Правила за отглеждане на пъдпъдъци в страната

0
1577
Рейтинг на статия

Развъждането на пъдпъдъци е печеливша дейност. Птиците растат бързо и имат доста висока производителност. Месото и яйцата им са популярни сред диетите. Поддържането на пъдпъдъци в страната е интересна идея за мини-бизнес.

Поддържане на пъдпъдъци в страната

Поддържане на пъдпъдъци в страната

Малко за видовете птици

В момента са известни осем вида пъдпъдъци, които като всяка домашна птица могат да принадлежат към четири категории:

 • месо;
 • яйце;
 • месо и яйце;
 • декоративни.

Пъдпъдъчите яйца са богати на протеини и са хипоалергенни, месото е високо ценено сред гастрономите. Развъждането на пъдпъдъци в страната през лятото включва придобиване на млади индивиди или яйца за отглеждане в кувьози, тъй като зрелите индивиди не понасят много добре пътуванията. Възрастните пъдпъдъци могат да спрат да снасят яйца и то за доста дълъг период.

Устройство на местообитанието

Поддържането на пъдпъдъци в страната включва преди всичко подреждането на територията и местата за птици. В по-голямата си част пъдпъдъците се отглеждат в малки по размер клетки, оборудвани с поилки и хранилки. Клетката за пъдпъдъци може да бъде закупена или направена на ръка. За да спестят пари, опитни птицевъди предпочитат сами да извършват структури за отглеждане на птици. Важно е да запомните, че клетка, закупена в магазин или направена самостоятелно, трябва да отговаря на редица правила:

 • материалът за конструкцията трябва да бъде възможно най-здрав;
 • конструкцията трябва да бъде направена така, че да може лесно да се почиства и дезинфекцира;
 • окото на клетката трябва да е тънко око;
 • под самия контейнер трябва да инсталирате палет за събиране на оборски тор;
 • на предната стена на клетката трябва да се постави улей за яйца;
 • плътност на засаждане - 150 кв. см на глава, а за месните породи - поне 180 кв. вижте птицата.

Клетките трябва да имат удобни постелки от дървени стърготини или слама. Предпоставка е наличието на кутия с пепел в контейнера, така че птиците да могат да почистват перата. Не можете да го държите там през цялото време, но го поставяйте няколко пъти седмично.

Изисквания за микроклимата

Поддържането на пъдпъдъци в страната включва поддържане на определена температура и влажност на въздуха в птицефермата. Температурата на въздуха не трябва да бъде по-ниска от 18 ° С. Ако отглеждането на пъдпъдъци в страната е планирано само за летния период, не си струва допълнително да се изолира врабчето, тъй като птиците са много чувствителни към повишаване на температурата. Максималната температура, при която могат да се държат, е 25 ° C.

Най-добрият вариант е да се построи къща от северната страна на обекта, на сянка. Помещението трябва да се проветрява добре, така че птиците да нямат кислороден глад, докато не трябва да се допуска течение. Ниво на влажност на въздуха - до 75%.Препоръчително е да премахнете шума от къщата, защото пъдпъдъците имат много негативно отношение към грубите звуци. Не отглеждайте птици с други обитатели на двора в една и съща стая.

Какво и как да се хранят

Когато хората развъждат пъдпъдъци в страната, те не винаги имат възможност да бъдат там денонощно, така че хранилките трябва да са от типа бункер. За поилките е най-добре да изберете нипелни системи. Ако ще напуснете вилата за доста дълъг период, тогава в хранилките трябва да се изсипва само сух комбиниран фураж.

По принцип храненето на пъдпъдъци се състои от зърнени култури. Този продукт трябва да представлява поне 60% от общото количество фураж. Необходимо е да се добави калций към комбинирания фураж под формата на смачкани до прахообразно състояние на речни черупки. Друга важна хранителна съставка е зелените: коприва, люцерна. В диетата на пъдпъдъци е необходимо да добавите месо и кости или рибен прах.

Добрата диета трябва да съдържа варени картофи и кореноплодни зеленчуци. Много е важно да се следи чистотата на поилките: птиците консумират доста голямо количество течност, те често изплакват човките си, което прави контейнерите бързо замърсени.

Грижа за пилета

Ако решите да имате пъдпъдъци в дачата, можете да закупите яйца за люпене и да излюпите пилетата сами. Преди да се появят пъдпъдъците, е необходимо да се подготви мястото, където ще се държат. През първата седмица след раждането пилетата трябва да имат комфортни температурни условия: 35 ° C. Температурата постепенно се намалява, с около половин градус градуса на ден.

За пълноценно развитие, усвояване на фуражите и предотвратяване на закърняването, осветлението в птицефермата трябва да е денонощно. След 21 дни режимът на осветление трябва да се промени и да се направи периодично. Успешното отглеждане на кокошки носачки от пъдпъдъци е свързано с хигиенни процедури, осигуряващи оптимално балансирано хранене и свободен достъп до вода.

За много млади пилета се препоръчва да поставите хранилки за тави и след това да ги замените с набраздени. Хранилките трябва да бъдат покрити с мрежи, за да се предотврати навлизането на бебетата в тях. След 21 дни от момента на раждането пъдпъдъците се настаняват в отделни контейнери.

На възраст от 40 дни пъдпъдъкът вече е полово зрял индивид. Ако закупите двумесечни пилета за разплод на пъдпъдъци в страната, тогава ще бъде възможно веднага да получите месо и яйчни продукти, което е много по-изгодно от закупуването на инкубационен материал. По този начин през лятото е напълно възможно да се увеличи броят на пъдпъдъците, използвайки родителското стадо.

С какво се хранят пилетата?

През първите 3 дни след раждането пъдпъдъците се хранят с варено яйце, натрошено на ситно. От 4-ия ден изварата се въвежда в диетата, възможно е да се добавят комбинирани фуражи за новородени пилета. Те пият пъдпъдъци само с преварена вода, за профилактика в нея се разтваря таблетка хлорамфеникол. От осмия ден те започват постепенно да прехвърлят бебета в смесени фуражи с микроелементи за пилета.

От 20-ия ден те бавно се прехвърлят в комбиниран фураж за възрастни пилета, а от 28-и напълно седят върху него. Когато пилетата достигнат възраст от един месец, те се настаняват в различни клетки. Някои индивиди се угояват за месо, а други се оставят като слоеве. Тези групи трябва да се държат в различни стаи. Диетата и за двете групи ще бъде различна.

Носещите пъдпъдъци трябва да получават достатъчно количество калций, така че креда и костен прах се добавят към храната му. Основата на храненето е комбиниран фураж за кокошки носачки, в който се смесват натрошени до прахообразно състояние яйчени черупки. От подсилените храни пъдпъдъците предпочитат кореноплодни растения и зеле.

Излишните мъже и изхвърлените жени се угояват за месо. Диетата им може да бъде наситена с растителни мазнини. Храненето се дава около 4 пъти на ден. Птиците се колят, когато получат телесно тегло от 150 g.

Как да укрепим имунитета на птиците

Отглеждането на пъдпъдъчи кокошки в апартамент или на село е доста интересна дейност, която не изисква специални умения. За да бъде здравето на домашните любимци обаче здраво, е необходимо да им се създадат комфортни условия за живот. Първата стъпка е да се погрижите за балансирано хранене. Има няколко критерия, по които можете да определите, че птиците се развиват нормално и има достатъчно в диетата им:

 • твърда черупка на яйцата;
 • в котилото се отбелязва твърд цъфтеж.

Ако пъдпъдъкът има проблем, трябва да направите оризова вода и да напоявате птиците с нея. За профилактика на чревни заболявания е показано, че на пилетата се дава само преварена вода; за полово зрели индивиди се използва утаена вода. Също така, веднъж месечно се препоръчва да се разрежда малко количество калиев перманганат във вода и да се дава този разтвор на птици. Пъдпъдъчите птици са много устойчиви на различни инфекциозни заболявания.

Грижи за студен сезон

Оптималните условия за живот на пъдпъдъците в страната и през зимата включват поддържане на температурен режим от най-малко 18 ° C, както и поддържане на доста висока влажност, с изключение на мокър под. Птицефермата трябва да бъде изолирана, защитена от течения и направена проста система за вентилация. Птиците се нуждаят от слънчево греене, така че се изискват прозорци в навеса, където се планира да бъдат държани.

Ако сте започнали да развъждате пъдпъдъци през зимата, преди да се появят пилетата, трябва да изградите здрава дървена кутия с врата. В него трябва да се постави топла постелка, най-добрият вариант е дървените стърготини. В клетките таваните трябва да бъдат тапицирани с пяна, за да се избегне нараняване на птиците.

Хигиенни процедури

Когато се отглеждат пъдпъдъци в страната, една от основните задачи е да се осигури нормална хигиена и дезинфекция на помещенията, клетките и оборудването. На изхода от птицефермата трябва да се монтира дезинфекционна бариера. За да почистите клетките, трябва да вземете всички птици и след това да измиете контейнерите със сапунена вода и след това да изсушите конструкциите със сешоар за сгради.

Много е важно къщите за птици да се изсушат напълно, за да се избегне растежа на гъбички. Друго важно условие е отделното отглеждане на пъдпъдъци от други видове птици. За да запазите добитъка си възможно най-безопасен, трябва да инсталирате най-простите бариери за дезинфекция. Можете да ги направите сами. За производството се нуждаете от дървена кутия с ниски страни.

Стърготините се изсипват в кутията и се покриват с торба. Всичко това се третира с всеки дезинфектант. Кутията е инсталирана на прага и при влизане от улицата те стоят в нея, за да не ги заразят от двора.

Обобщаване на информация

Много от начинаещите птицевъди искат да стартират пъдпъдъци в дачата, тъй като тяхната поддръжка е печеливша и не изисква специални умения. Важно е да се вземат предвид някои прости правила и тогава отглеждането на птици ще стане успешно. Изключително важно е да се гарантира:

 • добре проветриво място;
 • температурен режим от 18 до 23 ° С;
 • влажност 50-75%

Не е трудно да се грижите за пъдпъдъци, те изобщо не са взискателни към храната и освен това имат отличен имунитет. Ако не спазвате елементарните правила и не осигурите оптимални условия за отглеждане, между птиците може да започне канибализъм и загуба на пера. Такива симптоми могат да бъдат причинени от недостатъчно осветление, настинки, лошо хранене, висока плътност на птиците в една клетка.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус