Характеристики на манджурските пъдпъдъци

0
1179
Рейтинг на статия

Манджурската пъдпъдък е един от най-известните представители на птиците. Заедно с японската порода той получава най-голямо разпространение на територията на нашата страна. Тези птици са изключително популярни поради високите си производствени нива, непретенциозност и бърза адаптация към всякакви условия. Птиците имат красив златист цвят, което ги прави привлекателни за развъждане с декоративна цел.

Манджурски пъдпъдъци

Манджурски пъдпъдъци

Въведение

Пъдпъдъците от манджурската порода се различават по средни показатели за месо и яйца, поради което не принадлежат нито към индустриален тип. В по-голямата си част представители на тази порода се отглеждат в частни ферми и много рядко се отглеждат в професионален мащаб. Сред предимствата им са много често непретенциозност, както и висока устойчивост на всякакви болести.

Манджурските пъдпъдъци често се използват за отглеждане на нови видове. Когато този представител се кръстосва с птица от месната група, производствените му показатели се увеличават значително. В допълнение към своята гъвкавост тези птици ценят и атрактивния им външен вид. Манджурските златни пъдпъдъци често се отглеждат по чисто естетически причини.

Външен

Манджурската пъдпъдък се отличава със своя цвят. Не напразно го наричаха златен. В оперението на птиците перата от няколко нюанса на кафяво и жълто плавно се сливат един в друг са много интересно съчетани. Върховете на перата са сиви.

На снимката веднага прилича приликата на манджурски пъдпъдъци с японски. Манджурите се отличават с необичайна маска за глава. Мъжкият се отличава с по-тъмно оперение от женското, коремът и гърдите му са по-пъстри.

Описание на манджурските златни пъдпъдъци:

 • краката и клюнът са с няколко тона по-леки от оперението;
 • черните мъниста на очите са силно видими на главата;
 • тялото е слабо, крилата са доста къси;
 • малката глава е поставена на къса плавно разширяваща се врата.

Данни за производството

Манджурските златни пъдпъдъци са класифицирани като универсални породи. Те не могат да бъдат отнесени към никоя от индустриалните групи поради неяснотата на показателите. Например те дават около 220 яйца годишно, докато теглото на продукта е 16 г. Индикаторът за маса надвишава този на други породи, но по отношение на количеството продукт не достига до яйчната група.

Пъдпъдъците манчжу много бързо напълняват. Теглото им достига 150 г, а при много добри условия - дори 300. Труповете са много месести. Месото има отличен вкус и хранителна стойност. За френския сорт от тази порода, с подобрено хранене, характерното тегло на мъжкия е 300 г, а кокошките носачки - около 400. За постигане на такива показатели са необходими по-внимателни грижи.

Универсалността на породата се крие във факта, че птиците могат да се отглеждат за месо или за получаване на качествени диетични яйца.Съдържанието на златната птица ще варира леко за различни цели. Ако целта е да се получат угоени трупове, хетеросексуалните се държат в същата волиера. За да получат хранителни яйца, женските се държат отделно от мъжките и се хранят със смеси за кокошки носачки.

Къщички за птици

Що се отнася до съдържанието, тази порода може да се отглежда успешно дори от начинаещи птицевъди. Дори при цялата непретенциозност и висок имунитет, все пак трябва да се спазват някои правила за грижи. Манджурските пъдпъдъци се държат в клетки. Плътност на 1 кв. m ще варира в зависимост от теглото на птиците:

 • 150-200 g - от 60 до 80 птици;
 • 300 г - от 40 до 60 птици.

Височината на клетката трябва да бъде по-голяма от височината на птиците. Най-добрият вариант е клетка от шперплат с решетъчна предна стена. Този дизайн помага да се предпазят птиците от течение и затруднява зрението, което значително намалява вероятността от стрес. В допълнение към висококачествените къщи е необходимо да се създадат комфортни условия в самата птица:

 • проста вентилационна система;
 • оптимален температурен режим 20-25 ° С;
 • осветление;
 • регулатор на влажността на въздуха.

По-добре е да направите пода в мрежата на клетката и да инсталирате тава отдолу за събиране на птичи отпадъци. Този дизайн на клетката ще ви позволи да наблюдавате по-ефективно хигиената на помещението. Тавата за отпадъци е поставена под лек ъгъл, така че да може да се почиства свободно. Идеалният материал за палета е поцинкована ламарина.

Хранилки и поилки са прикрепени към предната стена на клетката: това ще спести фураж и ще предпази водата от замърсяване. Дневните часове трябва да са поне 17 часа. Птиците са особено чувствителни към липса на светлина през зимата, така че в клетките ще трябва да се монтират малки светлини.

Как и с какво да се хранят

Ключът към доброто здраве и висока производителност са балансираните фуражи и чиста вода. Диетата трябва да се основава на различни култури. Можете да използвате готови фуражи или да приготвите сместа сами. Зърнената смес трябва да съдържа:

 • нарязана царевица;
 • пшеница;
 • просо;
 • ечемик.

През лятото в диетата трябва да бъдат включени зелените. През студения сезон можете да покълнете култури в оранжерии и да ги въведете в диетата зелено. Също така в диетата трябва да има кореноплодни зеленчуци, зеле. Всички тези продукти, когато се настъргват, са много по вкуса на птиците.

Що се отнася до водата, тя трябва да е със стайна температура. Водата трябва да се сменя на всеки два дни, като не забравяйте да измивате добре поилките. За профилактика на инфекциозни заболявания на пилетата се дава само преварена вода. Клетките трябва да съдържат отделни кутии с натрошени черупки, пясък и креда. Черупката е необходима за оптимални нива на калций, а пясъкът или пепелта са необходими, за да могат птиците да насочват марафета, като по този начин се отърват от паразитите. В малки количества е необходимо да се въведат животински протеини в диетата под формата на извара, месо или мляна риба. Обикновено на такива продукти се дават 15 g на ден. Те хранят птиците 3-4 пъти на ден, разпределяйки еднакво дневната норма.

Развъждане у дома

Ефективното увеличаване на добитъка е друго предизвикателство за начинаещите птицевъди. Пъдпъдъците манджу достигат полова зрялост на възраст от 2 до 8 месеца, така че индивидите родители се избират от тази възрастова категория. Твърде младите или възрастните птици имат по-ниски плодовитости.

Трябва да се избягва тясно свързано кръстосване. За пълна увереност е по-добре да закупите едно от лицата от друг животновъд. Определянето на пола на птицата се извършва чрез натискане върху клоаката. При мъжа клоакалният отвор е по-голям и от него се отделя пяна.

За да се получат висококачествени потомци, 3-4 жени, избрани за племето, се поставят заедно с мъжа в една клетка.Не трябва да поставяте повече от 4 женски в клетка с един мъж, тъй като той няма да може да ги оплоди качествено. След чифтосването яйцата могат да се съхраняват не повече от седмица при температура 12 ° C. Обръщайте ги редовно по време на съхранение. Преди полагане в инкубатора се извършва цялостно отхвърляне на инкубационния материал. Следните копия подлежат на отказ:

 • яйцето е прекалено наситено или, обратно, твърде светло на цвят;
 • инкубационен материал с варовик;
 • яйца с изтънена черупка.

Тестисите са положени с тъпи краища нагоре. Много е важно да се спазват оптималните условия на температура и влажност по време на целия процес. Инкубационните тави се обръщат на всеки 4 часа. Няколко дни преди излюпването тавите спират да се обръщат.

Как да разберете полово зрял мъж

В допълнение към определянето на пола по цвета на оперението има и друг вариант, по-точен. При манджурските златни пъдпъдъци мъжките могат да се различат по външния вид на клоаката и опашната жлеза. При мъжката клоаката е оцветена в розово. Жлезата е в съседство с клоаката и е разположена между ануса и опашката. При леко натискане върху него се отделя пенеста прозрачна бяла течност.

При женските отсъства опашната жлеза. Ако полът на пъдпъдъка се определя от външния му вид на възраст два месеца, но опашната жлеза не е развита, такъв индивид не се взема за разплод, тъй като тестисите му са слабо развити. В този случай птицата се бракува за месо.

Грижи за пъдпъдъци

Коректността на съдържанието в началните етапи от живота е ключът към добрия имунитет в бъдеще. На първия ден след раждането пилетата се нуждаят от постоянно нагряване. Докато пилетата достигнат възраст от 7 дни, е необходимо температурата на въздуха в клетката да се поддържа на 36 ° C. След този период температурата постепенно се намалява с 3-4 ° на седмица.

Комбинираните фуражи за пилета-бройлери са идеални за хранене. В първите дни храненето започва с нарязани на ситно, твърдо сварени яйца и извара. След това постепенно се въвежда фураж. През първите дни на пилетата се дава вода само преварена, с малко добавяне на калиев перманганат. Още на четвъртия ден бебетата могат да бъдат прехвърлени в чиста вода без манган.

Предимствата на отглеждането на този вид

Породата манджурски златни пъдпъдъци е идеална за разплод с цел получаване на доходи и качествена храна. Дори начинаещ птицевъд може да овладее съдържанието на тези представители. Тази порода е доста популярна. И това изобщо не е изненадващо, защото въпреки че птиците не се причисляват към нито една от индустриалните групи, те са в голямо търсене сред купувачите.

Пъдпъдъкът Golden Manchu след клане има много добро представяне. За разлика от други породи, след скубане на кожата не се виждат пера и по корема няма зачервяване. Птиците имат лек, привлекателен цвят. При отглеждане на птици за месо не е необходимо да се държат отделно различните полове. В случая, когато породата се отглежда с цел получаване на яйчни продукти, женските се отглеждат отделно.

Несъмнено предимство е ранната зрялост на породата. Женските започват да бързат на възраст от два месеца и поддържат висока производителност на яйца до 8 месеца, след което показателите започват постепенно да намаляват. Ако решите да започнете своя мини-бизнес от развъждането на тази порода, разходите ви ще бъдат покрити в рамките на шест месеца и птиците ще продължат да носят стабилен доход.

Много животновъди предпочитат тази порода именно заради ранната й зрялост. Птиците започват да снасят яйца рано и активно да наддават на тегло, което им позволява да започнат да продават продукти възможно най-скоро. На видеото можете да гледате как се държат птиците от тази порода и да слушате историите на опитни животновъди за тяхното съдържание.Сега знаете всичко за съдържанието на красивите пъдпъдъци в Манджу и можете да направите всичко както трябва.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус