Характеристики на фикус Барок

0
1890
Рейтинг на статия

Ficus Barok (barok ficus), или фикус барок, е уникално растение. Днес се смята, че този вид фикус принадлежи към семейство Бенджамин. Ficus Baroque расте доста бавно, въпреки че по своята същност се счита за много непретенциозно растение. Цветето получи името си поради доста екстравагантните и необичайни листа: те се извиват в дъга.

Фикус барок

Фикус барок

Основни характеристики

Барокът се счита за перлата на фикусите поради своите характеристики. Листата са лъскави и блестят на светлина като перли. Такова дърво е идеално за тези, които имат апартамент или къща, декорирани в хай-тек стил. Грижата за цвете у дома няма да бъде трудна, растението е неизискващо, най-важното е да се спазват няколко основни правила като добро осветление и правилно време за поливане.

Повечето експерти препоръчват засаждането на фикуса на Бенджамин Барок не по един разсад на саксия, а, напротив, няколко наведнъж. След това с течение на времето те се комбинират в едно голямо цвете с невероятни листа.

Плюсове на цвете:

  • фикус Бенджамин Барок е абсолютно непретенциозно растение;
  • необичаен и уникален вид листа;
  • ficus Baroque няма проблеми с размножаването.

Описание на вида

Ficus Baroque на снимката изглежда като интересна дизайнерска сграда. Обикновено това цвете няма същия тип листа, всяко дърво ще има характеристика, която се проявява чрез формата на листата. Той винаги ще бъде усукан, но по съвсем различен начин. Един лист може да расте по такъв начин, че да извива всички останали около себе си, резултатът е двойна корона, която ще придаде на растението уникален характер. Листата растат малки на дължина, максимум 4 см, а на ширина - 2.

Всеки лист е плътен по структура, гладък и лъскав. На листа се наблюдава дръжка, която блести ярко, когато слънчевите лъчи падат върху нея. Цветът на листата е светло зелен. Когато цветето започне да расте бързо, клоните му с листа могат бързо да се издигнат нагоре. Ако въпреки това е засадено едно растение, стволът и издънките му ще са тънки, в този случай ще е необходимо да поставите цветето там, където ще се чувства в безопасност и листата му няма да се отчупят.

Основното нещо е да се спазва температурният режим при отглеждане на цвете, така че температурата да не скача нагоре и надолу. Ако това условие е нарушено, фикусът Барок може да направи протест и да изхвърли всичките си листа, това може да се случи след няколко дни. Това явление често се среща в семейство Бенджамин, следователно правилата за грижа за бароковия фикус трябва да се спазват стриктно. Основните правила са температурата и влажността.

Размножаването на фикус Барок се осъществява чрез резници. Семена могат да бъдат намерени, но много експерти твърдят, че оцеляването на плода на практика е нула. Най-добре е да използвате резници и да засадите не едно, а няколко растения в една саксия. Ако се интересувате от фикус барок, снимките могат да предадат цялата особеност и красота на цвете.

Грижа за фикус

Ficus Barok е доста непретенциозно цвете, не изисква специални саксии, торове или почва.Но за да бъде растението здраво и цъфтящо, трябва да се придържате към стандартните правила.

  • Домашното осветление трябва да е оптимално. Цветето трябва да се постави на перваза на прозореца, така че да получи необходимата доза ултравиолетова радиация.
  • Температурата в помещението, където цветето стои през топлия период, трябва да бъде в диапазона 23-25 ​​° C. През зимата барокът обича температурите от 12-15 ° C.
  • Необходимо е много и редовно да се полива цветето, особено през топъл и горещ период. През зимата е необходимо да се полива на всеки 2 дни с умерено топла вода, така че кореновата система на цветето винаги да се "затопля". Но в никакъв случай не трябва да се използва вряща вода: тя ще убие цялото цвете. В този случай е изключително важно да се следи почвата на цветето: тя трябва да изсъхне малко между поливанията. Това може да се провери с щепсел. Необходимо е да го вкарате в земята с около 2-3 см, ако земята е суха на такава дълбочина, тогава може да се полива, ако все още е мокра, рано е да се полива, по-добре е да се изчака още няколко дни.
  • Влажността на въздуха трябва да е в нормални граници. Цветето може лесно да понася сух въздух, но не може да понася влажен въздух. Корените му веднага започват да абсорбират влагата и растението умира, поради факта, че кореновата система започва да гние и изчезва.
  • Препоръчително е всяка година да пресаждате растения, особено млади. Според експерти е по-добре да изберете топло време за пресаждане, най-оптималното е пролетта. След 3 години цветето трябва да се пресажда няколко пъти в годината. Например, през пролетта и есента. Ако не е възможно да се трансплантира, можете да премахнете горния слой на земята и да го замените с нов.
  • Храненето за фикус с къдрави листа трябва да бъде редовно. Най-добре е да използвате органични добавки. Освен това е възможно и желателно да се добавят минерални субстрати. Можете да добавяте тези добавки 2 пъти месечно.
  • Размножаването на този вид не е трудно. Сортовете Бенджамин се размножават добре с помощта на резници. Освен това може да се намери размножаване със семена, но това е доста сложен метод, тъй като половината от плодовете умират.

Заключителна част

Фикусите са много чувствителни цветя, така че те не обичат рязка промяна в температурата, трябва да следите местоположението им, така че да не стоят в течение или близо до батерията. Ако въздухът в апартамента е твърде сух, това може да допринесе за появата на акари. Поради необичайната форма на листа можете просто да не го видите, следователно, за да не се случи това, трябва постоянно и редовно да измивате листата на цветето.

Ficus Baroko е уникално и интересно цвете, което не изисква специални грижи. Основното нещо е да се спазват основните правила по отношение на температурата и влажността, а след това на перваза на прозореца ще расте красива перла.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус