Отглеждане на пъдпъдъци у дома

2
1303
Рейтинг на статия

Отглеждането на пъдпъдъци в Русия става все по-популярно всяка година. И това не е изненадващо, защото пъдпъдъчи яйца се считат за здравословен и диетичен продукт. Намирането на висококачествено и природосъобразно птиче месо понякога изглежда невъзможно, тъй като съвременните технологии толкова умело създават един вид естественост, че експертът няма веднага да го разграничи. В повечето случаи именно тази причина ви кара да мислите за независимо отглеждане на пъдпъдъци. Защо точно пъдпъдъци, а не, например, пилета? Едно от основните предимства е малкият размер на птицата, който ви позволява да отглеждате пъдпъдъци дори в апартамент.

Отглеждане на пъдпъдъци у дома

Отглеждане на пъдпъдъци у дома

Непретенциозността на пъдпъдъците също е важна. Отглеждането на домашни пъдпъдъци от нулата у дома не е трудно и дори фермер с минимален опит може да се справи с тази задача. С правилния план рентабилността на такъв бизнес бързо ще се изплати. Основното е да се изчислят разходите преди въвеждане на птици и да се направи заключение дали е изгодно да се вземат пъдпъдъчи яйца у дома или не. Също така, не забравяйте, че за пълноценното отглеждане и отглеждане на птици ще ви трябва специално оборудване, добра къща, кацалки, хранилки.

Колко пъдпъдъци са ви необходими

Първото нещо, за което трябва да се притеснявате, е къде се отглежда птицата. Дворът на птиците трябва да е добре зареден. Частна къща има значително предимство, при което за пъдпъдъци може да се отдели неограничена площ, но какво ще кажете за собствениците на апартаменти? Практиката показва, че е реалистично да се отглеждат пъдпъдъци в апартамент, следвайки прости препоръки. Друг е въпросът дали преди това сте се сблъсквали с отглеждане на домашни птици или не.

Ако няма такъв опит, не бива веднага да започнете твърде голям добитък. За начало е достатъчно да имате 5-6 жени. Такова количество напълно ще осигури яйца и със сигурност няма да създаде никакъв дискомфорт в съдържанието и още повече няма да заема много място. Твърде високата клетка за пъдпъдъци изобщо не е необходима, основното е, че е достатъчно широка. След като сте усвоили основните принципи на грижа за пъдпъдъци, можете да увеличите броя им. Животновъдство от 20 пъдпъдъци ще осигури яйца за цялото семейство, най-важното е, че това няма да разочарова съседите: от него няма да има миризма или шум.

Но е малко вероятно да искате да държите по-голям брой птици в хола, така че често се взема решение да се вземе балкон за разплод на пъдпъдъци. В този случай трябва да се притеснявате за потъмняване на прозорците и максимална шумоизолация. При такива условия можете да отглеждате до 50 глави пъдпъдъци. Не забравяйте, че с увеличаване на броя на добитъка се увеличава и миризмата, която може да предизвика недоволство сред съседите.

Избор на порода пъдпъдъци за разплод

Породите пъдпъдъци са разделени на яйца, месо и месодайни. Съответно изборът зависи от целта на отглеждането на птицата.Ако най-важното за вас е получаването на яйце, тогава е по-добре да изберете породата японски пъдпъдъци. Има най-висока производителност на яйца. Но от такова пъдпъдък няма много месо: птицата е твърде малка. Породата е лесна за грижи, което е много важно за начинаещи. Яйцата обикновено тежат между 7 и 10 гр. Значително предимство на пъдпъдъчи яйца е, че те са безопасни за консумация сурови, тъй като пъдпъдъците не страдат от салмонелоза. Пъдпъдъчите яйца не причиняват алергии, а напротив, съдържащите се в тях активни вещества помагат да се справят с болестта.

Породата бройлери са по-подходящи за производство на месо: фараон, турски фараон или тексаски бял. В сравнение с пъдпъдъците от породата яйца, пъдпъдъците от бройлери са 2-2,5 пъти по-големи. Но това изобщо не означава, че породата говежди пъдпъдъци няма да снасят яйца. Бройлерите дават голямо яйце до 20 g, но има много повече проблеми с такава порода: изборът на фураж и условията на задържане трябва да бъдат особено внимателни.

Всички останали породи са класифицирани като месни. Сред тях естонската пъдпъдък се е доказала добре, тя е много по-голяма от японската, но има идентичен цвят. Тази опция е удобна за начинаещ птицевъд. Като цяло цветовата гама на пъдпъдъците е много богата. Така че, когато избирате птица за добитъка си, трябва да помните, че пресичането на 2 различни вида е нежелателно, по-добре е да имате индивиди от един и същи костюм. Как да изберете правилните кокошки и мъжки, можете да погледнете снимката или видеото.

Избор на клетки

Изборът на клетка за пъдпъдъци зависи от избраната порода. Говедата птица се нуждае от клетка с 10 см по-висока от, например, пъдпъдък от яйца, защото от първите дни малките наддават на тегло и растат активно. Клетките за папагали не са подходящи за кокошки носачки. Основното условие е подът на клетката да е плътен или направен от мрежа с малка клетка. Най-добрият вариант е мрежа 1 х 1, така че птицата няма да заседне с лапите си и да се нарани. Много е важно подът да не е от паралелни пръти, защото това също няма да може да избегне падането на птиците.

Какви са клетките:

  • дървени;
  • метал.

Направата на клетка със собствените си ръце няма да бъде трудна, особено ако добитъкът е малък. Някои майстори използват всякакви материали под ръка, от пластмаса до обикновен шперплат. Основното, което трябва да се има предвид, когато правите клетка самостоятелно, е нейната практичност при почистване. Най-удобните дизайни са с поднос за изпражненията, а самата птица и нейните яйца винаги ще останат чисти. През лятото можете да държите домашните си любимци в неотопляема къща на чист въздух или по-често да ги пускате на разходка през топлия сезон.

Правилната грижа за пъдпъдъците

Отглеждането на пъдпъдъци у дома трябва да се извършва в съответствие с всички правила, тогава птиците ще бъдат здрави и фермерите ще получат желания резултат. Грижата за птиците не е досадна дейност и не представлява особена караница. Необходимо е само хранене, поддържане на чистотата на клетките и ежедневно събиране на яйца.

Хранене

Правилният избор на комбиниран фураж е ключът към успеха в отглеждането на птици. Невъзможно е да се замени само с билки или зърнени храни, поради което не трябва да се очакват добри резултати. Но тези храни работят добре като добавка. За същите цели те използват ситно нарязани варени пъдпъдъчи яйца, настъргани моркови, цвекло или варена риба. Дневната норма за яйчната порода кокошки носачки е 30 г комбиниран фураж, за месото - 40 г. Трябва да храните птицата 3 пъти на ден, за предпочитане по едно и също време, придържайки се към дневната норма.

Особеността на пъдпъдъците се крие във факта, че те разпръскват фуражи, поради което е необходимо предварително да се подготвят хранилки с ограничители. Най-удобно ще бъде поставянето на хранилките от външната страна на клетката: така фуражът ще се консумира по-икономично. Не забравяйте за добавянето на малко количество креда към диетата на възрастна птица. Той е в основата на силна черупка от яйца и здраво оперение.Слоевете особено се нуждаят от креда през зимата. За по-добро усвояване на фуражите птицата се нуждае от гастролити - малки камъчета, които ще помогнат за смилането на твърди фуражи, така че в клетката е необходим съд с пясък. Морски или речен пясък с примес от малки черупки е идеален. Пъдпъдъците сами ще изядат необходимото количество.

Най-често срещаните болести на пъдпъдъците често се свързват с неправилно подбрана диета. Ако е станало забележимо, че птицата е летаргична, перата й са разрошени, тя избира тъмен ъгъл, може би тялото няма хранителни вещества. В този случай е необходимо да добавяте витамини към ежедневната храна за пъдпъдъци, особено през пролетта. Понякога е необходимо напълно да смените фуража.

Поилки

В промишлените птицеферми най-често се използват поилки за зърна. Те са най-удобни, тъй като водата се консумира по-ефективно и остава свежа по-дълго. Но цената на такива поилки ще удари силно джоба ви. Можете сами да си направите удобни купички за домашни птици, като обърнете специално внимание на ограничителите, така че пъдпъдъците да не могат да се качат в тях.

Водата в такива поилки трябва да се сменя по-често, отколкото в нипелните: поради проникването на фуражни частици в нея, изпражнения, тя се замърсява по-бързо, което в крайна сметка може да доведе до болести по птиците. По-добре е да изберете поилка с ниски страни: те са най-удобни. Питейната вода трябва да се сменя възможно най-често, поне 3-4 пъти на ден. Водата трябва да е питейна или преварена, със стайна температура.

Осветление

Яркото осветление е враг номер едно за птиците. Такива условия за пъдпъдъци са просто неподходящи: пъдпъдъците стават неспокойни, подли. Поради неправилно осветление могат да възникнат проблеми с производството на яйца, така че всички съществуващи прозорци в стаята с пъдпъдъци трябва да бъдат затъмнени. Ако няма прозорци, можете да осигурите комфортен режим на осветление, като използвате конвенционална флуоресцентна лампа.

Поддържане на пъдпъдъци в дома ви

Отглеждането на пъдпъдъци във вашия дом значително опростява задачата на птицевъда: голям добитък няма да създаде проблеми нито за домакинствата, нито за съседите. Важно е незабавно да се създаде и поддържа по-нататък топлинен режим в помещението, където ще се държат пъдпъдъците. Ако за тях е отделена отделна отопляема стая в къщата, тогава няма да са необходими допълнителни устройства. Но отоплението в отделен навес или пристройка през зимата трябва да се вземе предвид. Оптималната температура за пъдпъдъци е между 16 и 24 ° C.

Повишаването на температурата няма да повлияе по никакъв начин на комфорта и здравето на птицата, което не може да се каже за намаляване. Температури под 16 ° C могат да повлияят отрицателно на производството на яйца от пъдпъдъци. Вентилацията на помещението е толкова важна, колкото и температурата. Амонячните пари, издигащи се нагоре, могат да навредят на пъдпъдъците, така че въздушният поток трябва да бъде насочен отгоре надолу. Това ще премахне отровните изпарения най-ефективно. Когато организирате вентилация, основното нещо е да не прекалявате и да не създавате течение, което пъдпъдъците не могат да устоят: поради това перата могат да започнат да падат.

Развъждане на пъдпъдъци в апартамента

Развъждането на пъдпъдъци в къща и апартамент се различава само по броя на излюпените пилета. Ако се планира да се държи в страната на чист въздух, това още по-добре ще се отрази на качеството на младите. За отглеждане на пъдпъдъци от породата яйца ще са необходими семейство от 3-4 пъдпъдъци и 1 пъдпъдък, за породи бройлери има 2 пъдпъдъци за 1 пъдпъдък. Жените трябва да бъдат избрани на възраст от 3 до 8 месеца, а мъжете от 3 до 6 месеца. За разлика от пилетата, домашните кокошки нямат инстинкт за инкубация, така че не можете да правите без инкубатор, когато отглеждате собствения си добитък.

Когато избирате яйца за инкубатора, трябва да се слагат тези, които са неправилни, повредени или твърде големи. Те могат да се използват за храна, но не са подходящи за отглеждане на пилета. Оптималното тегло на яйце за поставяне в инкубатор е 11-14 g, в зависимост от породата пъдпъдъци.Продукт с по-малко тегло вече няма да работи: пъдпъдъците ще се излюпят, но ще бъдат много слаби и малки. Също така трябва да се има предвид, че не всички яйца ще излюпят пъдпъдъци: от 100%, само 75% ще бъдат оплодени, някои от тях ще бъдат нежизнеспособни след излюпването, а някои ще се излюпят от мъже, така че е по-добре да се вземат 3 пъти повече яйца от броя, който ще трябва да бъде заменен добитък от пъдпъдъци.

Инкубация на яйца

Можете да съберете необходимия брой яйца за инкубатора не повече от 5 дни, само ако яйцата се съхраняват при температура 18 ° C. Това ще осигури на пъдпъдъците най-ефективната люпимост. Колкото по-дълго съхранявате събраните яйца, толкова по-малък е шансът за излюпване на пилета. Категорично е забранено да се мият яйцата, преди да се поставят в инкубатора. Факт е, че на повърхността на черупката има защитен филм, който предотвратява проникването на инфекции в яйцето. В същото време яйцата трябва да бъдат чисти, без изпражнения или мръсотия. Тъй като пъдпъдъците се втурват към пода, а не като пилета в гнездо, важно е да го покриете със слама: това ще поддържа яйцата чисти.

Инкубацията ще отнеме 18 дни. Процесът отнема много свободно време на птицевъда, така че е най-добре да закупите инкубатор с автоматичен контрол на температурата и влажността. Първите две седмици на инкубация трябва да изберете температура от 37,8 ° C, първата седмица е необходимо да се поддържа влажността на нивото от 50-55%, а през втората да се намали до 45%.

Също така е необходимо да се помни за обръщането на яйцата: първата седмица те се обръщат 4 пъти на ден, втората - 6 пъти. В периода от 8 до 14 дни яйцата трябва да се охлаждат 2 пъти на ден по 20 минути. От 15-ия ден и до излюпването на пилетата температурата в инкубатора се понижава до 37,5 ° C, а влажността се повишава до 65-70%. Вече няма нужда да обръщате и охлаждате яйца. Пилетата се излюпват почти едновременно, в повечето случаи в рамките на 5-6 часа. Как да развъждате пъдпъдъци правилно, можете да разгледате по-подробно на снимка или видео.

Отглеждане на пъдпъдъци у дома

Земеделските производители, когато отглеждат пъдпъдъци у дома, трябва да знаят някои от характеристиките на процеса. Необходимо е не само успешно да изведе стадото млади животни, но и да й осигури допълнителни компетентни грижи в двора. За тези цели се използва определено оборудване. Излюпените пилета се прехвърлят в брудер - кутия или кутия с постоянно поддържана температура 25-28 ° С. Направата на брудер не е трудна: просто изолирайте външната страна на кутията от шперплат с пяна. В долната част е инсталирана мрежа с фина мрежа. През първата седмица покрийте дъното на брудера с мека кърпа и го заменете, когато се замърси, за да предотвратите размножаването на инфекцията.

Ако пилетата се разпръснат около ъглите на брудера и дишат през отворен клюн, това е сигнал, че са прекалено горещи. В този случай трябва или да намалите мощността на крушката, или просто да я вдигнете по-високо. Напротив, замразените пилета ще се струпат на куп близо до лампата, след което ще трябва да я спуснете или да я замените с по-мощна. Икономичните и LED крушки за отопление на домашни птици не са подходящи.

От първите дни и в продължение на 14 дни пъдпъдъците се нуждаят от денонощно осветление, а по-късно светлината ще се нуждае само от 17 часа. С течение на времето температурата в брудерите намалява, а порасналите пъдпъдъци се настаняват в клетки. По-добре е младите растения да се засаждат отделно от възрастните пъдпъдъци.

Хранене на млади животни

Отначало пъдпъдъците се хранят със специален изходен комбиниран фураж. Този етап е особено важен: стартерният фураж съдържа всички необходими витамини и компоненти за все още незрелите пилета, което ви позволява да увеличите максимално оцеляването на бъдещия добитък. По-добре е да използвате вода за млади животни, утаени или филтрирани. За разлика от клетките за възрастни пъдпъдъци, хранилки и поилки в брудер са поставени вътре.

Започвайки от 21 дни, пъдпъдъците постепенно се прехвърлят в комбинирани фуражи за възрастни. В същото време птицата трябва да бъде снабдена с пясък, тъй като такава храна е по-твърда.През лятото е важно да осигурите на отглежданите пъдпъдъци зеленина, за да подпомогнете нормалното развитие на птицата. С подходящи грижи от първите дни, порасналите малки се отличават с постоянен имунитет и в бъдеще не причиняват проблеми на собственика.

Овладяването на тънкостите на отглеждането на пъдпъдъци у дома не е толкова трудоемко и скъпо упражнение, то е напълно по силите дори на начинаещите фермери. По-специално е важно да спазвате диетата, да почивате, да давате допълнителна храна през зимата и да изолирате стаята. Основният разход е инкубаторът, който ще спести много време на птицевъда и ще помогне да се създадат идеалните условия за излюпване на бъдещи стада. И като се има предвид пазарната стойност на готово пъдпъдъче месо и яйца, можете сериозно да помислите за малък семеен бизнес, който не само значително ще попълни бюджета, но и ще предостави на семейството наистина естествен и здравословен продукт, отглеждан от собствените им ръце .

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус