Хоя Лиза Австралис - всичко за грижата за тази красота

0
140
Рейтинг на статия

Hoya Australi Lizas, или Южна, е открита от учените Solender and Banks на австралийското крайбрежие. По-късно този вид е открит на островите Фиджи и Самоа, в Южна Азия. Растението е много популярно в домашното отглеждане поради декоративния си цъфтеж, непретенциозността и лесната грижа.

Hoya australis lisa

Hoya australis lisa

Описание на растението

Lisa Australis е лоза от семейство Ластовневи, която в природата достига 7-10 м. Ботаническото име е Hoya australis.

У дома расте до 2 м. Хоя принадлежи към катерещи се растения, но се разклонява малко. Издънките лигнизират с възрастта, така че цветето не се отглежда по ампелен начин, а е привързано към висока опора, което му позволява да плете и да се стреми нагоре.

Листа

Лозовите листа растат по стъблото по двойки. Листът е овален, плътен, лъскаво-восъчен, със заострен връх. В центъра - светло зелено с жълтеникави петна, по краищата - по-тъмно.

Новите листа и издънки са червеникави. Цветът на листата на Хоя Лиза наподобява Хоя Албомаргинат, но с една разлика: последната има тъмно зелен цвят в средата, а границата е светла.

Появата на нови листа е чудото, заради което производителите толкова много обичат сорта. Комбинацията от червено и зелено на едно растение изглежда много декоративно.

Цветя

Малки цветя с кремаво-бели венци се събират в буйни сферични съцветия (15-30 бр.). Венчелистчетата са твърди, с вълнообразни ръбове и леко извит връх. Средата е розово-пурпурна, вътрешната корона е бяла. Плътни и лъскави, като восък, цветя изглеждат като изящни изкуствени бижута.

Когато цъфтят, те излъчват сладникав нектар и приятен деликатен аромат, напомнящ на хризантема.

Покупка и адаптация

Южна хоя може да се купи в специални оранжерии или от производители на цветя любители чрез интернет. Най-често резници се предлагат за рязане или вече са вкоренени. Във всеки случай, растението трябва да бъде внимателно изследвано: върху него не трябва да има чужди петна, повреди, сухи места.

Hoya australis

Hoya australis

Отначало хою се поставя отделно от другите домашни цветя. 2-3 седмици са достатъчни за карантина. През този период тя редовно се преглежда, но те се опитват да не я безпокоят.

Лианите осигуряват дифузно осветление, температура 22-25 ° C и умерено поливане, тъй като горният слой на основата изсъхва. Пресаждането и подрязването на растението (или дори само преместването на саксията) не си заслужава.

Правила за кацане

Лиза Австралис обича рохкава, неутрална, добре дренирана почва. За нея е подходяща почвена смес от листна земя с добавяне на торф, перлит, парчета дървесна кора и кокосова кора (всички компоненти трябва да се дезинфекцират). Композициите за орхидеи и сукуленти могат да се използват като готови субстрати.

За засаждане изберете керамична саксия с подходящ размер (за добър цъфтеж кореновата система трябва да бъде компактно поставена в контейнер).Можете също да използвате пластмасова саксия, но тогава лозата трябва да се полива по-рядко, тъй като влагата ще се изпарява по-бавно.

Технология:

  • Отдолу е положен дренаж от счупена тухла, експандирана глина или малки камъчета.
  • Растението се преобръща заедно с бучка и до него се монтира опора.
  • Субстратът се излива в свободното пространство и се набива.
  • Хоя се залива с мека, хладка вода.

Необходимите условия

Hoyka расте по-добре при интензивно, но разсеяно осветление. Тя трябва да бъде засенчена от директни лъчи. Той реагира добре на изкуствено осветление, може да расте на лека полусянка.

Необходимата влажност е малко над средната. Цветето реагира благодарно на пръскането с хладка вода и процедури за душ (но не по време на цъфтежа). Комфортната температура за Лиза е от 20 ° C до 26 ° C, но не по-ниска от 16 ° C.

Грижа

Грижата за цветята не е особено трудна. Растението се нуждае от умерено поливане и редовно хранене. Трансплантирайте и го подрежете, ако е необходимо.

Хоя лиза

Хоя лиза

Поливане

Хоя се полива 1-2 пъти седмично, при условие че горната част на субстрата има време да изсъхне. Използвайте мека, утаена вода със стайна температура. (За да омекотите водата, можете да добавите малко манган.) През зимата поливането се намалява, като се фокусира върху състоянието на почвата.

Подхранване

Цветето се подхранва два пъти месечно с торове за сукуленти. Дозата, предписана на опаковката, се намалява наполовина чрез разреждане с посоченото количество вода. Разтворът се нанася след поливане върху добре навлажнена почва.

Прехвърляне

Отначало хойку се трансплантира ежегодно, тъй като корените активно растат. Възрастно цвете наистина не обича да променя мястото си на пребиваване, поради което се извършва трансплантация на всеки 3-5 години. Докато корените се побират в саксията и стърчат от дренажните отвори, можете просто да замените горния слой на субстрата.

Подрязване

Санитарното подрязване се извършва след цъфтежа, като се отрязват сухи листа и издънки. Дългите стъбла се съкращават според нуждите.

В никакъв случай не трябва да отрязвате изсушени дръжки, в противен случай цветята няма да цъфтят през следващия сезон.

Размножаване

Hoya Lisa Australis се размножава чрез резници. За да направите това, отрежете издънките с два възела и отрежете долните листа. Мястото на среза се третира с корен стимулатор. Резниците се вкореняват във вода или във влажен субстрат. В първия случай е по-добре да намерите тъмен, непрозрачен контейнер или да увиете стъклото с фолио.

Hoya australis снимка

Hoya australis снимка

За успешно вкореняване е необходима топла температура от 22-25 ° C. За да поддържате стабилна температура, можете да създадете парников ефект, като покриете растенията с торба или пластмасови чаши.

Ако hoyks са засадени в субстрат, той трябва да се навлажни, ако е необходимо. В рамките на 1-2 месеца резниците се вкореняват. Когато по тях растат нови листа, е време да започнете да пресаждате в отделни контейнери.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаЛечение
MealybugПодобен на памук цъфтеж, забавен растеж и развитие.Пръскане, душ, проветряване, карантина за нови цветя.Почистете плаката и насекомите с четка в сапунена вода, измийте с вода, напръскайте с настойка от тютюн или невен. В случай на тежки повреди, нанесете Aktara, Fitoverm или Tanrek.
Листни въшкиМалки светлозелени бъгове. Къдрене и изсушаване на листата.Отрежете изсъхналите засегнати листа, измийте растението с катранен сапун.

В сериозни случаи използвайте инсектициди

(Intavir, Fas, карате).

Бяла мухаЛарви и летящи насекоми. Медена роса под формата на плака и черна саждиста гъба.Измийте хоя с алкохол и сапунен разтвор. Закачете лепкави капани за крилати вредители, събирайте гъсеници на ръка. Сменете горния слой на субстрата в саксията. В случай на сериозни повреди, използвайте Actellic или Confidor.
ГниенеСпиране на растежа, увяхване, падане на листа. Изтъняване, потъмняване и омекотяване на стъблата.Избягвайте преовлажняване. Дезинфекцирайте почва, саксия, дренаж, инструменти.Отстранете повредените части на хойката, обработете с антисептик.

Нанесете фунгициди (Trichodermin, Mikosan, Topaz). Трансплантирайте цветето в нов субстрат.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус