Характеристики на свещения фикус

0
1757
Рейтинг на статия

Всички знаят легендата за принц Гауман, който медитирал под дърво и след като му била разкрита универсалната мъдрост, поради това по-късно той бил наречен Буда. Не всички обаче знаят, но това дърво беше свещен фикус. За първи път свещеният фикус се вижда в Индия и Непал, понякога се вижда в южната част на Китай. Днес се счита за стайно растение.

Ficus Sacred

Ficus Sacred

Произходът на цветето

Ficus Sacred идва от латинското име Ficus religiosa. Буквално се превежда като „свещен“ или „религиозен фикус“. Но много експерти смятат името "религиозно" за странно, тъй като се оказва, че самото цвете е много религиозно. Ето защо наименованието „свещен фикус“ остана.

Второто име е дървото Бохди, неговата интерпретация е „дърво, което дава просветление“. Цветът, който е много почитан в будистките страни, принадлежи към различни сортове фикуси, а именно рода черница. Това цвете има много отличителни черти.

  1. Първо, това е много траен вид, който се смята за негова родина в някои части на Азия.
  2. В естествената зона това цвете може да достигне повече от 30 m височина, но у дома фикусът може да нарасне до максимум 2 m.
  3. Това цвете има много масивна корона, от която по-късно израстват не по-малко силни и дебели клони. На клоните винаги има големи листа.
  4. Дължината на листа започва от 8 см и завършва на 25 см. Горната обвивка на листа е много гладка и леко наподобява кожа. Формата на листа е подобна на сърце, което има заострена форма в горната част, малки опашки се спускат от там. На зеления фон на листа можете да видите ивици, те са в два нюанса: или жълтеникави или кремави.
  5. Ficus може да цъфти през цялата година, най-важното е да се грижите правилно за него. Псевдоплодовете могат да образуват различни лилави плодове, които по своята природа не се считат за годни за консумация от хората. Само животни, насекоми или прилепи могат да ядат такива плодове.
  6. Друг фактор може да се наблюдава, ако държите цвете в стая с висока влага. В този случай чиста вода ще започне да капе от листата на дървото.

Днес свещеното растение често може да се намери в близост до различни храмове на Буда. Фикусът е основният предмет на ритуала, никой ритуал няма да премине покрай дървото. Всички поклонници се събират около него и започват своите ритуали, като се покланят на това растение.

Много хора в Индия вярват, че фикусов клон може да спаси от щети, да предпази от злото око и да реши основните проблеми в човешкия живот. Също така, според легендата, семейна двойка, която не може да има дете или не може да има такова, може да завърже свещена нишка около клон на фикусово дърво и тогава цвете ще подари дете. Ако вярвате на отзивите на много двойки, този метод наистина работи, най-важното е да му повярвате. В допълнение, пипал (друго име на дървото) се счита за новогодишно дърво в будизма.

Отглеждане в домашни условия

Такова цвете изглежда много спретнато и сладко в домашна саксия. За да се грижите за фикус, не е необходимо да купувате специални продукти или да полагате специални усилия.Грижата за това цвете е сравнително проста. Основното нещо е винаги да държите фикуса на слънчево място. Необходимо е цветето да се държи в земята, особено за фикуси, които могат да бъдат намерени във всеки цветарски магазин. Можете да направите почва със собствените си ръце, за това имате нужда:

  • събиране на листа и копка земя в равни количества;
  • добавете пясък там;
  • след това смесете всичко, добавете торф и преместете всичко отново.

Саксията за свещения фикус трябва да е много просторна и просторна. На дъното на саксията трябва да има дупки, така че водата да не застоява в земята, а, напротив, да тече надолу. Климатът на нашите апартаменти е отличен за това растение, през лятото температурата трябва да бъде между 19 и 26 градуса по Целзий, а през зимата от 17 градуса и повече. Ficus религиозен не може да понася резки капки или повишаване на температурата. Той може или да умре веднага, или да спре да дава плодове. Ето защо цветето му не трябва да е в течение, а през зимата трябва да бъде поставено възможно най-далеч от батерията. Най-оптималното решение е да поставите цветето близо до източния или западния прозорец и е желателно там да има малка сянка.

Но в топъл период можете да го изнесете навън под слънчевите лъчи, но не директно. Много е лесно да се разбере, че няма достатъчно светлина за фикуса: става забележимо, че оперението на цветето става скучно, листата падат или се свиват. Между поливанията трябва да минат няколко дни, за да може почвата да изсъхне малко, но не и да изсъхне напълно. В никакъв случай това не бива да се допуска, тъй като тогава цветето ще умре и ще бъде невъзможно да го върнете.

Поливането на фикуса е необходимо само с достатъчно мека и утаена вода. Листата също се нуждаят от грижи: те трябва да се напръскват с вода на всеки 2 дни и да се избърсват от прах. Прахът може да замърси системата на растението и тогава няма да расте добре. Можете да подобрите външния вид на дървото и да ускорите растежа му с естествени добавки, които могат да бъдат закупени във всеки магазин. Основното нещо е да се избягват силно химични добавки, тъй като те могат да навредят на кореновата система на дървото. Свещеният фикус е лесен за грижи.

Засаждане и резитба

Подрязването на фикус е много важен и труден етап. Трябва да знаете кога точно се изисква рязане, кои клони и корени вече са обект на това и най-важното как да се грижите за растението по-късно. За да бъде короната на дървото силна, мощна и красива, е необходимо да се режат често и според правилата. Кореновата система на това растение е много силна и расте доста бързо.

Необходимо е да се трансплантира цвете веднъж годишно, всеки път, когато саксията трябва да стане с няколко сантиметра по-голяма. Докато фикусът е млад, той ще ускори скоростта на растеж много бързо, но след 5 години ще се забави. Експертите препоръчват презасаждането на фикуса през май или юни, това е най-благоприятното време за цветето да пусне корени на ново място. Освен всичко друго, имате нужда от достатъчно влага и оптимална температура, както и много слънце. Когато фикусът достигне максималната си височина и вече не е възможно да го презасадите, просто трябва да смените горния слой на земята на нов.

Размножаване pipal

Цветето може да се размножава само със семена или резници. Семената могат да бъдат закупени във всеки цветарски магазин. На опаковката трябва да пише „Ficus Sacred Eden“. Повечето експерти твърдят, че ако се засадят семена, 90% ще растат от 100% засадени. Това се счита за най-точния вариант за размножаване на пипала.

Резниците на дървото ще отнемат 14 или 28 дни, за да се вкоренят. Далеч е факт, че всеки посад ще оцелее. Но системата на такива растения е много по-силна от тази на семената. А резниците са по-бърз начин за получаване на фикус у дома.

Болести и причини

Ако водата застоява в растението и тя не отиде никъде, фикусът може да изхвърли всичките си листа в рамките на една седмица. Също така реагира на течение, внезапно повишаване или понижаване на температурата.

От външните вредители за това дърво, най-смъртоносните са листните въшки, скалните насекоми и брашнестите дървеници. Но ако растението се обработи навреме, за него не е страшно.

Ficus Sacred е невероятно растение, може да донесе мир и хармония на семейството. Грижата за Свещения фикус в дома не е трудна. Това цвете е лесно за възпроизвеждане. Ficus Sacred е лесно да се съхранява у дома.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус