Фикус Бенджамина Наташа

0
2224
Рейтинг на статия

Фикусите на Бенджамин са особено популярни сред цветарите. Едно от тях - фикус Наташа (ficus natasja benjamina) - е вечнозелено растение от семейство черница, което все по-често се среща на первазите на жилищни апартаменти, офиси и други институции. Ficus Natasha е изключително популярна поради своята непретенциозност и красота. Има нещо в това цвете, което създава уютна атмосфера в стаята.

Фикус Бенджамина Наташа

Фикус Бенджамина Наташа

Много признаци казват, че в къщата, където се намира фикусът, хората се карат по-малко, проблемите се решават, а фикусите също помагат на двойките със своята енергия да имат дългоочаквано дете.

Ficus - извънземни от Азия, австралийските субтропици, Китай и островите Ява и Цейлон; в природата те достигат гигантски размери: до 10 м дължина. Опитомените фикуси са много по-скромни по размер. Например, Наташа фикус е висока само 40 см. Сортът Наташа е оформен като компактен храст, чиито клони могат да се комбинират на няколко парчета, за да се получи спретнато растение от типа бонсай.

Описание на растението

Много производители започват такъв фикус специално за бонсай изкуството, така че малък растеж на цветя ще бъде плюс. Цветът на този сорт е разнообразен: от тъмно зелено до зелено със светли петна, листа с размери 3 и 1,5 см, малко блестящи. Фикусите от този род не изискват прекалено старателни грижи, но за да постигнете красива корона на храст, трябва да приложите препоръки за грижи: поливайте растението навреме и правилно, хранете го.

Домашната грижа за такова цвете не е трудна и ако се спазват всички правила, дори начинаещ ще може да отглежда такова растение. Сортът Ficus Benjamina Natasha е подходящ за направа на различни композиции заедно с други цветя. Преди да закупите, трябва да разберете как да се грижите за сорта Наташа фикус, така че растението да се радва на активен растеж. Можете да видите как изглежда фикусът Наташа на снимка или видео.

Осветление и температура за Наташа фикус

Фикус Наташа наистина не обича да се мести от място на място - по-добре е предварително да му определите постоянно място на пребиваване. Такова място не трябва да е близо до отоплителни системи или в течение, температурата не трябва да пада под 13 ° C и да се повишава над 28 ° C. Ако условията не са по вкуса на фикуса, той лесно може да изхвърли листата си. Най-добре е да поставите фикуса близо до прозореца.

Ако фикусът изведнъж изпусне листата си, не трябва да се притеснявате: растението се адаптира и расте обрасло с нова зеленина, ако се грижите за него. Много е полезно да разклатите листата и да напръскате с утаена вода със стайна температура - това ще помогне за образуването на буйна корона. Ficus дори в миниатюра изглежда като истинско дърво.

Поливане на растения и подхранване

По-добре е да поливате Bicamin Natasha ficus на няколко етапа, така че почвата в саксията да се намокри равномерно. Водата трябва да се остави да се утаи поне за един ден при стайна температура.Цветето не понася сухотата на земята, но прекомерното поливане е противопоказано. След поливане не забравяйте да излеете водата от тигана: ако остане, корените могат да изгният. Ако листата пожълтеят и отпаднат след покупката, това може да е реакция на неправилно поливане или промяна в режима. В този случай трябва да адаптирате фикуса у дома, както и да установите режим на напояване.

Ако сортът Наташа хвърля листа и не става въпрос за поливане, може да е избрано грешно осветление. Можете да научите повече за грижата за Наташа фикус в снимка или видео.

С какво можете да храните фикуса? За растението зимният сезон е период на покой, така че понастоящем няма нужда да се храни. Но през останалото време фикусът трябва да се храни ежемесечно. Когато избирате минерален тор, трябва внимателно да прочетете инструкциите, дозировката трябва да се спазва точно, в противен случай цветето може да се разболее. Азотните торове допринасят за растежа на буйна корона. По-добре е да редувате минерално и органично торене, а не да прилагате заедно, излишъкът от торове може да доведе до гъбични заболявания.

Трансплантация на фикус Бенджамин

Пресаждането на цвете веднага след покупката не се препоръчва. След закупуването на фикус Бендж ще му отнеме около 2 седмици, за да се адаптира у дома на ново място. Следователно трансплантацията на Наташа фикус трябва да се извършва не по-рано от 2 седмици или дори месец. Трансплантацията се извършва от началото на април до края на август. Младите растения трябва да се пресаждат всяка година, а възрастните - веднъж на 3-4 години.

Сигурен знак, че е дошло времето за пресаждане, е по-честото изсъхване на почвата, което показва, че корените са тесни в саксията. Когато започнете да трансплантирате, трябва да вземете нова саксия с 3-4 см по-голяма от предишната по ширина и височина. Не забравяйте да поставите добър дренажен слой на дъното и изсипете специална смес за фикуси с хумус, пясък и торф отгоре. След това трябва внимателно да извадите цветето от старата саксия заедно със земна бучка, без да увреждате корените, и да я трансплантирате на ново място. По краищата на саксията, между стените на контейнера, трябва да добавите малко земя и внимателно да я натопите.

Размножаване на растения

Във фикуса Наташа размножаването може да се извърши през пролетта. Размножаването е най-добре чрез резници с 3-4 пъпки. Можете да го вкорените във вода или да го засадите веднага в почвата и трябва да създадете парников ефект. Можете да използвате специално средство за образуване на корени като "Kornevin". За целта дръжката трябва да бъде „напудрена“ със състав за образуване на корени или поставена в разтвор (ако е написано така според инструкциите за препарата) и засадена във влажна хранителна почва.

Докато дръжката образува корени, тя трябва да бъде покрита с прозрачен филм отгоре. Растението трябва да е в тази оранжерия, преди да се образуват корени. Не забравяйте да поддържате влагата, без да заливате почвата. Веднага след появата на първите корени, фикусът може да бъде засаден в постоянна саксия.

Подрязване на фикус

Подрязването е важно за формирането на правилната корона на дървото. Също така, с негова помощ можете да възстановите изсушено цвете у дома и да получите активен растеж. Ако това не бъде направено, клоните ще се разтегнат на дължина и ще отслабнат и това значително ще повлияе на здравето и външния вид на растението. Подрязването се извършва през февруари, веднага щом цветето започне да се "събужда" и се появят първите зачатъци на листата. Всички дълги и слаби клони се отрязват. Ficus Benjamin е бързорастящо растение, така че резитбата трябва да се извърши още на следващата година след покупката.

Най-добре е да се режат млади издънки. Колкото по-дълъг е клонът, толкова по-къс трябва да бъде отрязан. Няма нужда да се страхувате да отрежете върховете: от такава резитба храстът ще бъде само по-великолепен, образуват се странични пъпки. Разрезът се прави над пъпката, като се използват ножици за подрязване или градински ножици, на дебели издънки под ъгъл, а на тънки - прави. Ако клоните на храста са пострадали от вредители, те също трябва да бъдат премахнати.Разрезът трябва да се обработи с градински лак, за да се избегнат заболявания на фикуса. Ако при подстригването млечният сок попадне върху ръцете ви, не забравяйте да го измиете със сапун и вода.

Вредители и болести

Най-често фикусите страдат от листно петно ​​и гниене на корените. Тези видове растения периодично пожълтяват и отделят листата си. Това най-вероятно се дължи на неудобна среда. Температурата може да е твърде висока или, обратно, ниска. Това тропическо растение се нуждае от висока влажност на въздуха, така че е по-добре да инсталирате овлажнител до фикуса или през горещия сезон, за да повишавате постоянно влажността чрез пръскане на храста.

Преовлажняването на земята не носи полза на цветето, от това фикусът може да се разболее от гниене на корените. Необходимо е да се лекува такова заболяване само чрез подрязване на повредени корени и специални противогъбични лекарства. Ако гъбичките са покрили цялото цвете, е необходима трансплантация на растение. Също така е необходимо да се хранят фикуси умерено, излишъкът от торове може да доведе до гъбични заболявания.

Чести вредители на фикуси

  • Паяк акари. Фикусите най-често се увреждат от тях. Ако белезникави петна по листата или тънка паяжина станат забележими, растението най-вероятно е заразено. Засегнатите листа падат след атаки на паяк. След като идентифицирате проблема, трябва незабавно да започнете да третирате растението със специален препарат за паякови акари. Прекомерната сухота на въздуха допринася за появата на такъв вредител. Най-добре е да държите и отглеждате цветето от източната или западната страна. По време на слънчевата активност фикусът трябва да бъде отстранен от пряка слънчева светлина. През зимата, за да не изсъхнат листата, трябва да поддържате влажността на въздуха най-малко 50-70%. Можете да поставите мокра експандирана глина или мъх до цветето.
  • Щит. Този вредител се храни със сок от листата и ствола, оставяйки специални секрети, които от своя страна допринасят за появата на саждиста гъбичка. Това е опасно, защото растежът на растението се забавя, листата пожълтяват и падат. Можете да се отървете от такъв вредител само чрез третиране на цветето с лекарствен състав, който може да бъде закупен в специализиран магазин, и да се отървете от повредените издънки. Като профилактика срещу насекоми се препоръчва ежедневно да се инспектира цветето за наличие на вредители. Ако са открити насекоми и трябва да бъдат премахнати.
  • Mealybug. Това е много малко бяло насекомо, което се храни с растителен сок. Те се отърват от него по същия начин, както от ножницата. Mealybugs се появяват поради неправилна грижа или график на хранене. Ако на цветето се появи брашнеста мечка, възможно е фикусът да е пренаситен с азот. С излишък на азот в листата, метаболизмът се нарушава и те стават уязвими за нападение от вредители. Със сух въздух вредителите могат да атакуват цветето още по-активно, така че не можете да поставяте фикуса близо до отоплителни уреди. Като превантивна мярка се препоръчва незабавно да се премахнат изсушените листа, тъй като те служат като място за размножаване на насекоми. От време на време трябва да организирате топъл душ за цветето, той ще отмие възможните насекоми.

Профилактика на заболяванията

Проблеми с фикуса се появяват поради неспазване на условията на задържане. Можете да предотвратите тези проблеми, ако знаете какво е вредно за цветето. Това може да бъде сух въздух в апартамента, прекомерно поливане или изсъхване от земна кома, течение, липса на слънчева светлина, чести движения на тенджерата, застояла вода в тигана, твърде често хранене. За да избегнете проблеми в грижите, трябва да изучите описанието на фикуса на Бенджамин и правилата за грижи.

Формиране на корона

От фикус можете да направите истинска декорация на стая, ако знаете как да украсите корона, като използвате правилно подрязване у дома. Миниатюрните фикуси най-често се образуват под формата на топка, многостепенно стъбло в стил бонсай или под формата на някакви сложни форми.Най-добре е да започнете да формирате короната на дървото, докато е още младо, по-старите растения растат по-бавно. Планираната резитба за формиране се извършва в началото на пролетта в началото на активния растеж. Можете да отрежете фикуса по друго време, ако са се появили силно удължени издънки; клони, растящи вътре в храста, повредените и сухи клони също се отстраняват незабавно. Често фикусите „сплитат“ заедно, свързвайки две, три или повече растения в едно, за да придадат декоративен вид и да направят короната по-пищна.

Ако имате четири млади фикусови растения, които поотделно нямат много гъста зеленина и искате да ги комбинирате в едно растение, можете да опитате да ги сплетете. За да направите това, трябва да подготвите по-голяма саксия за тях (и четирите коренови системи трябва да се поберат в нея), внимателно да извадите растенията от саксиите, да отстраните малко старата почва и да сгънете, така че стволовете да са възможно най-близо един до друг колкото е възможно. Всички клони, които пречат на пътя, е най-добре да бъдат отсечени. След това растенията се засаждат в нов контейнер, изсипвайки пръст по краищата и не забравяйте да се натъпчат.

Необходимо е да се набие, така че след поливане растението да не се изкриви встрани или да се провали в саксията. Багажниците са увити с конец, изработен от естествен материал или лента от чул, красиво тъкане. След това растението се подрязва, образувайки корона с необходимата форма. За да се даде на растението закръглена форма, страничните клони и върховете се отрязват, така че короната да образува топка. Ако внезапно на такова растение се появят вредители, трябва да запомните, че между стволовете, преплетени с въже, те ще се умножат най-вече, тъй като за това има оптимални условия. Ето защо не трябва да забравяме внимателно да третираме самото въже с медицински препарат.

Как да оплетете фикус с пигтейл

За да тъчете фикус под формата на плитка, имате нужда от 3 растения със същия размер. Това е важно, защото по-голямото растение в тъкането с времето ще заглуши растежа на по-малкото. Фикусът, който първоначално е бил голям, ще расте, а по-малките може да спрат да растат изцяло.

Преди да тъчете, цветето трябва да бъде подготвено: отрежете всички излишни странични клони почти до върха. Корените клонки не могат да бъдат изхвърлени, но можете да опитате да се изкорени.

След това трябва да вземете решение за тъкането: плътно, така че накрая стволовете да растат заедно и да получите едно растение с багажник под формата на плитка, или така че те да не се слеят и да останат само с тъканите стволове заедно. Тази формация и решение са необходими, за да се определи колко близо един до друг се планира да бъдат засадени. За снаждане трябва да засадите много близо.

Ficus Benjamin трябва да се извади от саксията, отстранете излишната почва отстрани. Изсипете сместа за декоративни широколистни цветя в подготвения съд на дъното. Поставете фикуса в нова саксия, сякаш навътре възможно най-близо, ако е необходимо. Изплетете стволовете, закрепвайки с конец или лента от чул. Докато расте, въжетата могат да бъдат премахнати. За тъкане е по-добре да вземете цвете с височина 20-30 см. Грижата за пигтейла ще бъде същата като за обикновено растение.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус