Когато пъдпъдъците започнат да летят

0
1447
Рейтинг на статия

Основната цел на отглеждането на пъдпъдъци е да се получат диетични тестиси. Производството на яйца е пряко свързано с режима и диетата. Често неопитните фермери питат кога пъдпъдъците започват да носят и колко често го правят.

Когато пъдпъдъците започнат да летят

Когато пъдпъдъците започнат да летят

Началото на пубертета

Опитните фермери отбелязват ранната зрялост на тези птици сред предимствата на отглеждането на пъдпъдъци. Половото съзряване настъпва при пъдпъдъците на 1-2 месеца, когато теглото им е 100 г. Възможно е да се определи началото на пубертета, ако вече сте закупили възрастни пилета, по тяхното поведение. Женските започват да подсвирват тихо, а мъжките крещят силно.

Как летят пъдпъдъците и колко дълго продължава активният съединител зависи пряко от породата и възрастта. Първоначално производственият показател е само 8 яйца на месец, но темповете постепенно се увеличават и през следващите 6 месеца броят им е 25 броя на месец. Годишното производство на кокошки носачки е 300 яйца.

Пъдпъдъците бързат в определени часове на деня. Породата играе важна роля. Например японските пъдпъдъци носят яйца веднага след ядене. Женската се втурва по определен модел, който всеки птицевъд трябва да знае:

  • за 5-6 дни птицата снася по 1 яйце на ден;
  • след това има почивка за ден-два.

Ако птицата не бърза дълго време, има съвсем друга причина, поради което е препоръчително да се свържете с ветеринарен лекар. Спадът в производството на яйца може да бъде предизвикан от инфекциозно заболяване или неправилна грижа. Преди да започнете пъдпъдъци, трябва да разберете всичко за правилната грижа за тях, за оптималните условия и характеристики на съдържанието.

Какво може да причини спад в производителността?

Ако пъдпъдъците са спрели да снасят яйца, първата задача на фермера е да разбере възможно най-скоро каква е причината и да я премахне. Когато производството на яйца започне да намалява, е необходимо да се преразгледа диетата и условията на задържане:

  • Осветяването играе важна роля: дългият престой в стая с изкуствена светлина води до факта, че птицата става раздразнителна и това намалява производителността;
  • температурните промени засягат апетита и здравето на птиците: повишеният апетит намалява, в резултат на което пъдпъдъците не получават витамини и калций; с хипотермия тялото на птицата веднага започва да пренасочва енергийните ресурси за отопление, съответно птицата спира да снася яйца;
  • течение може не само да причини спад в производството на яйца, но и загуба на оперение;
  • промени в показателите за влажност на въздуха.

Диетата е основната причина за лошото представяне. Храненето на слоевете трябва да включва протеини, протеини, калций и всички мултивитамини, необходими за нормалното развитие. Производството на яйца започва да пада не само ако храната е избрана неправилно, но и когато диетата е нарушена.Плътността на отглеждане е друг важен фактор, влияещ върху производството на яйца.

Когато купувате за отглеждане на птици у дома, добитъкът трябва да бъде транспортиран, което се отразява негативно на способността за снасяне на яйца. Периодът на адаптация към ново място е от 14 до 21 дни. В допълнение към транспорта, прекалено силните звуци са стресиращи за пъдпъдъците. По време на периода на линеене кокошките носачки са спокойни. Когато мъжът в стадото се смени, женските започват да бързат само след една седмица; този процес не може да бъде повлиян по никакъв начин.

Първият сигнал за събуждане, че птиците имат инфекциозно заболяване, е спад в производителността и качеството на продуктите. Промените в структурата на черупката са сериозна причина за търсене на помощ от специалист. Пъдпъдъците активно се втурват в продължение на 2-3 години; когато тази възраст бъде достигната, птиците трябва да бъдат изпратени за месо.

Методи за увеличаване на производствените показатели

Несъмнено причината за намаляването на производството на яйца не винаги се определя, защото има много провокиращи фактори. Дори ако птиците летят нормално, увеличаването на производствените данни е самоцел за всеки птицевъд. За да може качеството на яйцата при пъдпъдъците да остане на височина и да се увеличи нарастването на средните статистически показатели, е необходимо да се добавят към диетата продукти като:

  • костен или рибен прах;
  • чакъл и черупка.

Можете да намерите правилната диета, като използвате видеоклипове, записани от опитни фермери за начинаещи, където те споделят своите тайни. Много е важно не само птиците да се поддържат в оптимални условия, да се хранят с пълна храна, но и да се спазва режимът. През деня възрастен пъдпъдък трябва да консумира 30 g комбиниран фураж, разделен на 3 дози. Клетката, съдържаща пъдпъдъците, трябва винаги да е чиста. За да се получат яйца с по-високи показатели за качество, женските могат да бъдат държани без мъжки.

Оптималната стайна температура трябва да бъде до 20 ° C. Изкуствените светлинни часове трябва да продължат около 17 часа. С увеличаването на този показател производството на яйца леко се увеличава при пъдпъдъците, но те бързо губят сила и започват да нараняват и в крайна сметка дори могат да умрат. Важно е да запомните, че недохранването или прехранването на птици е еднакво лошо за производството на яйца.

Избор на най-печелившия сорт

Както бе споменато по-горе, най-малките представители на семейство пилета се оценяват заради ранната си зрялост и високата си производителност. Сред най-плодовитите видове има 2 водещи породи: естонска и японска. Най-често японската порода е на първо място.

Женската се втурва най-активно, достигайки 2-3 месечна възраст. През целия си живот такъв индивид е способен да произведе до 1000 яйца, така че породата е на първо място по популярност сред нашите фермери. Сравнително висока конкуренция могат да направят английските пъдпъдъци. След достигане на най-продуктивната възраст, женската е в състояние да снасят 20-22 яйца за 4 седмици.

Сред месните породи високо се ценят представители на породата фараон, тексаски бели, манджурски пъдпъдъци. Индивидите имат относително ниска продуктивност на яйцата, но бързо набират доста голямо тегло. Месото на такива индивиди има отличен вкус.

Каква трябва да бъде структурата на черупката?

След като достигне възрастта на пубертета, женската произвежда средно 2-3 яйца. Женската се втурва за 5-6 дни, а след това идва период на затишие, който не надвишава 2-3 дни. Ако времето за спокойствие е по-дълго от посочения период, има причина да се притеснявате.

Често черупките на яйцата не са еднородни по цвят. На сивкав или бледожълт фон има тъмни петна. Всяка порода ще има различен нюанс на яйцата. Важно е за първи път след началото на яйцекладката да се гарантира, че един и същи цвят остава през целия период на снасяне на яйца.За леки промени в цвета или структурата трябва да потърсите помощта на вашия ветеринарен лекар.

Обобщение

При отглеждането на пъдпъдъци е важно да се знае кога и как птиците летят, за да могат да получат пълноценна храна и да осигурят на птиците подходящи грижи. Всички отклонения от нормата в работата на индивидите сигнализират за наличие на заболяване или неправилна поддръжка. Ако по време на периода на снасяне на яйца затишие продължава повече от 3 дни, това е първият сигнал към собственика да преразгледа внимателно условията на задържане и диетата.

Сянката на яйчената черупка и нейната структура също е показател за здравето на птицата. Цветовата палитра на яйцата ще се различава при различните породи. В интернет можете да гледате видеоклип, описващ качествата на снасяне на яйца от различни породи. За да бъдат птиците здрави и да се радват на висока производителност, е необходимо да се спазват основните правила за отглеждане. Основното е хигиената и чистотата, така че е много важно редовно да почиствате клетките и да инсталирате кутии с чакъл и пепел веднъж седмично.

Много важен момент за поддържане на нормална жизнена дейност и увеличаване на производството на яйца е диетата и диетата. През периода на достигане на пубертета в диетата на жените трябва да се доминират протеини, животински протеини, калций и всички видове витамини. Що се отнася до диетата, недохранването и преяждането са еднакво лоши за показателите за ефективност. При липса на витамини и калций може да се появи канибализъм, структурата на яйчната черупка е нарушена. При затлъстяване птицата също не е в състояние да произвежда много яйца. Необходимо е внимателно да се контролира колко яде птицата на ден, оптималното количество храна на индивида е 30 g.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус