Как правилно да трансплантирате фикус

2
1566
Рейтинг на статия

Отглеждането на фикус у дома е често срещано сред много любители на домашните цветя. Популярността на растението се крие в неговата придирчивост, както и в красивия му външен вид. За да отгледате правилно цвете обаче, трябва да знаете как да трансплантирате фикус. Важно е да обърнете внимание не само на самата процедура, но и на момента, в който можете да я извършите. И така, възможно ли е да се трансплантира домашен фикус през зимата и как по принцип е правилно да се прави?

Как да трансплантирате фикус у дома

Как да трансплантирате фикус у дома

Как да изберем времето за трансплантация

Много хора смятат, че пресаждането на фикус през топла пролет е най-доброто време, но нали? За да разберете, че е време да пресадите фикуса, трябва да обърнете внимание на саксията, от която корените на растението започват да надничат, както и на особеностите на почвата: тя започва да изсъхва възможно най-кратко период от време след поливане. Друга особеност е наличието на коренови сплетения в почвата.

Необходимо е да се извърши трансплантация на фикус у дома и като се вземе предвид възрастта на цветето. В случая, когато това е младо (до 4-годишно) растение, трансплантацията се извършва ежегодно. По-зрелите цветя се нуждаят от по-рядка процедура: веднъж на няколко години е достатъчно. По-добре е, ако трансплантацията се извърши в края на зимата или началото на март. Говорейки за пресаждането през есента, трябва да обърнете внимание, че това изобщо не е подходящ период. Някои градинари предпочитат да пресаждат цветето през лятото при умерена температура.

Как правилно да трансплантирате растение

След като сте решили кога можете да трансплантирате фикус, можете да започнете да се подготвяте за процеса. Съществуващият клон се поставя в съд с вода, където трябва да пусне корени. Трансплантацията на придатъка в земята се случва изключително заедно с корените. По съвет на опитни производители е по-добре да започнете да засаждате веднага след изсъхване на върха на стъблото. Трябва да внимавате, тъй като използването на този подход изисква определени умения, поради което не е подходящо за начинаещи - по-препоръчително е да изчакате момента, в който стъблото пусне корени. Закупената издънка ще може да пусне корен по-добре след използване на субстрати, специално предназначени за млади растения.

За да трансплантирате правилно фикуса у дома, трябва да започнете с процес, който иначе се нарича претоварване, който включва не освобождаване на корените от земята, а прехвърлянето им в друг контейнер с тяхното запазване. Размерът на саксията трябва да бъде с няколко сантиметра по-широк от предишния. За да извършите процеса, ще ви е необходим специален грунд, който е доста лесно да направите сами. Достатъчно:

 • иглолистна земя;
 • торф;
 • пясък.

Всички съставки се смесват в съотношение 1: 2: 2 и се използват само като почва за млади култури. За трансплантацията на възрастно цвете е необходим състав, който включва торф, хумус, листна и копка земя, иглолистна смес - всички съставки се приемат в равни количества.Трябва да се помни, че фикусът може да се трансплантира само при температури в диапазона 18-23 ° C. При по-високи температури съществува риск от вредното въздействие на топлината и последващата смърт на фикуса. За да може растението да бъде по-добре отстранено от почвата, трябва да го поливате предварително за един ден, след това процесът ще премине правилно и бързо.

Пристъпвайки към трансплантацията у дома стъпка по стъпка, можете да избегнете много грешки. След като растението бъде премахнато, почвата се рони и се поставя в друга саксия. Дъното на ваната трябва да бъде покрито с дренаж, който включва полистирол, експандирана глина и други съставки. Земята трябва да обгражда цветя от всички страни, като избягва празни места и плешиви петна. Струва си да си припомним колко е важно да се предотврати увреждането на кореновата шийка по време на трансплантация на фикуса. Веднага след като фикусът е трансплантиран, той веднага се полива с вода. Ако работата е възпрепятствана от зрялата възраст на растението, е необходимо да се смени почвата отгоре.

Какви точки трябва да се имат предвид

Първата домашна трансплантация винаги е страшна и подвеждаща. За да бъдете уверени във вашите действия, трябва да запомните, че растението се нуждае от допълнително време, за да се адаптира, особено за култури с голям брой корени, защото развитието на фикуса може да бъде забавено.

Ако пресадите реколта през есента, това може да доведе до неочаквани негативни последици, поради факта, че точно по това време листът започва да пада и растението се нуждае от топлина и светлина. Ако цветето е доста голямо, можете да се справите с гърне, равно на предишното. За да може възрастният фикус да не умре и да не се влоши, е важно и необходимо да се отрязват издънките на всеки няколко години. Има редица други препоръки относно това как правилно да трансплантирате фикус.

 • Отговаряйки на въпроса в коя саксия да трансплантирате фикуса, по-добре е да изберете варианти с подобен размер, така че растението да расте в тесни условия.
 • При извличане на цвят е необходимо правилно да се изследват корените, за да се търсят изгнили. Повредените корени се отстраняват, след което се изсушават и повредените участъци се третират с Фунгицид.
 • Дори възрастно и здраво фикусово дърво при трансплантация у дома може да бъде повредено, ако е неправилно манипулирано с него. Корените често гният, което се проявява чрез увисване след изваждане от саксията. Прави впечатление, че цветът на корените по никакъв начин не дава болести.
 • Ако цветето е надраснало, тогава е възможно и необходимо да се трансплантира през пролетта. Фикусът вече е с големи размери, поради което е необходимо от време на време да се отстранява горната част на земята.

Понякога претоварването изобщо не се използва и когато фикусът трябва да бъде трансплантиран, част от земята се събаря. Най-често претоварването е за млади култури, поставени в транспортен субстрат, тъй като такава почва не е подходяща за постоянно намиране на реколта. Саксията, в която е бил трансплантиран фикусът, трябва да е на същото ниво, както преди, за да не причинява дискомфорт на цветето. Не е необходимо да се страхувате, че листата ще започнат да падат бързо: това се дължи на стреса след претоварването. Присаждането на фикус чрез претоварване означава получаване на много предимства:

 • растението не се нуждае от огромна загуба на сила за възстановяване и адаптация;
 • могат да се трансплантират както млади, така и недоразвити цветя;
 • фикус може да се трансплантира дори по време на цъфтежа.

Основната отрицателна характеристика на претоварването е честотата на процедурата. Можете да гледате един от обучителните видеоклипове за това как да отрежете и трансплантирате растение у дома.

Резници и процесът на размножаване с тяхна помощ

Полувластените резници са прекрасен начин за размножаване и вкореняване на разсад през топла пролет у дома. Когато се размножавате чрез резници, трябва да достигнете дължина от 15 см, нарязвайки косо с отклонение от половин сантиметър от възела. Листът трябва да бъде изрязан напълно.За да извършите хитростите, трябва да използвате градински нож, който няма да е скъп. Всяко растение, наранено при каквито и да било условия, отделя сок, който стяга раната и влошава процеса на вкореняване, следователно, веднага след като разрезът приключи, резниците трябва да бъдат потопени в течност.

Почвата и водата работят добре с резници. Във втория случай се избира непрозрачна саксия, за да не се развиват зелени водорасли. Вкореняването отнема около 30 дни, след края на процеса, резниците трябва да бъдат трансплантирани в отделни саксии. Ако почвата се използва за вкореняване за пресаждане на фикуса, тогава е необходимо да се държат резниците във вода за няколко часа, за да се елиминира напълно сокът. След това се изсушават и се засаждат в пясъчно-торфена смес с вермикулит.

Почвата трябва да бъде обеззаразена с водни пари. Когато резниците се задълбочат, почвата достига следващия възел след рязане. Можете също така да използвате мини оранжерия или специален терариум с желаната температура. Появилите се нови листа ще ви кажат кога можете да трансплантирате фикуса.

Характеристики на грижите за цветя

След закупуването на фикус не е трудно да забележите, че растението е непретенциозно и затова е доста лесно да се грижите за него. Ще трябва да запомните само 5 правила:

 • Саксията се намира на място, което е осветено от слънцето, но не трябва да се допуска прекомерна яркост. Когато цветето е на сянка, можете да видите как броят на листата намалява. След покупката трябва да поставите фикуса на прозорец, обърнат на изток или запад. Също така е важно да запомните, че цветето не може да стои под течения.
 • Поддръжката и поливането трябва да се извършват редовно. Най-голямо количество течност се изисква от фикуса от ранната пролет до края на лятото, а най-малкото - през есента. Цялата вода трябва да се влива около 13 часа. За да определите, че земята е суха и растението се нуждае от вода, просто погледнете пожълтелите листа. Ако почвата е наситена с влага, листата могат да започнат да падат и да пожълтяват.
 • Температурата за развитие на цветя трябва да достигне 25 ° C през лятото и 15 ° C през зимата. Топлината в стаята е идеална за зимуващи растения.
 • Важно е да подхранвате фикуса с течна минерална превръзка през пролетта и лятото на всеки 14 дни. Трябва да го подрежете, за да спрете растежа и образуването на разклонения за 2-3 години след предишните манипулации, когато цветето е достигнало оптималната височина.
 • Почвата може да бъде смес от хумус, дренаж и пясък, или съотношението торф, пясък, листа и копка земя.

Трансплантацията, дори и да е първата, както се оказа, е доста проста процедура, с която не е трудно да се справите. За да трансплантирате правилно растение като фикус, трябва да слушате основните инструкции на професионалистите и да осигурите на цветето подходящи грижи след покупката.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус