Ние отглеждаме каучуков фикус у дома

0
2358
Рейтинг на статия

Във всеки апартамент става по-удобно със свежи цветя Но всяко растение изисква внимание и правилна поддръжка. Следователно хората отдават предпочитание на онези растения, които са най-малко взискателни за грижа. Едно от тези цветя е фикус еластичен. Той не само ще се превърне в украса на къщата, но според специалистите в областта на фън шуй ще донесе положителна енергия на семейството.

Ficus Rubber

Ficus Rubber

Появата на каучуков фикус

Веднага ще направим резервация, че можете да се срещнете с различни имена на това растение: каучук, каучук или еластичност. И двете имена могат да бъдат приложени и са правилни. Теоретично каучуковият фикус, който е роден в Индия и Индонезия, може да нарасне на височина до 30 м. Тъй като не е възможно да се държи растение с такъв размер у дома, ще трябва да отделите време на такива процедури като резитба и оформяне . Каучуковият фикус расте не само на височина, но и на ширина. Върху ствола и клоните му се появяват така наречените въздушни корени, които, достигайки земята, започват да получават хранителни вещества от нея.

Листата на каучуковия фикус са големи, елипсовидни със заострени краища. Всеки лист е боядисан в наситен и наситено зелен цвят. Характеристика на растението е, че листата имат лъскава повърхност. Често в близост до млади листа, които се навиват на тръба, има прилика с червеникав цвят. Но щом младият лист се отвори, прилистникът отпада.

Мнозина се интересуват от въпроса как цъфти каучуковият фикус и дали изобщо цъфти. Това растение цъфти, но само ако е било опрашено от определени насекоми. Съответно, при поддръжката на помещението цъфтежът е почти невъзможен. Но това също е малка загуба, тъй като цветето, което се появява след опрашването, няма необичайна красота, както може да се съди по неговата снимка.

Характеристики на растенията

Характеристика на каучуковия фикус е химическият състав на млечния му сок. Съдържа гума, която може да се използва за направата на каучук. Всъщност, благодарение на тази функция, едно време това растение придоби широка популярност. Сега се пази предимно за красота.

Също така си струва да се отбележи, че в каучуковия фикус млечният сок съдържа вещества, които могат да причинят дразнене на кожата или дори алергична реакция. Следователно процедура като резитба или трансплантация на фикус трябва да се прави много внимателно. Препоръчително е да носите ръкавици на ръцете си. Въпреки факта, че за хората млечният сок е до известна степен опасен, растението се нуждае от него, за да лекува рани, нанесени от хора.

Въпреки факта, че в дивата природа височината на каучуков фикус достига 30 метра, в апартамент рядко расте над 200 см. За да получите по-високо растение, което ще украси оранжерия или зимна градина, трябва правилно да го наблюдавате и създават определени условия за фикуса ...

Условия за отглеждане на фикус

Домашните грижи за каучуков фикус включват поддържане на определени температурни и светлинни условия. Също така трябва правилно да организирате поливането. Когато избираме място за растение, ние вземаме предвид, че цветето е фотофилно. Но в същото време пряката слънчева светлина влияе негативно на здравето му. Ако листата на каучуковото растение станат жълти или се появят кафяви петна, тогава преди всичко потърсете пряка слънчева светлина.

Засенченото място, тъй като твърде слънчево, не е най-доброто за каучуков фикус. При липса на светлина листата му ще започнат да избледняват и да падат. Освен това цвете в полусянка ще расте много бавно. В идеалния случай дифузният слънчев комплект не трябва да пада върху растението.

Що се отнася до температурния режим, нито топлината, нито студът са критични за каучуковия фикус. Вярно е, че не говорим за продължителна топлина или студ. Оптималната температура е 230C. През зимата температурата на въздуха може да спадне до 15-180C. Това няма да навреди на растението. Но под 150С термометърът не трябва да пада.

Характеристики за поливане

Грижата за каучуков фикус включва поливане на цветето. Растението не е влаголюбиво. Поливайте фикуса според нуждите. Горният слой на почвата не трябва да е постоянно мокър. След като горните 2-4 см от почвата изсъхнат, я поливаме. Средно поливането в горещ период от време се извършва не повече от 2 пъти седмично, в студен период - 1 път седмично. Ако каучуковото растение започне да изхвърля листата си, тогава най-вероятно сте прекалили с поливането.

В допълнение към поливането, грижата за гуменото растение включва пръскане на саксия и избърсване на листата. През лятото, поради ниската влажност на въздуха, това трябва да се прави поне веднъж на 2 седмици. През зимата тази процедура може да бъде пропусната.

Също така е препоръчително периодично да се организират процедури за баня, а именно душ. За целта поставете растението в банята, покрийте земята с найлонов плик и включете водата. Температурата на водата трябва да бъде 18-200С.

Растението не толерира квартала с отоплителни уреди.

Хранене на фикус

В разговор за това как да се грижим за каучуков фикус у дома, човек не може да не направи резервация относно храненето. Дори ако почвата е избрана правилно и каква почва е необходима за фикуса, ще говорим по-късно, растението трябва периодично да се опложда.

Цветето се нуждае от минерални и органични торове, закупуването на които е най-добре да се извършва в специализирани магазини. При избора на органични торове трябва да се обърне внимание на тези, които съдържат азот. В същото време не използваме органични вещества и минерални торове за подхранване на каучуков фикус. Ние просто редуваме тези 2 вида торове. Извършваме подхранване 2 пъти месечно, независимо от сезона.

Препоръчително е да се използват формулировки, които се продават в специализирани магазини за хранене на каучуков фикус. Консултантът на продавача ще ви помогне да направите правилния избор.

За да блестят листата на каучуковото растение, не е необходимо да се използва каквато и да е химия. Достатъчно е да ги избършете с памучен тампон, напоен с безалкохолна бира.

Трансплантация на фикус

Трансплантацията на каучуков фикус трябва да се извършва ежегодно, когато става въпрос за младо растение и поне веднъж на 3 години, когато става въпрос за растение за възрастни. Необходимо е да се трансплантира фикусът, докато расте. Ако корените станат тесни в саксията, това се отразява негативно на външния вид на саксията.Необходимо е също да се трансплантира фикус, ако почвата е прекомерно изчерпана и не може да даде на растението всички вещества, необходими за живота. И за изчерпването на почвата може да се съди по това как тя абсорбира водата при поливане. Ако няколко минути след поливането цялата вода е в картера, тогава почвата трябва да бъде заменена с нова.

За да накарате растението да се чувства комфортно, трябва да изберете правилната почва. Можете да си купите готов субстрат в специализиран магазин или да го направите сами. За да подготвим почвата у дома, се нуждаем от речен пясък, тревна площ и торф. Всички компоненти се приемат в равни количества. По време на трансплантация на каучуков фикус е важно да не се повреди кореновата му система. Необходимо е внимателно да се отстрани растението, без да се изтръсква старата почва от корените му. Внимателно прехвърляме цветето в нова саксия, на дъното на която вече е монтиран дренажен слой. След това запълнете всички кухини с нова почва и напойте растението. Новата саксия трябва да е с 5-6 см по-голяма както по ширина, така и по височина.

Преди да присадите каучуков фикус, оценете състоянието му. Ако саксията е стара и трансплантацията може да повлияе негативно на състоянието й, препоръчително е само частично да замените почвата. За да направите това, отстранете горния слой с дебелина 5-7 см и напълнете растението с нова почва.

Размножаване на фикус

Цветето се разпространява съвсем просто, така че няма смисъл да търсите снимки или видео инструкции по тази тема. Напълно възможно е да го разреждате у дома, а не да го купувате в магазина. Размножаването на каучуков фикус може да се извърши по няколко начина:

  • резници;
  • възпроизвеждане чрез наслояване;
  • размножаване на листа.

Помислете как можете да умножите фикуса с каучук по всеки начин поотделно.

Резници

За размножаване на каучуков фикус чрез резници, трябва да вземете част от стъблото от съществуващо растение. Най-добре е да прищипите върха. Прищипването се извършва с остър предмет (нож, острие). Взема се част от стъблото със средна дължина 12 см. След резитбата и тя трябва да се извършва наклонено, премахваме почти всички листа. Трябва да прищипите частта от стъблото, върху която има поне 2 листа. Ако има повече листа, тогава оставяме само няколко листа, разположени в горната част на резника. Подрязването трябва да се извършва внимателно, за да не попадне млечният сок върху кожата. След това изплакнете обилно мястото на изрязване под течаща вода. След като млечният сок престане да се откроява, поставяме дръжката в съд с вода. Чаша или друг подобен съд е идеален.

За да накараме водата да се изпари възможно най-бавно, навиваме листата, които остават в горната част на резника, в тръба. Можете да фиксирате листата с тънки ластици. След появата на корените, ние засаждаме резника в земята. Можете да засадите резник веднага след резитбата. В този случай той ще пусне корен по-бързо. Но в почвата е трудно да се види дали кореновата система се е появила върху резниците или не. Когато се вкоренявате в почвата на върха на резника, трябва да опънете филма. Вкореняването на резниците е достатъчно бързо.

Преди да засадите резниците в почвата, можете да третирате долния разрез с лекарства, които стимулират възстановяването на корените. По-добре е да изрежете фикус през пролетта.

Размножаване чрез наслояване

Независимо от сорта на каучуковия фикус, той може да се размножава чрез наслояване. Но най-лесният начин за размножаване по този начин е пъстър сорт каучуков фикус. Правим разрез на мястото, където трябва да растат въздушните корени. Дълбочината на прореза трябва да бъде една трета от обема на багажника. За да предотвратите растежа на стъблото, поставете парче клечка за зъби или кибрит на мястото на разреза. След това увийте това място с мъх и го затворете с парче торба. Цялата конструкция може да бъде закрепена с лента. Остава да изчакате саксията да пусне корени и да я засадите в почвата.

Размножаване на листа

В този случай трябва да отрежете не само листа, но и малка част от стъблото с него.Оказва се, като че ли, малки резници. Трябва да изберете здраво изглеждащ, за предпочитане млад лист. Независимо от вида на каучуковия фикус, който се опитвате да размножите, само листът никога няма да поникне, въпреки че дава корени и има възможност да го вкорените.

Като цяло размножаването на листа не се различава много от резниците. Листът, както при присаждането, го засаждаме в земята и след това го навиваме в тръба. Оборудваме мини оранжерия, покривайки контейнера с филм, и изчакваме появата на издънки.

Подрязване и оформяне на короната

За да може растението наистина да се превърне в декорация у дома, трябва да отделите време за формирането на короната на каучуковия фикус. Но преди да говорите за образуването на каучуков фикус, трябва да научите за подрязването му. Подрязването се прави, за да не расте растението. Също така е необходимо за подмладяване на растението. Освен това резитбата допринася за образуването на по-плътна корона на фикусовото дърво. На желаната височина отрязваме върха на растението, което е модерно да се използва като резник за неговото размножаване.

За да придадем на фикуса форма на храст, засаждаме върха на корена в саксия до растението майка. Но ние го поставяме така, че растенията да растат красиво и да не се изтласкват помежду си. Като правило се отрязват 5 междувъзлия. Ето защо, преди да отрежете върха на каучуковия фикус, пребройте 5 междувъзлия и вижте доколко тази височина на растението ви подхожда. Подрязването на фикус се извършва само в началото на пролетта. Ако направите това по различно време, не страничните издънки ще започнат да растат, а горните.

Преди да оформите короната на растението, трябва да си представите каква форма бихте искали да видите. Ако се предполага, че е буен храст, то в една саксия трябва да бъдат засадени поне 2 фикуса. Не се страхувайте, че храстът ще бъде твърде голям. Освен това винаги могат да се засаждат растения. По време на растежа образуваме храст. За целта завъртаме саксията, така че растенията да растат във всички посоки еднакво. Периодично подрязване за разклоняване на саксията. Когато фикусът започне да се храсти, коригираме формата на короната.

Можете да направите фикусов клон по различни начини. Един от начините за постигане на появата на странични процеси включва огъване на върха на фикуса към земята. В този случай пъпката, която е в най-високата точка, поражда бягство. След появата на издънката връщаме ствола в първоначалното му положение. Ако е необходимо, багажникът трябва да бъде вързан.

Болести и вредители

Ficus не може да се нарече болезнени растения. Устоява добре както на болести, така и на вредители. От време на време обаче могат да възникнат проблеми, за които трябва да сте подготвени.

Фикусът може да бъде атакуван от вредители като мащабни насекоми или акари. В същото време листата изсъхват и се извиват. Ако листът е усукан, тогава трябва да го разгънете и внимателно да го разгледате. Паразитите са видими с просто око. Когато се появят, трябва незабавно да вземете мерки, така че да не се налага да реанимирате цветето по-късно.

В допълнение към инсектицидите, които се намират в специализирани магазини, можете да използвате тютюнев прах, разреден със сапунена вода, за борба с вредителите. Добавете 4 супени лъжици тютюнев прах към литър сапунена вода. С памучен тампон, потопен в тази течност, измийте всички листа. След 2 часа измийте разтвора от листата на фикуса. Уверете се, че на листата на растението не са останали паразити след изплакване.

Възрастен храст е по-малко податлив на нападение от вредители, отколкото млад.

Няма да се занимаваме подробно с описанието на болестите. Нека просто кажем, че фикусът е най-податлив на гъбични заболявания. Лечението стъпка по стъпка е както следва:

  • премахваме всички повредени части на саксията (трябва да инспектирате и, ако е необходимо, да отрежете корените);
  • лекуваме фикуса с фунгицид.

Тъй като гъбичките могат да живеят в земята, няма да е излишно да пресадите растението, като напълно замените почвата.

Проблеми, свързани с неправилна грижа

Признаци на заболяване са пожълтяване и изпадане на листа. Често растението е болно поради неправилна грижа. Невъзможно е да се отговори еднозначно на въпроса защо листата на каучуковото растение пожълтяват. Причината може да е или прекалено поливане, или липса на влага, липса на светлина или неподходящ режим. Също така листата могат да пожълтеят от прекомерно количество торове или прекомерно количество сол в почвата, неподходящ размер на саксията и гниещи корени. И наличието на течения води до факта, че тъмните петна първо се появяват върху листата, а след това стават черни. Листата на фикуса също потъмняват при ниски температури.

Често се случва фикусът да изглежда съвсем здрав, листата му не се извиват и не променят цвета си до жълти, не се появяват кафяви или кафяви петна и няма други признаци на болестта, но цветето е спряло да расте. Причината, поради която фикусът не расте, може да бъде липсата на светлина или минерали. Твърде стегнатото гърне също може да потисне растежа.

Ако фикусът е изпуснал листата или се открият други симптоми на заболяване, трябва да реагирате незабавно. Освен това няма да е трудно да се отстранят повечето проблеми у дома. Първата стъпка е да промените условията на задържане. Ако състоянието на саксията не се подобри, трябва да потърсите вредители или да определите болестта и да започнете да я лекувате. Ако отложите лечението, ще бъде трудно да спасите саксията.

Полезни свойства и вреда на фикуса

Ако говорим за опасностите и ползите от каучуковия фикус, тогава можем да стигнем до извода, че при правилното боравене с растението не е опасно. Въпреки факта, че фикусът е отровен и може да причини алергии, при липса на контакт със сока на растението няма да възникнат проблеми. Има различни признаци и суеверия, които казват например, че фикусът е способен да прогони мъжете от жените. Следователно в къща, в която има неомъжено момиче, е нежелателно да се поставя растение. Но само славяните са имали негативно отношение към това цвете. Останалите народи отдавна държат фикуси от различни разновидности в апартаментите си, което абсолютно не пречи на момичетата да се женят и да строят щастливи семейства.

Независимо за какъв вид фикус говорим и днес има толкова много, че съдържанието на книгата за сортовете фикус отнема няколко страници, това цвете заслужава внимание. Полезните свойства на фикуса и няма значение дали е Белиз или Абиджан, могат да се използват при лечението на някои заболявания. Това не означава, че стайното растение се използва активно в традиционната медицина, но народните лечители често прибягват до неговата помощ. Смята се, че лечебните свойства на растението помагат да се отървете от мастопатията и да намалите доброкачествените тумори. Използването на тинктури от фикус е оправдано при лечение на хематоми, остеохондроза, радикулит, хемороиди и артрит.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус