Изграждаме клетка за пъдпъдъци със собствените си ръце от различни материали

0
1433
Рейтинг на статия

Те държат пъдпъдъци в клетки, закупени от магазини или от интернет. Можете да ги направите и сами. Днес се продават разнообразни строителни материали. Изграждането на нещо от тях е лесно и просто. А самоделната клетка за пъдпъдъци ще струва много по-малко. Нека разгледаме по-отблизо как да изградим клетки за пъдпъдъци. Нека да поговорим и за това какви норми съществуват по отношение на размера на врабчетата.

Направи си сам пъдпъдъчи клетка

Направи си сам пъдпъдъчи клетка

Условия за отглеждане на птици

Струва си да се отбележи, че птиците с малък размер и точно това са пъдпъдъците се чувстват чудесно, когато се държат в клетки. Разглеждайки видеото как да направите клетка за пъдпъдъци, можете да се уверите, че това е лесна задача, с която всеки може да се справи. Първо, ние подготвяме строителни материали, като преди това сме обмислили дизайна на къщата за птици. Съответно няма да е излишно да се изучат правилата относно съдържанието на пъдпъдъците.

Независимо дали планирате да отглеждате тези птици или не, една клетка не е достатъчна. Най-малко трябва да построите 2 клетки, в които младите ще живеят и той периодично ще се появява, а във вторите кокошки и възрастните животни. Ако говорим за размножаване на птици от различни сортове в голям мащаб, тогава ще ви трябва и врабче, в което ще живеят ориентирани към месо пилета и родителски групи. Препоръчително е да се построят 2 клетки за малки. Едното трябва да съдържа най-малките пилета, които все още не са на 10 дни, в другото - младежи, които са на възраст над 10 дни, но все още не са навършили 45-дневна възраст.

Размери на врабче

Важно е да се вземе предвид размерът на клетките за пъдпъдъци. Размерите, като височината и ширината на брудера, се определят единствено от броя на главите. Ако говорим за размера на клетка за пъдпъдъци за 10 глави, то според регулаторната рамка височината му трябва да бъде около 300 мм, а височината - 750. Но тази норма не се отнася за птици, които се угояват. Те се нуждаят от по-малко пространство. Достатъчен е брудер с ширина 60 см, височината на който е 25 см. Що се отнася до размера на клетката за пъдпъдъци за 20 индивида, то според съществуващите стандарти те са 35X110 сантиметра. При отглеждане на 30 птици, според нормите, ширината на клетките трябва да бъде 1,5 м, а височината - 0,45 м (35Х120 см, когато става въпрос за хранене на птици). Е, за добитък от 50 птици, ние изграждаме клетка, висока 75 см и широка 150 см (за угояване на птици 60Х120 см). Ако говорим за плътността на отглеждане, тогава за 10 пилета средно трябва да има 12-15 квадратни метра. dm. Съгласно тези стандарти е лесно да се определи коя трябва да бъде клетка за пъдпъдъци, в идеалния случай. Например в клетка за пъдпъдъци, чиято площ е 1 кв. м. побира 75 възрастни.

С клетъчно съдържание, ориентираните към месо пъдпъдъци бързо се възстановяват. Но трябва да се съобразите с горните стандарти.

Поддържането на голямо стадо е трудно. За да се опростят максимално грижите за птиците, препоръчително е да се изградят така наречените батерии за клетки за пъдпъдъци (5-7 клетки, комбинирани заедно). Рамката обединява всички елементи на конструкцията.

Естествено, размерът на клетката за пъдпъдъци е право пропорционален на броя на птиците. Но вземете предвид размера на стаята, в която ще бъде инсталирана къщичката за птици.

Температурен режим и избор на място за врабчето

Пилетата на различна възраст се нуждаят от различни температури. Съответно, преди да бъде нарисувана схемата на клетката за пъдпъдъци, трябва да помислите върху отоплителна система, без която не можете. Седмичните пъдпъдъци се нуждаят от температура от 360 С. Дори през лятото не винаги има такава температура в стаята. Ако не развъждате сериозно птици и младите животни ще се появяват в стаята само от време на време, тогава не е необходимо клетките за пъдпъдъци да бъдат оборудвани с нагреватели. Поставете нагревателния елемент в навеса, съдържащ клетките за пъдпъдъци „направи си сам“.

Доставката на чист въздух може да предотврати появата на различни заболявания сред пилетата. Съответно вентилацията в врабче е друг важен момент. Как да го оборудваме, ние мислим предварително. По време на работа на вентилационната система не трябва да се появяват течения.

Не слагаме клетки на пъдпъдъци на пода. Освен това изграждаме стойка или прикрепваме крака в процеса на създаване на врабче. Достатъчно е да повдигнете клетката от пода с 20-30 см.

Що се отнася до избора на място за врабче, ние защитаваме птиците от течение и избираме най-леката страна на плевнята. В зависимост от конфигурацията на навеса, в който е инсталиран врабецът, ние избираме оптималния размер за клетките.

Подготвителен етап

Направете си сам клетки за пъдпъдъци са направени, без дори да излизате от дома. Малкият размер на врабчето не предполага използването на голямо количество строителни материали. Следователно е напълно възможно да се направи с импровизирани средства. Всеки шперплат, поцинкована ламарина, дървени блокове и метална или пластмасова мрежа ще свършат работа. Можете дори да направите къща за птици от пластмасови кутии. Този опростен дизайн ще бъде евтин, но ще отстъпи по функционалност по отношение на функционалността. Този врабче има по-кратък период на експлоатация.

Що се отнася до инструментите, можете да направите клетка за пъдпъдъци със собствените си ръце, като използвате само стандартен комплект. И всеки има такъв комплект вкъщи. Това е чук и клещи. За да опростите работата си, подгответе повече инструменти, предназначени за работа с дърво и метал.

В врабчето трябва да е леко, така че определено ще ви трябва мрежа за клетки за пъдпъдъци. Все още няма алтернатива на този материал. Изборът трябва да бъде спрян върху метална мрежа. При липса на средства можете да го замените с пластмасов. Размерът на мрежата зависи от размера на клетките за пъдпъдъци.

Колко пари ще бъдат похарчени за изграждането на врабче, е трудно да се отговори. Зависи от използваните материали.

Изграждане на клетка за птици

Направата на клетка изобщо не е трудна

Направата на клетка изобщо не е трудна

Всички домашни клетки за пъдпъдъци имат подобна структура. По форма те приличат на най-често срещаната кутия. Преди да преминем към строителни работи, правим чертеж на клетка за пъдпъдъци. На него отбелязваме местоположението на контейнерите за фураж и вода. Що се отнася до поддържането на слоевете, препоръчително е да се обмисли система за събиране на яйца. Най-простата версия на този дизайн предполага, че колекторът на яйца ще бъде продължение на пода, направен под лек наклон. Достатъчно е да се направи наклон от 70. Освен че правим схемата, ние съставяме и строителен план.

Ако чертежът на клетката за пъдпъдъци е готов и планът е съставен, преминете към строителство.

  • На първо място, изрязваме всички празни стени от лист от влакнести влакна или друг подобен материал. Те могат да бъдат 1,2 или 3. Ако в стаята е топло, препоръчително е да направите глуха само задната стена на конструкцията. Ако стаята е хладна, тогава има смисъл да направите глухи страничните стени на конструкцията.
  • Следващият етап е изграждането на рамката. Най-добре е да се направи от дървен бар. Не използвайте дървесина, която е била съхранявана дълго време при висока влажност. Най-вероятно вече е започнало да гние. Преди да прикрепим всички елементи на рамката един към друг, ние обработваме дървените конструктивни елементи със специални средства, които ги правят водоотблъскващи. Това ще увеличи периода на работа на клетката за пъдпъдъци „направи си сам“. Ако се изгражда многостепенна конструкция, тогава рамката се прави незабавно за всички нива.
  • Почистваме дървената рамка с шкурка. Дизайнът трябва да е безопасен за пъдпъдъци. Затова правим рамката възможно най-гладка. След това обработваме дървените конструктивни елементи с антисептик, след което продължаваме строителството. Използваме антисептик, който може да се използва при лечението на жилищни помещения.

Когато правите рамка у дома, можете да използвате профилни тръби. Но дървените блокове са малко по-евтини.

  • Освен това, когато изграждаме клетка за отглеждане на пъдпъдъци, монтираме празни стени, изработени от фибростъкло. Остава да направите пода и стената от веригата. Подовете, като правило, също са направени от мрежа. Но ние избираме верига с малки клетки, а за стените получаваме верига с голяма мрежа. Размерите на окото на клетките за пъдпъдъци трябва да бъдат съответно 0,32X0,48 и 0,16X0,24 сантиметра за стените и пода.
  • Първо изрязваме детайлите с необходимия размер с помощта на метални ножици. След това ги прикрепяме към рамката. Препоръчително е да се осигури място за палет, в което да се натрупват изпражнения на птици. Това значително ще опрости процеса на събиране на клетките. Ако има колектор за яйца, подът се прави под лек наклон (не повече от 7 градуса).
  • Ако врабчето е на улицата, тогава го покрийте с поцинкован метал. Шиферът е алтернатива на металните листове.

Клетка за пъдпъдъци от шперплат и мрежа е готова. Като алтернатива можете да го направите изключително от мрежова мрежа. В този случай производството на врабче ще бъде сведено до производството на рамка и закрепване към нея по целия периметър на окото на веригата. Този дизайн може да се използва само през зимата в добре отоплявана стая.

Разгледахме как сами да си направите клетка за пъдпъдъци. Това няма да отнеме много време или усилия. Основното нещо е, преди да построите клетка за пъдпъдъци със собствените си ръце, помислете за нейния дизайн. Ако планирате самоделна клетка за пъдпъдъци за 50 парчета, тогава може да е по-добре да я замените с многостепенна конструкция, на всяко ниво от която ще има 15-20 глави. Ние обмисляме всички точки, касаещи например местоположението на поилки или поднос на етапа на създаване на дизайнерски чертеж.

Чертежи на клетки за пъдпъдъци могат да бъдат направени дори от човек, който е далеч от проектирането.

Друг интересен вариант

Помислете как да си направите сам клетка за пъдпъдъци у дома, като използвате евтини кутии. Говорим за решетъчни кутии от пластмаса. Дървени и картонени аналози не са подходящи. Красотата на тази идея е, че такава клетка за пъдпъдъци не се нуждае от рамка. Съответно, процесът на конструиране на структура е максимално опростен. Но голям брой пъдпъдъци няма да се поберат в такава клетка, което е недостатък на дизайна. У дома сглобяването на тази клетка за пъдпъдъци ще отнеме максимум 30-40 минути.

Преди да направим клетка за пъдпъдъци от кутии, ние мислим за нейния размер. Трябва да разберете, че тук трябва да надграждате върху размерите на кутията.За да изградите малка конструкция, ще ви трябват 3 кутии. Също така доставяме гъвкав и издръжлив проводник, остър нож и пила, която е подходяща за работа не само с пластмаса, но и с метал. Ако материалите за направата на клетка за пъдпъдъци са готови, започваме да правим чудо строителство.

По принцип ние правим клетка за пъдпъдъци от една кутия. Другите две са необходими за изграждане на тавата и покрива на конструкцията. Тъй като височината на клетката за отглеждане на пъдпъдъци не трябва да бъде по-малка от 27-30 см, кутията трябва да бъде избрана по подходящ начин.

Първо, отрязваме всички части на кутията, които излизат над страничните стени отгоре. След това отрязваме останалите 2 кутии, така че да получим палети с височина 5-10 см. Кутиите трябва да бъдат изрязани според фигурата, показана на пластмасовите конструкции. Слагаме едната от образуваните палети надолу по основната кутия, другата нагоре. Долният палет ще играе ролята на поднос, докато горният ще се използва като покрив. Цялата конструкция е закрепена с метална тел. Можете да използвате здрава резба, но жицата ще бъде по-надеждна.

Импровизиран покрив може да бъде покрит с парчета шперплат или друг материал. Ако конструкцията е на закрито, тогава няма смисъл да се прави това. Можете да поставите линолеум в тавата. Този материал е лесен за почистване и не позволява на влагата да преминава добре. Вярно е, че трябва да се погрижите тавата лесно да се отдели от общата конструкция. Не забравяйте да направите врата за птицата.

Клетка за пъдпъдъци от пластмасови кутии е готова. Препоръчително е да поставите съдове за храна и вода навън. Но е необходимо да се осигури свободен достъп на птиците до тези контейнери.

Зимни врабчета

Можете също така да направите зимно врабче у дома. Параметрите остават същите, с изключение на това, че трябва да помислите върху отоплителната система. На първо място, ние избираме правилните строителни материали. През зимата металната клетка ще бъде много студена. Следователно трябва да се прави изключително от дърво. В този случай е препоръчително да вземете висококачествено дърво, а не листове от влакнести влакна. Дори такова врабче да стои в плевня, ще му трябват по-малко пари, за да го отоплява, отколкото да отоплява клетка от фибростъкло. Производството на зимен врабче включва изолация на стени с топлоизолационни материали. Това също ще помогне да се спестят разходите за отопление.

Светлината може да се използва и като отопление. Но осветлението в този случай включва използването на лампи с нажежаема жичка, които консумират много електричество. Ако осветлението е организирано с помощта на икономични лампи, тогава те няма да затоплят въздуха.

Отоплителната система трябва да е автоматична. Това ще улесни грижите за птицата. Можете да използвате обикновена електрическа батерия, оборудвана с термостат, или можете да закупите IR нагреватели и да ги инсталирате по стените на врабчето. Но батерията е най-лесната за използване. Освен това, при правилна изолация на навеса и врабче, няма да е необходимо да включвате батерията много често. А малки пиленца, които се нуждаят от по-висока температура, могат да бъдат преместени в къщата за зимата.

Вратите в обора трябва да бъдат постоянно затворени. Ако няма нагревателни елементи, препоръчително е да покриете клетката с одеяло за една нощ. Можете да покриете само страната, която е направена от мрежа. Чрез мрежестите клетки топлината излиза от врабчето.

Няма да правим подробно описание на конструкцията. Устройството на зимното врабче се различава от гореописания план само с използването на висококачествена дървесина, която трябва да бъде обработена със специални средства, и използването на топлоизолация. Но дори ако всички материали са закупени от магазина, фабричните клетки със същото качество пак ще струват повече. В края на строителството трябва да оборудвате клетката. Не забравяйте да оставите място за палета.

Важни точки

Не забравяйте да оборудвате вратата, през която се извършва не само почистване, но и засаждане на пъдпъдъци в импровизирана клетка. Не забравяйте да прикрепите ключалка към вратата.

Можете да построите зимен вариант на врабче, или можете да построите летен. Препоръчително е да използвате дървена клетка за пъдпъдъци като зимен вариант, а къщата на веригата е подходяща за лятно отглеждане на птици.

Преди да направите клетки за пъдпъдъци, помислете върху размерите и направете чертеж. Решете предварително къде искате да поставите съдовете за храна и вода. Можете дори да си направите врабче от стар хладилник или климатик. Но железните врабчета бързо се нагряват и е доста трудно да се следи тяхната чистота. По-скоро рамките от старо офис оборудване са подходящи за импровизация. Също така не трябва да използвате картонени кутии като врабче. Почти невъзможно е дълго време да се поддържа чистота в тях.

Можете да видите как да изградите клетки за пъдпъдъци в снимки и видеоклипове. Процесът обаче е необичайно прост. Единственото нещо, което може да се вземе от видеото за клетките за пъдпъдъци и тяхната конструкция, е опция за колектор за яйца и подреждане на врабче. При избора на дизайн си струва да се даде предимство на многоетажни клетки за пъдпъдъци.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус