Rubbery Ficus Robusta

0
2448
Рейтинг на статия

Ficus robusta е тропическо растение, което представлява семейство черница. Неговата родина са страните от Югоизточна Азия и южните острови на Индонезия. Растението е непретенциозно, грижите и развъждането могат да се извършват дори от начинаещи. Опитните цветари препоръчват да започнете с него, за да започнете колекцията си от стайни цветя.

Фикус Робуста

Фикус Робуста

Описание на растението

Ficus Elastica Robusta се среща в Малайзия, Бирма, Непал, на индонезийските острови, в Китай. При естествени условия расте до 40-60 м. Дебелината на ствола достига 2 м. Растението се вкоренява, но не образува истинска корона на дърво банян.

Листата са твърди, дебели, с овална форма, със заострени върхове и гладък ръб. Дължината на една плоча може да бъде до 45 см, а ширината - до 25 см. Цветът на листата е тъмно зелен, еднакъв от двете страни. В средата има закръглена централна вена. Тя може да бъде червена, жълто-оранжева или тъмно зелена. Младите листа, които се развиват на върха, са червени. Цветята образуват малки жълто-зелени съцветия, почти незабележими на фона на буйна зеленина. Плодовете са малки, с диаметър до 1 см.

У дома фикусът Робуста или Ел Робуста (съкратено име) расте до 2 м. Диаметърът на ствола е 5-10 см. Листата са дълги 15-20 см и широки 5-10 см. Вътрешното цвете често е наречен просто каучуков. Това не е напълно вярно, тъй като Робуста е само една от разновидностите на това растение.

Характеристики на грижите

Нормалната грижа за Robusta ficus у дома не създава затруднения. Правилата са доста прости, дори начинаещ може да ги спазва.

Осветление

Всички фикуси изискват светлина. Особеността на сорта Робуста е, че толерира добре сянката и не е необходимо да се поставя на перваза на прозореца. Въпреки това, той реагира на твърде голяма липса на светлина, като отделя листа. Прозорците са подходящи за централата, разположени на запад и изток, но северната страна няма да бъде разрушителна за нея.

Температура

Както всички тропически видове, каучуковият фикус обича топлината. През лятото температурата в стаята трябва да бъде 25-30 ° C. През зимата е нежелателно да пада под 15 ° С, оптималният показател е 16-18 ° С. Ако едно дърво е замръзнало, листата му падат.

Влажност

Често в апартамент, особено през зимата, влажността спада до 35-40%. Това е разрушително за растението, правилно е то да поддържа индикатора за влажност на ниво от 60-70%, поради което листата на фикуса трябва периодично да се напръскват с вода или да се постави специален овлажнител в стаята. Препоръчително е да се къпете фикус веднъж месечно под душа. Листата трябва да се избърсват с кърпа, тъй като в тях се натрупва прах.

Поливане

Стайното цвете трябва да се полива редовно и обилно, в противен случай то пожълтява и хвърля листа. В същото време не трябва да се допуска гниене на кореновата система. Между поливането почвата трябва да изсъхне на дълбочина 2-3 см. През лятото храстът се полива 2-3 пъти седмично, през зимата - веднъж на 7-10 дни. Водата трябва да се утаи или да заври.

Подхранване

Торовете трябва да се прилагат, когато растението се развива интензивно, от март до октомври. Избор на превръзка за фикуси или такива, които съдържат голямо количество азот: този елемент стимулира растежа на широколистната маса. Тор трябва да се прилага два пъти седмично, добре навлажнена почва преди това, за да не изгори корените. При видима липса на минерални елементи се препоръчва цветето да се храни през зимата, но не по-често от веднъж месечно.

Пресаждане и подрязване на фикус

В процеса на растеж всяко растение изисква правилно формиране на короната и периодична трансплантация. Ако такава грижа се пренебрегне, храстът нараства до непосилна височина, става грозен. В тесен саксия растежът напълно спира и храстът може да изсъхне.

Прехвърляне

Когато Ficus Robusta е млад, той трябва да се прехвърля от саксия в саксия ежегодно. След 4 години процедурата се повтаря на всеки две години, но горният слой на земята периодично се сменя. Трансплантацията се извършва в началото на пролетта, преди началото на вегетационния период. За това се приготвя нова саксия, чийто диаметър е с 2-3 см по-голям от този на старата. Ако пресадите храст в саксия, която е твърде обемна, той ще спре да расте. За да се улесни издърпването на дървото от стария съд, първо се полива добре.

Можете да си купите почва за пресаждане; в магазините за цветя се продава специална почва за фикуси. Ако това е невъзможно, е подходяща смес от листна почва, пясък и торф в равни части. Можете да добавите малко хумус там. Дренажът от експандирана глина се поставя на дъното на саксията. След това се изсипва една трета от почвата, поставя се растение фикус със стар глинен бус и се поръсва с нова почва. Трансплантацията е завършена, остава само да се набие земята, да се напои и да се оплоди малко.

Подрязване

Много е важно да подрязвате филакуса Elastica поне веднъж годишно, за да не расте бързо нагоре. Формирането на короната може да бъде трудно, тъй като гумените видове може да не позволяват странични издънки след отрязване на върха. Но височината на изрязването ви позволява да контролирате.

По своя вид резитбата е:

 • стандартен;
 • санитарен;
 • против стареене.

Всякакъв вид се извършва с помощта на стерилен остър нож. Когато на разреза се появи млечен сок, той леко се накисва и се поръсва с натрошени въглища. При стандартния метод върхът се отрязва и страничните издънки се съкращават, ако е необходимо. Санитарната резитба включва отстраняване на сухи или болни издънки.

Подмладяващата резитба се извършва, когато цветето е замръзнало, пуснало листа или изсъхнало. Короната и багажникът са почти напълно отрязани, оставяйки само 3-4 см над земята. След няколко месеца растението ще порасне отново и ще бъде като ново. През лятото вместо резитба се извършва прищипване. Внимателно, с остри ножици, отрежете върха с 1-1,5 см. Прищипването стимулира растежа на храста в ширина.

Размножаване на фикус

Казахме ви как изглежда правилната домашна грижа за фикуса Elastica. Сега нека поговорим за това как да развъждаме този вид. Има два начина да получите ново растение:

 • резници;
 • наслояване.

Резници

Най-лесно е да се размножава фикус Робуста чрез резници. Изрезките се извършват в началото на пролетта по следния начин:

 • изберете здравословна апикална издънка;
 • отрежете дръжка с дължина 10-15 см с 3-4 възли;
 • измийте млечния сок във вода;
 • потопени в субстрат от равни части пясък и торф или във вода;
 • покрийте със стъклена капачка.

Контейнерът с резници се поставя на топло и светло място. Вкореняването става в рамките на 2-3 седмици. Възпроизвеждането може да се извърши с малки резници с лист. За да направите това, отрежете участък от клон, дълъг 2-3 см, с един възел и зелен лист. По-нататъшният процес на вкореняване е същият като в първия случай. Този метод не е много надежден, той се използва, когато липсва материал за клони. По-добре е да размножавате каучуковия фикус с дълги резници с пълна дължина.

Размножаване чрез наслояване

Размножаването чрез наслояване се извършва върху стари храсти, за да се подмладят. Вземете долния клон, премахнете всички листа от него.След това се прави кръгов разрез в кората. Нанесете влажна памучна вата или мъх отгоре и увийте с фолио. След 2-3 седмици на това място се образуват въздушни корени. Можете също така да ровите в бягството. След вкореняване клонът се отрязва и се поставя в субстрата. След 2-3 седмици може да се трансплантира в постоянна саксия.

Фикусови заболявания

Неправилните грижи и поддръжка могат да разболеят гумения фикус Робуста Еластика. Най-често дървото започва да изхвърля листата си. Понякога се вижда, че храстът е пуснал листата, те са станали летаргични, изсъхнали и пожълтели. Причините за това състояние са както следва:

 • слънчево изгаряне, когато директните лъчи падат върху растението, се проявява като кафяви или жълти петна;
 • липса на светлина;
 • сух въздух;
 • твърде висока температура;
 • чернови;
 • недостатъчно поливане.

Също така грешките в грижите могат да причинят гъбични заболявания. В този случай листата са покрити със сив цвят, черни точки, корените започват да гният. Основната причина за появата на гъбично заболяване е влага и преливане. Борба с гъбичките с фунгициди.

Лошата грижа не е единствената причина за заболяване. Често фикусът Робуста е нападнат от вредители. Най-често храстът засяга листни въшки, брашнести червеи, мащабни насекоми, паякови акари. Паразитите могат да се събират на ръка, да се напръскват с инфузия на тютюн, невен, инсектициди.

Признаци и вярвания

На фикусите в различни страни се приписваха магически свойства. Често това растение се използва за подобряване на дома във Фън Шуй. Народните поличби приписват на растението свойствата на мужегон. Но за семейна двойка е полезно, помага да се придобият потомци и да останат верни един на друг.

Ficus Robusta се препоръчва да бъде инсталиран в къщата за тези, които не знаят как да спестят пари. Едно цвете може да направи всеки харчител разумен, да ви научи как да планирате бюджет. Той носи и късмет в бизнеса. Нищо чудно, че много бизнесмени обичат да поставят това дърво в офиса си.

Има гумен фикус и по-практично приложение. Огромните му листа освежават въздуха в апартамента. Те отделят много кислород по време на фотосинтезата. Освен това растението е способно да абсорбира неприятни миризми, вредни вещества, предимно бензоли и феноли. В градската среда замърсяването на въздуха е голям проблем. Следователно във всеки дом цветето ще бъде от голяма полза. Тъй като размножаването и грижата за него са прости, той е подходящ дори за тези, които не разбират нищо от стайните растения.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус