Как да храним пъдпъдъци в домашна ферма

0
2248
Рейтинг на статия

Как да храним пъдпъдъците, така че да растат добре, да дават много яйца и да са здрави? Фермерите използват готови фуражи или приготвят свои собствени смеси. Основното е, че те съдържат всички хранителни вещества, витамини и микроелементи, необходими за птиците. Пилетата се хранят според възрастта, на три етапа. Ако се придържате към всички правила, които включват хранене на пъдпъдъци у дома, след 2-3 месеца можете да се насладите на вкусни яйца и месо.

Как да храним пъдпъдъци у дома

Как да храним пъдпъдъци у дома

Основни продукти за хранене на птици

Диетата и фуражите за пъдпъдъци трябва да се подбират според техните нужди. Около 60% са зърнени култури, останалите 40% са билки, зеленчуци и плодове, протеинови добавки и минерали. Протеините в менюто на пъдпъдъците трябва да са 25-30%. Също така, не трябва да забравяме и за витамините. Те се намират в зеленчуците и плодовете. През зимата и пролетта на птиците се дават готови витаминни добавки, така че те обикновено да снасят вкусни яйца.

С какво можете да храните пъдпъдъци у дома? Менюто трябва да включва следните продукти:

 • Царевица Основно съставен от нишесте, е основният източник на енергия
 • Овес. Съдържа въглехидрати, много витамини (особено от група В), микроелементи. Овесът понякога се заменя с просо, те имат почти същия състав.
 • Пшеница. Съдържа много витамин Е, който има положителен ефект върху продуктивността на птиците. Също така е ценен източник на въглехидрати и растителни протеини.
 • Бобови растения (соя, грах, леща и др.) Ценни източници на растителни протеини, аминокиселини.
 • Месо и рибно брашно. Този сух продукт съдържа много животински протеини, от които птиците се нуждаят.
 • Мляко. Най-добре е да дадете на пъдпъдъците кисело мляко или извара, подходящ е и обратен или сух прах. Млечните продукти съдържат много лесно смилаеми протеини.
 • Зеленчуци (моркови, цвекло, ряпа, зелеви листа, тиквички, тиква, картофи). Съдържа витамини, минерали и въглехидрати.
 • Минерални компоненти (креда, черупки, чакъл, сол). От съществено значение за нормалния метаболизъм, укрепване на скелета, черупката на тестисите.

Всички тези компоненти са част от готовия комбиниран фураж, само количеството им е различно. Също така тези съставки трябва да бъдат включени в смесите, приготвени със собствените си ръце, така че пъдпъдъците да бързат по-добре и бързо да наддават на тегло за месо.

Режимът на хранене за домашни пъдпъдъци също е от голямо значение. Птиците се дават 3-4 пъти на ден, за предпочитане по едно и също време. Най-висококалоричната храна (зърно, брашно) се захранва за вечерта. По време на обяд трябва да се дават зеленчуци, билки и плодове. Малките пилета се хранят по-често, в зависимост от възрастта им.

Готов смесен фураж

Важно е да знаете, че няма специални готови фуражи за пъдпъдъци. За птиците фуражите се използват за кокошки носачки, пилета-бройлери или пуйки. Ето най-подходящите смеси за пъдпъдъци и техния състав:

 • PC-5.Тази храна съдържа 60% зърно (царевица и пшеница), 35% протеини (рибно брашно, соя или слънчогледово брашно, аминокиселината лизин се добавя отделно), 5% минерали (креда, обикновена сол и фосфати). За хранене на пъдпъдъци, скоростта на хранене е 30 грама на ден.
 • PC-1 и PC-2. Количеството и съотношението на основните компоненти е приблизително същото като в предишния комбиниран фураж. Включва натрошени зърна от царевица и пшеница, малки количества ечемик и трици. Протеините се осигуряват от рибно или месокостно брашно и соево брашно. В храната има също сол и креда. Малките домашни любимци се нуждаят от 27 грама на ден, това са много евтини варианти.
 • PC-4, PC-6 и PC-2.2. Съставът съдържа 60% зърнени култури (царевични, ечемичени и пшенични зърна в равни пропорции), 30% протеини (рибно брашно, брашно, бирена мая, аминокиселината лизин). Минерали - 5% (креда, фосфати и сол). Също така към тези зърнени смеси се добавят черупки, трици, пшенично брашно. Дневната норма за 1 птица е 28-30 грама.

Трябва да съхранявате фуражите в внимателно затворени контейнери, на сухо място. Не може да се използва след изтичане срока на годност. Инструкциите също така посочват колко фураж за пъдпъдъците е необходим, колко дълго ще стои отворен, без да се разваля. При индустриалното отглеждане на пъдпъдъци, храненето с комбинирани фуражи е единственият приемлив вариант. Дори когато се размножавате у дома, това няма да струва твърде много.

Самостоятелно приготвяне на фураж

Как да нахраним пъдпъдъците, ако под ръка няма готови фуражи или купуването им изглежда твърде скъпо? Смесите са лесни за приготвяне от обикновени зърнени храни. Важно е да запомните, че зърната трябва да се смилат на зърнени култури, защото цели пъдпъдъци не могат да се поглъщат. Има няколко рецепти за домашен фураж, приготвянето не е никак трудно.

Вариант номер 1:

 • Ечемичена крупа - 400гр.
 • Царевична каша - 100 g.
 • Рибно или месокостно брашно - 1 ч.л.
 • Нерафинирано растително или зоотехническо масло - 1 ч.л.
 • Креда, сол, черупки, черупки от яйца - по 1 ч.л.

Вариант номер 2:

 • Царевична крупа - 28,5%.
 • Пшенична крупа - 28,5%.
 • Премикс с концентрация 10% за слоеве - 8%.
 • Слънчогледова торта - 10%.
 • Соево брашно - 10%.
 • Месо и рибно брашно - 5%.
 • Фуражна мая - 5%.
 • Грах - 3%.
 • Всяко растително масло - 1%.
 • Креда - 1%.

Самоподготвените смеси не могат да се съхраняват повече от месец, поради което трябва да вземете подходящото количество съставки. Те трябва да се смесят добре, така че всички пъдпъдъци да получават храна от същия състав. Как се прави това е показано във видеото. Специална таблица помага да изберете правилните компоненти.

С какво можете да храните повече пъдпъдъци у дома? През лятото си струва да давате на птиците нарязани зеленчуци, зеленчуци, плодове и плодове. Птиците ядат добре листа от детелина, люцерна, бял равнец, коприва, глухарчета и прясно окосена трева. От зеленчуци им се дават цвекло, картофи, моркови, топинамбур, зеле, тиквички, тиква, ябълки, дини, краставици. Можете да храните птиците с яйца, извара, кисело мляко. Всички продукти се нарязват добре, картофите се дават варени. Такава храна е подходяща както за кокошки носачки, така и за пъдпъдъци, които са предназначени за месо.

Хранене на малките

Как да храним пъдпъдъчи пилета? Отглеждането на млади животни се състои от три етапа:

 • Първият е 1-7 дни след излюпването.
 • Втората е 2-4 седмици.
 • Третият - след месец и преди клане.

По-долу е даден списък как да се хранят пилетата на домашните пъдпъдъци на всеки етап от живота им.

Хранене на пилета през първата седмица

С какво можете да храните седмични пъдпъдъци? Бебетата, които току-що са се излюпили от яйце и са разпределени в клетки, трябва да се отглеждат върху протеинови храни. За новородено е подходящо варено, добре нарязано яйце (може да е пилешко или пъдпъдъче). На втория ден в диетата се въвежда извара, втрита през сито, 2 g на пиле. От 3-4 дни към сместа се добавят билки, те продължават да се хранят с яйца и извара.В края на седмицата пилетата се хранят с настъргани моркови, просо, пшенични трохи, варена риба или кайма. На пилетата се дава храна 6-8 пъти на ден.

Хранене на пилета на 2-4 седмици

Бебетата на две седмици се хранят с готови комбинирани фуражи. Те се прехвърлят към тях постепенно, започвайки от 8 дни. Най-добре е да се вземат смеси за пилета-бройлери: те се усвояват добре, малките бързо наддават на тегло. Допустимо е да се хранят пъдпъдъчи бебета с просо, варен грах, царевица и пшенична крупа до един месец. Особено в случаите, когато няма да купувате готови фуражи за възрастни птици. На двеседмична възраст се въвеждат минерални добавки, чакъл за смилане на зърно.

Трети етап

Вече на 4 седмици пестикът ще яде храна за възрастни. По това време е необходимо да се определи кои пилета ще отидат за месо и от кои ще образуват родителското стадо. Кокошките носачки се отглеждат отделно. Дори от месни породи можете да получите около 200 яйца, поради което не е разумно да изпращате възрастни жени за клане през първите седмици. По-добре да ги държите до 8-11 месеца. Възрастните птици се хранят както с домашна, така и с готова храна.

Хранене на кокошки

Храненето на пъдпъдъчите кокошки трябва да бъде балансирано, за да могат да летят нормално. Само тогава можете да получите достатъчно яйца. Позволено е да се хранят кокошките със смесен фураж или самостоятелно приготвена зърнена смес. Много е важно да се обърне внимание на съдържанието на протеини при съставянето на диета. Нормата за кокошките носачки е 25% от диетата. Ако се даде твърде много протеин, пъдпъдъците започват да снасят яйца с два жълтъка. Те са доста подходящи за храна, но е невъзможно да се извлекат пилета от такъв материал.

Когато се използва фураж, готов за снасяне на пъдпъдъци, например PK-1, към тях се добавят допълнително протеини. Добавят се и извара, кайма, соево брашно, месокостно брашно и бобови растения. Една глава трябва да има 2 g допълнителен протеин. Когато се приготвят самостоятелно смеси, те добавят 12 g протеинови съставки на глава.

Слоевете не трябва да се прехранват със зърно. Дебелите птици губят производството на яйца. Една пъдпъдък трябва да яде 25-30 г храна на ден. Годишният разход е около 9 кг комбиниран фураж или 10-11 кг зърнени смеси. Храненето на пъдпъдъчи кокошки в страната у дома трябва да включва витамини и минерали. Витамин Е е особено важен за тях, което влияе върху плодовитостта. Калций и витамин D също са необходими за укрепване на черупката на яйцата.

Хранене на родителското стадо

Разбрахме как да храним обикновените кокошки носачки. Сега нека кажем няколко думи за храненето на родителското стадо. Избрани за разплод на птици на възраст от 7 седмици. Те трябва да бъдат с еднакъв размер, тегло и без дефекти. За 1 мъж има 3-4 женски. Разплодните пъдпъдъци се хранят както с готови фуражи, така и със зърнени смеси.

Хранителната норма за един слой при хранене с комбиниран фураж е 30 g на ден, за мъжки - 18 g на ден. В допълнение към зърнените смеси, зеленчуци, пресни и варени зеленчуци, минерални добавки, витамини се въвеждат в диетата. Освен това те дават протеини, например извара, мляна риба, фуражни пъдпъдъци с яйца. Колкото по-добро е храненето на родителите, толкова по-висока е люпимостта и степента на оцеляване на пилетата, поради което в този случай не си струва да се пести от фураж.

Пъдпъдъци за угояване за клане

Пъдпъдъците се избират за угояване на възраст един месец. Подходящ за тази цел:

 • Всички мъжки, с изключение на мъжките за разплод.
 • Женски с дефекти.
 • Слоеве след 11 месеца, чиято по-нататъшна поддръжка вече няма смисъл.
 • Мъже и жени от месни породи.

Мъжките и женските, предназначени за месо, се разделят. Те се държат само в клетки, затворени от всички страни, с изключение на предната стена. Препоръчително е да поставите клетките на сянка и да включвате само слабо осветление вечер. В такава ситуация консумацията на фураж от пъдпъдъци се увеличава и мъжете не се бият. За 1 кв. м площ побират 30-40 птици. Температурният режим в помещението е 20-24 ° С.

Как и с какво да се хранят пъдпъдъци с месо? Най-добре е да използвате стандартна храна за бройлери. За да се ускори растежа и да се задоволи нуждата от протеини, към него се добавя варен грах. За 8 части комбиниран фураж има 2 части грах, можете да го давате заедно с хляб и варени яйца. Също така, мляна риба, растителни или зоотехнически мазнини се смесват в храната, за да се увеличи съдържанието на калории. Не забравяйте да дадете на пъдпъдъците витамини и минерални добавки.

Дневната доза храна за една птица е 30 g от сместа. Прехвърлете на фураж постепенно в продължение на 4-5 дни. При интензивно угояване възрастните птици могат да бъдат изпратени за клане за 2-3 седмици, на 50-60 дни от раждането. Теглото на месните породи ще бъде 250 g, яйчните породи - 140-180 g, ако грижите и храненето са били правилни. В същото време количеството фураж, изразходвано за наддаване на тегло, е напълно задоволително.

Надяваме се, че сами разбирате как се хранят пъдпъдъци у дома, колко храна трябва да дават и не забравяйте, че поилка трябва да присъства навсякъде. Разходите за хранене не са твърде високи предвид бързия растеж на птиците и високата продукция на яйца. Най-добре е да използвате готови комбинирани фуражи. Зърнените смеси трябва да се правят сами, само ако има достъп до евтини фуражи, тъй като зърнените култури трябва да се смачкват за пъдпъдъци, а това е допълнителен разход на време и усилия. Как правилно да приготвите храна за пъдпъдъци, можете да гледате видеоклипа.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус