Как е инкубацията на пъдпъдъчи яйца

0
1612
Рейтинг на статия

Сега, за удобство на човек, когато се развъждат пъдпъдъци, се използват инкубатори, в които се създават най-правилните и подходящи условия за узряването на яйцата. Що се отнася до пъдпъдъците, изключително важно е да се запази колкото се може повече млади стада, тъй като по-нататъшната им препродажба е доста печеливш бизнес. За бебета също трябва да изберете клетка, тя трябва да е много ниска. Въпреки това, за да се получи необичайно нежно пъдпъдъче месо, е необходимо да се създадат необходимите условия за пилетата, тоест това изисква инкубация на пъдпъдъчи яйца.

Инкубация на пъдпъдъчи яйца

Инкубация на пъдпъдъчи яйца

Факт е, че женската от пъдпъдъци не инкубира яйца дълго време, следователно при естествени условия част от младите не оцеляват. Ако използвате инкубатор, тоест за отглеждане на пъдпъдъци в инкубатор, само за 16-18 дни потомството ще се излюпи, докато загубите ще бъдат близо до нула, тоест те са ниски. Какво е заключението на пъдпъдъците в инкубатор у дома, кои яйца трябва да бъдат избрани, за да се размножат здрави потомци, как се слагат, какви са режимите на инкубация на пъдпъдъчи яйца, ще говорим за тези и други актуални въпроси по отношение на процесът на инкубиране на пъдпъдъци и тяхното развъждане по-нататък ...

Как се съхраняват оплодените яйца

За да изберете необходимия материал за инкубация, трябва да обърнете внимание само на онези яйца, които са снесени не по-късно от седем дни (не по-стари от седмица). За да бъде процесът на инкубация успешен, трябва да се спазват някои стандартни условия и изисквания.

 • За съхранение са подходящи само помещения без достъп до слънчева светлина, инкубационната температура на пъдпъдъчи яйца трябва да бъде постоянна и непроменена, варираща от 37 до 38 градуса, докато показателите за влажност трябва да съответстват на 50-75%. Също така, не забравяйте, че помещението за съхранение на пъдпъдъчи яйца трябва периодично да се проветрява, без да се създава силно течение.
 • Категорично е забранено да се насочва слънчева светлина в помещението, в което се съхраняват пъдпъдъчите яйца, в противен случай ще бъде невъзможно да се излюпят яйцата. Когато се извършва инкубация на пъдпъдъци, се проверява температурният режим, контролира се периодът на пълна инкубация на пъдпъдъците. Независимо колко яйца има във вашия инкубатор, трябва внимателно да завъртите всяко едно от тях два пъти на ден. Това е, за да се предотврати залепването на ембриона в черупката във вътрешността на черупката. Инкубацията на пъдпъдъци без преврат е невъзможна.
 • периодът на пълна инкубация на пъдпъдъците е 18 дни, смята се, че през това време пъдпъдъците ще се излюпят. В някои случаи е препоръчително да се увеличи времето за инкубация до максимум двадесет дни (почти три седмици).Важно е да се отбележи, че всяко яйце, преди да влезе в инкубационната си клетка, се подлага на дезинфекция в продължение на няколко часа, така че в помещението за съхранение на яйца да има стерилна среда, това е единственият начин за излюпване на пъдпъдъчи пилета.

Как да изберете яйца за инкубация

Както бе споменато по-рано, не всички яйца подлежат на инкубация; важно е да изберете точно тези, които отговарят на изискванията за тази процедура. На първо място, трябва да разберете кои от тестисите са оплодени, тъй като това е категорията, от която се нуждаете. Също така, при избора се оценяват и други външни характеристики, като тегло, форма, цвят на черупката, също е важно как правилно да се съхраняват пъдпъдъчи яйца за инкубация. Нека опишем по-подробно етапите на подбор:

 • Ние изчисляваме теглото

Масата на инкубираното яйце не трябва да бъде по-малка от 9 грама, като същевременно не надвишава знака от 12 грама. Тези изисквания важат за онези пъдпъдъци, които в бъдеще ще се отглеждат само като слоеве. Ако месните породи подлежат на инкубация, тогава теглото на инкубираното яйце се увеличава до 13-17 грама.

 • Цвят на черупката

Цветът на твърдата обвивка на яйцето не трябва да избледнява, нормата е умерено пъстър цвят. Въпреки че яйцето, което е твърде светло или твърде сиво, трябва да се изхвърли, тъй като с голяма вероятност пилето от такова яйце няма да се излюпи, излюпването му е невъзможно.

 • Форма на тестиса

Формата на пъдпъдъче яйце трябва да има гладки ръбове и да наподобява овал. Ако видите някаква друга геометрична форма, например кръг или неправилен овал, трябва да помислите за отхвърляне на такива единици.

 • Външната страна на яйцето

Тестисът на пъдпъдъците не трябва да е груб на допир, нормата е гладка повърхност, без ямки и изтъркани.

 • Наличието на ембрион

Логично е, че пилето може да се излюпи само от оплодено яйце; собственикът ще трябва да провери всеки тестис за наличие на ембрион на пиле в него. Как да го направя? За да направите това, трябва да закупите специален апарат, наречен овоскоп, с негова помощ можете да осветите черупката и да видите пълненето на яйцето. Как да го използвате, ще бъде обсъдено допълнително.

Как да използвам овоскоп и възможно ли е да го направите сами

Както бе споменато по-рано, овоскопът е специално устройство, което ви позволява да определите у дома на какъв етап е пилето в черупката, а също така ви казва с точност дали определен тестис е свеж. За да отговорите на всички тези въпроси, трябва да свържете устройството към източника на захранване, след това да поставите пъдпъдъчите яйца в инкубатора на специална стойка и внимателно да изследвате биоматериала. Вие сами ще разберете дали в конкретно взето яйце има ембрион или е манекен.

Въпреки това, много птицевъди, особено ако фермата им има малък брой пъдпъдъци, се опитват да спестят пари за закупуване на овоскоп и да го направят сами, като използват импровизирани средства. Ще разберем как да направим овоскоп със собствените си ръце у дома. Ще ви е необходим картон, от който трябва да изградите цилиндрична конструкция. В края на бъдещото устройство се прави отвор, в който след това се вкарва лампа с нажежаема жичка, мощността му трябва да бъде най-малко 150 вата. Домашният овоскоп е готов за употреба.

Преди да опитате в действие, трябва добре да дезинфекцирате яйцата, както и да измиете ръцете си със сапун, това ще предпази още не напълно оформената черупка от бактерии. За дезинфекция се използва слаб разтвор на калиев перманганат, излагане на яйца с ултравиолетова радиация в продължение на половин час или пръскане на биоматериала със специални химикали, които могат да бъдат закупени в аптеките. Едва след това започнете проверката.

По време на инспекцията е важно да не се счупи черупката над черупката, тъй като нейната роля е изключително важна за развиващото се пиле.Какво може да се види в овоскоп? Резултатът от проверката ще бъде оценка на състоянието на въздушната камера, наличието или отсъствието на дефекти в черупката, наличието или отсъствието на ембрион, наличието на кръвни включвания и т.н. Има много снимки и видеоклипове, описващи този процес, можете да се запознаете с тях.

Поставяме яйцата в кувьоза правилно

Преди да се заемете с директното поставяне на пъдпъдъчи яйца в инкубатора, трябва добре да измиете апарата, да извършите пълната му дезинфекция и да обработите стаята с кварцова лампа. Извършете и предварителен технически преглед, като обърнете достатъчно внимание на следните аспекти:

 • Работа на термостата (отговаря за охлаждането и отоплението)
 • Водно натоварване

Препоръчително е да се проведе тестово стартиране на системата, за да се идентифицират възможни нарушения на един или друг етап. След това преминете към отметка.

Броят на яйцата ще зависи от капацитета на даден инкубатор, това също ще определи вида на настройката - вертикална или хоризонтална. Ако е предвидено вертикално положение, тогава яйцето трябва да бъде разположено с острия край надолу; в хоризонтално положение избраните яйца просто лежат на повърхността на мрежата (мрежата е предоставена в комплекта). Важно е внимателно да проучите инструкциите за вашето устройство и да правите всичко, както е посочено в него, и да използвате устройството правилно.

Какви режими на инкубация съществуват

Както бе споменато по-рано, максималният брой на пъдпъдъчи яйца в инкубатора (инкубация) не трябва да надвишава 18 дни, след което пилетата се излюпват. Този период от време е разделен на три етапа на инкубация по дни. Важно е по време на всеки етап нито един от индикаторите на инкубатора да не се променя, тъй като това може да повлияе неблагоприятно на процеса на излюпване. Температурата в инкубационната камера за пъдпъдъци трябва да бъде стабилна. Ето резюме на всичките три етапа в инкубационната таблица за пъдпъдъци:

сценаКолко време е сцената, денКаква температура трябва да бъде в инкубатор за пъдпъдъчи яйца, градуси по ЦелзийВлажност на въздуха, в%Необходимият брой завъртания, веднъж на денИзлъчване, минути на ден
1337,8от 55 до 65от 4 до 5не е задължително
21037,8в района на 50-55от 4 до 82 пъти на ден, продължителност около 15 минути
3537,4от 60 до 75не е задължителноне е задължително

Тази таблица на инкубация на пъдпъдъчи яйца ще бъде полезна за начинаещите птицевъди, които наскоро са решили да отглеждат пъдпъдъци. За да разберем разделението на етапи или режими на инкубация, ще опишем по-подробно всеки режим на инкубация и неговите характеристики, започвайки от първия.

Първият етап от инкубационния период

Както вече беше посочено в таблицата, продължителността на първия режим на инкубация не е дълга, равна на 3 дни. В същото време през първия инкубационен период трябва да се поддържа постоянна температура в инкубатора за пъдпъдъци - 37,8 градуса, индикаторът за влажност не трябва да пада под 55%, а също така да надвишава 65%. На този етап не е необходима допълнителна вентилация, което не е така при преобръщане. Трябва да вземете всяко яйце и да го обърнете на другата страна и не забравяйте да носите стерилни ръкавици.

Втори етап на инкубация

Вторият етап продължава по-дълго - и е равен на 10 дни, по това време има бърз растеж на ембриона, строго е забранено да се намалява неговата продължителност. По това време трябва да промените настройките в инкубатора, като промените индикаторите за температура и влажност на параметрите, посочени в таблицата по-горе. Все още са необходими обръщания, сега броят им се увеличава до 8 пъти на ден.

Това обаче се отнася само за онези яйца, които са снесени хоризонтално. Ако вашият инкубатор предполага вертикално полагане, тогава всичко, което трябва да направите, е да наклоните устройството под ъгъл от 45 градуса.Важно е да не забравяте за необходимостта от проветряване на инкубатора, сега процедурата трябва да се извършва два пъти на ден (ден) точно 12 часа по-късно, продължителността ще бъде 15 минути.

Третият етап на инкубация

Последният етап е 5 дни, тоест по-малко от седмица след това се появяват бебета. По това време е необходимо също така да се преразгледат условията за съхранение на яйцата, както температурата, така и влажността се променят. Тези промени ще помогнат на черупката да стане по-мека, позволявайки на пилето да се излюпи самостоятелно.

Както знаете от таблицата, третият етап не означава, че трябва периодично да обръщате яйцата, но в самото начало, тоест на 13 ден, трябва да поставите всички яйца на тяхна страна, независимо от това как са били разположени по-рано. На дъното на инкубатора може да се постави стерилна пелена, за да се сведе до минимум травмата по време на излюпването. Факт е, че пилетата от пъдпъдъци се раждат много мънички, са изключително безпомощни и лесно могат да си навредят.

Кога можете да извадите (извадите) пилета от инкубатора, тоест да се излюпят? Обикновено отнема около два дни, за да изсъхнат малките пъдпъдъци, след два дни можете да ги вземете и прехвърлите в клетката за отглеждане и по-нататъшно отглеждане.

Какви фактори влияят върху успеха на инкубацията

Ако сте подходили отговорно към проблема, спазвали сте всички изисквания за инкубация (правилна настройка), с висок процент на вероятност, ще получите почти сто процента потомство. Случва се обаче и оборудването да се повреди, да има спад в доставката на електричество и т.н., тоест това са причини, които не зависят от вас. Има обаче група други причини, които също могат да причинят неуспешно излюпване на инкубацията, сред които са:

Недостатъчно балансирано хранене на слоевете, птицата не получава достатъчно витамини и други жизненоважни вещества по време на хранене;

 • Допусната е грешка на етапа на подбор на пъдпъдъци за инкубация
 • Избрани са неправилни настройки на машината
 • Забравили сте да завъртите или проветрите инкубатора

Ако не сте изчакали пилето да се появи след стандартния период, тоест след 18 дни (около 2,5 седмици) пилето не се е излюпило, можем да кажем, че инкубацията на пъдпъдъчи яйца у дома е била неуспешна. Не бързайте да изхвърляте разваления биоматериал, тъй като по-нататъшното му проучване ще помогне да се отговори на въпроса какво се е объркало. Разберете коя е най-често причината за неуспешното излюпване на инкубацията:

 • Манекен яйце, т.е. неоплодено, беше отнесено в инкубатора;
 • Ембрионът умря. Освен това опитни птицевъди могат да предположат причината за смъртта въз основа на резултатите от овоскопа. Важно е да се определи на какъв етап на инкубация е допусната грешката. Ако това е първата менструация, тогава в лумена ще се вижда кръвен пръстен; ако вторият е замразен недоразвит ембрион; ако третата, ще видите практически оформена мацка, която умря.

За да се улесни работата на човек, се препоръчва да се правят писмени бележки за извършването на тази или онази манипулация, нещо като дневен календар, за да се спазва режима. За да направите това, до инкубатора се поставя таблица - графика, показваща списъка с манипулации и периода от време, когато са били извършени. Въпреки че трябва да се каже, че това не винаги е необходимо, тъй като в момента се продават инкубатори, в които е необходима минимална човешка намеса, тъй като и преврата, и вентилацията се извършват автоматично, в съответствие с посочения режим и период на работа. Всичко, от което се нуждаете, е да осигурите непрекъснато подаване на електричество, за да работи веригата, всичко останало се случва автоматично.

Сега знаете как се извършва инкубацията на пъдпъдъци у дома, знаете за неговите характеристики, какви правила трябва да спазвате, за да получите максимален брой потомство. От горната информация можем да заключим, че инкубацията не е труден процес и е измислена с цел да помогне на човек в птицевъдството, правейки периода на размножаване на пъдпъдъците възможно най-достъпен и опростен. Може също така да се заключи, че автоматичният инкубатор е най-удобен за използване и наличието на овоскоп също няма да е излишно.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус