Как правилно да се размножава фикус

0
1687
Рейтинг на статия

Днес почти всеки апартамент има такова растение като фикус. Първият въпрос пред човек, който току-що го е придобил, е как да засади фикус? Домашните грижи не са трудни, така че дори начинаещи в цветарството могат да се справят с размножаването. И така, време е да поговорим стъпка по стъпка за това как да засадим фикус у дома, за да не му навредим.

Как да размножаваме фикус у дома

Как да размножаваме фикус у дома

Общи разпоредби

Как да се размножава фикус? Има определена технология. Ficus се размножава у дома по няколко метода:

 • резници;
 • кълнове с листа;
 • изпускателни отвори за въздух;
 • семена.

Начинът на размножаване на фикуса ще зависи от неговия сорт. Съществуват обаче общи правила, които са еднакви за всички видове. Размножаването на фикус у дома се извършва през пролетта, когато сокът едва започва да се движи. Отглеждането на открита слънчева светлина заплашва растението с изгаряния. Степента на осветеност трябва да е различна за всеки клас.

Необходимо е само да отрежете клоните с резачка или остър нож. Острието трябва да бъде обеззаразено. Преди да поставите отрязания клон във водата, избършете млечния сок с мокра гъба и оставете да изсъхне за известно време на чист въздух. Едва след като отделянето на течност е спряно, изрезката може да се постави в чаша вода. Размножаването на фикус чрез резници предполага подрязване само на дървесни клони: от все още зелени издънки кореновата система няма да може да се развие.

Резници

Възпроизвеждането на фикус чрез резници е най-популярният метод сред градинарите, защото се отличава с лекотата на изпълнение и висока степен на успешно вкореняване след. За подрязване трябва да се подготви остър, дезинфекциран нож. Всички манипулации трябва да се извършват в топла стая с достатъчно добро осветление. Разрезът трябва да се направи възможно най-далеч от горната част на кълновете, но първата пъпка трябва да е на поне 10 мм от среза. Дължината на самия клон трябва да бъде приблизително 16 cm.

Препоръчва се белият млечен сок да се измие веднага. Размножаването на фикус чрез рязане за едролистно растение включва също намаляване на листата наполовина. Преди да поставят кълновете във вода, те поставят активен въглен в него, за да дезинфекцират мястото на среза. За да ускорите вкореняването, можете да поставите подрязаната дръжка в оранжерия.

Контейнерът с дръжката се покрива отгоре с буркан и се поставя на топло място. Когато се появят корените, бурканът се отстранява и резникът се засажда в почвата. По време на адаптационния период растенията могат да бъдат покрити с полиетилен.

Размножаването чрез резници е най-лесният начин, тъй като не се изискват специални грижи за самите кълнове след резитбата. След обрязването просто трябва редовно да сменяте водата в съда. До месец кореновата система ще бъде видима при изрязването. След появата на корените кълновете се засаждат в малки саксии. Ако те са твърде големи, кореновата система ще започне да гние.

Въздушни слоеве и кълнове с листа

Размножаването на фикус у дома чрез резници включва отглеждане чрез резници с листа. От горния ръб на резника до точката на отрязване трябва да бъде същият, както в първия случай, 16 см. Клоните се засаждат директно в земята и се поставят в отделно помещение с определен температурен режим и подходяща влажност. Листата се сгъват в тръба и се завързват с мека нишка, за да не се наранят.

След 30 дни издънките вече имат доста мощно коренище. По подобен начин се използва лист за размножаване на фикус, този метод на вегетация е особено подходящ, ако в дома ви расте едролистен растителен сорт. Не е необходимо да режете клони у дома. Можете да размножавате фикус с въздушни слоеве. За целта намерете подходяща дървесна клонка и отрежете всички листа от нея.

На самия багажник на кръстовището се прави кръгов разрез. Млечният сок трябва да се отстранява с мокър памучен тампон, като се избягва контакт с отровата на откритата кожа. В самия разрез се вкарва чип, а около него се обработва с мъх и се увива в полиетилен. Филмът трябва да е херметичен, за да не се изпари влагата от среза. Под филма обаче трябва да има достатъчно въздух, за да се предотврати разпадането.

Напускането включва наблюдение на отклонението. Когато мъхът е покрит с корени, кълновете могат да бъдат засадени в друга саксия. Всички видове стимуланти могат да се използват за ускоряване на растежа.

Сеитба на семена

Размножаването на фикусите може да се извърши със семена. Колкото по-свежи са те, толкова по-вероятно е да покълнат. Засаждането на семена може да се извършва по всяко време на годината, ако е възможно, за допълване на бъдещи кълнове. Най-доброто време за засаждане е от февруари до април.

Почвата в контейнера за засаждане не се излива до върха, а 3-5 см по-ниско. Почвата е добре навлажнена и натъпкана на ръка или с дъска. Семената трябва да се разпределят равномерно в редове. За целта използвайте тънка пръчка, навлажнена с вода. Всяко семе се залепва на пръчка и едва след това се вкарва в земята.

Ако се използва фино структурирана почва, върху семената се изсипва малък слой. За да се създаде необходимата влага, саксиите трябва да бъдат покрити със стъкло или пластмаса. В зависимост от вида на растението е необходимо саксията да се покрие допълнително с хартия. Първите издънки ще се появят след 10-60 дни.

Грижите за разсад включват:

 • излъчване на всеки 4 дни;
 • прехвърлете в по-светла стая, когато се появят първите издънки.

Първоначално кълновете са напълно различни от фикусите. Растежът е много бавен. Листът се появява само след 1,5 месеца. Младите издънки се засаждат само след 3 месеца. По време на пресаждането трябва да се уверите, че шийката на коренището е на същото ниво, както преди.

Трансплантация

Един от важните фактори за благоприятно по-нататъшно развитие и растеж е трансплантацията на растения. Има няколко признака, по които можете да определите, че е време да пресадите цвете:

 • на дъното на саксията корените излизат от вентилационните отвори;
 • почвата изсъхва твърде бързо след поливане;
 • в горната част на почвата се вижда сплит от корени.

Колко често ще се извършва трансплантацията, зависи пряко от възрастта на растението. Ако това са млади дървета, тогава саксията трябва да се сменя веднъж годишно; за по-старите растения се препоръчва да сменяте саксията не повече от веднъж на 2 години. Процедурата се извършва в началото на пролетта. Когато решавате да използвате отрязан връх за размножаване на цветя в къщата, той предварително се държи във вода, докато се появят корените.

Опитните производители на цветя казват, че стайният фикус може да се засажда без корени в земята. Тази процедура обаче изисква определени умения, така че е по-добре да използвате точния метод и да направите всичко правилно. Когато кълновете поникнат, той ще се вкорени в почвата много по-бързо и растението ще се развие много по-добре.

Потът се променя по метода на прехвърляне.Дренажът се поставя в подготвен съд с вентилационни отвори на дъното. След това универсалната смес се изсипва на около половината, цветето се изважда внимателно от старата саксия заедно със земния кокос. Не е необходимо предварително да се напълни растението преди разсаждането. След това поставят коренището в нов контейнер и покриват растението около земята по такъв начин, че шийката на коренището да не е заровена, а да е на същото място, в противен случай цветето може да умре.

Особености на отглеждането на различни сортове

Фикусите на закрито се класифицират в много видове. Грижата за всеки от тях предполага отделно вегетативно размножаване. Необходимо е не само да се създадат комфортни условия, но и да може да се засажда правилно фикусът. Бенджамина е пъстър представител, който е подходящ за всички видове растителност, описани по-горе. Този тип включва такива сортове като:

 • звездна светлина;
 • извратен;
 • Натали и други.

Най-лесният начин за размножаване на тези растения е чрез резници. Също така, когато формирате короната на младо растение, можете да откъснете върха и да го използвате за по-нататъшно развъждане.

Широколистното каучуково растение се разпространява чрез въздуховоди или резници. Отрязването на лист от такива растения е непрактично: то няма да може да се превърне в пълноценно растение, дори ако кореновата система се развие. Най-популярните сортове от този вид са Белиз, Абиджан, Робуста, Тинеке и др. Храстовият фикус се размножава чрез резници. Най-яркият представител на фикусите джуджета е анук.

Заключения, обобщение

Грижата за фикус е проста работа, но изисква спазване на някои нюанси. За да могат растенията винаги да радват окото и да предизвикват завистта на гостите, трябва не само да създадете комфортни условия за растеж, но и да научите как правилно да трансплантирате и размножавате растения.

Често, когато режат млади фикуси с форма на дърво, хората не знаят какво да правят с върха. Трябва да изтриете млечния сок и да поставите издънката да изсъхне, след това да я държите във вода, докато се появят корените, и можете спокойно да я засадите в земята. Размножаването чрез резници изобщо не изисква никакви усилия. Грижата за отрязано кълно означава само редовна смяна на водата през целия месец. Този период ще е необходим за формиране на кореновата система.

Методът на развъждане чрез въздухоотводни отвори е много по-сложен и изисква определени умения. Можете да научите повече за този метод и други, като гледате видеоклипа „всички методи за размножаване на фикус“. Видеото ще ви разкаже стъпка по стъпка за трансплантация. Друг метод за разплод са семената. Този вегетационен процес е най-дългият и трудоемък. Ficus може да се размножава по различни начини, а методът на размножаване на цветя ще зависи пряко от сорта.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус