Характеристики на лировия фикус

0
1581
Рейтинг на статия

Lyre ficus е вечнозелено дърво. Принадлежи към семейство черници, което включва над 1000 вида. Lyre ficus се различава от другите роднини по големите си размери. Не се препоръчва да го поставяте до други стайни растения.

Ficus лира

Ficus лира

Описание на външни данни

Ficus lyrata е кръстен така заради формата на листата, които наподобяват лира по структура. Светлозелените вени се виждат ясно на едноцветен по-тъмен фон. Родното място на дървото са африканските дъждовни гори. В естествената си среда той може да расте по горски ръбове, достигайки 12 м височина или най-често като елифит. У дома фикусът от лира достига размер до 2,5 м. Въздушните корени са редки или липсват. Този сорт не принадлежи на баняните, както много други фикуси. Стъблото е изправено с грапавост, боядисано в сиво-кафяво.

Акцентът на лировия фикус е листната му част. Листата са големи, с форма на цигулка, набръчкани, плътни по структура, леко вълнообразни ръбове. Размерът на листата достига 50 см дължина и 25 см ширина. Основата на листа е стеснена, върхът е пресечен или заоблен.

Цветовете на растението са незабележими. След цъфтежа се образуват плодовете на сиконията, боядисани в зелен оттенък с по-тъмни петна. При отглеждане у дома е много трудно да се постигне цъфтеж дори при възрастен представител. Най-популярни са сортовете фикуси, които са представени по-долу.

 • Бамбино;
 • Компактен;
 • Филис Крейг;
 • Реса;
 • Rer.

Как да се грижим

Трябва да се грижите правилно за растението. Ficus Lyrata се отличава със своята взискателност към условията на задържане. Ключът към правилния растеж и развитие е създаването на условия, максимално близки до естествените. Растението ще реагира на всеки дискомфорт, като пусне широколистната част. Грижата за лировия фикус включва местоположението му в светла стая. Растението трябва да бъде защитено от пряк контакт със слънцето. Най-добрият вариант е да бъде разположен от източната или западната страна, но не на самия прозорец, а в стаята. Ако няма достатъчно светлина за фикуса, растежът на листата ще се забави.

Грижа за лира Ficus:

 • вътрешна температура през лятото - 20-25 ° С, през зимата - 15-20 ° С;
 • в резултат на промяна в температурата могат да се появят кафяви петна по листата;
 • необходимо е да се осигури повишена влажност чрез постоянно пръскане на цветето;
 • поливайте само с утаена вода със стайна температура;
 • не трябва да се допуска замръзване на почвата, в противен случай растението може да умре.

Поливането не предполага известна цикличност, защото пряко ще зависи от условията, в които се държи растението. Поливането на дървото трябва да става, когато външният слой на почвата е леко сух. През студения сезон поливането се намалява.

Домашните грижи включват попълване с минерали. Използвайте универсални витаминизирани торове за стайни цветя.Дозировката за фикусова лира трябва да бъде наполовина по-ниска от описаната в инструкциите.

Как се засажда и размножава

Фикусите се трансплантират в средата на април. По време на трансплантацията е необходимо да се отрежат всички корени, които са започнали да растат нагоре, както и счупени и изгнили. Можете да отрежете не повече от една трета от коренището. Новият контейнер за растението трябва да е с два пръста по-голям от предишния. Растението е голямо и масивно, следователно трябва да се избират тежки саксии за трансплантация, глинените съдове са добър вариант, те са достатъчно стабилни.

Размножаването на фикус лира се извършва главно чрез резници. Процедурата ще изисква остър нож или резачка. Взема се кълн с дължина около 16 см с поне две пъпки. Разстоянието от среза до първия бъбрек е около 10 мм. Изрязването ще бъде успешно само ако вземете твърд кълн: младите зелени издънки не са в състояние да развият силно коренище.

След резитбата точката на изрязване на дръжката се обработва с топла вода за отстраняване на млечния сок и се оставя да изсъхне малко. След това го слагат в чаша вода, след като в него се разтваря таблетка активен въглен за дезинфекция. След няколко седмици, когато се появят корените, можете да засадите растението в саксия. Не вземайте твърде голям контейнер наведнъж.

За засаждане използвайте универсална почва или смес от торф, пясък и широколистен хумус, приготвени самостоятелно. Самоподготвената смес трябва да се запържи предварително във фурната, за да се избегне заразяване на корените с паразити. Можете да размножавате лира от фикус, като използвате лист. Това означава да се използват резниците не с очи, а с напълно оформени листа. Трябва да са 2 такива.

Подрязването се извършва по същия начин, както в предишната версия, само самия разрез се прави в междувъзлието на стъблото. И двата листа трябва да се навият на руло и да се завържат с мека нишка, за да не се наранят. По-нататъшната грижа за бъдещия лирусен фикус е идентична с метода с резници.

Кога да режете храст

Образуването на короната на лировия фикус у дома се извършва през пролетта. Подрязването е необходимо за регулиране на растежа на растението. Горната закалена подплата се нарязва на 4-5 междувъзлия. Размножаването отгоре не се практикува, тъй като зеленото кълно не е в състояние да образува мощна коренова система. Подрязването на въздушните корени се извършва при необходимост, независимо от сезона. Важно е да не забравяте за правилата за безопасност при работа с цвете. Млечният сок причинява алергична реакция, когато попадне в дермата.

След подрязването мястото на рязане трябва да бъде обработено. Сокът, който попадне върху листата, трябва да се измие незабавно с памучен тампон, потопен в топла вода, в противен случай след изсушаване няма да работи за отстраняването му, без да се повреди листата. Мястото на среза е покрито с въглен, за да се избегне инфекция и загуба на влага.

Какво може да навреди

Най-често растението се атакува от вредители, като:

 • брашнест;
 • щит;
 • кърлежи.

Структурните характеристики на частта от стъблото значително усложняват борбата с вредителите. Люспите на кората и релефът на листата позволяват на насекомите да останат незабелязани. По време на обработката трябва внимателно да преминете през всички места, където вредителите могат да се скрият. Втората трудност се крие в чувствителността на растението към химичния състав на много фунгициди и дори торове. Обработката започва с един лист. За един ден, ако няма химически изгаряния, можете да извършите цялостно третиране на цялото дърво.

Болестите на лировия фикус най-често са резултат от неправилна грижа:

 • кафяви усукани листа - резултат от преовлажняване на почвата или излишък от слънчева светлина;
 • падането на прекомерно количество листа от дъното на храста показва липса на влага;
 • бавният растеж или пълното му спиране е следствие от липса на витамини, соленост на почвата, загниване на корените в резултат на твърде често поливане;
 • падането на част от листата се случва при смяна на местообитанието, например след покупка;
 • пожълтяването и увисването на листата е резултат от застояла вода в саксията при прекомерно поливане.

Често се наблюдават заболявания с гъбичен произход. Те се появяват като кафяви и зелено-сиви петна по листата. Ако растението не бъде обработено навреме, листата отмират и се ронят. Превенцията на гъбични заболявания е правилната грижа. Всички манипулации по време на обрязването трябва да се извършват само със стерилни инструменти.

При засаждане самоподготвената почвена смес трябва да бъде подложена на предварителна топлинна обработка. Листата трябва да се поддържат чисти. Не трябва да се пренебрегват препоръчителните условия на растенията.

Заключение

Lyre ficus е много ценен заради необичайния си външен вид. За разлика от други сортове, представителят на лирата има габаритни размери. Един от компактните сортове лирата е Bambino. Това е миниатюрен сорт с гъсто засадени листа с дължина до 25 см.

Фикусите отдавна са станали популярни обитатели на апартаменти и офиси. Растението перфектно почиства въздуха в помещенията. Снимка, изобразяваща фикус Лир, просто хипнотизира със своята красота. Високото, красиво стъбло е обрамчено от големи зелени листа с тъмнозелен оттенък отвън и по-светли отвътре. Вените са изразени, оцветени в светло зелено или жълто-зелено. Доста трудно е да отгледате растение у дома. Този представител е много по-взискателен в грижите в сравнение с други сортове.

Размножаването се извършва чрез резници. При неправилна грижа дървото реагира, като променя цвета на листата или я изпуска. Трудността на хода се крие във факта, че цветето реагира негативно на много торове. Дървото често е овладяно от насекоми вредители. Ще бъде доста трудно да ги премахнете, защото растението не понася контакти с много фунгициди. Вторият нюанс, който усложнява борбата срещу насекомите, е структурата на кората и листата. Релефът на стъбленото покритие и листата е отлично скривалище за вредители.

За да не се разболява фикусът, а да радва окото с буйната си зеленина, е необходимо да се придържате към всички описани правила. Основното нещо е да се създадат условия, близки до естествените. Родното място на дървото са субтропиците, така че е изключително важно да се осигури оптимална влажност. Това не означава, че трябва да увеличите броя на поливките. Увеличаването на влагата се постига чрез пръскане и триене на листата с влажна гъба.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус