Тънкостите в грижата за пъдпъдъци у дома

1
3648
Рейтинг на статия

Грижата за пъдпъдъци у дома, при спазване на всички необходими изисквания за това, ви позволява да получите вкусни продукти в частна ферма, които се конкурират с пилешки яйца и месо.

Грижи за пъдпъдъци в домашни условия

Грижи за пъдпъдъци в домашни условия

Тънкостите на правилното разреждане

Поддържането на пъдпъдъци вкъщи и грижата за тях не е трудно дори за начинаещи в този бизнес. За пълноценно отглеждане в рамките на малка ферма, наброяваща до 50 птици, стая с клетка от 1 кв. м, което можете да направите със собствените си ръце. Независимо от това, има редица тънкости, които трябва да се имат предвид, когато се грижите за пъдпъдъци в едно домакинство, така че те да произвеждат яйца и да станат източник на месо от тях.

Сред основните фактори, които влияят на благосъстоянието на птиците в затворено пространство:

 • подходящи температурни условия,
 • достатъчно осветление,
 • удобни клетки с необходимите размери,
 • пълноценна диета, която осигурява всички микроелементи за растежа и развитието на птиците,
 • правилна плътност на засаждане,
 • своевременно почистване на клетките и дезинфекция на помещенията.

Създаване на микроклимат и хранене

Правилно осигуреният микроклимат в помещенията, където се държат крилатите, ще създаде най-благоприятните условия за птиците.

Помещения

Изискванията към помещенията, когато се грижите за пъдпъдъци у дома, са подобни на тези за отглеждане на други домашни птици. На първо място, това е липсата на течение и добра вентилация.

При липса на ефективна вентилация в помещения, където се отглеждат пъдпъдъци, започва да се появява постоянна, трудно отстранима специфична миризма.

За да държите пъдпъдъците у дома, важно е да се гарантира, че тези срамежливи по природа птици са без досадни външни фактори, като шумове, силни звуци и резки движения.

Температура

По-подходящ температурен режим за пъдпъдъци ще бъде този, който е в диапазона 18-25 ° C. При прекомерно високи температури птиците под въздействието на задух, ако това се допълни и от близко засаждане, ще започнат да се линят.

При липса на стационарни отоплителни системи в помещенията, където се извършва отглеждането и грижите за пъдпъдъци, те трябва да прибегнат до помощта на преносими отоплителни системи.

Намаляването на температурата под границата от 8 ° C ще доведе до смърт на индивиди.

Осветление

Осветяването на стаята с новородени пъдпъдъци включва използването на допълнителни изкуствени източници на светлина денонощно.

Използването на ярки източници на светлина влияе неблагоприятно върху способността на представителите на пъдпъдъците да тичат. Контрастните бели лампи водят до стресови ситуации, в резултат на които те започват да се кълват помежду си.

За млади животни на възраст от две седмици продължителността на светлинните часове трябва да бъде най-малко 17 часа.

Стърн

Пъдпъдъците могат да се хранят и да наддават бързо с фуражи, предназначени за обикновени пилета, съобразени с възрастовата категория на птицата. Струва си да се обърне внимание на натрошеното зърно, което често се използва от птицефермите като основна диета.

Средно по време на яйцеклетката пъдпъдъкът изяжда 20-30 г фураж, а за мъжкия дневен обем е около 18-20 г. При отчитане на 1 глава разходите за фураж са малко повече от 1 кг за птиците от първия момент на раждане до зряла възраст. За отглежданите домашни птици обемът на фуража е в рамките на 10 kg.

Ако искате да увеличите нивата на производство на яйца от домашни пъдпъдъци, изберете готови фуражи със съдържание на протеин най-малко 20-21%.

Сред основните компоненти в менюто се открояват:

 • просо и царевица,
 • костно брашно,
 • варени зеленчуци (картофи, моркови, цвекло),
 • пресни билки (коприва, глухарчета, кори от краставици, зеле, зеле, ливада).

За да се осигури нормалното функциониране на храносмилателната система, във фуража се смесва пясък.

Подреждане на клетки

Желателно е клетките, в които ще живеят пъдпъдъците, да са леки и доста просторни, независимо от факта, че малка птица е в състояние да живее в плътен куп. Както беше отбелязано по-рано, близкото засаждане създава задух в клетките и прегряване на тялото на птиците, което води до загуба на оперение.

Не засаждайте повече от 6 слоя на 1 кв. m площ, в противен случай нивата на производство на яйца се губят.

Сред основните точки, на които трябва да обърнете внимание, когато правите клетки със собствените си ръце, са отбелязани следните:

 • материалът, от който ще бъде направена резиденцията на птиците, може да бъде дърво или поцинкован метал, например стомана,
 • хранилки и поилки трябва да бъдат разположени от външната страна на клетките, така че да са достъпни за пъдпъдъци,
 • разстоянията между решетките на клетката трябва да бъдат изчислени така, че само главата на птицата да може да премине през решетките,
 • височината се взема с очакването да се избегнат наранявания на птици по време на скачане, което обикновено е най-малко 20 см, често таванът на клетката е покрит с меки мрежи,
 • като правило подът на клетките е направен под ъгъл, така че яйцата, поставени от птиците, да се търкалят в специална тава и да не се задавят от пъдпъдъците.

Характеристики на храненето

Балансираното хранене при грижи за пъдпъдъци у дома предполага редовно хранене с пълноценни фуражи, което дава на птиците здраве и осигурява стабилното им производство на яйца. Качеството на яйчената черупка може да означава, че хранете пъдпъдъците си правилно. Силната черупка е знак за адекватно хранене.

Постоянното отклонение от стабилността при хранене на пъдпъдъци със сигурност ще се отрази на броя на снесените яйца. Не превишавайте обаче нормите, определени за пъдпъдъци, в противен случай тези птици, склонни към преяждане, започват да натрупват ненужни мазнини и спират да снасят яйца.

Много фермери предпочитат да приготвят фураж със собствените си ръце, но някои избират готови комбинирани фуражи за пъдпъдъци, закупувайки за пилета или отгледани бройлери.

Състоянието на птиците въз основа на резултатите от избраната дажба за хранене може да се докаже от техния тор. Трудно с цъфтеж ще показва смилаемостта на храната, консумирана от храносмилателната система на птиците. С течен тор можете да мислите за качеството на храната. В този случай те често прибягват до оризови бульони, които при охлаждане се хранят на птиците, докато изпражненията се нормализират напълно. С превантивна цел веднъж месечно пъдпъдъците се поливат със слаб разтвор на калиев перманганат.

Тънкостите в грижата за пилета

Когато отглеждате новородени пилешки пъдпъдъци, трябва да спазвате някои правила, които са малко по-различни от грижите за възрастни пъдпъдъци.

Инкубатор

На първо място, отглеждането на пилета в инкубатор се извършва, когато пъдпъдъците отказват да инкубират снесените яйца.

За разлика от дивите пъдпъдъци, опитомените индивиди рядко излюпват яйца сами.

Трябва да се помни, че степента на люпимост на младото поколение също зависи от броя на снесените яйца. Средно партидата за инкубация трябва да бъде най-малко 50 яйца, отстранени не по-късно от седмица след снасянето. Инкубационният период е до 2,5 седмици, като за активно изкуствено излюпване на пилета се дават средно 6 часа. Можете да видите как изглежда във видеото.

В инкубатора, през периода на активно излюпване на млади животни, пъдпъдъчите яйца не са по-дълги от 10-12. Появили се след това време пилета не се отличават със своята жизненост и най-често умират.

Грижи за излюпените пилета

Отглеждането на излюпените млади животни се извършва отделно от възрастните птици в специално оборудвани клетки - брудери. Те се предлагат в специализирани магазини, но можете да ги направите и сами.

Когато самостоятелно произвеждат брудери, шперплат, пластмаса, картон, дърво или метал се вземат като материал. Как да го направите, можете да гледате видеоклипа.

Първоначално за новородените пъдпъдъци се осигурява висока температура, достигаща 35 ° C, която, когато достигнат възраст от един месец, намалява до 22-25 ° C.

От първия ден след раждането, пъдпъдъчи пилета се хранят сами. В същото време те са оборудвани с хранилки с долни ръбове и се препоръчва да се използват вакуумни устройства за пиене. Менюто на пилетата се състои от яйца, извара, нарязани пресни билки. Някои фермери предпочитат готови фуражи за пилета вместо естествена храна.

Заключение за основния добитък

Младите пилета отиват до по-голямата част от възрастните пъдпъдъци, когато са на възраст поне 2 седмици.

Най-препоръчително е да се разделят птиците по пол, когато те са вече на месец.

Правилно осигуреното хранене им позволява бързо да наддават на тегло. Трябва да се помни, че въпреки че живеят сред възрастни птици, младите животни се нуждаят само от топла преварена вода в поилките.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус