Китайски рисувани пъдпъдъци в природата и в плен

0
1114
Рейтинг на статия

Китайски боядисани пъдпъдъци, който е част от фазановото семейство, често се среща под името Сини пъдпъдъци. Получи второто си име поради уникалния си цвят.

Китайски боядисани пъдпъдъци

Китайски боядисани пъдпъдъци

Описателни характеристики

Сред представителите на реда на пилешки китайски пъдпъдъци се отличава неговият размер. Той е най-малкият сред тях, като расте на дължина не повече от 14 см и набира тегло от порядъка на само 45 до 70 g.

Женските и мъжките от боядисани пъдпъдъци се различават по изразения сексуален диморфизъм, присъщ на тези птици, като имат следните анатомични характеристики в описанието, които могат да се видят ясно на снимката:

  • Оперението на короната и тилната част на мъжките е оцветено в червено с кафяв оттенък, задната част на главата е оградена с черна ивица, перото отстрани на главата и в областта на шията е сиво, от началото на клюнът до окото има бяла ивица, под която има черна ивица, свързваща брадичката и гърлото, като в същото време оформя бяла брада, пред тази черна ивица образува широко петно.
  • Женските се открояват в оперение от мъжки с гръден кош с червено с кафяв оттенък и бяла шия, горната част на перата е боядисана в пясъчен нюанс, дъното на тялото е светло червеникаво, разредено с черни ивици.

Общи анатомични характеристики във външните характеристики на рисуваните птици са черен клюн и оранжеви лапи.

Дивите пъдпъдъци рядко се разминават по цвета на оперението си. В плен сред китайските рисувани пъдпъдъци са били отглеждани видове с цветни вариации на перата, сред които има бели, сребърни, кафяви и розови представители.

Местообитание и местоживеене

Днес китайските рисувани пъдпъдъци са в Китай, птици могат да бъдат намерени на африканска територия. Разпространението на птиците обхваща Етиопия и Замбия, преминава през южноафриканската провинция Квазулу-Натал, засяга азиатския полуостров Индустан. Гнездата им са записани в границите на Бирма и Тайланд, на тихоокеанския остров Тайван и Калимантан, на Филипините и островите Ява, в Австралия и Тихата Нова Гвинея. На такава голяма площ на разпространение в афро-азиатска посока рисуваните индивиди образуват 10 от своите подвидове, всеки от които избира свой собствен хабитат за себе си.

Първоначално рисуваните птици от Китай се отглеждат в малката им родина като декоративни птици. Дори са били носени със себе си като домашни любимци точно в джобовете на дрехите им, като са затопляли ръцете си за тях през зимния студ. В Европа синият домашен любимец се появява в самия край на 18 век; той все още е популярен за отглеждане сред декоративни домашни птици.

Като място на пребиваване, пъдпъдъците от Китай предпочитат равни и планински райони, където има гъсти и доста влажни ливадни пространства. На тези места те правят пътеки, които приличат на дълги тревисти тунели.На територията на Африка китайските пъдпъдъци могат да бъдат намерени в малък брой, където се установяват в планински вериги на височина от около 1,8 км над морското равнище.

По време на нестабилното си миграционно движение пъдпъдъците от Китай трябва да се адаптират към дъждовните сезони, като често започват процеса на гнездене при лошо време. Например гнездата на пъдпъдъци, които живеят в района на Нигерия, започват да се изграждат при пристигане на мястото за гнездене, когато започват активни дъждове.

Процес на развъждане

Китайските пъдпъдъци принадлежат към моногамни представители, запазвайки двойките си за периода на чифтосване и размножаване през целия им живот. Периодът при мъжете започва с висок звук от три срички, който те издават под формата на свирка.

В изграждането на гнездото при описаните видове птици участва само женската. За едно снасяне на яйца обикновено носи от 4 до 10 яйца, в редки случаи снасянето на яйца на пъдпъдък има до 12-14 яйца. В същото време цветът на черупката на яйцата може да варира и да бъде с различни нюанси на жълто и кафяво. Понякога черупката на яйцата е покрита с контрастни ярки петънца от тъмнокафяв, почти черен цвят.

Както и процесът на изграждане на гнездо, така инкубацията на пилетата пада единствено върху женската китайска пъдпъдък. Ролята на мъжкия при отглеждането на пилета се свежда до защитата и защитата на гнездото.

Инкубацията на пилетата отнема средно 2-2,5 седмици. Новородените пъдпъдъци с големината на голяма пчела напускат гнездото в първия ден от своя независим живот. Диетата им не се различава от тази на възрастните птици. Още след 14-18 седмици младите животни стават полово зрели и напълно независими.

Китайска пъдпъдък може да има повече от едно пило на година. Броят им пряко зависи от качеството на фуражната дажба и при достатъчно адекватно хранене, излюпването и отглеждането на пилета могат да следват едно след друго.

Задържане в плен

Свикнали с дивата природа, китайските пъдпъдъци могат да живеят в птицеферма, но трябва да се осигурят достатъчно жилища за китайските пъдпъдъци, за да могат птиците да снасят яйца и да се размножават.

Помещения

Независимо от факта, че китайските рисувани пъдпъдъци са с малки размери, не подценявайте площта, необходима за тяхната поддръжка. Най-оптималните размери, позволяващи да се съхраняват удобно, ще бъдат основата на клетките и волиерите 2 * 2 метра, тъй като пъдпъдъците не се държат по двойки, а предпочитат да живеят на групи.

Когато се държат пъдпъдъци на закрито, не са необходими кацалки-добавки и допълнителни клони, тъй като тези птици летят изключително рядко, предпочитат да се движат повече по земята.

Стърн

Яйцето и семената, като просо и маково семе, са подходящи за хранене в процеса на отглеждане на млади китайски пъдпъдъци. Възрастна птица се храни с насекоми и червеи; те трябва да включват зърно, билки и минерални добавки в диетата си.

Пъдпъдъците, изкуствено отгледани по време на инкубацията, се обучават да се хранят, имитирайки кълване, като потупват кибрит до храната, както пъдпъдъците преподават в естествени условия. Как се случва това може да се види във видеото.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус