За орхидеите в екваториални гори

1
1052
Рейтинг на статия

Екваториалната зона обхваща широка ивица от няколко континента. Това включва Югоизточна Азия, Африка и Южна Америка. Растителността на регионите е поразителна по разнообразие. Орхидеите заемат специално място в екваториалните гори. Те са около 700. Влажният и горещ климат насърчава добрия растеж на растенията.

За орхидеите в екваториални гори

За орхидеите в екваториални гори

Особености на влажните гори

Екваториални въздушни маси са постоянно над тази зона, на която дължи буйната зеленина.

Околната среда има следните характеристики:

 1. Целогодишна температура 20-30˚С и повече. Годишната амплитуда на показателите е незначителна - 2-8˚С, дневна - 3-10˚С.
 2. През по-студените месеци, считани за зима, падат силни дъждове. В останалата част количеството на валежите намалява, но има достатъчно влага за растителността. Тук на практика няма смяна на сезоните. Разграничете сухия и дъждовния период.
 3. Влажността е най-малко 55-65% през деня и максимум 100% през нощта. Индикаторите се променят на различни височини.

Зеленината в екваториалните гори расте на няколко слоя. На практика няма светлина, която да идва на земята. Орхидеите се намират тук само по стволовете или клоните на дърветата, тоест те са епифитни. Най-подходящите условия за растежа им се създават в средата на горския навес, където дифузната светлина влиза добре. Въздухът тук е влажен и циркулира. Растителни остатъци, тела на насекоми и други органични вещества падат върху стволовете на дърветата. С течение на времето те се превръщат в хумус, който осигурява хранителни вещества за епифитите.

Във въздуха се развиват корени. Заради тази особеност индийците наричат ​​цветята „дъщери на въздуха“. При контакт с почвата кореновата система изгнива и умира. Всички видове тези растения досега не са изследвани, защото гъсталаците на много райони са практически недокоснати от хората.

Особености на орхидеите в екваториални гори

Цветът на венчелистчетата е разнообразен и е представен в много нюанси:

 • от бледо бяло до розово;
 • от лимоненожълто до червеникавокафяво.

Те също са забелязани и на райета. Различават се и по формата на венчелистчетата - има екземпляри, подобни на пеперуди, птици, гъби и др. Корените са бели или сребристи. Отгоре те имат гъбест слой, който абсорбира вода. Листата са плътни, кожести. Те имат защитна функция за меките тъкани. Псевдолуковиците съхраняват запасите от влага. Орхидеите също се различават по размер - от най-малките до гигантските. Някои цветя са с диаметър 15-25 см. Това не е необичайно за екваториалните гори.

Орхидеите растат на дървета с груба кора

Орхидеите растат на дървета с груба кора

Орхидеите в този район живеят на дървета с дебела, груба кора. Много видове растат на групи. Опрашването става с помощта на насекоми. За някои от тях, особено мравките, цветята служат като жилища. Това взаимодействие не пречи на нормалното развитие на растенията.

Сортове орхидеи от екваториалните гори

Много сортове от тези цветя се срещат в басейните на реките Амазонка, Ориноко, Конго, Нигер, Замбези.

Те също растат в Мадагаскар, Индия, Малайския архипелаг, Нова Гвинея и някои острови в Тихия океан.

От различни екземпляри на орхидеи от екваториалните гори се различават:

 1. Grammatophyllum е голямо и високо растение. Израства до 55-60 см. Цветовете са светложълти с кафяви петна. Дръжките са разклонени, псевдолуковиците са големи.
 2. Булбофилум - цъфти на два реда с малки пъпки. Листата са елипсовидни, цветята са звездни, ароматът е специфичен.
 3. Полириза е рядък вид. Според описанието се характеризира с липсата на листа. Той получава хранителни вещества от гъбичките, прикрепени към корените му. Цветята са бяло-зелени, с аромат на ябълка.
 4. Fragmipedium - има цветя, които приличат на чехъл. Цветовете им са розово, бяло, бежово и маслинено. Остри листа, събрани в кошница.
 5. Phalaenopsis е най-известният домашно отглеждан вид орхидея. Розетката е вкоренена. Цветята наподобяват пеперуди. Цветовете са разнообразни.
 6. Онцидиумите са едни от най-изящните растения. Има малки, линейни листа. Цветята наподобяват фигури на танцуващи жени. Цъфти обилно. Псевдо съдбите са добре развити.

Заключение

Екваториалната зона е най-подходяща за живеене. Растящите в него орхидеи представляват голям интерес за учените и производителите на цветя. Много от тях реализират огромни печалби. Създават се цели колекции от уникални цветове.

Напоследък броят на известните видове на тези растения е намалял. Причината за това е интензивната сеч на дърветата, което води до намаляване на площите, където растат орхидеите.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус