Ficus Pumila Бяла Слънчева

0
2218
Рейтинг на статия

В съвременния свят има много различни видове стайни растения. Някои от тях се държат под ръка заради лечебните качества, други играят декоративна роля. Последните включват фикуса джудже Pumila.

Ficus Pumila Бяла Слънчева

Ficus Pumila Бяла Слънчева

Това цвете има интересни тъкачни способности, което го прави често използвано като декорация на стени в домове или офиси. Ficus Pumila White Sunny е високо ценена в азиатските страни, растението често се използва в различни практики на бонсай изкуството. В други страни това цвете се цени заради непретенциозните си грижи и бързия си растеж.

Описание на вида

Ficus Pumila White Sunny е джудже разнообразие от обикновени фикуси.

Този ампелен цветен сорт се отличава с малка зеленина с диаметър до 3 см, която има овална форма. Цветът на листата от този вид фикус се характеризира с бяла граница около краищата. Стъблото има повишена жилавост, така че цветето може да оплита около солидна опора. Азиатските страни се считат за оригинална ареола от фикус.

Този вид култура може да се намери в горите на Тайланд, Китай и Корея. Самият фикус Пумила започва да се отглежда в домашни условия от началото на 18 век и оттогава той служи като украшение в много домове.

Грижа за фикус пумила

Трябва да се отбележи, че грижата за фикуса Pumila у дома няма да създаде затруднения дори за начинаещи цветари. Цветето е непретенциозно в ежедневието, единственото неудобство, с което може да се сблъска неподготвеният собственик, е твърде бързото тъкане на цветето.

Все още обаче има редица правила, които трябва да спазвате, ако решите да имате фикус джудже в къщата.

Осветление на стаята

Този вид фикус принадлежи към разнообразието от светлолюбиви култури. Листата на храста изисква определено количество слънчева светлина. Важно е обаче да се избягва прякото излагане на ултравиолетова радиация върху короната на цветето: това може да доведе до дълбоки изгаряния и язви.

Липсата на слънце намалява яркостта на светлинната граница на листа. Короната може да стане напълно зелена на тъмно място, което я прави подобна на най-близкия си роднина, фикусът Pumila Green Sunny. През зимата цветето трябва да се премести по-близо до прозореца, а през лятото трябва да сте сигурни, че растението е на сянка по обяд.

Стайна температура

Джудже фикус не понася високи температури. Въздухът в стаята не трябва да се издига над 20 ° C, в противен случай цветето може да започне да изсъхва. Също така, колебанията на температурата не трябва да достигат минус, в противен случай това ще има лош ефект върху листата.

През лятото цветето може да бъде трансплантирано навън, тъй като фикусът не се страхува от температури над нормата на чист въздух. Но след това трябва да се вземат превантивни мерки, за да се избегне заразяване с вредни насекоми и гъбички.

Режим на поливане

Ficus Sunny не се понася добре на висока почвена влажност.Преди поливане е задължително да проверите горния слой на почвата: той трябва да е сух.

Режимът на поливане на фикус джудже изглежда така:

 1. През лятото цветето се полива на всеки 3 дни.
 2. През есента и зимата почвата трябва да се навлажнява 1-2 пъти седмично.
 3. През пролетта фикусът започва да расте активно, така че трябва да се полива при необходимост. За най-добър ефект минералните компоненти трябва да се разреждат във вода.

Водата за напояване се използва при стайна температура и трябва да престои няколко дни. Не можете да поливате фикуса с чешмяна вода: официалното описание казва, че растението не понася добре белина.

Ако водата остане в картера след овлажняване на почвата, тя трябва да се източи. Голямо количество влага ще доведе до потъмняване на листата и гниене на кореновата система. Ficus Pumila е добър за системата за капково напояване, така че си струва да закупите дозатор за растение.

Ниво на влажност в къщата

Сухият въздух може да причини много заболявания на фикуса джудже. Този сорт растения е много чувствителен към ниска вътрешна влажност.

Цветето приема пръскането с вода благоприятно. Такива водни процедури подобряват качеството на листата и ускоряват растежа на растението. Водата за пръскане трябва да е преварена и хладка.

Ако няма време за такива процедури, тогава можете да поставите фикуса Pumila на палет с експандирана глина. Тази основа трябва да се напълни с вода. Такива прости действия ще спасят цветето от смърт. Също така нивото на влажност в помещението влияе на устойчивостта на леторастите. На сух въздух, Белият слънчев фикус няма да тъче.

Формиране на корона

Процедурата за подрязване на фикус джудже не е караница. Този вид растения рядко се използват за къдрене, така че резитбата се извършва за санитарни цели.

За това се използват остри ножици или ножици. На първо място, старите издънки и сухите листа се отрязват, а нарязаните места се избърсват с въглен. Цветето може да расте бързо, така че основните издънки също трябва да се съкращават на равни интервали.

Тор

На първо място, растението се нуждае от подхранване през периоди на активен растеж, които падат през топлия сезон. Сред продуктите на местния производител може да се посочи торът Izumrud. Това е балансирана растителна храна, която съдържа 2 активни компонента: магнезий и азот.

Такива елементи са отговорни за ускорения растеж на листата и предпазват короната на фикуса от стареене. Изключително важно е да се спазват правилата за торене на растенията, които са изложени в инструкциите за продукта. Излишъкът от минерали може сериозно да нарани корените на фикусовото дърво.

Развъждане

Размножаването на това разнообразие от цветя е особено бързо. Растението може лесно да се отглежда от изрязани резници. За това млад издънка с две листа се отрязва внимателно, след което се държи във вода известно време.

След като кълновете пуснат корени, могат да бъдат трансплантирани в саксия. Грижата за разсад трябва да бъде точно същата като за растение за възрастни. Не засаждайте повече от 6 издънки в една саксия. Джудже фикус расте бързо и след шест месеца растението ще стане тясно, което може да причини заболяване.

Функции за трансплантация

Трябва да се отбележи, че фикусът оценява стабилността на местоположението си - трансплантацията може да бъде стресираща. Тази процедура се прави най-добре през първия месец на пролетта. Цветето току-що излиза от фазата на покой и се адаптира по-добре към новите условия.

Едно младо растение трябва да се пресажда всяка година, тъй като корените много бързо изваждат всички полезни свойства в почвата. Ficus, който е на повече от пет години, е в състояние спокойно да остане в една саксия за дълго време. Сигналът за трансплантация е раздробяването на листата и дегенерацията на леторастите.

В дъното на ваната трябва да се постави дренаж. За това материали като:

 • експандирана глина;
 • фрагменти от глинени саксии;
 • счупена тухла.

Почвата за фикуси също трябва да съдържа определено количество минерални компоненти. Една добра почва за тези растения изглежда така:

 • пясък;
 • торф;
 • листна земя.

Болести и вредители

Ако листата на фикуса Сани започнаха да пожълтяват бързо, вероятно той се разболя. Причината за заболяването най-често е неправилната грижа за цветето: повишена сухота на въздуха или нарушен режим на поливане. Въпреки това, в някои случаи различни вредители могат да причинят рязко влошаване на състоянието на цветето.

Има 2 вида микроорганизми, които могат да причинят инфекция:

 • насекоми;
 • гъбички.

При нападение от вредители, на първо място, растението трябва да бъде защитено от други домашни цветя, а самият слънчев фикус трябва да се третира със специални препарати. Третирането на растение зависи от вида вредители, които са го засегнали.

Сред насекомите най-опасни за фикуса са:

 1. Щит. Този паразит храни растителния сок, пробивайки листата с остър хобот. Характерна особеност на насекомото са повдигнатите петна от външната страна на листа. След себе си скалните насекоми оставят лепкав разряд, в който често се установява друг вредител - саждиста гъба. В борбата срещу насекомите трябва да се използва лекарството actellic и сапунен разтвор.
 2. Mealybug. Болестта прилича на малки бучки от лека памучна вата, които плътно залепват около листа. Насекомото се храни със сока на растението и забавя развитието на фикуса. Цялостното домашно лечение включва избърсване на листата от паяжината и обработка на цветето с разтвор за доверие.
 3. Листни въшки. Този вредител най-често заразява растението през периода на активен растеж: през лятото и пролетта. Паразитът се установява на малки колонии от вътрешната страна на листа. За да се предпази фикусът от нахлуването на листни въшки, листата на цветето трябва да се третират със сапунена вода или пиретрум.

Има и няколко вида опасни гъбични заболявания:

Сиво гниене

Болестта прилича на сива плесен, която бързо покрива листата. Засегнатата корона почернява и пада.

Гниенето може да бъде причинено от повишена температура и влажност. За да се отървете от болестта, трябва да отрежете засегнатите части на растението и да преразгледате режима на поливане.

Саждива гъба

Този паразит се установява в секретите, оставени от насекомите. На първо място, това засяга листата с черен цвят.

В борбата с него у дома се използва избърсване на короната със сапунена вода и фунгициден препарат.

Кореново гниене

Инфекцията се проявява като бързо разпространяващи се огнища на гниене по корените и ствола на фикуса. Растението започва бързо да изсъхва.

Този вид гъбички е много трудно да се открият в почвата, тъй като могат да бъдат в покой дълго време. Лечението на това заболяване е невъзможно - растението се изхвърля с гърнето.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус