Правила за грижа за пъстър фикус

1
2611
Рейтинг на статия

Фикусът е много често срещано стайно растение. От всичките му разновидности разнообразният фикус е най-популярен. Той се вписва идеално във всеки интериор и за мнозина вече се превърна в отлично допълнение към колекцията от стайни растения.

Пъстра фикус

Пъстра фикус

За да може фикусът да радва окото, е необходимо да се грижите правилно за него, в противен случай растението ще загуби необичайния си цвят или дори ще умре.

Сортове пъстър фикус

Има огромен брой разновидности на фикус. Те са толкова различни един от друг, че начинаещият в този бизнес няма да може да разбере дали фикус е пред него или не.

Има такива пъстри видове:

 1. Ficus Rubber е растение с дебело стъбло и достигащо 2-2,5 м без навременна резитба. Листата са големи, месести, с овална форма. Разнообразни сортове: Черен принц, Вариегата, Робуста.
 2. Pumila, или джудже фикус, е пълзящо растение (ампелно). Той има издънки с дължина до 5 м. Листата са миниатюрни под формата на сърце. Разнообразни видове: слънчев, бял слънчев, дорта.
 3. Ficus Binnedijka Ali е непретенциозно декоративно дърво с овални удължени листа. В природата височината му надвишава 20 м, но при стайни условия - не повече от 2-2,5 м. При правилна резитба тя отглежда пищна корона за много кратко време. Разнообразни видове: Amstel Gold, Amstel King.
 4. Ficus Rusty е нисък храст, роден в Австралия. Листата са тъмнозелени на цвят с розово млечен кант. На гърба на листа има червен пух.
 5. Ficus Benjamin е дървоподобно растение със средно големи листа. Най-често срещаният сорт сред любителите на цветя на закрито. Разнообразни сортове: Анастасия, Барок, Даниел, Midnight Lady.

Всички тези сортове растат успешно на закрито с подходящи грижи. За начинаещи цветари фикусът Binnedyka Ali е перфектен. Той е напълно непретенциозен и може да понася нормално сушата и горещото време.

Почвата

За засаждане на фикуси е необходима дишаща, лека и рохкава земя. Това се дължи на факта, че гъстата консистенция на почвата гарантира стагнация на влагата и тези растения не харесват това. Най-често саксиите се пълнят със субстрат, състоящ се от:

 • пясък;
 • глинен гранулат или експандирана глина;
 • торф;
 • широколистен хумус;
 • тревна земя.

Фикусите не обичат киселата почва и почвата трябва да е с неутрална киселинност, в краен случай да е слабо кисела. За да намалите киселинността, можете да добавите малко доломитово брашно или негасена вар в почвата. Освен всичко друго, те обогатяват субстрата с калций и магнезий. Калият и фосфорът са жизненоважни за стайните декоративни дървета. Тези микроелементи помагат да се запази мраморният цвят на листата. Дървесната пепел е богата на тях.

Някои производители препоръчват добавяне на тухлени или каменни стърготини към почвата: това дава на корените способността да дишат и не позволява на водата да застоява.

Поливане

Фикусите са взискателни за поливане - трябва да се прави често, но на малки порции утаена вода, така че влагата да не застоява в почвата.

Тъй като фикусите са от тропически страни, те се нуждаят от висока влажност. Не е трудно да се организира това у дома, достатъчно е да се пръска стайно цвете от пулверизатор 1-2 пъти на ден. През зимата, когато фикусът е в покой, пръскането и поливането се намаляват.

Полезно е да организирате хигиеничен душ за стайните си растения. Преди процедурата почвата в саксията се покрива с найлоново фолио и фикусът се измива от душа с вода при стайна температура. Препоръчително е да се мият декоративни дървета не повече от веднъж на всеки 4-5 месеца.

Подхранване

През пролетта и лятото, през периода на активен растеж на издънките и кореновите системи, фикусовите растения се нуждаят от минерално хранене. Азотните торове са отлично решение. Липсата на това вещество възпрепятства растежа на широколистната маса.

Освен всичко друго, калий, калций и фосфор са жизненоважни за стайните цветя. За да не изчислите дозата за определено количество земя, можете да използвате готови торове. Тези сложни торове трябва само да се разреждат с вода и да се полива растението.

През есента и зимата, когато вегетационният период приключи и фикусът е в покой, храненето се спира: те не само няма да донесат никаква полза, но и са вредни за растението.

Прехвърляне

Домашните грижи дават резултати, ако растението системно се трансплантира в подходящ по размер саксия. Това трябва да се прави внимателно. Понякога трансплантацията не е планирана, но е спешна. Ако фикусът е „прехранван“ с торове, той ще трябва да бъде трансплантиран с пълна подмяна на субстрата.

Сигналът, че растението се нуждае от трансплантация, е, че почвата в саксията изсъхва бързо и самата тя прелива от малки корени. Саксията се взема с 5-6 см по-широка от предишната.

За да се извърши трансплантация с минимално увреждане на коренището, се препоръчва да се извършат редица манипулации:

 1. Навлажнете почвата в саксията и внимателно отстранете горния слой с 2 ​​пръста.
 2. Поставете дренажа в нов съд на дъното. Това може да бъде специален глинен гранулат, каменни стърготини, черупки или камъчета.
 3. Поставете слой нов субстрат. Препоръчва се леко да се набие.
 4. С помощта на леки потупващи движения изтръскайте коренището от старата саксия. По това време издънките трябва да се поддържат на ръка. Ако фикусът е голям, тогава ще ви е необходима помощ, тук човек не може да се справи.
 5. Поставете коренището в нова саксия и покрийте свободното пространство със субстрат.
 6. Ако е било трансплантирано младо растение, няма нужда да се трамбова земята: това пречи на естествената вентилация на корените. Но големите фикуси трябва да бъдат добре натъпкани, тъй като под тяхното тегло те могат просто да се измъкнат от гърнето.

След трансплантацията фикусът може да спре да расте за известно време. Това е нормално, защото кореновата система расте. Ако потът е твърде голям, процесът може да се забави.

Осветление

Наличието на достатъчно количество слънчева светлина е гаранция за нормалния растеж на фикуса, както и запазването на цвета му. Поради недостатъчното осветление листата избледняват, а младият издънка расте не пъстра, а зелена. Дори тогава това декоративно дърво да получи нормално осветление, пигментацията на листата ще остане същата. Понякога фикусът дори изхвърля листата си поради късите светлинни часове.

Препоръчително е да помислите предварително къде ще стои саксията със стайното цвете, защото той не обича да сменя мястото. По-добре да го поставите на южния прозорец. Fucus трябва да бъде обърнат към слънцето с различни страни, в противен случай листата ще растат само от едната страна.

Любовта към декоративните дървета към слънцето не означава, че те се нуждаят от пряка слънчева светлина. Те могат да получат слънчево изгаряне. Лист, който е бил зелен или пъстър, става кафяв и пада с времето.По време на летните горещини е по-добре да покриете фикуса от слънцето с хартия или нещо подобно.

Подрязване

В дивата природа фикусите растат на височина и рядко пускат странични издънки, но това не е възможно в къща или апартамент. Освен всичко друго, голата пръчка с листен връх не изглежда много добре като декоративно растение. За да се даде на фикуса красива форма, е необходимо да се прибегне до резитба.

На снимката в интернет можете да видите дървета и храсти, но това са същите растения. Ако отрежете апикалната пъпка, страничните издънки се активират. За тази цел връхът на растението се отрязва.

Подрязването се извършва в началото на пролетта, докато стайното цвете не се е отклонило напълно от зимния покой.

Не се препоръчва дървото да се оставя напълно без листа: те изпълняват функцията на фотосинтеза и по този начин осигуряват на растението енергия. Листата са зелени поради хлорофила в тях. Той е този, който синтезира нишесте от слънчева светлина.

Ако растението е загубило своите декоративни свойства или стволът е твърде удължен, може да се направи подмладяваща резитба. За да направите това, багажникът е напълно отрязан на 10 см над земята. Разрезът се третира с калиев перманганат и коренището се трансплантира в по-просторна саксия, като субстрата се заменя с по-питателна. След няколко седмици се появяват нови млади издънки. Останалата листна част може да се използва за размножаване на фикус чрез резници.

С всеки от бележките трябва много стриктно да се придържате към следните правила:

 1. Подрязването се извършва само в началото на пролетта.
 2. Разрезът на леторастите се прави прав, а на багажника - косо.
 3. След подстригването трябва да премахнете млечния сок с топла вода и гъба.
 4. Преди подрязване се дезинфекцират нож, скалпел или градински ножици.
 5. Разрезът се обработва с калиев перманганат или специални пасти, продавани в цветарски магазини.
 6. Подхранването се извършва не по-рано от 2 седмици след маймуната.

С правилната резитба можете да получите красиво и здраво растение. Освен че са декоративни, отсечените дървета са по-склонни да увеличават широколистната маса и да боледуват по-малко.

Проблеми, с които да се сблъскате

Разнообразният декоративен фикус и грижата за него носят само радост на онези хора, които много обичат стайните растения.

Но фикусите се разболяват и причината за това е неправилна грижа, както и първоначално заразени разсад или почва.

По време на отглеждането на стайно цвете можете да се сблъскате със следните проблеми:

 1. Черните точки на гърба на листата са cercospora. Гъбата, която заразява зелените листа, разпространява спори и може да зарази и други стайни растения. Засегнатите листа се отрязват и целият фикус се третира с фунгицид.
 2. Паякът са малки същества, които заразяват листата на декоративно дърво. Лесно се забелязват от тънките паяжини, които се извиват около клоните и ствола, както и бели петна по листата. Растението се измива под топла течаща вода и листата се избърсват с алкохол.
 3. Капка - кафяви израстъци по листата, образувани поради преливане на почвата. Листата с израстъци се отстраняват и растението се трансплантира в нов субстрат.
Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус