Птици врабчета

0
2092
Рейтинг на статия

Врабчето е хищна птица от семейство Ястребови, разпространена почти на цялата територия на Евразийския континент.

Врабче

Врабче

Географско разпределение

Преди няколко десетилетия популацията на врабчетата намалява поради активното въвеждане на селскостопански пестициди в човешката дейност и лова на тези птици. Днес обаче, с широко разпространената забрана за използване на пестициди и изключването на врабчета от броя на птиците, вредни за хората и икономиката, с прекратяването на лова на врабче, техният брой постепенно се увеличава днес.

Местообитанието на врабчето е горите от умерени и субтропични зони и не дълбоки места, а открити зони. Предпочитат иглолистни и широколистни гори, могат да се заселят в планините на височина 2,5 км над морското равнище.

По време на миграцията си от студения европейски климат, врабчетата се преместват в югоизточната посока на Азия или в северната част на Африка. В Русия врабчета могат да се видят в долината на река Урал.

Общо семейството на врабчетата има 6 подвида, всеки от които живее в различни региони.

  1. Частично птиците от първия вид (nisus) са разпространени в европейската територия от азиатския запад до сибирските територии и в района на Иран. Тези северни представители мигрират през зимата до бреговете на Средиземно море, в североизточна посока към Африка, както и към Пакистан и Саудитска Арабия.
  2. Вторият подвид (низозимилис) се наблюдава, започвайки от сибирските централни и източни райони до Камчатка и покривайки японската територия. Разпространява се от юг на север по китайската зона. Тези врабчета мигрират на изток към Азия, Корея и Япония. Някои хора летят до африканските страни.
  3. Третият подвид (мелашистос) е регистриран в планинския регион на Афганистан и Хималаите, в южната част на Тибет и в западната част на Китай.
  4. Четвъртият подвид (wolterstorffi) се разпространява в Корсика и се среща в районите на Сардиния.
  5. Представители на петия подвид (granti) се наблюдават на Канарските острови и в страната на остров Мадейра.
  6. Шестият вид (punicus) избра африканския северозапад и северна Сахара за свое местообитание.

Типични знаци

По-малкият ястреб е наполовина по-голямо копие на обичайния голям представител на ястреб и неговото описание е подобно на него както в цвета на оперението, така и в поведението. Малките хищници, както мъжки, така и женски, са оцветени в тъмно сиво, но при някои индивиди цветът на оперението често придобива син оттенък. Дъното на тялото на птиците е украсено с бледосиви ивици и засенчено с червено, което създава измамно външно впечатление за червено оперение.

Описанието на врабчетата показва техния малък размер. Възрастните мъжки птици достигат дължини от 30 до 35 cm с размах на крилата 60-65 cm.

Женските врабчета са два пъти по-големи от мъжките, като често надвишават дължината си с 25%.

Женските врабчета растат в диапазона от 35 до 41 см, а в размах на крилата дължината е до 80 см. Средното тегло на тези птици е 185-345 g.

Къси и широки крила, заедно с дълга опашка, помагат на птиците да маневрират между горските дървета.

Както при младото поколение, така и при възрастна птица, често може да се види бяло петно ​​с различни форми в тила.

За да не бъде объркан от снимката на врабче с ястреб, на което изглежда много подобно, позволява появата на опашката: при врабчето е по-дълго, тясно в основата и в края е директно отрязано, без закръгляване.

Поведенчески характеристики

Като такъв гласът от врабчето не може да бъде чут. Той е в състояние да издава само бързи звуци като три пъти повтарящ се „ритник“, което го прави изключително рядко, често гласът се чува само когато има опасност за самата птица или нейните пилета.

Сред основната плячка за лов на врабчета са малки и средни птици, сред които има насекомоядни. В храната им има доста синигери, косове и чучулиги. Сред най-голямата плячка за тях са гълъбите. В допълнение към птиците, ястребите могат да ловят и да се хранят с малки животни при лов.

Обикновените врабчета често стават плячка на врабчета, живеещи в границите на града, поради което те често се наричат ​​врабчета.

Сред наблюдателите на птици ястребът се отличава със способността си отчаяно да защитава гнездата и пилетата си от много хищници, по-големи от себе си. В същото време, когато човек се появи до поднос с мацка, женската е в състояние да се втурне към създателя на неприятности, да лети наоколо и да атакува отзад, кълвайки точно в тила В същото време атаките й ще бъдат непрекъснати, докато опасният за нея извънземен не напусне местоположението на гнездото.

При бърз и маневрен полет врабчетата редуват махане и плъзгане и рядко прибягват до витане във въздуха.

Принципи на гнездене и размножаване

Врабчетата са мигриращи представители на семейството на птиците. Тези птици започват да гнездят доста късно, около май, понякога малко по-късно.

Те изграждат гнездо в клоните на иглолистните или широколистни дървета на височина приблизително 2-10 м от повърхността на земята. В същото време се оказва хлабав и произволно сгънат, тънък и полупрозрачен, но достатъчно дълбок, с диаметър около 38-40 см и подобна височина.

Ако не обезпокоите врабчето, тогава гнездото му за следващата година на гнездене може да бъде намерено на същото място или на не повече от 100-200 м от него. Тя обаче ще бъде напълно нова.

Материалът за гнездото е иглолистни клони, понякога кората на дърветата и изсушената трева се използват без използването на пресни клони, което отличава тези птици от другите видове ястреби.

Гнездото на врабчето е лесно да се намери чрез оставените от тях частици използвана плячка - останките на птици, които те са яли сами и са хранили пилето.

Плодът на женската има 3-4 пилета на брой, понякога до 6. Яйца с тъпа бяла черупка, покрити с охра или кафяви петна с различни размери и форми. Размерът на всяко яйце варира между 3,7-4,3 / 3,0-3,3 cm.

Инкубационният период при врабчетата продължава около 30-32 дни, а до края на юни или началото на юли се появяват пилета, които до втората половина на август вземат крилата си.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус