С какво ежедневно се хранят пъдпъдъците

0
2535
Рейтинг на статия

Развъждането на пъдпъдъци е доста печеливш и евтин бизнес, но преди да започнете, трябва да разберете особеностите на живота на малките пилета. По-специално фермерите се интересуват от въпроса как и с какво да хранят пъдпъдъците в първите дни от живота. Правилно съставената диета е в състояние да осигури на младите животни всички необходими витамини и полезни компоненти, а също така насърчава бързия растеж без заболявания и инфекции.

С какво да се хранят пъдпъдъци в първите дни от живота

С какво да се хранят пъдпъдъци в първите дни от живота

Една малка пъдпъдък трябва да получава дневен прием на протеини, въглехидрати и мазнини, за да се превърне в последствие в здрава и силна пъдпъдък.

За това какво трябва да бъде храненето на младите животни

И така, проблемът как да се хранят пъдпъдъци през първите дни от живота отдавна е решен от опитни птицевъди. За да осигурите домашно приготвени млади пъдпъдъци с висококачествено хранене, трябва да знаете определени правила и да слушате препоръките.

 1. Правилата за хранене и грижа за ежедневните пъдпъдъци непосредствено след излюпването включват даване на варено пъдпъдъче яйце, смесено с натрошени черупки. Като първо хранене на новоизлюпени пъдпъдъци също са подходящи обикновени варени и натрошени пилешки яйца, но без допълнително смесване.
 2. За пилетата на всяка възраст режимът на пиене е изключително важен, но това важи особено за новородените пилета. Важно е да им осигурите поилки веднага след раждането и поилките трябва да се пълнят с вода през целия ден. Забранено е напояването на малки птици с чешмяна вода. Предпочитание трябва да се дава на преварена вода, разредена с калиев перманганат.
 3. Когато възрастта на пъдпъдъците достигне 2 дни, се изисква разнообразяване на детското меню с нискомаслено извара (до 2 г).
 4. Към 3 ден, в допълнение към яйцата и изварата, пилето трябва да яде смес от нарязани зеленчуци, която включва зелен лук, глухарчета, бял равнец и коприва. Водата, предназначена за малки пъдпъдъци, също трябва да остане преварена, но вече не разредена. За да се избегне недостигът на витамини, се въвежда използването на разтвор Chiktonik, който е хранителна добавка с витамини и аминокиселини, които нормализират метаболизма.
 5. Как да храним беззащитни новородени пъдпъдъци на 4-ия ден от живота си? По това време към диетата се добавя извара, смесена с яйце и трябва да има много по-малко яйца. Също така, не трябва да забравяме да доставяме зеленина на растящото тяло.
 6. Към 5-ия ден можете да започнете да хранете изтъркани моркови, пшеница и добре сварена риба.

Храненето на еднодневна мацка трябва да е често: повече от 5 пъти на ден. Всички остатъци от храна трябва да се изхвърлят и хранилката да се изплакне с почистващ препарат.

Повече за дневната диета с пъдпъдъци

Опитните специалисти, занимаващи се с развъждане на млади животни в производството, са готови да дадат отговор на въпроса с какво да хранят ежедневните пъдпъдъци. Смята се, че най-добрата храна за тях ще бъде специален комбиниран фураж, съдържащ необходимото количество минерали и добавки. В допълнение, използването на стартерни комбинирани фуражи е подходящо както за бройлери, така и за слоеве. Храненето на еднодневни пъдпъдъци включва също използването на неоплодени пъдпъдъчи яйца. Десет яйца са достатъчни, за да се хранят 10 индивида в периода от 1 до 5 дни от живота, едно яйце е достатъчно, за да се хранят същите десет глави в периода от 6 до 10 дни.

За да може храната да се усвои възможно най-лесно, твърдо сварените яйца се настъргват с участък 2 на 2. С настъпването на третия ден от живота те започват да добавят пшеница, детелина и люцерна. През студения сезон е по-добре да прехвърлите младия растеж на настъргани моркови с бели крутони. Добавката се дава в количество от 2 g на едно лице. От 4 до 7 дни пилетата се хранят с рибено масло.

Относно храненето на двуседмични пилета

Храненето на млади пъдпъдъци трябва да се обърне много внимание, за да се наситят постоянно птиците с необходимите елементи. Разбрахме как да храним ежедневно пъдпъдъци - отиваме по-нататък, така че след като отделенията навършат 14-дневна възраст, можете да започнете балансирано използване на комбинирани фуражи, което помага за подобряване на растежа и здравето. Ако смятате, че храненето на пъдпъдъци на две седмици с комбиниран фураж е неприемливо, тогава можете да спрете да ядете риба, извара и билки. Трябва да хранете пилетата от 4 пъти на ден, като всеки ден избирате едни и същи часове за това.

Тази възраст също трябва да бъде придружена от инсталирането на контейнер, пълен с пясък в клетката за почистване на крилата и водни процедури. Въпреки че пясъкът изчиства реколтата, важно е да се гарантира, че малките не преяждат.

Как да храним месечните пъдпъдъци

Ако всичко вече е ясно с храненето на седмичните пъдпъдъци в първите часове от живота, тогава как да се хранят месечните пъдпъдъци? В края на 30 дни бебетата постепенно свикват с обичайното хранене за „възрастни“. Диетата трябва да е с високо съдържание на зърнени храни и по-малко протеини. Ако фуражът е пренаситен с протеини, може да настъпи ранно узряване, което ще доведе до негативни последици. При избора на комбиниран фураж е важно да се обърне внимание на посоката му, тъй като някои може да са предназначени само за породи бройлери или несушки.

Започвайки от 29 до 42 дни от живота, домашните пилета се прехвърлят на три хранения на ден с фуражна смес за възрастни. Но не забравяйте да намалите нивото на протеин с до 16%, за да предотвратите ускорено производство на яйца и ранен пубертет. За да се нормализира храносмилането и да се подобри апетитът, храната трябва да се състои основно от зърнени храни и фибри.

Животновъдите трябва да се хранят с различни сочни храни като глухарче и маруля. Колкото повече пилетата консумират сочни фуражи, толкова по-бързо ще могат да станат по-силни и да се изправят на крака. Когато управлявате голяма ферма, можете да храните птиците с готови пуешки смеси, като добавяте към храната малко смляно зърно, ако калоричното съдържание на протеини не надвишава 270 kcal.

Когато птиците достигнат 42-43-дневна възраст, те могат да се хранят два пъти на ден и диетата ще бъде храна на възрастни. Това ще намали консумацията на сочни фуражи, зърнени храни и суров протеин. Колко фураж трябва да ядат пъдпъдъците, се посочва от възрастта им. Ако възрастта на пилето е само седмица, тогава са достатъчни само 4 g храна, но когато бебето достигне възраст от 8 дни или повече, то се прехвърля на хранене 22 g.

Как да храним пъдпъдъци в бъдеще

Храненето на еднодневна мацка вече не би трябвало да създава въпроси и трудности, защото това, което трябва да бъде основната грижа, вече е казано.След като получиха необходимия запас от хранителни вещества и витамини през първите дни от живота си и станаха по-силни, пилетата се нуждаят от по-балансирана диета, която ще се различава от тази, описана по-рано. И така, как да храним порасналите пъдпъдъци?

Полезно и необходимо за използване:

 • зърнени отпадъци и обикновени зърна царевица, елда, овес, просо, ориз, ечемик, трици;
 • билкови семена;
 • грах, боб, леща и соя;
 • всички видове мастни добавки;
 • млечни и ферментирали млечни продукти;
 • яйца и риба;
 • минерални комбинирани фуражи;
 • зеленчуци: варени картофи, изтъркани моркови, варено зеле, цвекло, тиква;
 • миди, креда, чакъл.

Ако фермерът е в състояние да се справи с малките, тогава храненето на възрастните няма да му създаде затруднения.

Полагане на храна

Първите разлики в храненето на мъжа и жената се появяват след узряването. За да се осигури добро производство на яйца, употребата на комбинирани фуражи от една четвърт суров протеин трябва да бъде въведена в диетата на женските. Протеинът е еднакво важен както за развитието на еднодневна мацка, така и за бъдещата кокошка, защото ако липсва, броят на получените яйца явно ще намалее, а ако е пренаситен, жълтъците ще се увеличат. Яйцата с два жълтъка не са подходящи за слагане при никакви обстоятелства. Също така е важно да се хранят кокошките с извара, риба и семена. Когато се използва зърнена смес, се изисква да се гарантира, че нейното количество не надвишава 12 g.

Според опитни птицевъди кокошката носачка, след като порасне, може да изяде до 10 кг комбиниран фураж за 1 година. Това или онова отклонение може да бъде повлияно от лошо осветление, жилище при лоши условия или неправилна вътрешна температура. Също така се смята, че дневната норма може да се определи от гушата: приблизителната й дължина се увеличава с 3 пъти и получената цифра ще се счита за необходимото количество храна на ден.

Как да храним възрастен пъдпъдък

Също така е доста лесно да се справите с млади мъже, като знаете основните препоръки. Не е нужно да гадаете с какво да храните младите мъжки пъдпъдъци: просто трябва да се запасите с всякакви зърнени култури, за да постигнете бързия им растеж и зрялост на индивидите. Фермерите често използват ечемик, просо, насекоми и варена риба за възрастни пъдпъдъци. Когато съставя диета, човек също трябва да помни значението на предварително варенето и нарязването на бобовите растения. Използването на мак и овес ще бъде полезно.

Най-любимата храна на мъжките са варени картофи, изтъркани накълцани моркови и цвекло. Също така, птиците трябва да се радват на зеле, глухарчета, кайма, червеи, рибни ястия, коприва, зелен грозд. Специалният комбиниран фураж също е подходящ за хранене. Както при младите животни, младите индивиди са привлечени от пепел и пясък, затова им осигурете контейнери с тези елементи.

За особеностите на отглеждането на птици

Преди раждането на бебе, пъдпъдъкът трябва да бъде подготвен за това, че през първите дни от живота той ще бъде украсен само с малък пух и размерът на новороденото няма да надвишава размера на яйце. Теглото на едва излюпените бебета едва ли достига 8 g, но от втория ден постепенно се увеличава.

Когато пилото се излюпи, броят на женските и мъжките е четен и те могат да се отглеждат в същото заграждение. Важно е новородените веднага да се поставят в отделни малки кутии. Те трябва да имат постоянно осветление и изолация: пилето не трябва да е във влажни и неподходящи условия.

Също така е невъзможно да се намери кутията на ветровито и студено място. През първите седмици клетъчната температура трябва да достигне 30 ° C. След това постепенно се намалява до 28 ° C и т.н. След достигане на триседмична възраст птиците ще могат да се чувстват отлично дори при температура от 27 ° C.

Що се отнася до светлината, осветлението при дневните пъдпъдъци трябва да бъде постоянно и да намалява само след един месец живот. Смята се, че светлината влияе върху развитието и растежа на птиците.След 21 дни можете да включвате и изключвате осветлението на час. В допълнение към осветлението, бебетата трябва да бъдат снабдени с чисти и подредени кутии, редовно освобождавани от излишни отломки.

Както се оказа, проблемът, свързан с какво да се хранят младите пъдпъдъци, може лесно да бъде решен. Необходимо е да се приучат бебетата към правилно и балансирано хранене от първите дни на живота, за да се осигури растежът и бързото им развитие, въпреки че дори по този въпрос най-важното е да не се прекалява. След като се справи с младите, фермерът няма от какво да се страхува, защото ще знае точно с какво да храни пъдпъдъците в първите дни от живота, за да отгледа достойно потомство.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус