Защо фикусът на Бенджамин хвърля листата си

3
2186
Рейтинг на статия

Цветарството е доста обезпокоително занимание, но резултатът от труда винаги е впечатляващ, защото растенията осигуряват комфорт в къщата. Въпреки това, когато отглеждате цветя, можете да се сблъскате с много проблеми. Например, едно растение може да започне да хвърля листа. Помислете защо фикусът на Бенджамин хвърля листа, какви причини могат да допринесат за това и как да ги премахнете възможно най-скоро.

Фикус Бенджамин изхвърля листа

Фикус Бенджамин изхвърля листа

Причини за падането на листата на фикус

Проблемите с растението обикновено възникват поради лоша грижа за него, последицата е увреждане от паразити, развитие на болести, както и падане на листа във фикуса Бенджамин. Дори останалите листа губят зеления си цвят, стават жълти и избледнели и могат да се свият в епруветка. Разбира се, такъв фикус изглежда доста непривлекателен: изсъхнала зеленина, забележимо изтъняваща корона, отпусната кора отблъсква окото. Много е важно да разберете навреме каква е причината за това състояние и да отстраните проблема.

Помислете защо листата на фикуса Бенджамин пожълтяват и защо листата на фикуса се ронят и летят наоколо:

 • Условията за отглеждане на дървото са се променили. Дори обикновена промяна в местоположението на саксията на фикуса може да накара фикуса на Бенджамин да хвърли листата си. Необходимо е предварително да изберете и подготвите място, на което фикусът ще стои постоянно. Категорично е забранено да изнасяте саксия със зелен фикус на балкона. Факт е, че пряката слънчева светлина влияе негативно на състоянието на изсушените листа. Освен това трябва да предпазите растението от течение: дори обикновеното проветряване може да повлияе неблагоприятно на растението.
 • Температурата в къщата е твърде ниска. Не е тайна, че фикусът е дошъл при нас от далечните тропици, където средногодишната температура не пада под 20 ° C. Поради тази причина рязката промяна в климата към намаляване на температурата може да доведе до отпадане на листата от фикуса. Трябва да се опитате да запазите максималната топлина, особено за корените на растението, поради което не се препоръчва да поставяте фикуса на перваза на прозореца през зимата, ако под него няма батерия. Най-приемливата температура за фикуса на Бенджамин е 20-25 ° C. Това е оптимално както за кореновата система, така и за листата. Също така трябва да се уверите, че температурата в помещението не се повишава над 29 ° C, защото това също може да се случи, че фикусът на Бенджамин ще отдели листата си.
 • Липса на хранителни вещества. Ако растението не получи достатъчно хранене, това със сигурност ще се отрази на външния вид на зеленото цвете, листата ще започнат да падат активно, а тези, които останат, ще придобият жълт оттенък и скоро ще изсъхнат. Това може да бъде коригирано чрез добавяне на специални торове към почвата. Това трябва да се прави на интервали от 1 път на 2-3 месеца, за фикус това е достатъчно.
 • Влиянието на външната среда. Не само пряката слънчева светлина има лош ефект върху състоянието на листата, има и други негативни фактори. Листата могат да отпаднат от фикуса на Бенджамин поради недостатъчна влажност на въздуха.В този случай е идеално да закупите овлажнител, който автоматично ще поддържа индикатора нормален. Или използвайте спрей с вода, като пръскате фикуса периодично с вода.
 • Грешки при поливане. Важно е да се намери средна позиция при поливането на дървото. Ако листата пожълтеят, това е първата камбана, показваща, че има твърде много поливане. Ако изсъхнат, струва си да добавите вода, когато поливате или го правите по-често.
 • Паразити върху листата на дървото. Струва си да се каже, че фикусът на Бенджамин често става жертва на паразити. Обикновено това е брашно и паяк. Ако по окапалите листа има едва забележим бял цвят и светли петна, това е брашнеста акара. Ако можете да видите малки кафяви подвижни петна или точки, това е паяк. Във всеки случай, независимо от името на паразита, оцелелите листа трябва да се измият със сапун и вода и след това да се използва готов инсектициден агент, който може да се купи в магазините за цветя. Например можете да си купите фунгицид: отзивите за употребата му са предимно положителни.
 • Причината за падането на листата не е непременно заболяване или увреждане на растението от паразити или гъбички, може да се окаже, че листата падат по естествени причини през есента и зимата. Ако случаят е такъв, тогава само долната корона ще бъде изхвърлена, горните листа ще останат непокътнати. Естественият процес трябва да продължи не повече от 2 седмици.

Знаейки защо листата на фикуса на Бенджамин падат, дори напълно гол ствол на дървото може да бъде спасен. Основното е да вземете мерки навреме и да поправите всички грешки в грижите за растението у дома.

Премахнете негативното въздействие върху цветето

За появата на фикус в къщата трябва да се подготвите предварително, да изберете място за него и да създадете необходимите условия. Първото нещо, за което трябва да се притеснявате, са температурните условия. Минималната температура е 19 ° C, с по-нисък показател, фикусът на Бенджамин може да хвърли листата си. Ако къщата няма овлажнител на въздуха, трябва да пръскате листата на растението 1-2 пъти на ден: това ще осигури необходимата влажност. Важно е температурата на водата да съответства на стайната температура, тоест тя не е значително по-ниска или по-висока.

По-рано казахме, че фикусовото дърво не обича пермутации, по-добре е незабавно да намери постоянното си място и да не го променя ненужно. Опитните производители на цветя препоръчват от самото начало да се използват лекарства като Циркон или Елин, те също се наричат ​​антидепресанти за фикус. Тяхното действие е да минимизират стреса върху растението по време на периода на разсаждане. За траен ефект трябва да третирате листата с разтвор. Броят на спрейовете е посочен в инструкциите за лекарството, трябва внимателно да го проучите преди употреба.

Листата се влияят от осветлението. За да останат листата здраво в багажника, е важно да се създадат правилните условия за осветление. Ficus не обича тъмнината, растението се чувства най-комфортно при разсеяна слънчева светлина. Не си струва да поставяте саксия с фикусово дърво на перваза на прозореца, но мястото близо до него се счита за идеално, така че зеленината може да получи максимална слънчева светлина. През зимата ще трябва да използвате допълнително осветление.

Допълнително хранене

Липсата на хранене често кара фикуса на Бенджамин да отделя листата си. В този случай обаче зеленината не пада веднага, това е доста бавен процес. Отначало зеленината губи яркозеления си цвят, става белезникава, след това се навива в тръбичка и едва след това пада.

Стандартният график на торене за дървото Бенджамин е веднъж календарна година и си струва да изберете пролетта или есента за тази процедура, когато фикусът е в активен стадий на растеж. Като торове са подходящи сложни препарати, които съдържат всички необходими минерали.

Един от тези компоненти е азотът.Добавянето му към почвата помага да се поддържа нормалният растеж на растението. Добавянето на магнезий към земята влияе върху цвета: в резултат той ще бъде ярко зелен и сочен. Препоръчително е да се даде предимство на тези торове, които съдържат желязо: неговото присъствие в почвата няма да позволи на листата да падат или пожълтяват.

Важно е да се отбележи, че готовата торова смес трябва да се добавя само към добре навлажнена почва, в противен случай има вероятност кореновата система да пострада. Ако в момента фикусът на Бенджамин изхвърля листа, не трябва да изливате тора изцяло, ще е необходима само половината от разтвора, като се има предвид, че цветето е отслабено.

Ако всички листа на фикуса са паднали

Ако на любимото ви фикусово дърво не остане нито едно листо, няма нужда да бързате да изхвърляте растението, то все пак може да бъде спасено. Факт е, че кореновата система е все още жива и след определено време фикусът ще поникне отново. За да разберете, че всичко е в ред с корените, трябва внимателно да изследвате ствола на фикуса. При липса на болести той обикновено трябва да е гъвкав и с малък разрез от него се появява белезникав цветен сок. Ако е изсъхнало, значи растението е умряло.

Само в 40% от случаите причините за проблемите с листата във фикуса са свързани с болести, а в повечето случаи при нормални грижи е възможно да се решат проблемите с малка корекция на грижите у дома. Подобна непретенциозност се превърна в причината фикусът на Бенджамин да се види не само в жилищни апартаменти и къщи, но и на работа, в офис сгради, както и в болници и други държавни институции. Както споменахме по-рано, важно е да разберем навреме причината, поради която листата падат, след което растението ще се нормализира.

Профилактика

За да предотвратите падането на листата от фикуса, трябва да обърнете достатъчно внимание на грижите за него у дома:

 • овлажнявайте редовно въздуха с пулверизатор или овлажнител;
 • защита на умиращата зеленина от пряка слънчева светлина;
 • поливане само при нужда;
 • избягвайте течения, това допринася за падането на листата;
 • периодично разхлабвайте земята;
 • хранете редовно.

Всички тези препоръки се отнасят за вече придобито растение, което е в собствената си саксия у дома. Не забравяйте обаче, че с нарастването на кореновата система фикусът на Бенджамин трябва да бъде трансплантиран. Първата трансплантация се случва след придобиването на цвете.

Обикновено се продава в транспортна временна саксия, растението обикновено се отстранява от нея след 2-4 седмици, това време е необходимо на растението да свикне с новите условия на живот. По това време може да се наблюдава активно отпадане на листа, но това е временно явление.

Освен това по време на трансплантацията си струва да се вземат предвид следните препоръки:

 • Като земя трябва да се използва само почва за фикуси и дренаж: растението най-добре се вкоренява в нея.
 • По-добре е да откажете храненето след трансплантация, след 2-4 седмици може да се възстанови.
 • По-нататъшното разсаждане трябва да се извършва, докато корените растат, но не по-често от веднъж на 2-3 години.
 • За да актуализирате кореновата система, се препоръчва да премахнете върховете на сгърчени корени и клони.

Така че листата да не падат, трябва да знаете нюансите на възпроизвеждането на цветя. Обикновено фикусът се размножава чрез въздушно обезвъздушаване. За да направите това, върху стъблото на растението се прави плитък разрез в кръг, върху него се поставя навлажнен мъх, фиксиран и завързан със стреч фолио. Вече след 4-8 седмици е възможно да се види, че на това стъбло са се появили корени, които могат да бъдат трансплантирани в почвата. Препоръчително е да използвате този метод през лятото, той дава най-добър резултат. През лятото растението е в състояние на покой. Повече подробности за този метод можете да намерите в снимката и видеото.

Отлична профилактика на падането на листата на Бенджамин фикус ще бъде правилно подбраната саксия.Това обикновено се случва, когато кореновата система престане да се побира в саксията. Първо, листата на фикуса на Бенджамин изсъхват и пожълтяват, след което падат. Фикусът се чувства неудобно и в твърде просторна саксия: по този начин се натрупва голямо количество влага, което води до факта, че корените започват да гният.

Сега знаете какво да правите, ако фикусът на Бенджамин отпадне и пожълтява. Важно е да осигурите на растението достатъчно грижи и да следите външния му вид.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус