Хоя Линеарис - отглеждане на екзотична красавица

0
126
Рейтинг на статия

Hoya Linearis е красиво ампелно растение, дори и с минимални грижи, то е в състояние да зарадва с грациозен екзотичен цъфтеж. Той получи името си в чест на Томас Хоя, бивш градинар в херцогския двор в Англия. В дивата природа се среща в планинските райони на Непал, Китай, Бирма, Индия.

Hoya linearis цветя

Hoya linearis цветя

Описание на растението

Hoya Linearis расте под формата на лиана, стъблата му могат да достигнат 6 м. По цялата дължина на вегетативните процеси има тесни и леко удължени линейни листа, които визуално наподобяват иглолистни игли.

Листовите плочи са не повече от 2 mm широки, имат понижена форма с извити навътре ръбове. Цветът на листата е сиво-зелен, младите издънки са почти бели. Разстоянието между възлите не надвишава 5 cm.

Цветята са оформени в краищата на клоните, са с диаметър 1 см, събрани в съцветия от 10 до 20 парчета. Боядисани в кремав цвят с лек жълтеникав оттенък. Ароматът е подчертан, с нотки на ванилия или лилия. Периодът на цъфтеж е юли-октомври.

Кореновата система е повърхностна и затова растението расте в ширина, а не в дълбочина.

Покупка и адаптация

След придобиването екзотичната лиана се изолира. За период от 2 седмици е необходимо да се провери за възможни заболявания и жизнената активност на вредните насекоми.

Хоя линеарис

Хоя линеарис

Ако хоята е здрава, е позволено да я преместите в стая с други зелени домашни любимци.

Правила за кацане

Избор на пот

За младите растения се използват саксии с диаметър 9 cm, чийто обем допълнително се увеличава с 2 cm.

По-добре е да изберете контейнер широк, с ниски страни, което се дължи на характеристиките на кореновата система.

Избор на почва и местоположение

Най-добрият вариант за местоположението на Хоя у дома е первазите на прозорците с изход на югозапад или югоизток, на които тя ще бъде снабдена с необходимото количество светлина, без много риск от слънчево изгаряне.

Hoya не поставя никакви изисквания към почвата. В природата тя се чувства доста комфортно дори на бедни почви и е в състояние да расте в планински пукнатини.

За най-активно развитие в домашни условия използвайте универсални почвени смеси или ги направете самостоятелно.

В последния случай смесете:

  • листна земя (3 части);
  • речен пясък (1 част);
  • тревна площ (2 части);
  • хумус (2 части).

Освен това контейнерът е снабден с дренажен слой, който допринася за по-висока пропускливост на влагата на почвата и предотвратява застоя на течности.

Необходимите условия

Не е трудно да се създадат благоприятни условия за активното развитие на Хоя. Въпреки екзотиката, културна се чувства доста комфортно в градските апартаменти.

Снимка на Hoya linearis

Снимка на Hoya linearis

Влажност

При екстремни горещини, през лятото и през отоплителния сезон, растението се нуждае от ежедневно пръскане.Достатъчно възрастни екземпляри могат понякога да се поставят под душ със слабо водно налягане.

Температурен режим

Както всяко растение от тропиците, хоя не понася ниски температури, които влияят негативно на състоянието на кореновата система. Оптималната производителност през лятото е 22-25 ° C.

По-горещият и в същото време сух микроклимат води до отслабване на листните плочи и по-нататъшната им смърт. В латентния етап, в който Linearis навлиза през зимата, температурата се намалява до около 15 ° C.

Осветление

Растението предпочита да расте при добри условия на осветление.

Оптималните светлинни часове са 14-16 часа. Ако отнеме повече време, има вероятност от изгаряне на повърхността на нежни листа.

Местоположението в полусянка се понася безпроблемно, но цъфти по-рядко.

Грижа

Цветето не се нуждае от голямо внимание, така че дори начинаещ цветар може да му осигури подходящи грижи. Основното нещо е внимателно да се проучат изискванията на културата и да се съобразят с тях, без да се отклонявате от нормата.

Домашни грижи Hoya linearis

Домашни грижи Hoya linearis

Поливане

Хоя предпочита обилно поливане, особено през вегетационния период. Средно овлажняването на почвата през периода на активен растеж се извършва на всеки 7 дни, през зимата интервалът между процедурите се увеличава до 2 седмици.

В този случай е необходимо да се гарантира, че земната буца не изсъхне напълно - във фазата на цъфтеж това може да доведе до загуба на пъпки. Също така трябва да се избягва стагнацията на влагата; прекомерната влага в субстрата е причина за загниването на корените.

Подхранване

През зимата храненето е напълно изоставено. По време на вегетационния период към водата за напояване се добавят минерални комплекси, намалявайки препоръчителната концентрация на опаковката с 3 пъти. Средната честота на торене е веднъж на 2-3 седмици.

Прехвърляне

На едно място културата може да се развива за доста дълъг период от няколко години.

Капацитетът за трансплантация е избран само с 2 см по-голям от предишния в диаметър. По-големият контейнер ще доведе до забавяне на развитието - екзотиката ще насочи всичките си усилия към овладяване на съдържанието на саксията.

Подрязване

Не се нуждае от редовна резитба. Допуска се умерено рязане на вегетативни издънки, така че растението да расте в ширина. За предпочитане е да се отрежат по-старите сегменти, младите са изключително чувствителни към повреди и могат да изсъхнат.

Методи за размножаване

Семена

Невъзможно е да получите сами семена у дома. По-добре е да го закупите в специализиран магазин и трябва внимателно да проверите датите на годност. Старите семена са слабо покълнали.

Hoya linearis грижи

Hoya linearis грижи

От момента на засаждане на семената до появата на първите истински листа, ще отнеме около 3 месеца. По това време почвата се овлажнява редовно, като се избягва изсъхването. Освен това те поддържат стабилна температура и слабо осветление.

Резници

Най-простият и продуктивен начин за отглеждане на Hoya Linearis. За засаждане се използват процесите на възрастни лозя, изрезките от които се изрязват така, че върху тях да останат 2-3 възли и няколко листни пластинки.

Издънките се подрязват с добре заточен и стерилен инструмент, след което се поставят в съд с вода, увита във фолио.

След няколко седмици се появяват корените и растението е готово за транспортиране до субстрата.

Слоеве

Принцип на възпроизвеждане:

  1. Внимателно се прави разрез върху издънката на възрастна лиана.
  2. Влажният сфагнум се поставя върху раната, увит в полиетилен.
  3. След образуването на корени слоевете се отрязват напълно и се засаждат в земята.

Нарастващи проблеми

Болести

Сортовете Hoya Linearis са доста устойчиви на вредители и болести. По принцип такива ситуации възникват поради неправилна грижа.

ПроблемЗащото
Листата падатПрекомерно поливане (често се наблюдава през студения сезон)
Листните плочи пожълтяха, на стъблата се появиха пукнатиниРезки колебания в температурата
Обезцветяване на листа и пъпкиПодхранване в горещо време
Липса на цъфтежОтклонения от нормите на микроклимата в помещението / недостиг на хранителни вещества
Разпад на кореновата системаЗастояла влага / липса на дренажен слой
Бавен растежЛипса на азот
Белезникаво покритие на повърхносттаГъбична инфекция (растението се изплаква под душа, третира се с химикали)
Кафяви петнаНападение от вредители

Вредители

НасекомоСимптомиПрофилактикаЛечение
ЩитМалки подутини и петна по повърхността.

Издънките и листата падат, пъпките не се отварят.

Растежът на цветето спира.

Наранените и изгнили сегменти се отстраняват незабавно.

Редовно се полива с разтвор на калиев перманганат.

Преди засаждане почвената смес се калцинира във фурната.

Те се третират със сапун или разтвор на основата на дървесна пепел.

Използват се химични състави: Mospilan, Aktellik, Inta-Vir, Aktara, Bankol.

MealybugСпиране на процесите на растеж, памукоподобен цъфтеж, деформация на младите издънки, падане на листа.Проведете превантивно лечение със сапунен / чеснов разтвор,

Редовно проветрявайте стаята, поддържайте влажността на въздуха на необходимото ниво.

Поставете лозата под топъл душ, избършете я с разтвор на основата на сапун за пране.

Пръска се с фосфамид, Nural-L, Aktara или Rogor.

Корен нематодаЗабавено развитие, листа и издънки близо до основата се набръчкват, появяват се плешиви петна.Опадалите и пожълтели листа се отстраняват своевременно, придържат се към препоръчаната напоителна система, като се опитват да не преовлажняват основата.Почвата се фумигира със следните препарати:

Dimethoat, Rogor, Vidat, Nemaphos, BI-58.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус