Ние се грижим правилно за фикуса Microcarpa

1
1780
Рейтинг на статия

Отглеждането на фикуси не отнема много време и усилия: те се нуждаят от минимални грижи, поради което все повече от тези растения се появяват наскоро на рафтовете на магазините. Днес ще говорим за фикуса Microcarp (фикус мокламе), който на външен вид наподобява миниатюрно дърво. Помислете как да се грижите за фикуса Microcarp у дома, да го размножавате, ако е необходимо, или да го трансплантирате, да се отървете от болести и вредители.

Ficus Microcarpa

Ficus Microcarpa

Външен вид

Ако говорим за дивия фикус Microcarp, който е роден в Азия, Китай и Австралия, той достига впечатляващи размери. Някои екземпляри достигат до 25 м височина, но стайното растение е просто миниатюрно копие на диво растящия фикус. Височината му рядко надвишава 150 см. И когато оформяте короната, винаги можете да регулирате височината на дървото.

Декорацията на фикуса Microcarp в никакъв случай не е буйна корона или цветя с необикновена красота, а част от кореновата система, разположена над повърхността на земята. Трудно е да се намерят 2 растения, чиято гола част от кореновата система има еднаква форма. Съответно в къщата могат да се държат няколко фикуса на Microcarp, които няма да си приличат.

Листата на растението са малки, наподобяват форма на елипса, при която едната част е леко заострена, а другата остава заоблена. Размерът на листата не надвишава 10 см дължина и 5 см ширина. Това са максималните показатели. Ако говорим за средната стойност, дължината на листата е 7 см, а ширината е 3 см. Подобно на много фикуси, листата на това цвете имат лъскава повърхност. Светлозелените листа са подредени последователно върху стъблото, образувайки красива и плътна корона.

Отглеждане на фикус у дома

Ficus Microcarpa не може да се нарече проблемно растение. Домашните грижи включват своевременно поливане, хранене, пресаждане, осигуряване на определени температурни и светлинни условия. Но отглеждането на всяко цвете започва с избора на място.

Избор на място

Ficus Microcarpa не принадлежи към светлолюбивите растения и пряката слънчева светлина има пагубен ефект върху него. Съответно трябва да се избере засенчен ъгъл за него. Прекомерната сянка обаче също няма да е от полза за растението, така че трябва да се опитате да намерите място, където фикусът на Microcarpa ще бъде в полусенка.

През студения сезон трябва да се вземе предвид фактът, че Microcarpa ficus не трябва да се поставя близо до отоплителни уреди.

Температурен режим

Този вид фикус е доста топлолюбив. Саксията се чувства комфортно при температура 26-27 ° C. Незначителните отклонения от нормата няма да повлияят на състоянието на растението, но силно отклонение от тези показатели води до пожълтяване и падане на листа, поява на тъмни петна.

Характеристика на растението е, че не само въздушната част на микрокарпа на фикуса се нуждае от топлина, но и неговата коренова система. Съответно, през студения сезон саксията не трябва да се поставя върху студени плочки или цветето да се държи на перваза на прозореца. Препоръчително е да поставите саксията на стойка от дърво или друг естествен материал.

Правила за поливане и изисквания за влажност на въздуха

Ficus Microcarpa е влаголюбиво растение, така че трябва да се полива целогодишно, почвата в саксията никога не трябва да е напълно суха. Що се отнася до честотата на поливане, всичко зависи от времето на годината и температурата на въздуха в стаята. Трябва да се съсредоточите върху състоянието на земната кома в саксията. Докато изсъхва, добавете саксията. През лятото цветето се полива поне 2 пъти седмично. През зимата честотата на поливане се намалява.

Въпреки факта, че фикусът Microcarpa е влаголюбиво растение, не бива да бъдете ревностни с поливането. Ако растението бъде наводнено, кореновата система ще започне да гние, което в крайна сметка ще доведе до смъртта на цветето. За излишък на влага може да се съди по тъмните петна, които са се появили на листата на фикуса.

Струва си да се отбележи, че Microcarpa ficus е чувствителен към химичния състав на водата, поради което е нежелателно да се полива растението с течаща вода. За напояване се използва само утаена вода. Трябва да се защитава поне 12 часа.

Ficus Microcarp е взискателен и към влажността на въздуха. В същото време нормалната влажност няма да му подхожда, той се нуждае от повишена. Това леко усложнява грижите за растението, но това изобщо не означава, че трябва да промените микроклимата в апартамента. Достатъчно е да извършите процедурата за пръскане. Това трябва да се прави всеки ден. В допълнение към пръскането на саксията няма да е излишно да избършете листата й с влажна кърпа.

Хранене на растенията

Всяко растение и Microcarpa ficus не е изключение, се нуждае от допълнително хранене. Можете да прилагате органични вещества и минерални торове върху почвата поотделно, като ги редувате с листни превръзки или можете да използвате специални формулировки. Експертите препоръчват да се избере последното, особено ако целта е да се получи красиво декоративно дърво в стил бонсай.

Преди да наторите почвата, трябва внимателно да прочетете инструкциите и стриктно да ги спазвате. Не прекалявайте. Излишъкът от което и да е вещество може да има не по-малко вредно въздействие върху фикуса, отколкото дефицит.

За да може торът да се усвои максимално от корените на растението, той се нанася върху почвата след поливане на саксията.

Трансплантация на фикус

Присадете саксията, ако е необходимо. Ficus расте с ниска скорост, така че често няма да се налага да трансплантирате. Ако говорим за младо дърво, то ще трябва да се пресажда около 1 път годишно. Отлежалата саксия се трансплантира не повече от веднъж на 2 години.

Веднага си струва да се направи резервация, че трансплантацията на фикус на Microcarpa е доста болезнена. Ако кореновата система е повредена, тя изпуска листата, така че трябва да пресадите саксията изключително внимателно. Първо изваждат растението заедно със земна бучка. Кореновата система на растението не е много мощна. Всички стари субстрати се отстраняват внимателно. Ако част от земята остане между корените, тогава няма нищо лошо в това. Не трябва да бъдете ревностни на този етап от работата.

Дренажът се изсипва в предварително приготвена саксия. Препоръчително е да използвате експандирана глина и въглища като дренаж. Когато избирате пот, трябва да вземете предвид, че той трябва да е малко по-голям от предишния. Тъй като кореновата система е плитка, можете да изберете ниски саксии с интересна форма. Върху дренажния слой се поставя дърво и кухините се запълват с пръст.

Растението се нуждае от рохкава почва. Най-добре е да закупите основата от специализиран магазин. Можете да го направите сами. За да направите това, ще ви трябва тревна площ, торф и листна земя, пясък. Всички компоненти се приемат в равни количества.Не е необходимо да добавяте торфена земя, но в този случай трябва да вземете 1 част земя от тор и торф и ½ част от пясък. Няма да е излишно да добавите малко въглен към такава смес.

Подрязване и оформяне на короната

Трябва да се направи резитба, за да може фикусът да образува красива корона. Но формирането на корона не е единствената цел, преследвана от резитбата. В същото време дървото се подмладява. Подрязването се извършва два пъти годишно: през пролетта и есента.

Няма категорични правила за подрязване. Всичко зависи от това как расте всяко дърво и каква форма бих искал да видя. По време на формирането на короната е необходимо да се гарантира, че дължината на клоните не се различава много. В противен случай дървото ще изглежда небрежно. Ако някои клони растат с бързи темпове, тогава резитбата може да се извърши непредвидено. Трябва да се има предвид, че колкото по-често се режат клоните, толкова по-малки са листата, които растат по тях.

Ако резитбата се извършва извън времето, няма да има удебеляване на багажника, което също трябва да се реже периодично. Това се прави така, че долната част да се удебелява по-бързо.

Размножаване на фикус

Размножаването на фикус Microcarp е доста трудна задача. Най-лесният начин да получите растение с добре развита система е от семена. Но е доста трудно да се намерят растителни семена дори в специализирани магазини. А климатичните условия на нашата страна се различават значително от климатичните условия в родината на дървото, така че отглеждането от семена не винаги завършва успешно.

Най-лесният начин за размножаване на фикуса е чрез резници. Взема се дръжка от всеки клон, отрязва се с остър нож или нож, като същевременно се прави наклонен разрез. Препоръчително е да приготвите няколко резници едновременно. Въпреки факта, че степента на оцеляване на фикусовите резници е доста висока, понякога издънките не дават коренова система или корен лошо. За прибиране на резници се използват само силни и напълно оформени издънки.

След като изрежете резника, поставете го в съд с вода и изчакайте, докато се появят корените. Формирането на корените отнема 2 до 3 седмици. Съответно през това време водата трябва да се сменя няколко пъти. След появата на кореновата система, резникът се трансплантира в земята. Същата почва е подходяща за засаждане на издънки, както за пресаждане на растение. Препоръчително е издънката да се покрие за известно време с найлоново фолио след засаждането: това ще ускори процеса на вкореняване. И така, че корените да се образуват по дръжката по-бързо, можете да обработите острието със специални съединения, които се продават в магазините.

Можете също така да опитате да размножите фикус Microcarpa чрез наслояване или използване на част от кореновата система на съществуващо растение. Но не очаквайте, че размножаването по този начин ще помогне да се получи фикус със същата мощна коренова система като тази на майчиното растение, отглеждано от специалисти.

Болести и тяхното лечение

Като цяло декоративното дърво е устойчиво на всякакви болести и вредители. Понякога обаче е атакуван от листни въшки, паякови акари, мащабни насекоми или брашнести дървеници. Често слабите растения се атакуват от вредители и растението става уязвимо при неправилни грижи и неспазване на температурния режим, излишна влага. Съответно, ако се грижите правилно за дървото, то ще бъде устойчиво на болести.

Ако бъдат открити вредни насекоми, трябва незабавно да се предприемат действия. На първо място е необходимо да се измият всички паразитни насекоми с вода. Само задържането на фикуса под течаща вода няма да е достатъчно. На листата ще останат малки насекоми. Необходимо е да почистите короната на фикуса от паразити с влажна гъба, да нанесете сапунен разтвор върху листата, който лесно може да се приготви у дома.

Когато приготвяте разтвор, освен сапун е препоръчително да добавите и алкохол към водата. За 1 литър вода ще бъде достатъчно да добавите 1 лъжица алкохол.Под получения сапунен филм онези вредители, които не могат да бъдат измити с вода, ще умрат. След няколко дни измийте сапунения разтвор от листата, което не им позволява да „дишат“ правилно. Специалните продукти са алтернатива на сапунен разтвор.

Що се отнася до болестите, фикусът е податлив на гъбични заболявания. При лечението им е необходимо преди всичко да се отървете от повредени листа и издънки, след което всички дървета се третират със специални средства. Препоръчително е да замените цялата почва. Това трябва да се направи, защото гъбичните инфекции могат да живеят в почвата. Алтернатива на подмяната на почвата е дезинфекцията.

Признаци на заболяване

Както при нападение от вредители, така и при поява на определено заболяване се наблюдават подобни симптоми:

  • листата на растението пожълтяват или се къдрят;
  • по листата се появяват тъмни петна с неизвестен произход;
  • дори при достатъчно поливане, листата постоянно се спускат надолу.

При напреднали заболявания дървото хвърля листа. Този симптом предполага, че растението вече не се нуждае от лечение, а от реанимация.

И накрая, заслужава да се отбележи, че има няколко разновидности на микрокарпа фикус, всеки от които заслужава внимание. Така например, разнообразие от фикус Microcarp, наречено албумарганинат, се отличава със специфичен цвят на листата. Тази растителна форма е пъстра, тоест листата са боядисани в различни цветове. Наред със зеленото, бялото присъства в цвета. Този сорт се размножава у дома като всеки друг, чрез резници. Фикус женшен също привлича вниманието.

Когато купувате растение, трябва да обърнете внимание на външния му вид. Растението трябва да има дебело стъбло и непокътната кора. Особено важно е да се обърне внимание на дебелината на багажника за тези, които обичат културата на бонсай. Бонсаите се характеризират с изключително дебело стъбло. Няма значение колко голяма и пищна ще бъде короната на фикуса. Ако говорим за знаци и суеверия, фикусът Microcarpa има положителна енергия. Следователно поддържането му в къщата е не само възможно, но и необходимо.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус