Какво трябва да бъде храна за пъдпъдъци и как да я направя

0
1360
Рейтинг на статия

Само мързеливите не говорят за ползите и вкуса на пъдпъдъче месо и яйца. Птиците са наистина страхотни домашни любимци и много фермери, както начинаещи, така и не, решават да ги отглеждат. Производителността и здравето на птиците до голяма степен зависи от условията на отглеждане. Не на последно място е важно да се гарантира, че фуражът за пъдпъдъци е балансиран.

Храна за пъдпъдъци

Храна за пъдпъдъци

За хранене можете да използвате комбиниран фураж, закупен за пъдпъдъци в магазина, или можете да направите сместа сами. В статията ще научите как да готвите храна за пернати домашни любимци със собствените си ръце. За тези, за които статията няма да е достатъчна, ви съветваме да гледате видеоклипа.

Изисквания за "правилната" емисия

Фуражите за пъдпъдъци трябва да бъдат с най-добро качество и да отговарят на всички изисквания. Няма значение при какви условия е направен комбинираният фураж, той трябва да отговаря на всички стандарти, тоест трябва да бъде балансиран, смилаем и висококалоричен. Трудно е да се намери подходящ състав у дома, затова фермерите предпочитат да купуват комбинирани фуражи за хранене на пъдпъдъци. Някои собственици купуват смеси за пилешко месо, но това е грешка: такава храна е с критично ниско съдържание на протеини, докато за домашни пъдпъдъци, особено за млади животни и слоеве, богатата на протеини храна е жизненоважна.

Има няколко вида комбинирани фуражи за пъдпъдъци на различна възраст: за пилета, бройлери и несушки. PK1 и PK2 са фуражи, подходящи за кокошки носачки и пилета. PK1 съдържа много трици и зърнени храни, костно брашно, което е полезно за растежа на птиците. Тази диета си струва да се хранят пилетата. PC2, освен царевица и пшеница, включва голямо количество минерални добавки, те са полезни за млади животни. PK5 е най-скъпият вариант и най-балансираният. За възрастни птици най-подходящите фуражи са PK2, PK4 и 6. Сместа обикновено съдържа зърно и различни добавки, в зависимост от вида на фуража.

 1. Зърнените култури (ечемик, пшеница, царевица) трябва да съставляват най-малко 40% от фуражите.
 2. Рибното брашно съдържа много мазнини, протеини и аминокиселини. Той се абсорбира добре, но бързо се влошава.
 3. Маята съдържа протеини и витамин. Храната съдържа и витамини.
 4. Месокостното брашно е отличен източник на протеини.

Гранулиран фураж за пъдпъдъци с отлично качество се произвежда от Амурагроцентър. Комбинираният фураж за пъдпъдъци, произведен от тази компания, има много предимства. По-специално, той съдържа необходимия набор от полезни и хранителни вещества, той е хигиеничен.

Istra Combine и Istra - Bread Product също произвеждат висококачествени фуражи за пъдпъдъци. Една от най-добрите храни за пъдпъдъци е Purina. За пилета на възраст до 7 седмици опитни фермери купуват комбиниран фураж DK-5.

Как да направите храна със собствените си ръце

Не е нужно да харчите пари за фуражи. Можете да направите комбиниран фураж за пъдпъдъци със собствените си ръце у дома: това няма да бъде особено трудно дори за начинаещи. Какво е необходимо за това?

 1. Нормата на зърнените култури е от 40 до 55% от фуражите.Зърното трябва да бъде предварително почистено, тъй като нерафинираното ще развали храносмилателната система на птиците, което може да ги доведе до смърт. Не трябва да се използва и брашно.
 2. Зеленчуците и плодовете трябва да се добавят към основата под формата на зърнени продукти. Най-полезни са морковите (източник на каротин), цвеклото, зелето (подобрява външния вид на перата) и картофите. Препоръчително е, първо, да обелите добре зеленчуците и да ги сварите, и второ, да ги накълцате. Птиците могат да се хранят с твърди груби частици. Микроелементите, съдържащи се в зеленчуците, допринасят за здравето на птиците и имат благоприятен ефект върху месото им: те ще подобрят вкуса му.
 3. Като допълнителни добавки са подходящи мляна риба, яйчени черупки и зеленчуци, както и лесно смилаема и богата на протеини извара.

Домашната храна за пъдпъдъци се прави по една от многото рецепти, в зависимост от състоянието на птиците. Всички рецепти се основават на голям брой натрошени зърна, към които при необходимост се добавя чаена лъжичка от изброените преди това добавки. За да получите по-ясна представа за начина на приготвяне на храна за птици, гледайте видеоклипа.

Дори ако беше решено да приготвите храна за пъдпъдъци със собствените си ръце, струва си да добавите специален витаминен комплекс към него. Това е особено важно за слоевете, въпреки че ще бъде полезно за птици от други възрасти, ако, разбира се, целта е да се получи вкусно месо. Той е лесен за използване: комплексът внимателно се смесва с фуража.

Правила за хранене

Приготвянето на храна за любимите ви пъдпъдъци със собствените си ръце е само началото. Те трябва да хранят птиците поне 3-4 пъти на ден. Ежедневното хранене е особено важно през първите дни от живота на птиците, но не бива да се забравя в бъдеще. Какво винаги си струва да запомните?

 1. Препоръчително е да се храни в определени часове на деня. Уверете се, че няма прекъсвания в храненето.
 2. Птиците трябва да се хранят обилно, но пилетата обичат да разпръскват зърно около къщата, така че е най-добре да не пълните хранилките напълно.
 3. Приготвянето на храната трябва да започне предварително, но не трябва да се съхранява дълго време, за да не се влоши. В никакъв случай не трябва да се дават гнили зеленчуци на птиците, в противен случай те ще се разболеят. Съответно, изготвянето на диета от развалени храни всъщност означава, че ще убиете домашните си любимци сами.
 4. Еднодневни пилета може да се наложи да се научат да ядат, ако пилото е получено чрез инкубация.

Формулиране на дажби

През първия ден след раждането на пилето и до 7-дневна възраст те се хранят с определена диета, която може да се прави само в кухнята. Началната диета включва следните продукти:

 1. През първите дни от живота на пилетата се дават натрошени яйца и черупки.
 2. На третия ден можете да добавите настъргана нискомаслена извара към яйцата.
 3. На 5 ден можете да давате ситно нарязани зелени.
 4. Ежедневната диета на възрастните не е разделена равномерно. При последното хранене се дава повече. За последно хранене птицефермите препоръчват да се добави голямо количество зърно: пъдпъдъците го усвояват дълго време, което означава, че ще се чувстват сити до сутринта.

Следващият етап е възрастта от 7 дни. По това време се въвежда диета за възрастни. Ако е трудно да приготвите домашен фураж, можете да използвате закупен комбиниран фураж. По-добре е да се въвежда комбиниран фураж постепенно, тъй като пилетата все още не са достатъчно големи, за да ядат само него. Те започват да се считат за възрастни след месец, след което могат да приготвят домашна храна, с която обикновено хранят възрастните си пъдпъдъци.

Колко и какво да давате на птиците зависи, разбира се, от възрастта и как ще бъдат използвани. Готвенето на храна за жени е най-отговорният бизнес. Без добра храна те отказват да произвеждат яйца, а здравето им е лошо. Основен компонент в тяхната храна е протеинът, който трябва да бъде поне 26%. Броят на снесените яйца зависи от количеството протеин. Трябва да има достатъчно зърно във фуражите (ако има недостиг, от които птиците няма да снасят) и черупките на яйцата.

Сезонни добавки и хранене

През зимата пъдпъдъците ядат предимно смесени фуражи, но ще бъде полезно за здравето им да добавят храни, пълни с витамини и минерали към основното ястие. Покълналият овес, зеленият лук, сушените летни билки са подходящи като такива.

През лятото майката природа заповяда да разрежда диетата с всякакви зелени продукти, като детелина, коприва, зеле. Всички тези храни подобряват усвояването на хранителните вещества. Вярно е, че се препоръчва да се смилат зеленчуците старателно, а за пилетата - също да се премине през блендер или месомелачка. Препоръчва се също така птиците да получат „деликатес“: земни червеи.

Храненето се различава от конвенционалните диети и се въвежда постепенно, стъпка по стъпка. Ако започнете да се храните внезапно, храносмилателната система на птиците няма да издържи и те ще залепят плавниците. Първо, пъдпъдъците се изпращат в отделна, затъмнена птица, докато мъжките се държат отделно от женските. При диети за нещастниците процентът на мазнините се увеличава. Преходът към нова диета се извършва в рамките на четири дни. През първия ден те дават смесен фураж от стария и новия, след това постепенно намаляват дела на стария и ги прехвърлят изцяло на новия режим.

Пъдпъдъците се хранят в продължение на 4 седмици, а през последните няколко дни количеството фураж е увеличено с 8-10%. След угояването теглото на птицата се увеличава до 160 g, а на гърдите има и много подкожни мазнини. Храните в диетата влияят върху това как месото завършва. Да предположим, че лукът и чесънът ще развалят вкуса му, така че е най-добре да не ги използвате. От друга страна, морковите ще направят цвета на месото по-красив, което означава, че то ще бъде по-успешно при продажба.

Не е въпрос на 2 минути да приготвите храна за любимите и вкусни пъдпъдъци със собствените си ръце, но според някои фермери това е по-икономично и по-здравословно от закупуването на конвенционални комбинирани фуражи. Дори когато използвате закупена храна, ще трябва да добавите малко витамини към нея, така че птиците да се чувстват добре, да отглеждат месо и да носят яйца.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус