Отглеждане на закрито млечни водорасли

1
1708
Рейтинг на статия

Spurge, наброяващ няколко хиляди вида, днес е широко разпространена декоративна култура, която украсява пейзажите на градините. Но не по-малко популярен е и вътрешният размах, който производителите започват у дома и по този начин украсяват интериора на апартамента.

Вътрешен разбойник

Вътрешен разбойник

Относно закрито млечни

Непретенциозно цъфтящо стайно растение, еуфорбията често се озеленява у дома, тъй като се отглежда в различни условия. Най-големите видове закрити млечни водорасли не изискват много слънчева светлина и са готови да живеят при различни температурни условия.

Вътрешното мляко дойде на домашния перваз от субтропичните региони. В естествени условия този сочен най-често се среща сред африканската и южноамериканската растителност, на Канарските острови и Мадагаскар.

Сукулентът получи името си "еуфорбия" в родината си с името на ценител на лечебните билки от мавританския остров Euphorba. Той използва сока, отделян от млечни растения, като отрова.

Сред Euphorbiaceae има едно- и многогодишни растения под формата на тревисти видове, храсти и дори ниски дървета.

Поради тяхната токсичност, закритите видове млечни водорасли са опасни и често се препоръчва да ги държите у дома в онези помещения, където няма деца и животни. Отровният сок от семейство млечни, който попада върху кожата, може да предизвика алергични реакции и ако попадне в човешкото или животинското тяло, вреди на организма, което води до тежко отравяне. Дори опитни производители на цветя трансплантират закрито цвете млечни растения с изключително внимание.

Всички видове млечни растения, както домашни, така и градински, в описанието си на състава съдържат каучуков компонент, етерично масло, смола и същия млечен сок, който прослави растението. В допълнение към тези компоненти учените са открили наличието на азотсъдържащи и полифенолни съединения в различни видове млечни водорасли, някои имат аморфна смола и кумарини.

Отровните свойства на растението, с дължимата грижа, днес се използват в тяхна полза като лечебни агенти. Кореновата система, зеленината и сокът от стайна еуфорбия често служат като домашни лекарства с полезни свойства срещу различни възпаления, за ускоряване на зарастването на рани, с цел повишаване на имунитета при лечение на стомашни заболявания.

Разновидности на закрити сукуленти

Не всички налични хибриди от млечни водорасли са подходящи за отглеждане на закрито. Има най-често срещаните еуфорбиази, които се вкореняват добре у дома, тяхното разнообразие може да се види на снимката.

Бели жилки

Белоцветните цъфтящи видове са най-популярните в списъка на стайни млечни водорасли за дома и по знак носят просперитет на къщата. Външно изглежда като стъбло с ребра с височина до 0,4-0,6 метра, покрито с жълти люспи. В короната на това растение расте овална зеленина с жълти вени. Този закрит сукулент е известен със своя чест цъфтеж.

Миле

Това е вид бодливи млечни водорасли, някои са нарекли трънната корона заради външния си вид, което може да се види на снимката. Растението има малки размери, дължина до 3 сантиметра, продълговати листа, цъфти с малки ярки цветя, често червени. Цъфтежът на млечни водорасли продължава от пролетта до есента, той много обича слънчевата светлина.

Оребрени

Ребристо сочно растение расте като зелена палма с овална зеленина на върха. Докато растението расте, листата падат, създавайки място за нови. Това е видът, който може да се размножава у дома само със семена.

Смолонос

Смолистата еуфорбия прилича на разклонен храст, който расте до метър височина, със зелени стъбла със син оттенък, които имат ръбове. По краищата има шипове с размер до 5 милиметра по двойки. Цъфти в горната част на стъблата с жълти съцветия.

Тирукали

Този вид домашни млечни водорасли е храст с цилиндрични зелени клони, растящи с дебелина до 0,7 сантиметра. Малки листа, до 6-12 милиметра, падат, оставяйки точкови следи върху прави клони.

Триъгълна

Триъгълен сукулент расте като дърво с височина до два до три метра под формата на стволове с три страни, поради което е получил това име. Стъблата му са боядисани с бели ивици, реброто е снабдено с червени шипове с кафяв оттенък, дълги половин сантиметър.

Заешки уши

Този вътрешен сърбеж с интересно име правилно се нарича волус-листен. Рядък вид е набор от стъбла с дължина до 0,2 метра и диаметър до 4-7 сантиметра, покрити с туберкули. Листата на млечни растения растат на върха на главата.

Основни принципи на отглеждане на закрити сукуленти

Въпреки че домашната еуфорбия съвсем не е придирчива към условията на отглеждане, при грижата за нея трябва да се спазват някои правила:

  • млечните водорасли не устояват на слънчевата светлина, поради което могат да бъдат оставени дълго време на перваза на прозореца в южната, югоизточната и югозападната страна, без да се притеснявате, че растението ще изсъхне под слънчевите лъчи,
  • влажността на околния въздух не оказва значително влияние върху комфортното състояние на растението, поради което не се изисква допълнителна влага и пръскане само за избърсване на листата от прах със специална четка,
  • сукулентът може да расте при почти всеки температурен режим, но най-удобната граница за него ще бъде от 22 до 30 градуса, също не трябва да намалявате показателя под 10 градуса,
  • когато деца или животни живеят в апартамент, мутрата се намира на място, недостъпно за тях.

Дори непрофесионалните производители могат да овладеят тези прости правила за отглеждане и грижа за закрито млечни водорасли, тъй като сукулентът често се счита за декоративна култура в къщата, а неопитните производители също могат да се грижат за тях.

Принципи на размножаване на сукулентите чрез резници

Различните сортове домашни млечни водорасли се размножават по различни начини. За някои видове ще бъде за предпочитане да се размножават чрез резници.

Разсад чрез резници

Размножаването на домашна млечка чрез резници се извършва в началото на пролетния период. Този метод на размножаване е подрязване на резници-издънки върху стъбло с дължина до 12 сантиметра и поставянето им във вода със стайна температура или по-топло, след което се сушат няколко дни. В този случай разрезът е покрит с филм, което означава, че изрезката е готова за засаждане в почвата. Най-доброто за такова рязане ще бъде торфено-пясъчна смес.След обилно поливане, сочен стрък, засаден в почвата, се покрива с филм за създаване на топлинен ефект и се оставя така, че кореновата система на растението да се фиксира при температура най-малко 20 градуса. Процесът на вкореняване на домашни млечни водорасли отнема приблизително 2 седмици.

Разсад през листа

Размножаването на стайна млечка чрез листни резници включва изскубване на листа, от които трябва да се отцеди млечният сок. Листът се държи в корена, след което се премества в минерална вата или пясък с големи пясъчни зърна. Засаденият лист също обилно се разлива с вода и се покрива с филм. Процесът на вкореняване на листните разсад продължава най-малко един месец. В същото време не бива да се забравя за редовното проветряване на нарастващия изрез.

Принципите на възпроизвеждане на сукулент чрез семена и разделяне

Размножаването на закрито млечни растения чрез резници не е подходящо за всички видове сукуленти. Така че, сферичната еуфорбия расте по-добре, ако се размножава и отглежда от семена. Има и такива видове, които се размножават чрез разделяне на храста.

Засаждане на разсад със семена

За размножаването на млечни водорасли у дома чрез засаждане на семена, ще трябва да подготвите земята, смесена с пясък, за което тази смес се калцинира във фурната и се изсипва в контейнер за засаждане на семена. Семената на млечните семена се засяват в добре разлята пясъчно-земна смес, които впоследствие се оставят в осветено и топло помещение за поне 2-4 месеца, за да се появят разсад. Както при размножаването на домашни млечни водорасли с помощта на листа, филмът периодично се издига, за да даде на възникващите семена въздух и вода. Сукулентът се трансплантира в постоянна почва, когато даде първите листа.

Разсад чрез разделяне

По-целесъобразно е да се засажда домашен разбойник чрез разделяне на храста в началото на пролетта или в самото начало на есента. При този метод на възпроизвеждане храстът, заедно с корена, се отстранява напълно от саксията, кореновата му система се почиства от изсъхнали и мъртви места, стъблото и корените се разделят, за предпочитане на ръка, без да се използват нож или ножица. Ако не е възможно да се отдели линията без помощта на инструменти, тогава местата на разрезите впоследствие се изгарят с фино натрошени въглища.

Частите, получени от разделянето на храста, се поставят в различни саксии за цветя с предварително положен дренажен слой. Като правило, за да се адаптира растението с този метод на размножаване, е необходим по-дълъг период, понякога година или две.

Подходи за отглеждане и грижи

Засаждането и грижите за домашни млечни водорасли имат редица лесни за следване функции.

Място за растение

Мястото, където можете да поставите саксията с млечни растения, зависи от времето пред прозореца. Когато слънцето пече извън прозореца, еуфорбията обикновено е скрита на сянка. Въпреки че сукулентът може лесно да понася горещия климат, тъй като идва от топлите страни, излишната топлина, влизаща през прозоречното стъкло, може да причини нежелани изгаряния на листата и изсъхване на почвата в саксията.

Често производителите на цветя, които имат летен вилен парцел за летния период, вътрешната си еуфорбия се засаждат на открито или просто се изнасят в саксия на чист въздух.

През зимата се опитайте да избягвате места за саксии, където наблизо има батерия за централно отопление.

Количество за поливане

Сукулентите, които включват домашен разбойник, могат да се справят без поливане дълго време, тъй като схемата за насищане на растението с вода предполага, че:

  • през лятото растението се полива веднъж седмично, а сукулентът през пролетта и есента се нуждае от вода не повече от веднъж през последните две седмици,
  • Spurge през зимата не изисква поливане по-често, седмици, веднъж месечно.

Можете да определите дали поливането е необходимо за стайна млечка по сухотата на горния почвен слой. В случай на превишаване на честотата и умереността на поливането, често се появяват гнилостни процеси, които засягат кореновата система на растението.В същото време вътрешният камшик не принадлежи към онези домашни декоративни цветя, които изискват пръскане.

Засаждане на сукулент

Вътрешната еуфорбия се засажда и трансплантира в началото на пролетта, преди началото на вегетационния период, докато пресаждането е разрешено не повече от веднъж на две години, за което се използва рохка почвена смес, пълна с хранителни минерали. Обикновено причината за пресаждането на растение е свръхрастежът на кореновата му система.

Смес от различни количества торф и земни компоненти се прави като почва, с добавка на пясък и трева. Някои хора предпочитат да закупят готови почвени смеси за засаждане на домашни млечни водорасли. Преди да засадите сукулент в саксия, на дъното му се полага дренажен слой.

Изрязване и хранене на цвете

За комфортно благополучие на домашно млечни водорасли, когато се грижите за него, е необходимо периодично да режете растението и да го подхранвате с помощта на минерални цветни комплекси.

Подрязване

Те се опитват да отрежат сочното цвете през пролетта и лятото. Пролетното подрязване на цветя е свързано с външния вид на растението и ви позволява да оформите желаната форма на цветето и да му придадете по-нататъшен растеж.

При извършване на процедурата за подрязване е необходимо да се помни за токсичността на млечния сок от стайна млечка, поради което след приключване на работата не забравяйте да измиете ръцете си със сапун и вода.

Лятната резитба се прави, за да се избавят от изсъхналите цветни издънки и да се даде сила на младите и силните, които трябва да цъфтят за следващия сезон.

Подхранване

Храненето на сукулента с помощта на минерални комплекси в процеса на грижа за цветето се извършва през пролетта и есента. Обикновено производителите на цветя използват специални укрепени смеси, предназначени за хранене на кактуси.

За необходимостта от хранене може да се прецени, когато листата от семейство млечни пожълтяват или те са паднали.

Растението се подхранва веднъж на двуседмичен интервал, което е напълно достатъчно, за да даде на домашните млечни сили сила за растеж и развитие.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус