Как правилно да определите пола на пъдпъдъците

0
1355
Рейтинг на статия

Едва ли някой би оспорил факта, че знанието как да се определи пола на пъдпъдъците е от съществено значение за всеки собственик. Причините за това са много, но на първо място те подчертават желанието на животновъдите да доведат стадо отглеждани птици, за да отговарят на желаните условия за отглеждане. Така че, ако фермер планира да отглежда пъдпъдъци, за да получи яйца и месо, то той трябва да заложи на подбора на женските, което е съвсем логично. В ситуации, когато въпросните птици са закупени като декорация за личен парцел, препоръчително е да се купуват мъже: те са по-малко взискателни към условията на задържане в сравнение с женските.

Как да определим пола на пъдпъдъците

Как да определим пола на пъдпъдъците

Трябва да се отбележи, че тези животновъди, чийто опит все още е малък, не винаги ясно разбират как да различават пола на пъдпъдъците с минимална вероятност да направят грешка. Особено трудно е да се установи полът на домашните любимци в случаите, когато оперението на птиците е едноцветно, което е характерно за представители на значителен брой популярни породи. Въпреки това, в момента са известни достатъчен брой признаци, въз основа на които всеки ще може да определи пола на пъдпъдък, включително този, който се занимава с тези птици за първи път.

Акценти

Как да различаваме пъдпъдъците по техния пол? Говорейки за това как да различим женската от мъжката при пъдпъдъци, на първо място, трябва да се отбележи, че решението на такъв проблем е възможно, когато тези птици достигнат триседмична възраст (или дори много по-късно, в зависимост от породата). Вярно е, че някои животновъди настояват, че малките женски пъдпъдъци са по-активни от момчетата. Според такива птицевъди момичетата скърцат по-често и по-силно, докато момчетата в ранните етапи на развитие са спокойни. В противен случай е изключително трудно да се определи пола на пилетата, както беше споменато по-горе, поради липсата на характерни полови различия при бебетата.

Също така е разумно да се добави, че когато пъдпъдъците са на възраст около 3 седмици, те започват да показват значителни разлики в скоростта на развитие. Забелязва се, че след достигане на тази възраст женските започват да растат много по-бързо от мъжките, като стават забележимо по-масивни след около 15 дни. В такива случаи различаването на птиците по пол не е особено трудно, което редовно се потвърждава на практика.

Освен това, въпреки липсата на способността ясно да се определи пола на пъдпъдъци, чиято възраст е твърде млада, този проблем може да бъде решен приблизително. Много животновъди вярват, че при условие, че се женят млади жени и зрели мъже, общият брой на родените момичета е значително по-висок от стандартните 50%. Разбира се, този метод не позволява определянето на пола на всеки отделен индивид, но може да ви помогне да получите обща представа за половата структура на подрастващото поколение.

Особености на поведението

Опитът на много животновъди показва, че след като птиците достигнат пълна зрялост, определянето на пола при пъдпъдъците става много по-лесно, отколкото при бебетата. Причината за това е много прозаична: като възрастни, въпросните птици придобиват всички свои характерни черти, въз основа на които става съвсем просто да се разграничат мъжките от женските. Един от тези признаци е поведението на птиците, след анализ на което може да се направят първите заключения относно пола на домашните любимци. Така че пъдпъдъците наистина могат да бъдат разграничени от пъдпъдъците по следните характеристики на разположение:

  1. По правило възрастните мъже са много по-активни от жените. На първо място, това се проявява в надутост и неспокойствие, които са характерни за момичетата в значително по-малка степен.
  2. Склонност към честата проява на „гласови способности“. Струва си да се отбележи, че при малките пъдпъдъци всичко е точно обратното, както вече беше описано по-рано.
  3. Често мъжкият се определя от желанието си да се изправи на линия, докато подобни инициативи са напълно чужди на повечето жени.

Ловец има смисъл да наблюдава поведението на своите отделения по време на брачния сезон, тъй като е най-малко трудно да се различи пъдпъдък от пъдпъдък в такъв момент. В опит да привлече вниманието на женската, мъжкият се опитва да я хване за главата и да я отведе със себе си по подобен оригинален начин. Важно е да се вземе предвид, че анализът на поведението на пъдпъдъците при определяне на пола им не е в състояние да осигури сто процента гаранция и следователно изисква допълнително потвърждение, което ще бъде разгледано по-долу.

Структура на тялото, цвят и глас

Как да различа женската пъдпъдък от мъжката по външни признаци? Тъй като е далеч от всички ситуации да се различават пъдпъдъци - женски от мъжки - само по поведение, е необходимо да се обърне внимание на другите им забележителни черти. По-специално, внимателният анализ на структурата на тялото на тези птици помага да се разбере кой е пред фермера: момче или момиче. Той предвижда следните ключови моменти:

  1. Мъжете имат глава, която е значително по-голяма от тази на женските, по размер. Освен това мъжкият клюн е много по-масивен, както може лесно да се види от многото снимки и видеоклипове на тези птици.
  2. Вратовете и гърбовете на мъжките са продълговати и като цяло последните не могат да се похвалят с пропорционално телосложение.
  3. Въз основа на предишната точка, заслужава да се отбележи, че женските изглеждат много по-грациозни, въпреки факта, че са по-големи от мъжките.

По отношение на определянето на пола при пъдпъдъците е разумно да се обърне внимание на особеностите на разположението на срамните им кости: при женските те се различават широко в областта на клоаката, докато при мъжете това не се наблюдава.

Друг критерий за разграничаване на пъдпъдъчи момчета и момичета е яркостта на техния "тоалет": като правило интензивността на цветовете, оцветяващи перата на женските, е по-висока от тази на мъжките. Забележително е също така, че представителите на жените имат значителен брой тъмни петна по гърдите си, докато при повечето мъже този знак не се появява. Освен това полът на пъдпъдъците може да се определи от цвета на клюна: при женските е по-светъл, което е важно за повечето породи от въпросния биологичен вид.

Що се отнася до третия фактор, чието разглеждане при определянето на пола е особено ценено от собствениците на едноцветни птици (например бели), тогава това е гласът на тези птици. Тъй като в такива случаи не е възможно да се разграничат пъдпъдъците по цвят на оперението, животновъдите слушат пеенето на домашни любимци. Забелязано е, че мъжките серенади са много по-малко мелодични: най-често звуците, които издават, наподобяват истерични викове, с които се отличават от пъдпъдъците.

Наличието или отсъствието на секреторна жлеза

Говорейки за това как да различаваме пола на пъдпъдъците, не може да не споменем един от най-ефективните методи за решаване на представения проблем. Въз основа на опита на много птицевъди, можем уверено да кажем, че с негова помощ е реалистично да се определи пола на пъдпъдък в по-голямата част от случаите. Тук има само едно условие: индивидът трябва да е полово зрял, тъй като разглежданият метод включва изследване на птиците за наличие на секреторна жлеза (или липсата му).

Тази процедура включва следните прости стъпки:

  1. внимателно вземете пернатото отделение в ръката си и го обърнете по гръб с корема нагоре;
  2. придържайки главата, разперете перата около опашката отстрани;
  3. внимателно изследвайте областта на клоаката.

При условие, че в тази област няма продълговати израстъци от кафяв цвят, от които при натискане се отделя бяла пенеста тайна, птицата, считана от селекционера, е женска. Забележително е също така, че при женските клоаката е тъмна, докато при мъжките има розов оттенък, което се доказва от масата видеоклипове и снимки, представени на орнитологични сайтове и форуми.

И последното нещо. Експерти, които отглеждат птици в продължение на много години и казват как да определят пола на пъдпъдъците, отбелязват, че една от основните разлики между женските и мъжките са характеристиките на срамния хрущял. При първата при сондиране те се движат свободно надясно и наляво, но при втората се наблюдава диаметрално противоположна картина. По този начин, ако тези хрущяли останат неподвижни под внимателно въздействие върху тях от страна на човек, човек може уверено да класифицира пернатите като мъже, а в обратната ситуация - жени.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус