Хоя Грацилис - описание на сорта

0
112
Рейтинг на статия

Hoya Gracilis (Graceful) е представен в Европа от Филипините. Цветето веднага се влюбило както в професионални цветари, така и в любители на цветарите. Непретенциозна лиана с необичайни восъчни цветя и силен приятен аромат расте в домовете на любителите на зелената екзотика по целия свят.

Хоя грацилис

Хоя грацилис

основни характеристики

Растение с дебело, месесто стъбло и широки, заострени листа. На тъмнозелени плътни листни плочи кремавите петънца едва се виждат. Гърбът им е покрит със светъл пух. Расте под формата на лиана, издънките могат да достигнат 5 м дължина.

При достатъчно светлина хоя Грацилис придобива интересен цвят: на листата се появяват розови ивици, а петънците стават по-контрастни. Растението изглежда много красиво и светло. Цъфти дълго време, когато се създават благоприятни условия през цялата година.

Цветя под формата на малки звезди цъфтят на дълги дръжки, те се събират в грациозни "чадъри" от по 20-25 пъпки. Броят на такива съцветия зависи от възрастта на растението и условията на задържане.

Ако организирате правилните грижи за хоята, тогава нейните грациозни лозя ще бъдат изцяло покрити с ароматни цветя, независимо от сезона.

Покупка и адаптация

Hoya се продава най-често като вкоренени първа година резници. Тяхната цена варира от 200 до 500 рубли. Растение за възрастни, на възраст 3 или повече години, ще струва 2500-3000 рубли. Лиана расте бавно, така че дори тригодишен храст ще изглежда скромно.

Хоя грацилис

Хоя грацилис

Наложително е да адаптирате цветето след покупката. Дори отглеждан от местен производител, той може да бъде заразен с бактериална или вирусна инфекция, а също така съдържа яйца от насекоми вредители. Вносните растения се нуждаят от дългосрочна карантина и задължителна трансплантация в по-подходяща, предварително дезинфекцирана почва.

След като донесете цвете в къщата, трябва да го поставите под карантина и просто да наблюдавате 2-3 седмици.

Ако няма признаци на заболяването, то се трансплантира и поставя на постоянно място. Ако стане ясно, че е заразен, първо трябва да се излекува и чак след това да се постави до останалите растения.

Правила за качване и трансфер

Хоя не обича честите трансплантации. По-добре е да държите възрастно растение в една саксия в продължение на 3-4 години, докато корените започнат да излизат от дренажните отвори. Опитните производители на цветя, дори и в такива случаи, не бързат, твърдейки, че в тесен съд лианата цъфти по-обилно и по-дълго.

Не забравяйте да трансплантирате растението след покупката. Транспортните контейнери с торфена смес не са най-добрият вариант за растеж на цветя. Трябва да купите почва за сукуленти и да подготвите нов субстрат от нея. Дренажът от парчета и експандирана глина се поставя в избрания контейнер (той не трябва да бъде много по-голям от оригиналния). Отгоре изсипете вермикулит с едър пясък и почва, смесена с перлит.

Полезно е да добавите листна земя за по-добра хранителна стойност към сместа.В такъв субстрат хоя може дълго време без допълнително хранене. Самото растение се изважда от саксията, отърсва се от остатъците от торфа (дори можете да измиете корените под чешмата) и се трансплантира в нов субстрат.

Внимание! Корените се измиват само при първата трансплантация след покупката. В бъдеще растението просто се прехвърля в нова саксия, без да се нарушава земната бучка.

Необходимите условия

След като сте създали необходимите условия за растението, можете да се насладите на цъфтежа му по всяко време на годината. Ароматните пъпки на Хоя се образуват само при подходящи грижи. При липса на подходящо внимание, цветето ще живее, но ще загуби декоративния ефект на листата и ще спре цъфтежа.

Снимка на Hoya gracilis

Снимка на Hoya gracilis

Влажност

Хоя е сочна лоза, която може дълго време да се справя без влага. Следователно изкуствено увеличаване на този показател за цвете не е необходимо. Дори при 30% влажност, растението се чувства чудесно и цъфти дори без проблеми.

В горещите дни напръскайте с утаена вода. Цветето реагира добре на такъв допълнителен "душ", освобождавайки нови дръжки. Основното е, че водата не пада върху отворените цветя.

Полезно е растението да се къпе под дъжда във ваната поне веднъж годишно, но процедурата не трябва да се провежда по време на цъфтежа.

Температура

През лятото температурата трябва да бъде в рамките на + 22-26 ° С. Лианите са термофилни. Дори топлината под +30 ° С няма да им достави особен дискомфорт. С навременното поливане високите температури за хоя са за предпочитане пред ниските. През зимата застудяването до 10 ° C и по-долу ще бъде катастрофално.

Това цвете не се нуждае от период на покой толкова зле, колкото другите стайни растения. При постоянни показатели в района на +22 ° С, хоята винаги ще расте и цъфти, независимо от сезона.

Разбира се, цветето не пречи на останалото, за това просто трябва да намалите температурата и да намалите поливането до минимум, но е доста трудно да се изпълни това условие по време на отоплителния сезон.

Осветление

Растението се нуждае от много светлина. Особено сортове с пъстри листа, към които принадлежи и Gracilis. При липса на осветление листата избледняват, цветовете им стават бледи и цъфтежът спира внезапно.

Лияна изглежда добре в окачени саксии точно на прозорците, за предпочитане на юг или югоизток. Растението не трябва да се обръща - хоя не обича промяната на позицията спрямо слънцето. На стената до прозореца цветето също ще бъде удобно.

Грижа

За здравословен растеж и дълъг цъфтеж, за хоя трябва да се полагат правилни грижи. Определени процедури трябва да се правят периодично, докато други са противопоказани за растението. Всичко това трябва да се проучи предварително, дори преди да закупите екзотична лиана.

Hoya gracilis снимка и описание

Hoya gracilis снимка и описание

Поливане

Въпреки че хоя има свойствата на сукуленти, през лятото се изисква обилно поливане. В зависимост от температурата на въздуха е необходимо цветето да се навлажнява 2-3 пъти седмично с утаена вода със стайна температура. В по-хладните дни количеството поливане се намалява.

Водата трябва да е мека, за предпочитане дъждовна. В никакъв случай не трябва да използвате чешмяна вода, тъй като тя съдържа високо съдържание на хлор и тежки метали. Тази комбинация е особено опасна за наскоро вкоренени резници и млади растения до една година.

Подхранване

Няма специални минерални комплекси за хоя, но торовете за кактуси и сукуленти са идеални за него. Започват да ги внасят от ранна пролет до края на лятото.

Не се препоръчва храненето на лозя с органични вещества поради риск от развитие на опасна микрофлора.

Най-добрите комплекси:

  • Pocon;
  • Etisso;
  • Добра мощност;
  • Флоровит;
  • Stimovit;
  • Радост;
  • Кактус Uniflor.

Подрязване

Тъй като дългите издънки растат в хоята, те трябва да се подрязват, за да стимулират растежа на страничните клони. Първата резитба се извършва в началото на март, след което се повтаря ежемесечно през лятото. Тази процедура кара двата бъбрека да се пробудят под точката на прерязване. Храстът се оказва по-буен.

Основното правило е да не се премахват избледнелите дръжки. При сукулентите от лиана пъпките цъфтят на един и същи дръжка няколко пъти.Ако ги отрежете, цъфтежът ще спре. Тогава ще трябва да изчакате да растат нови и това може да отнеме една година или повече. Понякога хоя след неправилна резитба губи способността си да цъфти завинаги.

Методи за размножаване

Хоя лесно се размножава по няколко начина. Ако направите всичко правилно, можете да получите няколко млади растения за няколко месеца.

Аромат на Hoya gracilis

Аромат на Hoya gracilis

Семена

У дома семената рядко узряват. Най-често те могат да бъдат намерени в онлайн магазини или от ръцете на опитни цветари. Семената се накисват за един ден, след което се поставят в субстрат от перлит и вермикулит. Контейнерът е покрит с фолио и поставен на светлина под лампа. При температура 27 ° C кълновете се появяват за 14-20 дни.

Резници

Удобно е да получите резници по време на планираната резитба. Те се вкореняват добре както във вода, така и в хранителен субстрат. Предварително изрезката се потапя в разтвора на Kornevin. За по-добра кълняемост корените се държат на топло място. След 2 месеца резниците се вкореняват и започват да растат активно.

Болести и вредители

ПроблемЗащотоЛечениеПрофилактика
Падащи листаСух въздухНапръскайте растениетоПръскане редовно в горещо време
Петна по листатаЛипса на светлинаПоставете саксията на по-светло мястоОсветление на монитора
Липса на цъфтежЛипса на светлина, хранителни веществаОплодете, поставете на светлинаПодхранване редовно
Падащи пъпки и цветяТоплина, сух въздухНапръскайте растението, проветрете стаятаСледете влажността и температурата
Бланширане на листаЛипса на хранене и коренно пространствоТрансплантирайте спешно в прясна почваТрансплантирайте на всеки 3-4 години
Паяк акариFufanon, Actellic, Anti-tickРедовна проверка
ЩитNeoron, Karbofos, FitovermРедовна проверка
Брашнеста манаНиска влажност, остарял въздухТопаз, Скор, КвадрисПроветрявайте стаята всеки ден

Хоя от сорта Gratsilis е много грациозна и красива, докато не изисква старателна грижа. След като веднъж е избрал необходимия режим на поливане, подрязване, торене и пресаждане, всеки производител ще може да се наслади на декоративния му ефект и дълъг цъфтеж.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус