Как да засаждаме орхидеи в експандирана глина

0
1452
Рейтинг на статия

Флористите са въвели на практика достъпен метод за отглеждане на епифитни растения в закрити условия, така че орхидеите в експандирана глина вече не са рядкост.

Засаждане на орхидеи в експандирана глина

Засаждане на орхидеи в експандирана глина

Този метод на отглеждане има както поддръжници, така и противници. Например, дренажната експандирана глина се пълни с метални соли, които са вредни за корените на растението, поради което тя не е подходяща за използване като субстрат.

Коя експандирана глина е подходяща за орхидея

Разширената глина, подходяща за засаждане на орхидеи, се нарича още разширен глинен субстрат. Приготвя се по метода за използване на екологична глина, която се пече във фурна.

Получават се гранули с диаметър от 8 до 16 mm. Измиват се добре преди опаковане.

Продуктите на холандската компания Plagron Euro камъчета са много популярни сред хората, които отглеждат орхидеи върху експандиран глинен субстрат.

Предимствата на експандираната глина

Експандираната глина има следните предимства:

 • задържа вода във всички слоеве и на всякаква дълбочина;
 • химически неутрален;
 • има отлична дишаща способност;
 • не съдържа вредители;
 • води до рядко поливане, в резултат на преливания практически не се случва;
 • опростява поддръжката, включително обработка на почвата;
 • използва се по-дълго време, тъй като не гние и не се разлага;
 • има ниско специфично тегло.

Използването на експандирана глина позволява по-рядка трансплантация на растения.

Недостатъци на експандирана глина

Недостатъците на експандираната глина включват следното:

 • не е подходящ за отглеждане на големи растения, тъй като затруднява саксията;
 • използва се за отглеждане на орхидеи у дома, но не е подходящ за оранжерии;
 • с леко навиване на саксията, част от гранулите се изсипват;
 • в експандирана глина е трудно стабилно да се фиксира носещата опора за орхидеята.

Орхидеята в експандирана глина изглежда органично. Постепенно замества обичайната борова кора.

Метод за засаждане на орхидеи в експандирана глина

В експандирана глина се отглеждат различни орхидеи:

 • Цимбидиум;
 • Пафиопедилум;
 • Каттлея;
 • Дендробиум;
 • Хибрид Fragmipedium;
 • Фаленопсис;
 • Ванда.
Повредените корени в експандирана глина ще се възстановят по-бързо

Повредените корени в експандирана глина ще се възстановят по-бързо

Реанимацията на растения с засегнати корени е особено добра. Например, растящият в експандирана глина фаленопсис бързо образува нови корени, които продължават да се развиват добре.

Синтетична прозрачна саксия е подходяща за засаждане на орхидея. Чрез нейните стени е лесно да се наблюдава състоянието на кореновата система на всеки етап от растежа и развитието на растенията. За разлика от традиционния субстрат, при запълване на саксията с експандирана глина не се изисква да се правят отвори за вентилация на дъното, има достатъчно дупки в стените.

За саксии с обем 300-500 ml, перфорациите за оттичане на излишната вода за напояване трябва да бъдат разположени в ред на височина 1 cm от дъното. Колкото по-голям е обемът на саксията, толкова по-високи трябва да са дупките от дъното. Така че, в контейнери с обем 500-1000 мл, те трябва да са приблизително на височина 1,5 см, а ако обемът е 1,5-2 литра - 2 см от дъното.

Тип орхидея като Wanda изисква повече аерация за корените, така че се правят допълнителни дупки по цялата обиколка на саксията.

Диаметърът на гранули от експандирана глина се избира в зависимост от дебелината на корените. За цветя с дебели корени се избира материал с големи фракции, а за растения с тънки корени са по-подходящи фрагменти от субстрат с малък диаметър.

Най-доброто време на годината за засаждане

Орхидеите се засаждат през пролетта, когато се активират процесите на нейния растеж и развитие. Преди засаждането гранулите от експандирана глина се накисват във вода с фитохормони за 24 часа, след което течността се оставя да се отцеди. Корените трябва да бъдат разположени в горните слоеве на субстрата.

След това остава да се внесат торове и да се поддържа необходимата температура. Височината на водния слой се определя от нивото на страничните отвори, направени в саксията.

Отглеждащи функции

Понякога в процеса на отглеждане на орхидеи в експандирана глина, гранулите растат здраво в корените на растението. Това не е страшно, допустимо е да се трансплантира цветето в по-голяма саксия, когато му дойде времето, заедно с прилепнали частици от субстрата.

Понякога при продължително използване на експандиран глинен субстрат се получава неговото осоляване. За да се отстрани проблемът, той се измива с дестилирана или течаща вода.

Също толкова важен е изборът на правилния диаметър на отворите в стените на саксията. Тя трябва да съответства на размера на саксията и диаметъра на гранулите. Ако дупките са твърде малки, орхидеите ще насочат растежа на корените нагоре, а не надолу в търсене на кислород.

Заключение

Разширеният глинен субстрат е избран както за постоянно използване, така и за използване само по време на периода на реанимация на орхидеи с проблеми с корените.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус