Какви са характеристиките на коронен съд за орхидеи

1
1062
Рейтинг на статия

Домашната, закрита орхидея е едно от най-нежните и елегантни цветя. Но красотата му изисква благоговейно отношение, добра грижа, грижа и внимание всеки ден. Важен фактор е как и къде расте. Специална корона за орхидея ще реши много въпроси, свързани с грижите и поливането.

Характеристики на саксията Crown за орхидеи

Характеристики на саксията Crown за орхидеи

Общи правила за грижи

Вътрешните орхидеи имат няколко разновидности и видове. Всеки от тях се различава по своя цвят и форма на цвете.

Правилната грижа ще гарантира, че растението е в добро състояние и цъфти дълго време. Основните правила за грижи включват:

 • избор на местоположение;
 • поливане;
 • осветление;
 • влажност на въздуха;
 • избор на саксия с поднос или саксии.

Всяка от тези точки е важна. Но трябва да се започне с избора на съд, в който този вътрешен разкош ще прекара живота си.

Описание на гърнето

В естествени условия орхидеята е прикрепена с корени към камъни или клони. Затова е по-добре да го засадите у дома в саксия с дупки, за да се отцеди излишната влага и добра вентилация.

Саксията Crown е добър избор, защото е проектирана специално за орхидеи, като се вземат предвид всички характеристики на растенията.

Устройството може да бъде описано по следния начин:

 • основа на диска отдолу;
 • в кръг (по неговия радиус) има колчета, като палисада;
 • вентилационни междини между колчетата;
 • теглич с палет под формата на канали.

Особеността на този дизайн и разликата от другите обикновени саксии е отличната вентилация на кореновата система. Именно вентилацията предотвратява развитието на кореново гниене в представители на рода на епитафията.

Контейнерът е монтиран над нивото на дъното на палета, в което се излива вода и постепенно се изпарява, осигурява необходимата влага. Този дизайн създава добър влажен микроклимат около цялото цвете. Короната е подходяща за такива литофитни видове:

 • фаленопсис;
 • ванда;
 • дендробиум;
 • скотлея;
 • и т.н.

Предимства и недостатъци на короната

Както всеки дизайн, саксията, проектирана специално за екзотични цветя, има свои предимства и недостатъци.

Основни предимства

Основните предимства включват:

 • добра вентилация;
 • добро осветление на корените;
 • оптимален размер;
 • широка цветова гама от дизайни;
 • лекота.

Гамата от цветове е толкова широка, че е лесно да намерите подходящия цвят за всеки интериор. Саксията е лека и лесна за използване. Гледката е необичайна, но интересна. Мухъл върху корените в такава саксия никога няма да се появи.

Цветето се нуждае от добри грижи

Цветето се нуждае от добри грижи

Прозрачността на стените ви позволява да видите състоянието на субстрата и корените. Ако е необходимо, бързо отстранете липсата на грижи.

Короната е в безопасност, защото направен от материал, който не отделя токсини.

Големите дупки правят възможно използването на голям субстрат и избягват покълването на корените.

недостатъци

Издухването на тенджерата от всички страни намалява влажността в горещата атмосфера на апартамента. Следователно е необходимо растението да се полива по-често.

В оранжерии или големи оранжерии влажността се поддържа изкуствено, така че този недостатък е невидим.

Лекото тегло води до случайно падане, което води до счупване на стъблото. Те са крехки в орхидеите и няма да издържат на удар върху твърд под или стена.

Когато се използва плитък субстрат, корените растат навън и възникват трудности по време на трансплантацията. Понякога кореновата система е повредена. За да предотвратите това, е по-добре да използвате сфагнум за долния слой.

Как да изберем дизайн

Короната може да бъде или саксия, или плантатор.

Размерът на саксията трябва да бъде избран в пълно съответствие с размера на цветето. Тесни и прекалено свободни няма да се справят. Орхидеите не обичат много субстрат и не понасят плътност за корените.

Височината на саксията трябва да бъде същата като на орхидеята, а ширината на контейнера трябва да бъде избрана според ширината на корените.

Ако е необходима сеялка, размерът трябва да е такъв, че саксията свободно да попадне вътре в нея.

При пресаждането размерът избира с 10% по-голям от предишния.

Последиците от грешен избор

Малък обем ще доведе до факта, че кореновата система няма да получи необходимото количество въздух и влага за правилното развитие. Листната покривка и цъфтежът ще страдат от това.

Прекомерният обем ще доведе до преовлажняване на субстрата и загниване на кореновата система. Какво може да причини смъртта на растението.

Когато избирате контейнер, трябва да измерите разстоянието от ръба до цветето. Тя трябва да бъде равна на 1-1,5 см. Слотове, слотове в короната трябва да бъдат избрани, като се вземе предвид влажността на помещението, в което ще се намира орхидеята. За сухо помещение слотовете могат да бъдат само отдолу. След това се извършва дренаж на палет. Ако стаята е влажна, тогава пукнатините могат да бъдат както отдолу, така и отстрани.

Трансфер до Корона

Трансплантацията се извършва в измита саксия. На дъното му се изсипва субстрат, който ще отнеме 1/3 от обема. След това растението се поставя в центъра. Кореновата система, всички процеси леко се разпространяват в различни посоки. Ако не се вписват и гледат навън, не бива да бъдат притискани принудително в конструкцията. Те могат да се счупят. Оставете ги навън.

Изсипете основата в останалото пространство. В този случай трамбоването не е необходимо. Но цветето трябва да стои здраво и здраво в една позиция, а не залитане или да се навежда.

Като временна опора можете да приспособите лек проводник и канап, като ги закрепите по краищата.

Не поливайте 3-5 дни. По това време е по-добре да се пръска. Пълното вкореняване ще се случи след 2 седмици. За да се ускори процесът, цветето може да бъде покрито с лека, ефирна кърпа и поставено така, че слънцето да не свети директно върху трансплантираното растение.

В бъдеще поливайте по обичайния начин или чрез потапяне.

Заключение

Короната е най-доброто решение на всички проблеми при отглеждане на орхидеи. Грижата за екзотични цветя е истинско удоволствие. Цъфтежът ще бъде дълъг и буен.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус