Хоя Карноса - правила за грижи и методи за размножаване

0
124
Рейтинг на статия

Декоративната хоя Карноза е една от най-ярките сред представителите на семейство Кутрови. Растението е кръстено на откривателя си Томас Хоя, който отглежда цветя в оранжерии. Помислете за подробно описание на вида, неговите разновидности и правилата за домашна грижа.

Хоя карноза пъстра

Хоя карноза пъстра

основни характеристики

Второто име е Hoya Meaty; лат. Хоя карноза.

Този вид може да се различи от другите сортове по няколко характеристики:

  • има масивна, разклонена коренова система, която расте бързо и запълва цялото пространство в саксията;
  • цъфтежът настъпва едва след като корените напълно обграждат почвата;
  • стъблото е къдраво, гъсто разклонено, дължината може да достигне 10 м;
  • листата са дебели, месести, заострени на върховете, изумруден нюанс, размер 8-9 см;
  • цветя под формата на звезди, се състоят от пет остри венчелистчета, с обиколка 2 см, събрани в съцветия-чадъри от 15-20 бр.
  • цветът на пъпките, в зависимост от сорта, е червен, снежнобял, розов.

Цъфти в началото на юни и завършва през юли. Цъфтежът започва отново през септември. Цъфтящата лиана разрежда приятния сладникав аромат.

Цветята са много декоративни, изглежда сякаш са направени от восък, поради което хойи се наричат ​​още восъчен бръшлян.

Знаци и суеверия

Това растение има положителен ефект върху общото състояние на човек, така че може да се отглежда във всяка стая.

Според популярните вярвания цветето има благоприятен ефект върху атмосферата у дома, засилва хармонията на мирогледа и подобрява семейните отношения и установява връзка между близки и роднини. Той също така нормализира сексуалните и психологическите отношения между съпрузите.

Сортове

Има няколко атрактивни сорта, които са адаптирани към домашната среда.

Хоя месни

Хоя месни

Трицветни (Трицветна)

Месеста хоя с декоративна зеленина - основният тон е червен, кантът е снежнобял. Докато растат, листата в центъра придобиват жълтеникав оттенък.

Кримсън кралица Кралица)

Цъфти с малки бледорозови цветя с бледорозов кант. Пъпките са събрани в плътни чадъри.

Стъблата на сорта Crimson Queen са зелени, къдрави, листата са месести, лъскави, изумруден оттенък.

Компакти

Друг уникален декоративен тип с пълзящи стъбла, плътно покрити с къдрава зеленина. Цветът на листата е наситено зелен, повърхността е лъскава.

Цъфти с малки цветя с диаметър 2 см, събрани в плътни чадъри. Крайните венчелистчета на пъпките са светло розови, короната е лилава.

По време на фазата на цъфтеж хоята разрежда приятната миризма на мед.

Вариегата *Variegata)

Този сорт се отличава с пъстра, къдрава зеленина, плътно покриваща усукващите се стъбла. Листната плоча е месеста, изумрудено оцветена, по ръба има ясен кант от сивкав, кремав или бял цвят.

Издънките са лилави, тънки.

Сузи Q

Този сорт има къдрави издънки, тънки, лилави на цвят, леко листни. Листата са многоцветни - кремави или бежови отдолу с люляков оттенък, отгоре - смарагдови с тънка бяла граница около краищата.

Трицветна хоя карноза

Трицветна хоя карноза

Сив домакин (Сиво Призрак)

В превод от английски означава - сив призрак. Лиана хоя с кафяви, тънки, къдрави издънки. По цялата дължина на стъблата се развиват плътни месести листа с лъскава повърхност. Цветът е тъмно зелен със сивкав оттенък.

Крикъл

Стъблата са дебели, лилави на цвят, изцяло покрити с месеста зеленина с изумруден оттенък.

Листата растат в различни посоки - вдлъбнати навътре или навън, придавайки на растението къдрав вид. Цветовете са бледорозови, с люлякова корона, събрани в плътни сенникови съцветия от 20-25 бр.

Екзотика

Цвете с форма на лиана, което може да се отглежда със или без опора. Притежава декоративна многоцветна зеленина от люляк или светло зелени тонове с изумрудено цветен кант.

За разлика от други сортове, той расте много бавно - годишен прираст от 10-12 cm

Холиана (Холиана)

Листата на това растение са яркозелени, блестящи се развиват в различни посоки, плътно покриват къдравите стъбла. Краищата на листната плоча са кремообразни.

Уилбърски гробове

Екзотичен сорт с пъстра зеленина. Листна плоча със средна дължина - 8-9 см, ширина - 3-4 см. Повърхността е гладка, изумрудена, покрита със светлозелени петна, петна и удари.

Домашна грижа за Hoya carnosa

Домашна грижа за Hoya carnosa

При възрастни екземпляри на листата преобладава светлозелен тон с елементи от тъмнозелен оттенък.

Бразилия (Бразилия)

Различава се с интензивен растеж - за една година издънките могат да се удължат с 40 см. Листата са месести, дълги 10 см. Основният цвят е тъмнозелен със сребристо покритие.

Цветовете са големи - диаметър 2,5-3 см. Събрани в хлабави съцветия. Формата на пъпките е под формата на бежови камбани, с петолъчна бордова корона в центъра.

Звезден прах (Sкатран)

В превод от английски означава "звезден прах". Много красива вечнозелена лоза със светлокафяви, плътни стъбла, които се разклоняват от множество издънки по-близо до върха.

Всеки клон е покрит с кожени изумрудени листа с елементи от светло зелен тон.

Покупка и адаптация

Можете да закупите един от описаните по-горе видове в специализиран магазин. За да получите здраво цвете, което в бъдеще ще ви радва с бърз растеж и пъстър цъфтеж, трябва внимателно да го разгледате.

Хоя карноза компактна

Хоя карноза компактна

Критериите за избор на качествено копие са следните:

  • стъбла с плътен цвят, без пукнатини, счупвания, израстъци;
  • листата са сочни, наситени в тон в съответствие със сорта, не съдържат жълти, черни или кафяви петна, петна;
  • субстратът е леко влажен, без плесен и подкисляване на повърхността.

По-добре е да купувате цъфтящи растения, така че със сигурност ще знаете, че пред вас е точно сортът, от който се нуждаете. Освен това цвете със съцветия показва липсата на здравословни проблеми.

След покупката хоята се поставя в друга стая - триседмична карантина ще й бъде от полза. През това време тя ще свикне с домашните условия и можете да определите дали има заболявания и паразити.

Правила за кацане

За да засадите восъчен бръшлян, вземете не твърде високи саксии от керамика или пластмаса с дренажни отвори. Това е култура, подобна на лиана, така че е по-добре да използвате саксии за отглеждане.

Почвата е подходяща плодородна и рохкава - смесете листни, влажни почви и хумус в съотношение 3: 2: 2. Много от тях се засаждат в готов субстрат за магазин, предназначен за закрити палми и орхидеи.

В дивата природа растението расте на слънчеви места, така че у дома трябва да се постави на перваза на прозореца от южната или югоизточната страна. По време на обяд ще ви е необходима защита от изгарящи лъчи, за да не изгорят листата и съцветията.

Необходимите условия

За пълноценен растеж, висококачествен и дългосрочен цъфтеж на карноза от хой, трябва да се осигурят няколко условия

Пурпурна кралица Hoya carnosa

Пурпурна кралица Hoya carnosa

Влажност

Това растение е от тропическите страни, така че предпочита да расте при висока влажност - около 75-80%. Това може да се осигури чрез редовно поръсване на короната с топла вода. През пролетта и лятото честотата е на всеки три дни. През студения сезон те се напояват два пъти месечно.

Разпръскването отмива праха, стимулира растежа на зеленината и стъблата и предотвратява появата на паякови акари.

Температура

През целия вегетационен период - от пролетта до есента, температурата е подходяща за цветето - в рамките на 23-27 ° С.

През зимата, когато растението се забави, то се поддържа на хладно при 15-16 ° C.

Той лесно понася течения, но не толерира резки промени в температурата, поради което по време на проветряване на помещението през студения сезон той се премества на друго място.

Осветление

Липсата на светлина може да повлияе отрицателно на общото състояние на карнозата хоя - тя започва да отделя пъпки и листа. Оптималната продължителност на светлинния ден е 8-10 часа през цялата година.

През пролетта и лятото цветето се поставя на място, където има разсеяна светлина сутрин и вечер. През зимата осветявайте с флуоресцентна лампа - поставена на разстояние 0,5 м от короната.

Правила за грижи

Всички видове восъчен бръшлян се нуждаят от еднакви грижи - редовно хранене, хидратация и разхлабване.

Снимка на Hoya carnosa variegata

Снимка на Hoya carnosa variegata

Поливане

Това растение понася по-лесно липсата на влага, отколкото излишъка от нея. Поради това се полива обилно, но едва след като почвата изсъхне на дълбочина 4-5 см. През пролетта и лятото честотата е след седем дни.

С настъпването на есента и през цялата зима те се навлажняват по-рядко - веднъж на 2-3 седмици. Натрупаната в тигана вода се източва, за да се избегне загниването на корените.

Използвайте утаена или филтрирана вода със стайна температура. На следващия ден се извършва разхлабване на повърхността на повърхността, така че да не се образува коричка и да пропуска добре кислород и влага.

Подхранване

Екзотична лиана не обича прехранването, така че трябва да се наторява само през периода на пъпки и цъфтеж. Минералните торове се използват редуващи се с органични вещества. Подходящи са магазинните препарати за хранене на орхидеи и палми.

Прилага се на всеки три седмици в комбинация с поливане, за да се подобри качеството на усвояване на хранителните вещества и да се избегне изгарянето на корените.

Подрязване

Hoya carnosa не понася добре тази процедура и може да умре, така че не си струва да режете издънките и цветните стрели, върху които през следващата година ще се появят нови съцветия.

Изрежете само онези части, които са сухи, изгнили, пожълтели или повредени от инфекции, паразити.

Прехвърляне

След покупката на растението се дава време да се адаптира, след което се трансплантира в нова саксия с диаметър 2-3 см по-голяма от предишната. За трансплантация вземете прясна и дезинфекцирана почвена смес.

Цъфтящата хоя не трябва да се нарушава, защото тя може да не понася стрес и да умре. Трябва да изчакате съцветията да изсъхнат. Процедурата се извършва по метода за претоварване на земна кома.

Също така, домашните цветя трябва да бъдат трансплантирани - на всеки три години със смяната на старата почва на нова. Важно е да не повредите деликатната коренова система, тъй като тя бързо ще изчезне и хоята ще изсъхне.

Присаждат се болни растения с изгнили корени. Първо го поливат, след това го изваждат от саксията, измиват цялата почва, изрязват нежизнеспособни корени, потапят се в разтвор на фунгицид за половин час.Изсушени, засадени в нова саксия със стерилен субстрат.

Методи за размножаване

Хоя може да се размножава по няколко начина у дома - ако се спазват всички правила, всеки дава положителен резултат.

Hoya karnosa сив домакин

Hoya karnosa сив домакин

Резници

Изрязването на посадъчен материал се извършва през пролетта или лятото във фаза на активен растеж. Те избират здрави стъбла без признаци на инфекция с болести и механични повреди. Сегментите с дължина 15-20 см с няколко листа и пъпки се отрязват. В долната част се отстранява цялата зеленина, потопена в разтвор на Kornevin за един час.

Издънките се засаждат в рохкава торфено-пясъчна смес (1: 1) на дълбочина 2-3 см, навлажняват се, поставят се на светлина и се държат при температура 22-25 ° С.

За да могат посадъците да се вкоренят по-бързо, те се поливат редовно. След около 2-3 седмици те ще започнат да развиват нови листа - знак, че са пуснали корени. Отглеждат се още месец, след което се настаняват в отделни саксии.

Лист

Няколко листа с аксиларна пъпка са отделени от стъблото. Потапя се в разтвор на Kornevin или Heteroauxin за 10 минути. Те се засаждат в смес от торф и пясък, смесени в равни количества. Поръсете с топла вода, покрийте с фолио.

Мини оранжерията се проветрява всеки ден, тъй като субстратът изсъхва, той се навлажнява. След около 2 седмици листата ще освободят първите корени, но те могат да бъдат засадени само след появата на стъблата. Развитието на леторастите ще отнеме 1,5-2 години.

Наслояване на стъблото

Друг ефективен метод за размножаване, който се използва за възрастни растения на възраст от 5 години.

Изберете най-силния и гъвкав издънка, направете разрез върху него с дължина 1-1,5 см. Увийте го с мокър мъх, след което го покрийте с филм.

Веднага след като първите корени пробият мъха, подслонът се отстранява, стъблото се отделя от майчиното цвете, засадено в торфено-пясъчна смес.

Болести и вредители

През цялата година това закрито цвете може да бъде повредено от различни инфекции и паразити. Основната причина е нарушение на правилата за грижи и поддръжка. С навременно откриване растението може да бъде спасено.

Болести и вредителиСимптомиМетоди на лечениеПрофилактика
Паяк акариМикроскопичното насекомо се храни със сок от листа, пъпки, оплита долната част на леторастите и листата с малка паяжина. Повредените участъци се деформират, сбръчкват, пожълтяват и изсъхватВ началния етап на инфекцията те се измиват със сапунена пяна или разтвор на сапун за пране (40 g на 1 литър вода). Напредналият стадий се лекува с акарициди - Aktellik или AktaraУвеличете влажността, по-ниските температури, напоявайте короната редовно, особено в горещите дни
Листни въшкиТой се установява в колонии от долната страна на листата, масово се размножава, обожава да пирува със сока от млада зеленина, пъпки, издънки. Увредените органи пожълтяват, извиват се и се ронятАко цветето не работи, то се третира с инфузия на основата на тютюн, портокалови кори или сапунена вода. Силно засегнатите проби се напръскват с химия - Karbofos, Fitoverm или AktaraКупете здрави растения, поставете под карантина, редовно разрохквайте почвата и проверявайте короната за вредители
MealybugБелезникаво покритие на повърхността на листата е първият признак на инфекция. Малките бели паразити се хранят с тъканите на листата, пъпките, в резултат на което те почерняват и отмират. Те също могат да паразитират върху корените.Такова растение трябва спешно да се отстрани, да се изрежат всички повредени части на корените и короната. Потопете кореновата система във фунгициден разтвор за 2 часа, след това я изсушете и я трансплантирайте в нова саксия със стерилна почвена смес. Допълнително напръскайте с Fitoverm или FundazolИзползвайте дезинфекцирана почва за засаждане и пресаждане, избягвайте преливания и отрязвайте навреме гнили, пожълтели клонки, листа
ЩитМожете да го идентифицирате по червеникави или кафяви израстъци под формата на плаки по листата, стъблата. Насекомото изсмуква соковете, в засегнатите райони растението почернява и умираОтстранете нежизнеспособните органи, лекувайте с Децис два пъти с интервал от 7 дниРедовно отрязвайте изсушени, изгнили клонки, периодично разхлабвайте субстрата, купувайте здрави растения, поливайте навреме, подхранвайте
Брашнеста манаБелезникаво покритие на повърхността на всички части е сигурен признак за появата на гъбична инфекция. С течение на времето повредените участъци потъмняват, покриват се с конденз и загниватИзрежете съмнителни листа, издънки, обработете короната и почвата със Skor, Hom или разтвор на колоидна сяраПреди да купите, внимателно инспектирайте цветята, поддържайте карантина, редовно трансплантирайте в стерилна и плодородна почва, избягвайте преливане
Кореново гниенеТова заболяване засяга лозя, които често се заливат със студена вода. Коренът се преохлажда и започва да гние. По-късно гниенето се разпространява по стъблата - те стават воднисти, меки, потъмняватРастението се изважда от саксията, ако кореновата система е напълно изгнила, тя се изхвърля, първо отрязвам няколко резници или листа за вкореняване. С леко поражение изгнилите корени се изрязват до здрава тъкан, потапят се във фунгициден разтвор за един час, изсушават се и се трансплантират в нова саксия с дезинфекциран субстратИзбягвайте преовлажняване, използвайте топла вода за напояване

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус