Предзимно хранене с рози - тънкостите на събитията

0
1057
Рейтинг на статия

Подхранването на розите през есента е задължително събитие, което осигурява обилен и красив цъфтеж на декоративната култура през следващия сезон. Той също така помага на растенията да издържат по-удобно на студа, тъй като те се различават по средната зимна издръжливост.

Предзимно хранене с рози - тънкостите на събитията

Предзимно хранене с рози - тънкостите на събитията

Целта на есенното подхранване

Необходимостта от подхранване на розите през есента се дължи на активното усвояване на хранителните вещества от храста от субстрата през целия вегетационен период, в резултат на което дори плодородната почва се изчерпва.

Благодарение на прилагането на торове е възможно:

 • Укрепете достатъчно кореновата система, така че зимуването да бъде по-успешно.
 • Увеличете имунитета срещу болести и вредители. Често при отслабени екземпляри, поради недостиг на пластмасови вещества от въздействието на замръзване, кората се напуква, в дупките на които предпочитат да се заселят различни бъгове.
 • Нормализирайте плодородието на почвата и подхранете розата с полезни елементи.
 • Ще бъде възможно да се увеличи зимната издръжливост чрез прилагане на калиево-фосфорни торове. В резултат на това растението получава необходимата "доза" от пластмасови вещества, отговорни за безопасността на стъблата по време на температурни колебания. Узряването на леторастите се стимулира допълнително.
 • Възстановете силата, изразходвана от розата в процеса на есенна резитба.

Оптимално време

Изборът на тор, който трябва да се подава на царицата на градината преди настъпването на зимата, пряко зависи от нейния сорт и региона на растеж.

Видови особености

Катерене розата се отличава със специална чувствителност на кореновата система, поради което през есенния период е необходимо да се укрепи подземната част на растението.

 • За първата процедура се използва комплекс от борна киселина, суперфосфат и калиев сулфид.
 • Вторият - задължително трябва да включва фосфатсъдържащи компоненти.

Преди торене почвата се разхлабва внимателно, след което се покрива със слой мулч.

Препоръчителното време за агротехнически работи е август / септември.

Редовен. Предпочита закупените препарати под формата на гранули, които се разпределят по периметъра на околостръбния кръг и се разливат с вода. През есента културата се нуждае особено от калиев магнезий и фосфор.

Събитията се провеждат в края на август, дублирани в средата на септември. В бъдеще храстът е подложен на голяма резитба.

Флорибунда. Има редица тънкости по отношение на използването на торове. Те се внасят веднъж в началото на ноември, разпръснати по повърхността на почвата близо до стъблото. Предпочитание се дава на поташ и фосфор, хлоросъдържащите агенти са забранени. След като растението се покрие за зимата. Допуска се допълнително да се използва изгнил оборски тор за второто хранене.

Садовая. Нуждае се от двойно торене през есента.

 • За първата трябва да се приготви състав от калций, фосфор и малко количество калий;
 • Втората се прави с органични вещества - оборски тор или компост.

Парк... Поради размножаването на сорта чрез сложен подбор, растението трябва да бъде внимателно подготвено за студения сезон.

Подхранването е разрешено само след голяма резитба. Калиево-фосфорните препарати се използват като торове.

Регионални особености

Времето за торене, в зависимост от територията:

 • В южната част на Русия първата пада на 20-30 септември, втората - на 1-10 октомври.
 • В Урал и Сибир оптималните периоди са 10-20 август и 1-10 септември.
 • В средната лента се препоръчва да се извършват работи на 20-30 август и 10-20 септември.

Методи за хранене

Есенното време за обработка зависи от сорта

Есенното време за обработка зависи от сорта

Има няколко начина за хранене на царицата на градината - корен и листно.

Те могат да се използват отделно, но опитни градинари комбинират и двата метода, за да постигнат максимален ефект.

Корен

Включва въвеждането на лекарството директно под корена на растението, от което хранителните вещества допълнително се доставят до всички органи на цветето.

Разграничете:

 • Суха превръзка. Те се полагат в неразреден вид на малки жлебове по периметъра на периметъра на почти стеблото пространство или се разпределят по повърхността на почвата и леко се поръсват върху нея. При условие, че няма дъжд през есента и прекомерна сухота на основата, поливайте обилно.
 • Течност. В този случай минералните или органични торове се разреждат в необходимото количество вода, след което полученият разтвор се излива под багажника на растението.

Листно

Основното предимство е бързото постигане на резултата. В процеса на работа се използва специална спрей бутилка, с помощта на която зелената маса на цветето се напръсква с необходимия състав.

Манипулациите трябва да се извършват така, че лекарството да попада както върху външната, така и върху вътрешната част на листовите плочи.

Методът може да се използва едновременно с основния метод или като независим, ако първият е бил извършен предишния ден. Той е особено ефективен, когато е необходимо да се борим с вредните насекоми.

Разтворът за пръскане се приема в слаба концентрация. Процедурата се извършва в момент, когато слънцето не е в активен стадий. Най-добрият вариант е вечер и леко облачно време без валежи. При такива условия лекарството ще има време да се абсорбира в листата преди да настъпи нощта.

Органични торове

Препоръчително е да се прилагат есенни торове за обилен цъфтеж на розите през пролетта и комфортно зимуване на няколко етапа:

 • В началото на септември. Извършва се след като храстът избледнее. Целта е ускорено узряване на издънките и нормализиране на баланса на субстрата.
 • Преди непосредственото настъпване на студеното време - в края на октомври / началото на ноември. Проектиран да защитава кореновата система.

Да се ​​подхранва земята с органични вещества, означава да се осигури на цветето необходимите елементи за дълго време, което се дължи на способността на използваните средства постепенно да проникват в почвата.

Плюсовете включват също пълния набор от хранителни вещества, съдържащи се в състава.

Подхранването се извършва на няколко етапа

Подхранването се извършва на няколко етапа

Тип торПолзаВреме за кандидатстванеПравила и особености на приложение, дозировка
ПепелСъдържа голямо количество калий, фосфор, калций. Притежава инсектицидни свойства. Насърчава унищожаването на ларви и патогени в субстрата.

За образуването на големи пъпки през следващия сезон се препоръчва използването на пепелта, останала по време на изгарянето на картофените плодове.

Без ограниченияСухо: разпределя се в областта на периосталния кръг в размер на 1-2 супени лъжици на единица култура, след което се разхлабва до малка дълбочина.

В течна форма: приготвя се инфузия от пресята пепел и гореща вода в съотношение 2 супени лъжици към 3 литра. Издържат до 3 дни, след това довеждат до обема на кофа, като добавят чиста течност. Изсипва се под храст (всеки има средно 6 литра средства).

КомпостСъдържа фосфор, азот, калиеви съединения, образувани при прегряване на растителни остатъци (плевели, листа).Той има свойства, поради които топлината се задържа и следователно вероятността от замръзване на корените е сведена до минимум.Късна есен след цъфтежаПоставете повърхностно в района близо до багажника в размер на 1-2 кг на 1 кв. М.
Лук

обвивка

Съдържа аскорбинова киселина, фитонциди, каротин, витамини от група В. Ускорява растежа на кореновата система, повишава имунитета. Може да се използва като профилактично средство срещу вредители.Без ограниченияПод формата на инфузия: 500 g обвивка се изсипва с течност в обем 10 литра (температура 40 градуса), покрийте контейнера с капак, настоявайте за един ден в тъмна стая.

Бульон: обвивката и водата в подобни пропорции се варят няколко часа, след което изчакват, докато се охладят напълно.

И двата продукта се използват за пръскане на растението на интервали от 6 дни.

Позволено да се използва като мулч.

ТорСмята се за сложен тор, съдържащ фосфор, азот, калий, желязо, манган и др.За предпочитане преди цъфтежа. Поради високото съдържание на азот трябва да се използва внимателно, за да не се провокира образуването на нови издънки, които не могат да издържат на замръзване.

Най-добрият вариант е първото хранене.

Разрежда се в съотношение 1:10, настоява за 7 дни, допълнително се разрежда с течност в размер на 1 част от инфузията към 3 части вода.

Полива се в корена.

Пилешки изпражненияСвойствата са идентични с оборския торПреди цъфтежаРазрежда се в съотношение 1:20, настоява една седмица, преди да се добави, разрежда се с течност в размер на 1 част от инфузията към 1 част вода.

Полива се в корена.

Черупка от яйцаСъдържа около 27 полезни микроелемента. Сред тях са цинк, флуор, молибден, фосфор, манган, желязо. При естествено разлагане той лесно се абсорбира в почвата. Помага за нормализиране на киселинността чрез понижаване на Ph. Подобрява дренажните свойства на основата. Перфектно се бори с охлюви и охлюви.В края на август, допълнително преди първите прогнозирани сланиЧерупката се натрошава на прах, излива се с течност, държи се 4 дни. Стълбът се напръсква с листа и се полива в корена.

По-добре е материалът да се събира от сурови яйца, които се препоръчва да се изплакнат във вода преди употреба.

Може да се използва и суха чрез разпръскване върху повърхността на почвата.

Минерални торове

Подхранването има положителен ефект върху здравето на цветята

Подхранването има положителен ефект върху здравето на цветята

Минералните торове са полезни вещества с висока концентрация, които се получават в хода на химична реакция, превръщайки суровини от неорганичен произход.

Има няколко вида: прости, сложни, микроелементи торове.

Тип торИме, характеристикиВреме за кандидатстванеДозировка, правила за приложение
АзотАмониев нитрат (повишава киселинността на почвата, азотно съдържание 35%).Използва се главно през пролетта и лятото. Позволено е да се прилага в края на есента преди подслона за цветя за зимата. В последния случай азотът няма да стигне до корените, а ще започне активно да се абсорбира в земята с топящ се сняг.Пригответе разтвор от 10 литра вода и 1 супена лъжица. селитра. Изсипете поне 5-7 литра от продукта под храста.
Урея (азот в концентрация 46%)ПролетОтблизо в почвата поради факта, че при взаимодействие с кислорода активното вещество се разлага
ПоташКалиев сулфат (не съдържа хлор, участва в укрепването на имунната система, повишава устойчивостта на замръзване).По време на периода на бутонизация, като подготовка за зимата. Изпратено до октомври включителноПригответе разтвор от 10 литра течност и 1 супена лъжица. л. калиев сулфат, допълнен с подобно количество суперфосфат. Полива се в корена.
Калимагнезия (съдържа 30% калий, 17% сяра и 10% магнезиев оксид, чудесно за обогатяване на песъчливи почви)Край на август, началото на септемвриПод корена
Фосфор-поташПрост / двоен суперфосфат. Повишава устойчивостта на ниски температури, укрепва кореновата система, насърчава усвояването на аминокиселини и захариКрай на август - началото на септемвриГранулите се вграждат в почвата или се разреждат с вода в доза 40-60 g на 1 кв. М.

Подхранването през есенния период трябва да се приема изключително сериозно, не само за да осигури на розата комфортна зимувка. Правилно проведените дейности също зависят от това колко здрава ще бъде културата до началото на следващия вегетационен период.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус