Правила за сеитба за разсад на лобелия през 2019 г.

1
605
Рейтинг на статия

Lobelia е очарователно гранично цвете от семейство звънец. Неговата родина е Южна Африка, където расте като многогодишно растение, а в умерения климат на средната зона на лобелия е едногодишна култура. Искате ли да отгледате прекрасна цветна топка от семена? След това проучете правилата, при които сеитбата на лобелия разсад през 2019 г. ще бъде успешна.

Правила за сеитба за разсад на лобелия през 2019 г.

Правила за сеитба за разсад на лобелия през 2019 г.

Засяване на разсад

Преди да започнете да отглеждате лобелия, трябва да изберете правилния посадъчен материал и ясно да определите датата на сеитба, защото Между засаждането на семена и появата на първите цветя минават 2,5-3 месеца.

Ако имате отопляема оранжерия с правилното осветление, можете да я засеете през януари-февруари. Предпоставка е възможността за осигуряване на допълнително осветление. Ако това не е възможно, семената се засяват през март. С подходящи грижи те бързо ще наваксат засадените преди това растения по отношение на развитието и времето на цъфтеж.

Време

Семената за разсад се засяват през февруари-март. Някои производители започват да правят това през януари. Лунният календар ще ви помогне да изберете правилното време за сеитба през 2019 година.

Благоприятни дни за едногодишни цветя:

 • Януари - 17-19, 23-27;
 • Февруари - 6-8, 11-17, 21-25;
 • Март - 12-17, 19-20;
 • Април - 6-8, 11-13, 15-17; 29-30;
 • Май - 8-17, 21-23, 26-28;
 • Юни - 1, 2, 5, 6, 9-13, 16-20;
 • Юли - 8-10.

Подходящи дни за засяване на трайни насаждения:

 • Януари - 14-19, 23-27;
 • Февруари - 11-13, 20-25;
 • Март - 12-17, 19, 20, 27-30;
 • Април - 6-8, 11-13, 15-17, 24-26, 29, 30;
 • Май - 6-8, 10-17, 21-23, 26-28, 31;
 • Юни - 1, 2, 5, 6, 9-13, 16-20, 27-30;
 • Юли - 8-12, 25-31.

Най-неподходящи за лобелия:

 • Януари - 5, 6, 21;
 • Февруари - 4, 5, 9;
 • Март - 6, 7, 21;
 • Април - 5, 19;
 • Май - 5, 19;
 • Юни - 3, 4, 17;
 • Юли - 2, 3, 17.

Правила за отглеждане

Много красиви цветя

Много красиви цветя

По време на периода на цъфтеж лобелията се превръща в луксозно растение, от което е трудно да откъснете очи. Това е малък, компактен храст с издънки с дължина от 20 см до 1,5 м, гъсто покрити с нежни миниатюрни цветя. Това красиво растение е много капризно и взискателно за грижи.

Сортове

От едногодишните цветя най-често срещаните сортове са Бял дворец, Кралски дворец, Червена каскада, Син фонтан, Сапфирен кристален дворец. От многогодишните (двугодишни) тези видове са широко известни: Кардинал, Огненная, Уютен ъгъл.

Лобелиите от различни цветове растат и се развиват по различен начин:

 • бял - издига се дълго време и расте слабо;
 • люляк и лилаво - лоша кълняемост на семената и слаб цъфтеж;
 • синьо и синьо - имат отлична кълняемост, развиват се добре.

Има два вида лобелия. Храстът се отличава с голяма и плътна цветна топка, разположена над земята. Ампелозният храст е по-разхлабен, има по-малко цветя.

Избор на почвата

Трябва да закупите универсална почва за цветни растения в магазина или да приготвите сместа сами. За да направите това, трябва да смесите:

 • 1/4 хумус;
 • 2/4 от горния слой градинска почва;
 • 1/4 речен пясък.

Препоръчително е да дезинфекцирате сместа, закупена или направена със собствените си ръце: затоплете я във фурната, микровълновата печка или я залейте с разтвора на лекарството "Fitosporin". След това трябва да напълните кутиите със субстрата, в който ще бъдат засети семената. Сеитбата може да се извърши и с помощта на торфени таблетки.

Сеитба

Семената на лобелия са много малки. Засяват се повърхностно, т.е. не заспивай със земя. Има няколко възможности за засяването им.

Можете да използвате пинсета и да разнесете семената спретнато. Но ако търпението не е достатъчно, препоръчително е да ги смесите с пясък и да ги разпръснете по повърхността.

Ако отвън има сняг, тогава трябва да го излеете в подготвени контейнери и да засеете семена върху снега. След размразяване ще ги изтегли в почвата.

Друг метод е засяването на малки семена, поставени върху лист хартия. След това листът трябва да се огъне и внимателно да се разпръсне по земята.

След сеитбата трябва да поливате посадъчния материал, като го поръсите с пулверизатор и да го покриете с прозрачно фолио или тънко стъкло. Контейнерът трябва да се постави на светло, топло място, напълно защитено от течения. До момента, в който се появят издънки, културата ще се нуждае от минимални грижи - леко поливане и рядка вентилация.

Грижи за разсад

Семената започват да покълват след 5-14 дни. Кондензът, който се появява на филма, трябва редовно да се отстранява, тъй като може да повреди крехките разсад. Кълновете се напръскват с топла, утаена вода от спрей или спринцовка с игла. Можете да поливате с лъжица. Не позволявайте на почвата да изсъхне или прекомерна влага.

Покритието трябва да се отстранява постепенно: първо за 10-20 минути. сутрин и вечер, увеличавайки това време до няколко часа. Необходимо е да премахнете филма, когато кълновете достигнат 1 cm.

За добро развитие на разсад се изисква допълнително осветление от около 7 сутринта до 21-10 часа. В противен случай разсадът ще започне да се разтяга и разсадът ще бъде слаб и болезнен, което ще намали вероятността от успешното им развитие на открито.

За предпазване на растението от болести се използва органичният препарат "Глиокладин" (1 таблетка на 300-400 мг почва). Таблетката се притиска в почвата в зона без разсад.

Бране

Брането се извършва приблизително 4-5 седмици след сеитбата, във фазата на две или три истински листа. Височината на леторастите през този период ще бъде 1,5-2 см. Понякога лобелия се засажда на открито, без да се гмурка, но такива разсад се вкореняват по-зле.

Кирка е пресаждането на отгледани кълнове в отделни чаши.

По-добре е да вземете закупена почва за разсад на цветя. Почвата се подготвя един ден преди началото на процедурата: извършва се дезинфекция. За засаждане са подходящи чаши от 200 g или специални касети за еднократна употреба. Необходимо е да се направят дренажни отвори в тях или да се изсипят камъчета на дъното.

След като продължат директно към избора:

 • добре овлажнявайте контейнера с разсад;
 • напълнете чашите с почвена смес на 2/3;
 • прави се малка депресия във всяка;
 • кълнове се отстраняват внимателно от контейнера с помощта на лъжица на снопове от 5-10 бр. или изрежете квадратчета пръст с разсад с нож;
 • ако сеитбата е била извършена в торфени таблетки, всяка трябва да се разбие на 2-3 части, без да се наранят разсадът;
 • 3-4 кълнове се поставят в чаши и внимателно се поръсват със земя, като се уплътняват с лъжица или пръчка;
 • поръсете с вода или разтвор на лекарството "Energen".

Ако планирате да растете в висящи саксии, по-добре е незабавно да потопите разсад в тях.

Пресаждане на разсад в открита земя

Лобелия се страхува от слана

Лобелия се страхува от слана

Започвайки от второто десетилетие на май, можете да започнете да засаждате разсад на постоянно място на растеж. Основното условие е липсата на заплаха от замръзване. Преди засаждането разсадът се втвърдява. Когато температурата на въздуха достигне 12-15 ° C, трябва да ги изнесете навън за 10-20 минути, като постепенно увеличавате времето.

За да трансплантирате на постоянно място, трябва да изберете добре осветена зона без течения с лека глинеста почва.След това - направете дупки, така че разстоянието между растенията да е 15-20 см. След това трябва да навлажнете почвата и да засадите разсад в земята.

Грижа

По-нататъшната грижа за лобелията се състои от навременни мерки за подобряване на условията за развитие на растенията и предотвратяване на заболявания.

Поливане

През горещото лято се изисква ежедневно поливане сутрин и вечер. Лобелията е чувствителна към липса на влага, следователно при най-малката липса на течност пъпките й започват да падат.

Подхранване

Растението се подхранва с минерални торове веднъж месечно.

2-3 седмици след засаждането на разсад, торенето се извършва със средствата "Rainbow" или "Flower" (за 10 литра вода - 1 супена лъжица. L.).

Преди цъфтежа, в края на юни, се препоръчва да се извърши второ подхранване с подготовката за цъфтящи растения "Агрикола" или "Агрикола Фантазия".

В края на юли или началото на август се извършва повторно хранене с това лекарство.

Подрязване

Необходимо е не само да се следи декоративният вид на растението, но и да се отрязват своевременно изсъхналите пъпки, така че да не отнемат силата на цветето. В случая, когато цъфтежът е станал не толкова изобилен, е необходимо издънките да се съкратят с 10-15 см, което ще стимулира появата на нови стъбла. С подходящи грижи, Lobelia радва с цъфтежа до първата слана.

Вредители и болести

Това красиво растение практически не е податливо на различни заболявания.

При лоши метеорологични условия, когато влажността е висока и вали, Lobelia може да бъде повредена от ръжда или брашнеста мана.

В такива случаи е необходимо да се прилагат разтвори на фунгициди:

 • Бордоска смес - за нейното приготвяне е необходимо да се разтворят 100 g вар в 1 литър вода в един буркан и 100 g меден сулфат в 1 литър гореща вода, след това да се излее витриолът във вар, като се разбърква добре;
 • "Fundazol" - сместа съдържа 1 g от лекарството на 1 литър вода, лечението се извършва с почивка седмично три пъти.

Lobelia може да бъде увредена от паякови акари, които могат да бъдат елиминирани чрез прилагане на инсектициди. Разтворите се приготвят в следното съотношение:

 • Fitoverm - разредете 10 ml от веществото в 1 литър вода;
 • "Zubr" - непосредствено преди употреба, разредете ампулата в 1 литър вода и след това добавете още 9;
 • "Aktara" - разтворете 8 g от веществото в 10 литра много топла вода.

Lobelia може да се превърне в многогодишно растение, като се изкопае храст преди настъпването на студеното време и се внесе в оранжерия или лоджия. Основното е, че температурата на въздуха в помещението е най-малко 10 ° C.

Понякога цветето се полива леко, за да се поддържа нивото на влага в тъканите. През пролетта храстът се разделя и засажда и с настъпването на топлината е време да засадите растението на открито.

Отглеждането на лобелия е дълъг и трудоемък процес, но усилията са оправдани, защото през цялото лято и до средата на есента, той радва с обилен, ярък цъфтеж.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус