Sedum Evers - правила за засаждане и отглеждане

0
126
Рейтинг на статия

Многогодишен декоративен седум Evers принадлежи към семейство Tolstyankovye. Родината на растежа са високопланинските райони на Централна Азия и Алтай, Хималаите и Северозападен Китай. Помислете как изглежда едно цвете, от какви грижи се нуждае и условията за отглеждане.

Sedum Evers

Sedum Evers

Описание на растението

Ботаническото наименование на културата е sedum ewersii. Многогодишно описание:

 • височина 15-20 см;
 • пълзящи стъбла, леко повдигнати към върха, долната част бързо се вкоренява;
 • цветът е червено-кафяв, към зимата се променя на сиво-кестен;
 • с възрастта издънките се лигнифицират;
 • листата са кръгли или овални, вихрени, развиват се на 2 парчета по цялата дължина на стъблата;
 • цветята са малки, розови на цвят, събрани в плътни щитове.

Цъфтежът на това растение е изобилен, започва в края на юли или началото на август, продължава 1,5 месеца. След първата слана храстът изхвърля цялата зеленина, клонките остават и не замръзват. С пристигането на пролетта младите издънки се развиват активно на миналогодишните клони.

Възрастните храсти образуват плътна и плътна буца, не цъфтят толкова пищно и ярко, колкото младите екземпляри. Следователно, старите очила се нуждаят от периодично подмладяване.

Покупка и адаптация

Можете да си купите истински разсад от тази градинска култура в един от магазините за цветя. Определете сорта по съцветия, така че е по-добре да купувате цъфтящи екземпляри - те показват липсата на здравословни проблеми.

Sedum evers

Sedum evers

По-добре е да откажете разсад с мудни стъбла и листа, покрити с жълти или черни и кафяви петна.

След закупуване растението се съхранява в карантина. Три седмици са достатъчни, за да се определи състоянието им - дали са болни от нещо или не. В случай на инфекции или паразити е необходимо да се третира съответно с фунгициди или инсектициди.

Когато етапът на адаптация премине и седумът избледнее, можете да започнете да го трансплантирате на мястото.

Някои градинари избират да купуват семена, за да растат. Когато купувате, трябва да обърнете внимание на техния срок, тъй като семената с изтекъл срок на годност няма да поникнат.

Правила за кацане

По-нататъшният растеж и цъфтеж на храстите зависи от правилното място и почвата за засаждане.

Седумът обича дифузната слънчева светлина, но не понася преките лъчи - листата и пъпките бързо избледняват. Можете да засадите цветя до високи храсти и друга декоративна растителност, което ще създаде необходимото засенчване по време на обяд.

Расте слабо на подкиселена и подгизнала почва. Оптималната дълбочина на подпочвените води е 1 м. Ако почвата е кисела, тя може да се подкисли с креда или гасена вар - 400 g от веществото се добавят на 1 m², след което се извършва изкопаване.

Това растение предпочита лека и рохкава почва, овкусена с компост или миналогодишен тор. 10 кг тор е достатъчен за 1 м². Ако почвата е глинеста, добавете пясък, торф, перлит или вермикулит.

Техника на кацане:

 • Изкопайте дупки на разстояние 40 см с разстояние в ред 50 см.
 • Разлята вода, когато влагата се абсорбира, корените се спускат, покриват се с пръст, смачкват се около стъблото, отново се навлажняват.
 • За да се предотврати изсъхването на почвата, храстите се мулчират с торф или изгнил тор.

Необходимите условия

След засаждането каменерът трябва да осигури няколко жизненоважни условия, които да стимулират пълния растеж и развитие.

Sedum Eversa

Sedum Eversa

През пролетта и лятото тази декоративна култура се напоява редовно с топла вода вечер. В твърде горещи дни процедурата се извършва всеки ден, а по-близо до есента се спира.

Пръскането допринася за бързия растеж на зелената маса, поддържа декоративен ефект и предотвратява появата на вредни насекоми.

Оптималната продължителност на светлинния ден през вегетационния сезон е 10 часа на ден. Ето защо си струва да се засажда на мястото, където слънцето грее сутрин и вечер. Това е достатъчно, за да може растението да запази своите декоративни свойства - да цъфти ярко и пищно.

Температура

Седумът Evers принадлежи към зимно-издръжливите:

 • през топлия сезон ще има комфортен режим в диапазона 20-27 ° С.
 • растението издържа успешно на понижение до -30 ° C, поради което е подходящо за отглеждане във всички региони на страната ни.

Цветето не понася поривите на вятъра, особено през зимата, от тях надземната част може да замръзне. Ето защо е по-добре да го засадите на място, защитено от ветровете.

Характеристики на грижите

В процеса на отглеждане на градинско многогодишно растение е необходимо да се осигури редовно овлажняване, хранене, подрязване, разрохкване и плевене. За това той ще ви благодари със силен имунитет и висок декоративен ефект.

Sedum evers снимка

Sedum evers снимка

Поливане

От пролетта до края на лятото храстите се поливат, докато почвата изсъхне до дълбочина 3-4 см. Под всяко растение се изсипват 2-3 литра вода.

Sedum Eversa не понася честото преовлажняване, на което може да реагира с гниещи корени. Поради това поливането се регулира, като се вземат предвид сезонните валежи. През есента поливайте по-рядко - веднъж на 10 дни.

Разрохкване и мулчиране

След всяко овлажняване е необходимо да се разхлаби почвата, така че тя свободно да преминава вода и кислород към корените. Заедно с тази процедура почвата се плеви между редовете, премахват се плевелите, които отнемат влагата и хранителните вещества от растенията.

Освен това зоната в близост до багажника се мулчира с торф, компост или миналогодишен тор. Мулчът предотвратява растежа на ненужната растителност и задържа влагата в почвата.

Подхранване

През първите две години седумът, засаден в плодородна почва, не се нуждае от храна. Започвайки от тригодишна възраст, се опложда два пъти - преди цъфтежа и след края. Минералните сложни формулировки се използват в течна форма, предназначени за сукуленти. Дозировката за приготвяне на разтвора е посочена на опаковката.

За да подобрите качеството на цъфтежа на етапа на пъпките, можете да го подхранвате с калиеви препарати.

По-близо до есента в почвата между редовете се влага хумус или компост.

Цялото подхранване на корените се комбинира с поливане, за да се подобри усвояването на хранителните вещества.

Подрязване

Миниатюрното компактно растение не изисква корекция на короната. Необходима е санитарна резитба - през целия вегетационен период се изрязват нежизнеспособни части - стъбла, листа, които са пожълтели, изсъхнали или са били засегнати от болести, вредители.

Sedum ewersii

Sedum ewersii

Подготовка за зимата

Устойчиво на замръзване многогодишно растение толерира добре всякаква слана, поради което в зряла възраст (от три години) не се нуждае от подслон.

Препоръчително е да изолирате младите разсад. Месец преди настъпването на стабилно есенно студено време, храстите се мулчират с дебел слой торф, те покриват надземната част с клонки или смърчови клони. Изолацията се отстранява през пролетта, когато снегът се разтопи и заплахата от връщане на студове отмине.

Прехвърляне

Тази процедура е необходима за закупените растения веднага след края на цъфтежа.Бушът се полива обилно, кореновата система се отстранява и заедно със земна бучка се прехвърля в предварително подготвена дупка в градината. Те пълнят земята до върха, утъпкват я, навлажняват я.

Също така цветята, които растат дълго време на едно място, се нуждаят от редовна трансплантация. Смяната на почвата за каменорез се извършва на всеки три години.

Непланирано презасаждане е необходимо за цветя с коренова система, повредени от болести или гниене. Растението се полива обилно, изкопава се и корените се измиват от земята под течаща вода. Всички заразени места се изрязват, напудрят се с въглен, изсушават се и се засаждат в друг ъгъл на цветната градина.

Методи за размножаване

Седумът може да се размножава по няколко начина, всеки с предимства и недостатъци.

Sedum evers каца и излиза

Sedum evers каца и излиза

Резници

Най-надеждният и лесен метод за разплод. Изрежете резниците през пролетта или лятото. Избират се здрави и здрави стъбла, отрязани с остър и стерилен инструмент. Дължината на сегментите трябва да бъде най-малко 10 см. В долната част премахнете цялата зеленина, спуснете я в съд с вода с добавка на Epin.

След около 10-14 дни те ще освободят корените. До този момент е препоръчително периодично да сменяте водата, за да предотвратите появата на мухъл.

Фиданки с корени се засаждат на открито с плодородна и рохкава почва. Дълбочината на засяване е 3-4 см, разстоянието между издънките е 35-40 см. Полива се с топла вода, оросяване.

До момента на вкореняване (10-15 дни) те се засенчват по обяд, за да не изгорят и изсъхнат.

Семена

Възпроизвеждането от семена е трудоемък и не винаги оправдан процес. Семената се засяват през есента в не високи кутии или контейнери, пълни с торфено-пясъчна смес (1: 1). Преди засаждане семената се накисват за половин час в силен разтвор на калиев перманганат. Поставете на повърхността, поръсете с тънък слой субстрат, поръсете с топла вода от спрей бутилка.

За да могат кълновете да покълнат успешно, те се поставят на топъл перваз на прозореца с разсеяна дневна светлина, покрит с прозрачен филм.

Всеки ден посевите се проветряват, ако е необходимо, се пръскат. Веднага след появата на зеленина на повърхността на почвата, подслонът се отстранява и продължава да се навлажнява.

На етапа на появата на чифт листа, брането се извършва в отделни контейнери. Те растат още 3-4 седмици у дома, след което се засаждат в цветна градина.

Чрез разделяне на храста

Този метод се използва, когато трябва да подмладите стария седум. Овлажняват го, след час внимателно го изкопават, отмиват земята от корените. Разделете с остър и стерилен инструмент на части, така че всяко отделение да има по едно издънка и 2-3 корена.

Снимка на Sedum Eversa

Снимка на Sedum Eversa

Местата на разфасовките се напояват с фунгицид, изсушават се, засаждат се отделно в плодородна почва. Полива се, поръсва се с торф.

Болести и вредители

През целия период на растеж и развитие този многогодишен седум може да бъде повреден от различни рани и паразити, особено ако са нарушени правилата за поддръжка и грижи.

Болести и вредителиСимптомиМетоди на лечениеПрофилактика
Листни въшкиТой се установява в колонии от долната страна на листата, храни се със сока им. Листата започват да се извиват, изсъхват и се ронятВ началния етап лезията може да бъде лекувана с разтвор на сапун за пране - 40 g на 1 литър вода. Силно нападнатите храсти се напояват с Actellik или KarbofosРедовно плевете между редовете, избягвайте удебеляването на насажденията, отстранявайте плевелите своевременно
ТриониПотомството на този вредител - гъсениците прегризват проходи в листата, изяждат пъпките. Заразеното растение бързо изсъхва и изсъхваОбработка на короната и почвата под нея с Aktellik или други инсектицидиИзкопавайте земята всяка есен, напоявайте храстите с инсектициди за профилактика през ранната пролет и късната есен
Кореново гниенеОт честото преовлажняване със студена вода кореновата система започва да гние. С течение на времето инфекцията се разпространява в долната част на стъблата - те потъмняват, стават меки и хлъзгавиПочти е невъзможно да се спаси растение с изгнили корени, поради което се изрязват няколко резници за вкореняване и старият храст се изхвърляИзбягвайте преливане, използвайте топла вода за напояване

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус