Есенни резници на роза - размножаваме се у дома

0
1034
Рейтинг на статия

Възпроизвеждането на рози чрез резници ви позволява да получите добър посадъчен материал у дома. Есенното развъждане има редица предимства и е подходящо за различни сортове. Беритбата и вкореняването се извършват навреме.

Есенни резници на роза - размножаваме се у дома

Есенни резници на роза - размножаваме се у дома

Ползи от есенните резници

Есенните резници на розите са най-лесният начин за размножаване, той е подходящ за повечето видове, включително:

 • земно покритие;
 • полукамъче;
 • къдрава;
 • джудже;
 • катерене;
 • някои видове ексфолианти.

Методът не се използва за сортове чаени храсти, които имат минимален шанс за оцеляване.

Време

Времето за резници съвпада с есенната резитба (това обикновено се случва по време на първите нощни застудявания, когато през деня е все още топло и температурата пада под 0 ° C през нощта).

По-точните термини зависят от регионалните характеристики:

 • за средната зона и Московска област, Поволжието и Ленинградска област те започват да размножават розата от октомври;
 • в Урал, Сибир и други северни райони - от края на август до началото на септември до средата на октомври;
 • на юг процедурата се отлага до края на сезона, октомври-ноември.

С последващото засаждане на издънки на открито, което често се практикува на юг, периодът на прибиране на посадъчния материал и вкореняването му трябва да се измести към края на лятото - началото на есента, така че етапът на адаптация да приключи преди пристигане на зимата.

Правила за изрязване на резници

За размножаване са подходящи заготовки от зрели растения с определени параметри:

 • диаметър от 0,5 см;
 • наличието на поне 3 развити бъбреци.

Резниците трябва да се режат на 15-25 см. В горната част се прави прав разрез, на разстояние 2-3 см от мястото на растеж на апикалната пъпка, а от дъното - отрязват се косо, под ъгъл от 45 °, 1 см под местоположението на долния бъбрек.

Резени от различни ъгли помагат да се определят горната и долната част на резниците при засаждане.

Зрелостта на розата се определя от нейните бодли: ако се счупят лесно при натискане, растението не се побира.

По време на процедурата се използва остър инструмент, подложен на предварителна дезинфекция. от използването на тъп предмет или ножица се образува разкъсана рана с повдигнати ръбове, което намалява шансовете за оцеляване. Такъв детайл ще бъде трудно да се изкорени.

Правила за вкореняване в дома

За да засадите материал за вкореняване, имате нужда от подходящ контейнер и плодороден субстрат.

Пот

Зряло растение подлежи на резници

Зряло растение подлежи на резници.

Саксиите за засаждане трябва да са с малък обем, до 0,5 литра. Най-подходящият вариант е нарязани пластмасови бутилки. Важно условие за използването на контейнери е наличието на дренажни отвори.

Когато избирате контейнери за вкореняване на резници, е по-добре да вземете прозрачни, през стените на които ще бъде забележимо образуването на корени.

Субстрат

Розата изисква насипен, плодороден субстрат, закупен от градинарски магазин, предназначен за отглеждане на семейство Розови. Готовата почвена смес се разрежда с речен пясък в съотношение 1: 2.

Перлитът или вермикулитът спомагат за увеличаване на пропускливостта на въздуха. Полезен за вкореняване на сфагнум, който предотвратява загниването на пресни и слаби корени и подобрява аерацията на почвата.

Преди засаждане на резниците субстратът се дезинфекцира с поливане с водни разтвори на Fitosporin и задълбочаване на таблетката Glyocladin. Обикновеният калиев перманганат може да замести лекарствата.

Подготовка преди засаждане

Преди вкореняване, нарязаният посадъчен материал се третира със стимулиращи лекарства - образуватели на корени.

За тези цели са подходящи:

 • медена смес - 1 ч.л. мед в 200 мл вода, краищата на заготовките се потапят за 10-12 часа;
 • готови коренообразуващи агенти Kornevin, Циркон и подобни се разреждат съгласно инструкциите, времето за обработка е до 12 часа.

Технология за кацане

Преди засаждане в почвената смес, резниците могат да покълнат във вода. Те правят това, за да ускорят степента на оцеляване.

Тези заготовки, които са образували корени с дължина до 1 см или повече, се засаждат в саксия:

 • кълнове се забиват в подготвения субстрат под лек ъгъл до дълбочина 3 см на разстояние 10-15 см един от друг, оставяйки 1-2 пъпки на повърхността;
 • поливането се извършва с топла вода;
 • изсипва се тънък слой речен пясък, за да се избегне образуването на кора;:
 • отгоре е монтирана защита от нарязана пластмасова бутилка, покрита със стъклен или стъклен буркан, създаващ парников микроклимат;
 • поставете саксията на добре осветено място с разсеяна светлина и температура най-малко 22-25 ° C, при липса на пряка слънчева светлина и течение.

След засаждането резниците се проветряват ежедневно и се поливат, докато почвата изсъхне.

Продължителността на вкореняването на заготовки е до 2 месеца. Когато се появят листа и се образуват корени, защитата се отстранява от контейнера.

Преди пресаждането в оранжерия или на открито, кълновете се държат на хладно място при температура 15-18 ° С. Това ще предотврати прекомерното им разтягане.

С активния растеж на зелената маса на розите те се напръскват с препарати от вредители, например Fitoverm. Най-често паякът се утаява върху растение, отглеждано у дома.

Време е за трансплантация в земята

През пролетта разсадът може да бъде трансплантиран в земята

През пролетта разсадът може да бъде трансплантиран в земята

Вкоренените заготовки се трансплантират на постоянно място в началото на пролетта, когато настъпи топло време, около април-май. За трансплантация са подходящи само здрави и подсилени разсад.

Слабите растения се държат у дома, докато не се укрепят.

Технология за кацане:

 • изберете място, което е оптимално - постоянно, така че при следващата трансплантация да не причинява нов стрес на розата;
 • дупката за засаждане се изкопава на дълбочина 0,3 м, запълва се с трева, отгоре се поръсва с компост;
 • вкоренено стъбло се вмъква в субстрата под ъгъл от 45 °, като се задълбочава с 2/3 от дължината, оставяйки 1-2 пъпки на повърхността

За зимата кълновете трябва да бъдат покрити със стъклен буркан или пластмасова бутилка, чиято основа е покрита с листа, дървени стърготини или слама. В региони с безснежна зима защитата е покрита с пръст до горното ниво и покрита с покривен материал.

Резултатът от успешно вкореняване на роза в открит терен ще стане забележим през пролетта, когато се появи зеленина и започне активно да расте на кълнове.

Съхранение на заготовки през зимата

Когато няма нужда от есенно засаждане, заготовките се оставят за зимата за последващо вкореняване.

Запазване на методи:

 • Издънките се увиват в лутрасил, полиетилен или спанбонд и се погребват в градината в земята на дълбочина 0,3 м. Основното условие е да се опаковат клоните отделно, като се изключи техният близък контакт.
 • Краищата на заготовките се потапят в разтопен парафин, завиват се в плат и се сгъват в картонена кутия, която също се пуска в градинската пръст до необходимата дълбочина.

Метод Бурито: издънки от дарен букет, при които пъпките са изсъхнали, се обработват с Previkur в краищата, покриват се с хартия, навлажняват се и се съхраняват в полиетиленови торбички, без да се обвързват, за да се осигури проникване на въздух.

Кълновете се поставят в затъмнено помещение при температура около 18-20 ° С. Чантите трябва да се отварят редовно, за да се проверява за плесен. Когато изсъхне, напръскайте с вода. Когато се появят корени, те се засаждат у дома и се съхраняват до пролетта.

С всеки избран метод заготовките, които трябва да се съхраняват за зимата, се почистват предварително от зеленина.

Практически съвети за отглеждане

Розата е доста капризно растение. За да постигнете положителен резултат с резници и да увеличите степента на оцеляване, струва си да слушате редица съвети от опитни цветари.

 • Най-добрият детайл за разплод ще бъде стъбло с така наречената пета - парче дърво. Тези кълнове не се режат, а се отчупват. На петите на мястото на нараняване по-активно се формира защитен израстък - калус. Отглеждането на роза от такива резници е по-добро и бързо.
 • За есенно отглеждане производителите на цветя препоръчват да се оставят 2 до 4 листа върху процесите в горната част. Те ще се превърнат в допълнителен източник на енергия за клона.
 • За да се повиши безопасността на клоните по време на зимуване, потапянето на краищата в разтопен восък и след това в студена вода за втвърдяване помага.
 • През есента резниците се засаждат с двоен марж: с намерението да се получат 5 установени възрастни растения, се вкореняват 7-10 заготовки.
 • Когато резниците почернеят по време на вкореняване, земята се полива с Фитоспорин (1 ч. Л. / 1 ​​л вода).

Обобщаване

Можете да отрежете парк или градинска роза през есента. Вкореняването се извършва у дома.

Възможно е да се засаждат издънки с оформена коренова система веднага на открито в райони с топъл климат или в оранжерия и покритие за зимата, или да се оставят за съхранение и да се засаждат в земята през пролетта. Съвети от опитни цветари ще ви помогнат да избегнете грешки.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус