Размножаване на хортензия чрез резници

1
1188
Рейтинг на статия

Хортензиите са красиви декоративни растения. Има различни видове това цвете, в зависимост от това кои могат да се отглеждат в къщата или на открито. Възможно е да го отглеждате сами; за това паникуларната хортензия се размножава през есента чрез присаждане. Методът ви позволява да запазите всички характеристики, присъщи на този вид.

Размножаване на хортензия чрез резници

Размножаване на хортензия чрез резници

Избор на резници

За да може растението да пусне корени, е важно да изберете правилния издънка, от която ще се отреже част. От силни клони, които растат нагоре, се получават слаби разсад. По-добре е да изберете странични издънки, които не растат твърде енергично.

Ако един дълъг клон се използва за размножаване чрез резници и се нарязва на няколко части, тогава е важно от кой ще се вземе изрезката. Части от долната част на стъблото се вкореняват по-бързо.

Методи за размножаване на хортензия

Размножава се хортензия през есента чрез резници както в аматьорско градинарство, така и в индустриален мащаб.

Има няколко ефективни начина за това, най-популярният е размножаването в почвата и във водата.

Първо трябва да подготвите следните материали:

 • рохкава почва;
 • вермикулит;
 • контейнери за засаждане;
 • чиста вода със стайна температура;
 • остри резачки или градински ножици;
 • различни видове дренаж;
 • витамини за стимулиране на вкореняването.

Размножаване чрез резници в земята

За тази опция за засаждане се вземат резници от растения, които вече са избледнели.

Трябва да изкопаете издънки и да ги изчистите от земята. След това ножици или ножици отрязват всички сухи и повредени процеси.

Важно е на издънката да останат поне 5 цветни пъпки. След това отгоре се отделя. Най-добрият размер на изрязване за засаждане е 13-16 см. Не вземайте клони от нездравословни растения. След изрязване посадъчният материал се оставя в разтвор на антибактериални средства и фунгициди.

Размножаване във вода

Този метод е по-труден и изисква определени градинарски умения.

Дори при незначителни нарушения на правилата на земеделската технология, посадъчният материал може да изгние и да се влоши.

Първо се приготвят резници от метлична хортензия и от тях се отрязва цялата зеленина. Дължината на едната е от 12 до 18 см. Част от растението над последната листна пъпка също се отрязва.

Цветето трябва да бъде подготвено за присаждане

Цветето трябва да бъде подготвено за присаждане

Освен това е необходимо:

 1. Поставете резниците в съд с вода със стайна температура. Можете да добавите витамини към него.
 2. Кацане в прозрачен стъклен съд. Това ще позволи повече светлина да влезе и корените ще започнат да се развиват по-бързо.
 3. Водата трябва да се сменя ежедневно, за да се предотврати гниенето. Когато корените се появят най-малко 2 см, растението е готово за засаждане.

Размножаване чрез резници от храст

Това е един от най-достъпните начини. Подходящ е за млад и силен храст. Изберете един клон със средна дължина, леко го огънете, така че да докосне земята. Предварително се приготвя малка дупка и в нея се изсипва витаминен субстрат, дълбочината трябва да бъде 10-15 cm.

Тогава ще ви трябва:

 • спуснете клон в него, поръсете с пръст и покрийте с фолио;
 • притиснете с тухла или друг тежък предмет;
 • вода, така че почвата да е винаги влажна.

След 1,5-2 седмици филмът се отстранява и се изследва състоянието на корена. Ако не е достатъчно оформен, налягането се засилва с допълнителна тухла и се оставя за още една седмица.

Когато се образува кореновата система на метличната хортензия, резникът се отрязва от храста и се засажда на ново място. Когато изкопавате разсад, е важно да не повредите буца.

Развъждане на закрито

Тази опция е подходяща за изрязване на растението през есента в закрити условия. Разсадът се вкоренява във ваза със специален субстрат. Първо се приготвя смес от пясък и хранителна почва в съотношение 1: 1. Тази смес се изсипва в съд за засаждане и се полива обилно с вода.

Резниците се отрязват на височина не повече от 15 см. Точките на отрязване трябва да са с 6 см по-високи и по-ниски от крайната листна пъпка. След това цялата листа се отрязва, за да се стимулира растежа на корените.

Как да се размножава:

 1. Поставете в разтвор, за да стимулирате растежа. По-добре е да използвате готов състав на магазина и да оставите разсад в него за един ден.
 2. Ямите се приготвят в почвата и почвата се уплътнява около тях. Дълбочината на отвора трябва да бъде най-малко 5 cm.
 3. Разрезите се вкарват в дупките и се поръсват със земя. Покрийте с буркан отгоре или направете малка оранжерия от филм.

Поливайте според нуждите, като се ръководите от почвата (тя винаги трябва да е мокра). Температурата на въздуха не е по-ниска от 17 ℃, най-добрият вариант е 20-25 ℃.

След 3 седмици се проверява състоянието на кореновата система. Вдигнете внимателно дръжката нагоре. Ако има съпротива, корените се образуват правилно в правилния обем. Растението е готово за трансплантация на постоянно място.

Заключение

Хортензията е цвете, което се отглежда както на закрито, така и на открито. Може да се размножава самостоятелно чрез присаждане.

Има няколко начина за размножаване на хортензия на метли. Най-доброто от всичко - от майчиния храст, във водата и на закрито. При спазване на правилата за засаждане и грижи, есенното размножаване ще бъде успешно и коренът бързо ще се формира.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус