Приложение на Aktara за орхидеи

0
1749
Рейтинг на статия

Орхидея Aktara е незаменим инструмент за борба с вредителите. Лекарството с широк спектър се използва за много разновидности на стайни растения.

Приложение на Aktara за орхидеи

Приложение на Aktara за орхидеи

Химичен състав и свойства

Aktara принадлежи към инсектицидни химикали, принадлежащи към групата на неоникотиноидите. Основната активна съставка е тиаметоксам (до ¼ от общия състав).

Има широк спектър на приложение, засягащ различни видове вредители на стайни растения. Препоръчва се за употреба срещу появата на фаленопсис:

 • паяк,
 • гъби комари,
 • брашнест червей,
 • ножници,
 • листни въшки,
 • плоски бръмбари,
 • трипс.

Aktara има еднаква ефективност, когато се прилага както чрез добавяне към субстрата, така и при пръскане на цвете.

Принцип на действие

Той се абсорбира в кореновата система, преминавайки през съдовата система заедно с храната и водата в листата. Разпределя се в клетки в рамките на 12 часа след нанасяне. За 1-3 дни достига горните вегетативни части на цветето. Засяга никотиноацетилхолиновите рецептори на нервната система на насекомите и техните ларви при поглъщане.

Съвместим с други препарати, стимулиращи растежа на цветята и други фунгицидни и инсектицидни агенти. Не може да се използва заедно с вещества, способни на алкални реакции.

Остава в сила за 2-8 седмици, включително при пръскане - 2-4 седмици, при поливане - 6-8 седмици.

Aktara действа върху рецепторите на нервната система на насекомите и техните ларви

Aktara засяга рецепторите на нервната система на насекомите и техните ларви

Ползи

Има редица предимства, когато се прилага върху орхидеи и други закрити и градински цветя:

 • има повишена биологична активност;
 • устойчив на влага;
 • икономичен, защото използва се в малки дозировки;
 • не причинява пристрастяване при насекомите, поради което е допустимо многократната им обработка на орхидеи;
 • бързодействащ агент;
 • приложим в спешни случаи;
 • има дългосрочна ефективност.

Форма на освобождаване и степен на опасност

За домашна употреба се предлагат основните форми на освобождаване:

 • течна концентрирана суспензия с обем 250 ml,
 • готов работен разтвор с обем 1 l и бутилки 9 ml,
 • вододиспергируеми гранули в опаковки от 4 g и 250 g.

Той принадлежи към третия клас на опасност и изисква използването на лични предпазни средства при работа с него. Препоръчва се да се засаждат и обработват цветя на открито или в добре проветриво място. Налице е повишена токсичност на препарата за пчели и средна токсичност за птици, риби и червеи.

Дозировка и приложение

Дозировка

За да се третира орхидея и субстрат с Aktara, освободен под формата на гранулиран прах, съгласно инструкциите, той трябва да се разрежда в размер на:

 • 4 g от химичното вещество на 5 литра вода за пръскане на растението или поливането му в корена в борбата срещу появилите се вредители - листни въшки, трипс, мащабни насекоми
 • 1 г от продукта на 10 литра вода за напояване на цветето с превантивна цел и за лечение на новопоявили се почвени мухи и гъби комари.

Дозата на Aktara за орхидеи по време на вторична обработка се увеличава, увеличавайки концентрацията до 20 пъти.

Трябва да обработите орхидеята според инструкциите.

Трябва да обработите орхидеята според инструкциите.

В случай на масивно увреждане на орхидеята от насекоми, препоръчително е субстратът да се третира с Aktara едновременно чрез поливане, а вегетативните части на орхидеята чрез пръскане. В този случай е допустимо работният разтвор да се разрежда с висока концентрация в размер на 4 g от продукта на 1 литър вода.

За лечение на цветя с течна Aktara пропорциите за работната течност, в които инструкциите препоръчват разреждането на суспензията, за да се поливат растенията в корена, са 1 ml на 10 литра вода.

Схема за кандидатстване

Разредете химикала в съответствие с инструкциите с топла вода при температура 25 ° C. Разтвор с Aktara за лечение на орхидеи се приготвя непосредствено преди употреба. Неизползваното лекарство не подлежи на съхранение.

В процеса на пръскане се използват пръскачки. Преди да използвате Aktara, не поливайте орхидеята, защото поливането намалява ефективността на активното вещество върху корените на растението. Третирането срещу трипси, листни въшки и насекоми трябва да се повтори.

Възможно е да го използвате за превантивни цели преди разсаждане, ако накиснете фаленопсис в разтвор с Aktara, което прави възможно растението да укрепне, да се вкорени по-бързо и да увеличи устойчивостта срещу вредители.

Заключение

Aktara е лесно за използване лекарство, което може да се използва не само от опитни производители на цветя, но и от начинаещи любители.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус