Поливането, разбира се, е много важно за развитието на растението, но не забравяйте, че листата му също трябва да се пръскат. Пръскането трябва да се извършва с пулверизатор 2 пъти на ден. Ако цветето е достигнало голям размер, тогава можете дори да му уредите топъл душ. Преди поливане водата трябва да се влива в продължение на 5-7 дни. И не забравяйте, че фикусът трябва да се почисти от прах, ако целта е да се получи достоен резултат.

Почва и торене

Ficus Binnedika от сорта Ali се нуждае от специална почва. Алкалният субстрат може да му навреди. Почвата за засаждане на растение може да бъде направена със собствените си ръце. За това ще ви трябва:

  • торф
  • тревна земя
  • речен пясък
  • дървени въглища

Всички компоненти трябва да се смесват в равни количества. На дъното на саксията ще са необходими дупки, така че излишната вода да не се задържа. Подхранването се извършва през април и август поне 2 пъти месечно. Трябва да се изберат торове, които да отговарят на декоративните растения. Можете да изберете примамка, специално проектирана за сортове като Binnendika Ali ficus. При излишък или недостиг на полезни микроелементи листата пожълтяват и могат да отпаднат.

Трансплантация на растения

Младите фикуси се нуждаят от трансплантация, за предпочитане всяка година. Когато растението расте, трансплантацията се извършва веднъж на всеки 5 години. При голямо цвете участъкът на почвата, който е отгоре, се променя. За пресаждането на цвете се използва саксия, която се различава от миналото с размер 2 см. Преди да се отстрани, цветето трябва да се напои и да се извие малко, за да може почвата да се разхлаби.

Корените също се измиват внимателно и се изследват. Местата с гниене трябва да бъдат премахнати. След проверка растението се внася в нова саксия в средата и се покрива със субстрат. След приключване на трансплантацията на фикуса, той трябва да се полива и да се остави да се адаптира към условията, които ще бъдат напълно нови за него. Може да ви е необходима и дълга пръчка, която да използвате като опора за цветето.

Размножаване на фикус Али

Можете да размножавате сорта Ali ficus чрез резници. Благодарение на използването на стъблени резници, има много лесен и ефективен начин за размножаване на възрастни фикуси Binnendik Ali. Ако е извършена годишна прическа, може да са оставени добри резници, които можете да опитате да изкорените. Препоръчително е да се размножава фикус в началото на пролетта. Фикус Али и неговото размножаване се извършват най-добре през периода на растеж.

Стъблото се откъсва внимателно от възрастното растение с помощта на нож. След това издънката се поставя в съд с вода и се изнася в топло, изпълнено със светлина помещение. След известно време, най-често след 2 седмици, можете да видите как се появяват първите корени. Необходимо е периодично да се добавя вода, така че растението винаги да я има достатъчно. Издънката трябва да се засажда в субстрата, когато коренът е нараснал с повече от няколко см.

Формиране на корона

Фикус Али и грижата за него също се състои в оформянето на корона. Можете да направите дърво бонсай от фикуси. Можете също така да комбинирате няколко подобни разновидности заедно: Amstel King, Benjamin и Gold. Фикусът от сорта Бенедикт Али расте като най-често срещаното дърво, но ако короната е много храстовидна, тя се отрязва. Сортът Али фикус има дълги листа и следователно е добре оформен.

Подрязването няма да навреди на растението, цветето няма да загуби размера си, а напротив, това е начин да му помогнете да расте и да се развива. Короната също се формира от няколко фикуса, отглеждани в една и съща саксия. Това е възможно благодарение на стъблото, тъй като е тънко и няколко парчета могат да се преплитат помежду си без известни усилия, като женска плитка.

Болести и вредители

Ficus Binnendiyka Ali е доста устойчив на болести и вредители, но ако не се спазват подходящи грижи, може да се появят проблеми и растението да се разболее. Задължително е да поливате правилно фикуса и да спазвате режима на осветление.Ако спазвате всички правила, фикусът расте красив и здрав. Ако домашният фикус на Али изхвърля листата си, тогава причината може да е подгизнала почва или честа смяна на местоположението. В този случай можете да засадите фикуса в нова почва.

Забавяне на растежа и падане на листа се случва поради липса на осветление. Когато навивате листата и сушите, трябва да погледнете къде стои цветето, вероятно от слънчевата страна. За да избегнете несгоди, трябва да напръскате цветето и да засенчите през периода, когато слънцето е най-активно.

Причината за кафявите петна по листата се крие в температурния режим или прекомерното хранене. За да избегнете такъв проблем, трябва да проветрите стаята и по възможност да използвате устройства за овлажняване на въздуха.

Ако се грижите за фикуса не както се изисква, той може да стане жертва на обикновени вредители. Ако стаята, в която се намира растението, е наситена със сух въздух, паразитът със сигурност ще се появи. За да се отървете от него, трябва да използвате навлажнена гъба и да премахнете паразита и да третирате цветето с парцал, навлажнен със слаб алкохолен разтвор.

Щит

Ножниците са малки вредители, които се прикрепват към листата, като същевременно извличат от него жизнената му сок. Съответно цветето става болно, мрачно, листата губят яркия си цвят, стават бледи и след това напълно изчезват. Ако ножниците се видят в малък брой, те лесно се отстраняват на ръка и заразеното растение се третира със сапунен разтвор.

Ако не забележите болестта навреме, на последния етап можете да се отървете от паразитите само с използването на разтвор на Actellik. За 1 литър вода са ви необходими 20 капки Actellik. Това лекарство и други подобни са много токсични, така че фикусът трябва да се обработва не на закрито, а на открито и винаги да се носят ръкавици, които могат да предпазят ръцете ви от нараняване.

Паяк акари

Този паразит се различава от останалите вредители по своето въздействие върху растението. Дори и без да се вглеждате внимателно, ще се види, че цветето е болно, защото ще бъде покрито с тънка белезникава паяжина, особено ще бъдат засегнати листата и пространството между тях. За да се отървете от този паразит, трябва да знаете и винаги да помните, че той изобщо не толерира влагата, поради което се препоръчва изцяло и незабавно да изплакнете цветето, всичките му части.

В борбата срещу паякови акари, когато цветето все още не е достигнало голям размер, можете да го покриете с филм с помощта на полиетилен. Защо това и как помага? Това създава парников ефект, който ще измести паразита, защото паякът не може да съществува в стая с висока влажност. Когато всички тези методи не помагат, трябва да използвате какъвто и да е инсектицид и не забравяйте да прочетете инструкциите.

Много е лесно да се грижите за такова цвете сами у дома. Така че дори ако сте начинаещ цветар, не се колебайте да купите това растение и не се страхувайте от трудностите при грижата за него. Ако спазвате всички правила и условия, които са необходими за развитието на фикуса на Али, той ще ви радва дълго време, като същевременно има красив зелен вид и големи размери. Това цвете в знак на благодарност ще ви зарадва с прохлада и тропически аромат.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус