Plumeria е красиво цвете с прекрасен аромат

0
367
Рейтинг на статия

Плумерията е тропическо растение, родено в Тайланд, Южна Америка, Лаос и Мексико. В много страни той е национален символ; руските производители на цветя го ценят заради декоративния ефект и удивително красивите ароматни цветя. Техният аромат е уникален и се променя с времето на деня и с околната среда.

Plumeria е красиво цвете с прекрасен аромат

Plumeria е красиво цвете с прекрасен аромат

Външно описание

В природата плюмерията е разпръснат храст или дърво с височина до 15 м, но в апартамент рядко расте над 2 м. Листата са дълги и плътни, лъскави, цветята са големи, до 10 см в диаметър. Растението цъфти дълго време, през целия топъл сезон. Пъпките са ярки, многоцветни, състоящи се от 5 венчелистчета.

Основната атракция на plumeria е нейният аромат. Той е силен и много странен, променящ се с времето на деня, но изключително приятен. Плодът е негоден за консумация, но е лесно да се вземат семена от него за засаждане. Те покълват добре, ако им се позволи да узреят до края.

Сортове

В природата са известни 7 разновидности на плюмерия, но само 3 от тях се отглеждат у дома. Те са най-адаптирани към средната лента, въпреки че се считат за доста капризни и трудни за отглеждане.

  • Белият (алба) е растение, родено на Карибските острови, отчасти широколистно. Листата са зелени отвън, сребристи отдолу. Цветята са бели с въртеливи листенца, близо един до друг. В центъра на всяко цвете зее жълто око - основната характеристика на сорта.
  • Червеното (рубра) е широколистно дърво, в апартамент, който не надвишава 2 м. Кората е лека и гладка, без израстъци, листата са тесни и дълги, със заострени краища. Цветята се събират на гроздове, миришат много вкусно. Плодовете се считат за негодни за консумация, но в Индия от тях се приготвят екзотични хора. В китайската медицина растението е класифицирано като лечебно растение.
  • Тъп (обтуса) - дори в природата достига само 5 м височина. Смята се за сорт джудже. Дървото е компактно, клони от 30 до 40 см, листа с кадифена повърхност. Цветовете са бяло-жълти, големи и имат устойчив аромат на жасмин.

Покупка и адаптация

Много е трудно да се намери plumeria в магазините - това е рядко. По-лесно е да го поръчате в онлайн магазин, но качеството на доставката може да не е на ниво.

Обикновено продават вкоренени резници или разсад до една година, транспортират се в затворени контейнери. След такова транспортиране, plumeria ще изисква задължителна адаптация.

Не поставяйте растението веднага до други стайни цветя. Това важи особено за разсад, донесен отдалеч. Те могат да бъдат заразени с насекоми или вируси, което е опасно за останалите зелени "обитатели" на апартамента.

В продължение на 2-3 седмици плюмерията трябва да бъде внимателно наблюдавана, като се забелязват най-малките промени в нейното състояние.

Не можете веднага да поставите "начинаещия" на ярка светлина и да започнете интензивно да поливате и да се храните.Нека дървото отначало просто да свикне с микроклимата в къщата. Особено ако е закупен през студения сезон. Растението има период на покой, когато поливането и торенето трябва да бъдат сведени до минимум.

Засаждане и пресаждане

Трябва да трансплантираме цветето в нова саксия.

Трябва да трансплантираме цветето в нова саксия.

Първата трансплантация се извършва след покупката. По време на транспортирането растението често се поставя в редовен торф, който не е подходящ за постоянна поддръжка. Следователно, след 1-2 седмици адаптация в къщата, тя се трансплантира в нов субстрат. По-добре е да го приготвите сами, готовите почви за кутрови не се продават.

Саксията не трябва да е твърде голяма - 2-3 см по-широка от диаметъра на кореновата топка. В противен случай плюмерията ще расте, както при дивата природа - до 15 метра.

По-добре е да изберете по-тежък материал на контейнера - глина, керамика. По този начин разклоненото дърво няма да се преобърне и да се счупи. В първия слой на дъното е положен голям дренаж от парчета и експандирана глина.

Вторият е листен хумус, компост, почва, смесена с оборски тор. Изсипете върху обичайната универсална почва за цветя, смесена с едър пясък и вермикулит за по-добра пропускливост на въздуха и влагата. Дървото се поставя с корените си на земята и се поръсва с пръст от всички страни, като леко го потъпква надолу.

Важно! Поливането на растението веднага след пресаждането не си заслужава - това ще бъде възможно да се направи след една седмица с топлина с утаена вода.

Необходимите условия

Избор на почвата

Нуждае се от питателна почва, защото се нуждае от много хранителни вещества за цъфтежа. Няма специални почви за този вид растения, но е лесно да си направите сами.

Основното е, че земята е рохкава и абсорбира добре влагата. За да направите това, е необходимо да добавите дезинтегранти към магазина универсална почва - вермикулит, перлит, полистирол, малка експандирана глина, чакъл.

За добър растеж и цъфтеж на дърво ще трябва да смесите 1 част едър пясък, хумус, торф и компост с 2 части копка земя.

Преди засаждането почвата трябва да се дезинфекцира във фурна или микровълнова фурна.

Влажност

През активния период (от април до септември) растението се нуждае от висока влажност. Това може да се постигне чрез пръскане на короната на дърво, както и чрез инсталиране на тави с вода близо до растението.

В най-горещите дни, когато влагата мигновено се изпарява, можете да поставите саксията в съд, пълен с експандирана глина или мъх, пълен с вода.

По време на цъфтежа растението често се пръска, но е невъзможно водата да попадне върху самите пъпки. Те могат да изсъхнат и да се свият, а плодовете няма да бъдат вързани. Водата за напояване трябва да се подготви предварително, за да се намали нейната твърдост и да се коригира до стайна температура.

Температура

Растението обича топлината, дори през периода на покой, температурата наоколо не трябва да бъде по-ниска от +17 ° C. Вярно е, че лятната жега, когато масата на термометъра в апартамента се повишава до + 27-30 ° C, дървото също се чувства зле. По това време плюмерията трябва да бъде изнесена в градината или на балкона, където е по-хладна. Но трябва да се пазим от течения, които са вредни за дървото.

В природата плюмерията расте при постоянна температура от + 20-25 ° C през зимата и лятото. На местата на растежа му няма големи разлики. Следователно у дома растението реагира болезнено както на прегряване, така и на хипотермия.

Необходимо е да се опитате да сведете до минимум разликата между дневните и нощните температури, както и разликите в началото и в края на отоплителния сезон.

Осветление

Плумерията е фотофилна. Тя не просто не се страхува от прякото слънце, но се нуждае от него поне 6 часа на ден. В апартамента трябва да се отдели най-светлото място за растението. Ако е необходимо, дървото ще трябва да бъде допълнено, в противен случай няма да цъфти.

По-добре е да поставите саксия с дърво близо до южния прозорец, в краен случай близо до югоизточния. Останалите страни не са подходящи за плюмерия. Дори при допълнително осветление слънцето ще бъде твърде малко за нея.

През топлия сезон можете да изнесете саксията в градината или на светла веранда, но трябва да следите температурата, така че растението да не замръзне.

Домашни грижи

Не заливайте растението

Не заливайте растението

Този екзотичен „гост” се нуждае от внимателни грижи и условия, максимално близки до естествените, обичайни за тропическо дърво.

Растенията, отглеждани независимо от семена или резници, са по-лесни - те вече са адаптирани към околната среда.

Поливане

Ако дренажът и субстратът са избрани правилно, ще бъде трудно да се наводни растението. Основното нещо е да не оставяте вода в тигана. Дървото не обича да стои в „блато“, по-лесно ще понесе краткотрайна суша, отколкото преливане.

Поливането може да бъде допълнено чрез пръскане с топла вода. Това е полезно - порите в листата няма да се запушат с прах, растението ще диша по-лесно.

Плътните, жилави листа могат дори периодично да се избърсват с мокра кърпа. В студено време тези процедури не се извършват и поливането се намалява до минимум.

Торове и подхранване

Веднага след като плюмерията излезе от спящото си състояние, тя трябва да бъде хранена. Първото пролетно подхранване е много важно, защото дава на растението силата за буен и дълъг цъфтеж.

Най-важният елемент през този период е фосфорът, който стимулира залагането на пъпките.

Азотът влияе върху растежа на зелената маса, но потиска цъфтежа. Прехранването с дървото не си заслужава, допустимо е да се дават повече в края на лятото.

По време на вегетацията храната се извършва 2 пъти месечно. По-добре е да използвате сложни торове - те имат по-балансиран състав.

Най-подходящата храна за plumeria е:

  1. Добра мощност;
  2. Bloom Plus;
  3. Флоровит;
  4. Бона Форте;
  5. Чудо.

Подрязване, оформяне на короната

Подрязването на дърво е необходимо не само за естетически вид, но и за буен цъфтеж. Пъпките се появяват само на млади клонки за първа година, следователно, колкото повече има на дървото, толкова повече цветя ще има.

Те започват да формират короната в началото на пролетта, когато растението едва започва да излиза от хибернация. На първо място се отстраняват изсушени и слаби клони, след това здрави, но твърде удължени в страни. Короната трябва да бъде оформена като топка, така че нищо да не стърчи. Подрязаните клони се използват като резници.

Методи за размножаване

Отглеждане на цвете сами

Отглеждане на цвете сами

Има няколко начина да размножите растение сами. Изобщо не е трудно, ако следвате доказаната технология. По-добре е да започнете процедурата през пролетта, тогава ще има повече шансове за успех.

Размножаване със семена

Семената узряват в шушулка, подобна на бобова, само по-дълга и по-тясна. За пълна готовност те трябва да узреят на дървото за цели 9 месеца. Преди сеитбата семената трябва да покълнат, като се покрият с марля и в разтвор се поставят Epin Extra или Energen.

Препоръчително е незабавно да засадите семената в отделна чаша - младите разсад не понасят добре пресаждането. Субстрат от семена - пръст, едър пясък, перлит в равни пропорции. Контейнерите се покриват с камшик и се поставят под лампата. Температурата за покълване не трябва да бъде по-ниска от +27 ° С.

Кълновете се появяват неравномерно (друга причина, поради която е по-добре да ги засадите в отделни контейнери) - от 10 до 25 дни.

Постепенно те свикват със стайна температура и филмът най-накрая се отстранява. Кълновете се трансплантират едва през следващата година. Обикновено растението цъфти през втората година.

Резници

След подрязване на дървото остават клони, на всеки се оставят 4 пъпки, изсушават се и се поставят в разтвора на Корневин за един ден.

Наложително е дръжката да се изсуши, така че млечният сок да престане да се откроява от нея.

Резниците се поставят в субстрат - пръст, едър пясък, перлит. Покрийте отгоре с фолио, създавайки ефект на оранжерия.

Те се поставят върху топъл радиатор или просто на топло място. Основното нещо е да не ги задълбочавате твърде много - 6-8 см ще са достатъчни. Разсадът се вкоренява за около 3 месеца. След това оранжерията се премахва.

Лечение на болести и вредители

Растението рядко се разболява с добри грижи. Проблеми се появяват само при неправилно организирано напояване, осветление, температура. В хладна и влажна среда дървото е нападнато от гъбички, при липса на светлина то започва да гние.

Акарът Путин се установява върху растението, когато листата и стволът изсъхнат.Останалите насекоми не нападат дървото заради отровния сок.

ПролемаСимптомиЛечениеПрофилактика
ГниенеПочернял багажник, отпуснати листаПремахване на изгнили клони, трансплантацияПравилен режим на поливане
Гъбична инфекцияПетна по листата, рошав цвятМеханично отстраняване, третиране с фунгициди Fundazol, Ridomil, Skor, FitosporinЯрко осветление, редовен оглед
Паяк акариТънка мрежа между листаИзплакнете с вода, напръскайте с препарати Antimite, Actellik, AktaraРедовна проверка и пръскане

Значение в татуировката

Феновете на рисунките по тялото често се изпълват с татуировки под формата на цветя на plumeria. Това винаги има специално значение, символика, вкоренено в дълбините на вековете. От древни времена това цвете се свързва с вечен живот, чистота на мислите, жизненост, оптимизъм.

Букет цветя на бедрото на момиче е знак за специална сексуалност, желание да се хареса на мъжете.

Татуировка на рамото е желание да намериш себе си, вътрешна хармония. Жълтите пъпки са радостта от битието, успех във всичко. Цветята във формата на кръст са напомняне за преходността на живота, спомена за починали роднини.

Цветята често се пълнят заедно с „жива“ екзотика - тропически риби, пеперуди, колибри. Това означава, че човек е отворен към света, обича да учи нови неща и да пътува. Това също е знак, че трябва да живеете днес и сега, наслаждавайки се на всяка минута.

Полезни видеоклипове

Екзотично дърво от Хавай може да се превърне в обикновен обитател на градски апартамент, ако за него се грижат правилно. Простите изисквания за поливане, осветление, влажност, трансплантация правят plumeria добре дошъл "гост" в дома на всеки цветар.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус