Описание на фикуса Бенджамин Даниел

0
2145
Рейтинг на статия

Именно фикусите държат дланта сред стайните растения и най-популярният от тях е фикусът на Бенджамин Даниел. В естественото си местообитание, а именно в Южна Африка и Австралия, той се счита за дърво и расте до 25 м височина, докато у дома растежът му е ограничен до 2 м. Има няколко разновидности на задграничните красавци.

Фикус Бенджамина Даниел

Фикус Бенджамина Даниел

Какво са

Според една от различните версии цветето е получило името си от името на известния английски ботаник Бенджамин Джаксън, а втората версия - съдържащият се в него бензоин, е дала началото на появата на такова име. На первазите на апартаментите често се срещат различни подвидове на Бенджамин фикус.

 1. Даниел, с характерните му тъмнозелени листа.
 2. Никол, характеризираща се с по-дълга зеленина със светли ръбове.
 3. Monique, чиито клони са изключително нежни и забележими с лека вълнообразност по целия периметър на листа.
 4. Safari не може да бъде объркан с другите заради трицветните си петнисти листа.

Почти всички от тях се нуждаят от подобни условия за растеж и грижи. Но нашата цел днес е фикус Даниел и всичко свързано с него. Благодарение на своите 8 см големи, лъскави листа, сорт Бенджамин като Даниел винаги изглежда здрав и привлекателен.

Всичко за растението

Основните изисквания на фикуса Даниел, които ще му помогнат да расте и да се развива бързо, са дифузната светлина и топлина. Необходимото естествено осветление може да се постигне чрез поставяне на саксия с растение на добре осветения прозорец, но там, където няма пряка слънчева светлина. Друг вариант е да засенчите твърде ярка светлина. Въпреки това, в най-горещото време на годината е препоръчително да се намери място на балкона.

Както всички братя, фикусът на Бенджамин Даниел се страхува от течение и студ. Ако се случи нещо от това, падането на листата не може да бъде избегнато.

Оптималната температура, при която цветето може да расте, е 20 ° C. Ако приемем намаляване на този показател, не трябва да забравяме да покрием земята с полиетилен. Що се отнася до почвата, предпочитание трябва да се дава на неутрални, водопоглъщащи и въздухопропускливи варианти. Най-лесният начин е да закупите готова смес за фикуси, която се продава във всеки цветарски магазин. Решихте ли да го направите сами? След това трябва да смесите листни почви, чимове и пясък.

Основни условия

Домашната грижа за Ficus Daniel включва няколко етапа.

 1. Поливане, чието количество зависи от температурата на въздуха. Топла и утаена вода ще свърши работа. Как да разбера кога да налея вода? На горния слой на земята: ако е сух, значи е време. Забелязвате вода в тигана на тенджерата? Не забравяйте да го излеете. Ако в топлите дни процедурата ще трябва да се извършва около 2 пъти седмично, тогава веднъж на 2 седмици ще бъде достатъчно със застудяване. Ясно е, че изсъхването на почвата показва необходимостта от добавяне на живителна влага към екзотично дърво, а също така е полезно да се пръска листата с вода. Освен това поне веднъж месечно е добре да се извършват процедури за баня с помощта на топъл душ.
 2. Необходим атрибут, от който се нуждае фикусът Бенджамин Даниел, е грижа под формата на подхранване.Това трябва да се прави от пролетта до зимата. Всяко универсално лекарство ще направи това, но има смисъл и да се използват на свой ред различни минерални торове от органичен произход. Препоръчително е да се използват торове в съответствие с инструкциите, без да се превишава дозировката. Случва се листата да пожълтеят или потъмнеят. Това предполага, че е необходимо този хранителен комплекс да се замени с друг. Лекарство като Epin, което ускорява растежа на кореновата система, се е доказало перфектно.
 3. Формирането на дърво чрез резитба няма да създаде неприятности, защото по този въпрос всичко зависи само от желанията на човека. Можете спокойно да създадете желаната форма и да не се притеснявате: това изобщо не вреди на растението. Можете да засадите няколко млади фикуса в една саксия и дори да тъчете стволовете им. Основното нещо е да се вземе предвид, че е безопасно да се извършва процедурата за подрязване само през пролетта.
 4. Занимавайки се с въпроса за трансплантацията, трябва да обърнете внимание на избора на капацитет. Домашният любимец се нуждае от дренажни отвори, така че за да освободите излишната влага, можете да излеете отдолу слой малки камъчета или експандирана глина, което също ще улесни преминаването на вода навън. Ако фикусът Даниел е млад, тогава при пресаждането трябва да му осигурите опора. Как да разбера кога да трансплантирам? Съсредоточете се върху корените: ако те станат забележими в дренажните отвори или пълзят нагоре от земята, е време да преместите чуждестранния гост в по-голяма саксия. Основното нещо е да не прекалявате с размера, тъй като в много голям контейнер цялата сила на растежа ще отиде до корена.

Размножаване на растенията

Фикус Бенджамин Даниел се възпроизвежда по три начина.

 1. Резници, взети от върха на растението заедно с пъпките. Те трябва да бъдат отрязани, поставени във вода, докато се появят корените, след което те могат безопасно да бъдат засадени на постоянно място на растеж. В този случай не забравяйте да сменяте водата на всеки няколко дни.
 2. За размножаване с въздушни отвори се използват дървесни издънки. Необходимо е внимателно да отрежете кората и да я премахнете от клона на дървото. Това място трябва да се поддържа влажно и след месец корените ще станат видими върху него. Те ще трябва да бъдат отрязани и трансплантирани.
 3. Най-дълго време за размножаване на фикус със семена. Но за да направите това, трябва да ги засеете в земята, да ги напоите, да ги покриете с фолио и да ги поставите на топло място. Важно е да се грижите за добра светлина и влажност. Ако всичко е направено правилно, кълновете ще бъдат видими след 2 седмици. Когато пораснат, се поставят в отделни саксии.

Ако листата на фикуса започнаха да се ронят рязко, това означава, че се изисква промяна в условията за грижа за растението:

 • необходимо е да го предпазите от течения и ако цветето е на пода, не забравяйте да изградите поне малка стойка под саксията;
 • важно е да се контролира съдържанието на влага в почвата и да се полива само когато е необходимо, за да се предотврати пресушаване или излишна влага;
 • не позволяват пряка ярка светлина, само разсеяна;
 • не пренареждайте растението от място на място: това е стрес за него;
 • пръскайте листата с топла вода всеки ден.

Ако се придържате към всички горепосочени съвети, не трябва да възникват проблеми с вашия домашен любимец. Вярно е, че съществува риск от появата на врагове на растението - вредители, като листни въшки, мащабни насекоми, брашнести червеи и акари. Опасни са и някои заболявания, появата на които може да се забележи от вътрешната страна на листа. Първо опитайте да ги измиете със сапунена вода и топла вода. Но ако това не помогне, ще трябва да използвате подходящи лекарства.

Всичко това е естествено и се случва с всяко стайно растение. Това не означава, че не си струва да ги развъждате. Просто трябва да осигурите подходящи грижи и ако говорим за такъв шикозен тропически гост като фикус Бенджамин Даниел, чийто блясък се забелязва дори на снимката, тогава това дърво си заслужава времето и усилията, отделени за него. Вашата работа няма да остане напразна, растението ще допълни всеки интериор и ще се превърне в гордостта на всеки собственик.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус