Как да сглобите инкубатор за пъдпъдъци сами

0
1264
Рейтинг на статия

При отглеждане на домашни птици най-важното е излюпването на малките. А с пъдпъдъците в това отношение е много трудно да се справим. Много пъдпъдъци, по-специално от породи яйца, не са достатъчно добри кокошки и често изоставят клада. И не си струва да снасяте яйцата си под други птици, тъй като черупките им не се различават по сила, така че отделен инкубатор за пъдпъдъци остава най-доброто решение. Това устройство може да бъде закупено или направено у дома.

Инкубатор за пъдпъдъци

Инкубатор за пъдпъдъци

Отличителни черти на домашен инкубатор

На пазара има готови устройства за инкубиране на пъдпъдъчи яйца. Но те имат няколко недостатъка, поради които фермерите прибягват до самостоятелно направени конструкции. Първо, закупените устройства от този тип са скъпи и често надценени. На второ място, те са предназначени за малък брой яйца, поради което не са подходящи за тези, които отглеждат пъдпъдъци в индустриален мащаб. И трето, понякога те са твърде трудни за придобиване, особено ако се изисква специфичен модел.

Но домашният инкубатор за пъдпъдъци трябва да има редица характеристики, без които ще бъде невъзможно правилното развъждане на пилета в него. Като начало в него трябва постоянно да се поддържа необходимата температура. Освен това неговите колебания не могат да надвишават 0,1 ° C нагоре или надолу, така че собственикът на инкубатора ще се нуждае от точен термометър и закупена или ръчно изработена система за терморегулация, а самата кутия трябва да бъде достатъчно изолирана. Разбира се, не трябва да има пропуски в него.

Домашно приготвен инкубатор за пъдпъдъчи яйца трябва да им осигури условия, максимално близки до тези, които се срещат в природата. Това се отнася не само за температурата, но и за нивото на влажност. Ето защо е трудно да се направи кутия за инкубация, така че да се направи без налични в търговската мрежа устройства. Това ще изисква умения в електрониката, както и способността да се борави с поялник. Също така трябва да направите такава решетка за яйцата, в която те ще лежат в желаната позиция до края на излюпването. Ето какво казват те за изискванията на инкубатора:

„За да излюпи пъдпъдъци, инкубаторът трябва да поддържа необходимата температура и влажност вътре в продължение на 17-20 дни. Обикновено температурата е настроена на 37-37,7 ° C, а влажността трябва да бъде 50-55%. И всичко това не трябва да зависи от колебанията на тока в контакта или дори повече прекъсвания на тока. Няма значение как фермерът се справя. Той може да използва всякакви методи или устройства, които ще помогнат по този въпрос. "

Изработване на калъф за домашен инкубатор

Няма строги указания за размера и формата на инкубатор.Фермерът винаги избира опцията, която му е най-подходяща. В случай, че се изисква кутия за 50-100 пъдпъдъчи яйца, се прави мини-инкубатор, в който всички те се побират свободно. А при индустриалното отглеждане, когато яйцата трябва да се снасят на хиляди, се прави голям шкаф, в който всички те ще се поберат. Но във всеки случай същите изисквания се налагат и върху инкубатора за пъдпъдъци.

И все пак, как да си направя сам инкубатор за пъдпъдъци? Независимо от размера на камерата му, това устройство всъщност е дървена кутия с изолация. Рамката на инкубатора е направена от здрави дървени блокове. Те са закрепени заедно по всеки наличен начин. Основното е, че те не се разпадат по време на работа. Самонарезните винтове са подходящи като крепежни елементи, въпреки че понякога можете да използвате пирони или дори лепило. Във всеки случай, преди снасянето на яйца, би било по-добре да тествате продукта за здравина.

Стените на шкафа обикновено са направени от шперплат, въпреки че могат да се използват материали като ПДЧ и ПДЧ. Препоръчително е да ги направите на едно парче и в същото време да направите стените от два слоя. В интервала между тях се монтира изолация от пяна. В същото време е напълно възможно да се направи от опаковъчна пяна, която обикновено се изхвърля. В самите стени е необходимо да се изрежат прозорци, през които ще се контролира процесът на премахване. Те са покрити със стъкло или плексиглас, така че да не останат допълнителни празнини.

Препоръки за работа с пяна

За тези, които за първи път правят инкубатор за малки пъдпъдъци със собствените си ръце, често е трудно да се работи с пяна. Работата е там, че когато се опитате да обработите пяната с ножовка, тя започва да се руши. Нарязването се оказва неравномерно, парчетата пяна са по-зле в съседство и в резултат на това няма нормална изолация. И тук може да помогне едно просто устройство, което изобщо не е трудно да се направи. Необходими са ви само ножици за метал, клещи, поялник и тенекиена кутия.

Т-образната плоча се изрязва от консервна кутия, докато дългият й край може да бъде остър или заоблен. Не забравяйте да почистите плочата от боя, хартия или лепило и след това да я изплакнете. След това се взимат клещи и двата къси края се огъват един към друг, за да се получи пръстен. Този пръстен се поставя върху работната част на поялника. С такъв връх, след затопляне, той лесно ще отреже пяната, без да оставя трохи. Така че ще бъде възможно да се направи нормална изолация за стените на инкубатора.

Инкубаторни тави

Отделно се препоръчва да се помисли върху дизайна на тавите, в които ще се слагат пъдпъдъчите яйца. За полагане на пъдпъдъчи яйца обикновено се използва метална мрежа с квадратни клетки, която е фиксирана вътре в дървена или пластмасова рамка. Мрежата трябва да бъде здраво закрепена в тавата, така че да не изпада заедно с яйцата. За тези цели можете да използвате принципа на сандвич. Две еднакви рамки са направени от дървени летви, които след това се закрепват заедно с ботове. А в средата има решетка.

Клетките, върху които ще лежат яйцата, трябва да са достатъчно малки, за да не пропадне яйцето и да се счупи. Съединителят се намира в инкубатора с острите краища надолу, това е оптималното положение за люпене. Ако снасянето е извършено по различен начин, това ще се отрази негативно на бъдещата популация на птиците, поради което яйцето трябва да бъде разположено така, че да не се обърне по време на инкубацията. Поради това понякога тавите се правят с различни размери, така че в тях да не остава свободно място при зареждане.

Домашен инкубатор Електроника

Дори майсторът, който е в състояние да направи инкубатор за пъдпъдъци със собствените си ръце, понякога трябва да купува електроника за него.Факт е, че за това устройство е строго препоръчително да направите или закупите две устройства: инвертор и термостат. И двете устройства могат да бъдат направени самостоятелно или да бъдат закупени в готов вид. Но за самопроизводство ще ви трябват електронни умения, способност за четене на електрически вериги, части, необходими за устройството.

Струва си да погледнете видеото, на какъв принцип е сглобяването на устройства за контрол на температурата. Отделна препоръка за тези, които имат стара електроника, направена по времето на СССР. Резервните части от него могат да бъдат много полезни при производството на термостат. Факт е, че дори някои от рисунките, показани във видеото, са взети от самоизработени схеми, направени през 80-те години на миналия век. Но тези схеми все още са подходящи за използване в домашни инкубатори.

Такива диаграми винаги показват коя марка части са необходими за сглобяване. Начинаещият трябва само да сравнява маркировката с тази, с която са маркирани частите, които има. Безполезно е да се описва тази схема тук, по-добре е да я разгледате в приложените снимки. По-специално, заслужава да се обърне внимание на устройството за контрол на температурата, направено на базата на интегралната схема KR140UD6. Единственият недостатък на такива вериги е, че те са чувствителни към колебания на променлив ток в изхода. И тогава друго устройство е полезно.

Инвертор за домашен инкубатор

Инвертор, който би паснал на домашен инкубатор за пъдпъдъци, е напълно реалистично да се купи. Но тези устройства се отличават с високата си цена и не винаги са достъпни за обикновен фермер. Това устройство е необходимо за непрекъснато захранване на инкубатора и служи като защита срещу пренапрежения и прекъсвания на тока. Подобно на автоматичния термостат, той е от съществено значение за успешното развъждане на люпилни пъдпъдъци. И подобно на устройството за контрол на температурата, инверторът всъщност може да бъде направен у дома.

Подобен инвертор е направен от конвенционално компютърно непрекъсваемо захранване. Сглобяването е описано по-подробно в съответното видео. Важно е да се направи допълнителна вентилация, тъй като поради по-големи натоварвания UPS ще се нагрява много повече. И като източници на енергия в случай на затъмнение са подходящи слънчеви панели, дизелов генератор или конвенционални батерии. Изборът по този въпрос остава на самия птицевъд. Разбира се, винаги можете да закупите готов инвертор.

Отопление на инкубатора без електроника

Разбира се, удобно е да използвате автоматичен термостат и непрекъсваемо захранване в инкубатор. Но как да направите инкубатор за пъдпъдъци защитен, без да е необходимо да работите с електроника? Такива устройства не са евтини и не всеки птицевъд е в състояние да ги направи самостоятелно. Но има доста удобна алтернатива, която наистина можете да приложите сами. Това не изисква чертежи на сложни устройства и умения, които много хора не притежават.

Ако не е възможно ръчно да се регулира температурата в инкубатора, тогава тя трябва да бъде настроена на 37,5-38 ° C. За отопление се използват конвенционални лампи с нажежаема жичка. За да не застоява въздухът, в капака се правят няколко кръгли отвора за вентилация, а за равномерно нагряване лампите се монтират както в самото дъно, така и под капака на корпуса. Тогава и горната, и долната мрежа с яйца ще се затоплят равномерно. Ето как да направите отоплително устройство от обикновен съд с вода:

  • Първо трябва да вземете готов метален контейнер за вода или друг подобен съд. Трябва да се поддържа в постоянна готовност, в случай че светлината е изключена.
  • Когато светлината се изключи, трябва да загреете водата на печката или на печката. Загрява се до кипене, след което се изсипва в съд.
  • След това подобен нагревател е инсталиран под долната решетка с яйца в инкубатора. Той ще служи като заместител на електрическото отопление.
  • В случай, че светлината е била изключена за дълго време, по-добре е да запазите два такива контейнера и да ги смените според нуждите.

Заключение

Напълно възможно е самостоятелно да се направи инкубатор за пъдпъдъци. Но когато сглобявате, трябва да следвате всички основни препоръки и след това това устройство бързо ще се изплати.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус