Кога и как да копаем далии през есента

0
1354
Рейтинг на статия

Далии са многогодишни тревисти растения, но те не зимуват добре, така че трябва да бъдат изкопани през есента. Луковиците могат да бъдат засадени на открито само през пролетта, когато дойде топлината.

Кога и как да копаем далии през есента

Кога и как да копаем далии през есента

Време за почистване

При определяне на оптималното време трябва да се вземат предвид преди всичко регионалните особености.

 • Ранното събиране на луковиците се отразява зле на тяхната безопасност през зимата, защото те имат време да съберат необходимото количество хранителни вещества.
 • Ако изместите датите на полагане, рискът от измръзване на кореновата грудка се увеличава поради настъпването на есенните студове.

Централна лента и Предградията на Москва

В топлите климатични райони цъфтежът завършва до средата на есента, около октомври.

Това е точното време за изкопаване на лука, който вече е узрял за зимуване, изпълнен с хранителни вещества.

Срокът се измества към началото на зимния сезон, когато се наблюдават краткотрайни слани, но не се очакват силни студове.

Сухите и изсъхнали стъбла и листа ще ви разкажат за готовността на клубените за полагане.

север

В северните райони, вкл. в Урал, Сибир, Ленинградска област рискът от внезапни есенни студове се увеличава, поради което те се опитват да копаят далии от края на септември.

В случай на неочакван силен спад на температурите се препоръчва грудките да се извадят от почвата за 3 дни.

Сортовете далии с тъмни пъпки се характеризират с ниска устойчивост на замръзване. Те се изпращат да се съхраняват преди други.

На юг

Флористите от южните климатични зони могат да отложат изкопаването на луковиците за 1-2 седмици по-дълго в сравнение с централната ивица, приблизително в края на октомври - първите дни на ноември, при условие, че времето остава топло.

Правила за отметки през зимата

Преди да копаете далии през есента, трябва да премахнете надземната част, оставяйки стъблата с дължина до 0,2 m.

Отслабените и болни растения не се запазват - те се изгарят, за да се избегне разпространението на инфекциозни болести и запазването на ларвите на вредителите в земята.

Вкопавайки се в корените, те се оттеглят на достатъчно разстояние, за да не повредят луковиците.

Изкопаното цвете трябва да бъде изсушено

Изкопаното цвете трябва да бъде изсушено

Инструкции:

 • Първоначално храстът се вкопава по периметъра и с помощта на лопата се отстранява заедно с корените и земята.
 • Земята се отърсва, цветето се оставя да изсъхне в естествени условия.
 • Стъблата се нарязват на 7-10 см.
 • Тънките корени се отстраняват под основата.
 • Присъстващите на кореновите грудки свежи зелени издънки се разбиват под ъгъл, така че през зимата да не растат предсрочно.

Когато изваждате растението от земята, не дърпайте стъблото, защото това ще доведе до нарушаване на целостта на корените и ще повлияе негативно на запазването.

Луковиците на цветята се измиват под течаща вода за отстраняване на остатъците от почвата и се накисват в дезинфектант, предназначен да увеличи срока на годност на посадъчния материал.

За дезинфекция е подходящ обикновен калиев перманганат, разреден до светло розов цвят.След обработката клубените се излагат да изсъхнат в естествени условия.

Съхранение стопи

Обучение

Преди полагане за домашно съхранение, много производители разделят луковичното гнездо на части, като оставят по шийката с пъпки и отрязват всички останали корени и съкращават стъблата до максимално възможната дължина.

Разделянето ви позволява да съхранявате посадъчен материал без появата и разпространението на гниене.

В процеса клубените се изследват и сортират, изрязвайки изгнили фрагменти до здрав слой, обработвайки ги след резитба с брилянтно зелено. Оставете само тези, които в резултат на санитарната процедура са задържали поне 1/3 с бъбреците. По-малките деленки се изхвърлят.

Наличието на дупки показва увреждане от вредители, но не е пречка за съхранението.

Напълно обезцветените вратове, които са започнали да се влошават, не трябва да се маркират.

Изрезките от лук се измиват с вода, срезовете се обработват с фунгицид и се оставят за 6-10 дни, за да се стегнат раните по корените и да се образува тънка кора на повърхността, предотвратявайки прекомерното изпаряване на влагата.

Не си струва да се запазват маточните корени на растението, защото той ще даде само слаби издънки през следващия сезон.

Необходимите условия

Преди изпращане за зимуване, кореновите клубени трябва да бъдат маркирани, за да не се объркат сортовете. Това ще улесни засаждането на цветя за следващия сезон.

Правилен микроклимат:

 • температура в рамките на 3-7 ° С;
 • влажност от 80% и повече;
 • добре организирана вентилация;
 • изолиране на кореновите клубени един от друг, избягване на контакт;
 • полагане с кореновата шийка надолу.

Малко количество посадъчен материал се съхранява в хладилник, като се избягва близостта със зеленчуци, тъй като високата влажност става причина за появата на гъбични заболявания.

Клубените могат да се съхраняват в хладилник

Клубените могат да се съхраняват в хладилник

Голям обем се поставя в отделни контейнери - кофи и пластмасови или дървени кутии, картонени кутии и се поставят в мазето, на балкона или в мазето.

При всеки метод за закрепване клубените се преместват с помощен субстрат или подходящ материал.

 • Дървени стърготини. Един прост и достъпен метод за спестяване на посадъчен материал. Подходяща е груба фракция или стърготини, тъй като фините дървени стърготини ще изсушат крушките, изтегляйки цялата влага. Оформлението е възможно в 2 реда с поръсване със слой дървени стърготини.
 • Торф. Конник се приближава, с който деленките, разположени върху дървени кутии, се изсипват, като вратовете остават полуотворени. През зимата торфеният слой се навлажнява, за да се предотврати изсъхването на далиите. Торфът може да се смесва с градинска пръст в съотношение 3: 1.
 • Земята. Луковичните резници се поставят в кутии, застлани с вестник или хартия и се поръсват с пръст.
 • Пясък. Речният пясък за засипване на посадъчен материал в резервоари за съхранение трябва да е сух. Корените се потапят на 1-2 слоя и отгоре се покриват с чул. През зимата пясъкът не се навлажнява.
 • Пакети. Клубените се съхраняват в полиетилен заедно с дървени стърготини, които абсорбират влагата, в противен случай процесът на гниене на кореновите клубени ще започне от образуването на конденз. Чантата е вързана, но се правят дупки по цялата повърхност за достъп на въздух. Веднъж на 2 седмици материалът се инспектира за появата на мухъл и гниене. Повредените копия се изхвърлят.
 • Филм. Всяка секция се третира с фунгициден препарат или сярна пудра преди полагане, увита във филм, сгъната в картонена кутия.
 • Чанти. Далии се съхраняват в платнени торбички сухи, без пълнител, като ги окачват на височина в мазето, апартамента, избата, като се избягва контакт с пода, далеч от влажни места.
 • Парафин. Най-ефективният метод, осигуряващ най-висок процент на безопасност. Подходящ само за ранни сортове далии, защото след кола маска е възможно луковиците да се събудят много по-късно. Препоръчва се за съхранение на редки сортове. Парафинът се нагрява до течно състояние в парна баня и се оставя да се охлади до приемлива температура.Всеки лук се спуска и се задържа, докато се образува восъчна кора. След обработката кореновите клубени се сгъват в торба с дървени стърготини и се съхраняват на хладно място.
 • Глина. Подобно на парафина, той покрива кореновата грудка със защитен слой и увеличава срока на годност. Глината се разрежда до дебело състояние и корените се потапят в нея, оставят се да изсъхнат и се изпращат в подходящ съд.
 • Вермикулит. Гранулираният материал е подходящ за изливане на далии, когато се съхраняват в кутии или найлонови торбички. Не се използва в помещения с ниска влажност, тъй като той абсорбира значително количество влага от околния въздух. При полагане в кутии се редуват слоеве от вермикулитов субстрат и коренови клубени.

Правила за грижи

Посаденият за зимата посадъчен материал трябва редовно да се инспектира, като своевременно се отстраняват изгнилите и плесенясали екземпляри. Когато пълнителят изсъхне, отметките се навлажняват.

Няма да е излишно защитата на посадъчния материал от нападението на вредители. За третиране на резервоари за съхранение и коренови клубени са подходящи инсектициди със системен спектър на действие. Контейнерът се напръсква и резниците лук се потапят във воден разтвор за 15 минути.

Обобщаване

Можете да спасите клубените на георгините, изкопани през есента, по различни начини в апартамента, мазето, избата и на балкона. Основното условие е да ги подготвите предварително и да поддържате правилната температура и влажност.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус