Clematis Hania - описание на растението

0
208
Рейтинг на статия

Clematis Hania е полски хибриден сорт. Отгледан е през 2000 г. от създателя С. Марчински, а през 2002 г. е получил бронзова награда на изложба в Холандия. Приятно цъфтеж и лесно за отглеждане, цветето е популярно сред градинарите и често се използва в озеленяването.

Снимка на клематис хана

Снимка на клематис хана

Описание на сорта

Clematis Hania е декоративно многоцветно многогодишно растение от семейство Лютикови. Растението достига височина 2-2,5 м. Листата са противоположни, цветът им е наситено зелен, формата е овална със заострен връх.

Цветята са големи, с диаметър до 15-17 см. Венчелистчетата са яркочервени или пурпурни с по-светъл розов кант. В центъра има златисто жълти тичинки. Цъфтежът включва два етапа - май-юни и август.

Характеристики за кацане

Разсад с отворена коренова система се засаждат в края на април или началото на май. Контейнерните растения могат да бъдат презасадени по-късно - през лятото или есента.

За засаждане те избират място, защитено от вятъра, с дълбоко залягане на подпочвените води (в противен случай се изгражда насип и се полага добър дренаж).

Clematis е подходящ за лека полусянка, югозападна или югоизточна страна на обекта.

Почвата трябва да е лека, рохкава, плодородна, с неутрална реакция. Цветето в контейнера трябва да се постави в съд с хладка вода за 20-30 минути, така че земната бучка да е добре наситена с влага.

Дупката за засаждане се изкопава на дълбочина и ширина 60 cm, като се взема предвид разстоянието до стените и другите растения (най-малко 50 cm).

Технология:

  • На дъното на ямата за засаждане се излива дренаж от камъчета, чакъл или счупена тухла (дебелина на слоя - 8-12 см).
  • Отстранената почва се смесва с компост, креда, пепел (можете да добавите суперфосфат).
  • Почвената смес се поставя в дупка, излива се с кофа с вода и се чака свиване.
  • Разсадът се задълбочава в почвата с 4-10 см (колкото по-тежка е почвата, толкова по-дълбока), трамбова се и се полива отново.
  • Близо-стволовият кръг на растението се мулчира с парчета дървесна кора.

Грижа

Клематис се нуждае от грижи, но грижите за него не са твърде трудни. Той се нуждае от редовно поливане, подхранване и подрязване, както и подслон за зимата.

Описание на Клематис Хана

Описание на Клематис Хана

Процедурата за разхлабване може да бъде заменена с мулчиране (мулчът с борова игра, който ще продължи за няколко години).

Поливане

Цветето обича влагата, особено през първата година след пресаждането. Поливането се извършва 1-3 пъти седмично, в зависимост от времето и температурата.

Младите растения се поливат с една кофа вода. С нарастването обемът на течността се увеличава до 3-4 кофи.

Подхранване

През първия сезон клематисът не се подхранва (има достатъчно торове, положени по време на засаждането). Пролетното подхранване се извършва през април, като се използват сложни формулировки за цъфтящи растения (те се прилагат и след резитба).

По време на образуването на пъпки можете да зарадвате лозата с калий, а след цъфтежа - с фосфор.

Разрохкване и мулчиране

Разхлабването се извършва след поливане, за да се подобри достъпът на кислород до корените.Едновременно с тази процедура се изваждат плевели. За да улесните поддръжката, можете да приложите мулчиране. Парчета борова кора се използват като мулч, като се пълнят със слой от 5-6 cm.

Група за подстригване

Сортът Chania се появява в списъка на клематисите от втората група резитби. Процедурата се извършва два пъти - след всеки от етапите на цъфтеж (през юни и септември-октомври).

За първи път издънките и разсадът се отрязват, така че новите цветя да цъфтят не по-малко великолепно. През есента храстът се изрязва по-радикално, оставяйки 1-1,5 м от земята.

Подготовка за зимата

Клематисът трябва да бъде защитен през зимата, но не толкова от студа, колкото от влагата. Центърът за обработка трябва да остане сух. Покрита е със смърчови лапи и дървесни листа (за предпочитане дъбови) или пяна. Отгоре е фиксирана пластмасова обвивка.

Обвързване

За да предотвратите счупването на високите стъбла от вятъра, трябва да помислите върху опора за клематис. Започват да го връзват след първата зима. Жартиерът е направен със здрава корда в долната част на растението. Издънките са спретнато разположени, като не им позволяват да се преплитат.

Размножаване

Клематисът може да се размножава чрез резници, сеитба или наслояване. Семената дават голям брой растения, но сортовите характеристики на едроцветните сортове обикновено не се запазват. Най-често те прибягват до размножаване чрез резници.

Група за подстригване Clematis Haniya

Група за подстригване Clematis Haniya

Резници

Резниците се отрязват от средната част на стъблото, улавяйки две пъпки и едно междувъзлие. Над горния възел оставете 2 см от издънката, под долния - 4 см.

Резниците се обработват със стимулатор за образуване на корени и се задълбочават във влажен субстрат от пясък и торф. Покрийте с филм или торба, поддържайки температурата 20-22 ° C. Редовно проветрявайте оранжерията и навлажнявайте почвата.

Слоеве

В началото на пролетта стъблото на клематиса се поставя в подготвен жлеб, притиска се към земята и се закрепва с тел на няколко места. Когато от пъпките поникнат млади издънки, поръсете отредената дръжка със земя и компост, навлажнявайте я редовно.

За зимата те мулчират с листа и ги покриват със смърчови клони, а когато дойде топлината, се изкопават и седят.

В ландшафтния дизайн

Благодарение на ярките си цветове, двойния цъфтеж и способността да се промъкват красиво по опората, Clematis Chania е популярен в ландшафтния дизайн. Често се засажда в близост до сгради, беседки, арки, веранди. Той успешно украсява оградите и стените на къщите (в този случай храстът не се засажда наблизо, а на разстояние от половин метър, предпазвайки го от вода, изтичаща от покрива).

Подрязване на Chania clematis

Подрязване на Chania clematis

Растението изглежда ефектно до камъни, създава живи плетове и бордюри. Тъкащата лиана перфектно украсява и маскира неприличните елементи на сайта. Органично се комбинира с рози, божури, флокс, както и с други разновидности на клематис. Освен това може да се отглежда директно в контейнер, спестявайки място на малки дворове.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаЛечение
НематодаДеформация на листа, изсъхване на пъпки и стъбла, инфекция на корените.Дезинфекция на почва, посадъчен материал, инвентар.Засегнатите части на растението се отстраняват, здравите резници се третират с нематициди и се вкореняват в нов субстрат.
ГниенеСпиране на растежа, увяхване и изпускане на листа. Изтъняване и потъмняване на стъблата, появата на омекотени участъци.Избягвайте преовлажняване. Дезинфекцирайте почва, дренаж, инструменти.Отрежете повредените части на клематиса, обработете с антисептик.

Нанесете фунгициди (Trichodermin, Mikosan, Topaz).

ФузариумЛистата губят тугор и изсъхват, придобиват кафяв цвят.Избягвайте преовлажняване, поливайте само в корена, отрязвайте повредени издънки.Подрежете храста до здрава тъкан, унищожете падналите листа и отрязаните стъбла. Третирайте растението с Previkur.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус