Бял тексас пъдпъдък

0
2049
Рейтинг на статия

Тексасският пъдпъдък или фараонът от Тексас е високодоходна месна порода. Теглото му е едно от най-големите от всички разновидности на този вид. Производството на яйца е доста ниско, но това се компенсира напълно от производителността на месото. Поддържането и отглеждането на пъдпъдъци е лесно, препоръчва се както за промишлено, така и за домашно отглеждане.

Тексас пъдпъдък

Тексас пъдпъдък

Описание на породата

Белият тексаски пъдпъдък е бройлер със съответна структура на тялото. Птиците са едри, набити и мускулести. Те наддават много бързо, въпреки че в някои случаи те могат да бъдат затлъстели. Доста лесно е да се разграничи този сорт по външния му вид. Описанието на външния вид на тексаския пъдпъдък и неговите характеристики са както следва:

 • Главата е средна.
 • Очите са тъмни.
 • Клюнът е светъл, понякога има тъмен връх.
 • Вратът е къс.
 • Тялото е закръглено, пълно, с малък растеж.
 • Гърдата стърчи силно напред.
 • Гърбът е разширен, огънат в дъга.
 • Краката са добре развити и добре замускулени.

Тексаския пъдпъдък е албинос, цветът е бял, на задната част на главата има малки черни точки, понякога те са разпръснати по тялото, образувайки мраморен модел. Когато купувате пъдпъдъци, трябва да изберете хора, които имат малко черни петна. Също така трябва да разгледате добре структурата на оперението: тя трябва да е пухкава, малко разхлабена. Такива птици наддават по-добре. Можете да видите външния вид и характеристиките на белите пъдпъдъци от Тексас на снимката.

Производителност на породата

Предшественикът на бялата пъдпъдък от Тексас е бил японската и английската бяла пъдпъдък. Също така, други породи са били използвани в развъждането. От английските птици тексасецът получи бяло оперение и добро наддаване на тегло. Видът бройлери се отличава със следните характеристики на продукта:

 • Живата птица тежи средно 400 g.
 • Масата на готовия труп е 250-260 g.
 • Ниско производство на яйца - около 120-160 яйца годишно.
 • Тегло на яйцето - 12-14 g.
 • Женските започват да бързат на 50-60 дни.

Някои индивиди могат да наддават на тегло до 550 г. Но такива пъдпъдъци не са подходящи за разплод. Теглото им се постига главно поради високото им съдържание на мазнини. Таблицата за увеличаване на теглото на пилетата показва, че те наддават много бързо. Трупът на пъдпъдъците на фараона има светъл нюанс, кожата е жълтеникава. Месото съдържа повече от 20 полезни елемента и витамини, ниско съдържание на холестерол. Препоръчва се за диетично хранене за деца, страдащи от алергии, със сърдечни патологии и стомашно-чревни заболявания.

Предимства и недостатъци на породата

Породата пъдпъдъци от Тексас бързо набира пазарен дял. Това е една от най-обещаващите породи за индустриално развъждане при всякакви климатични условия. Можете да отглеждате птици у дома, ако основната цел на отглеждането е да набавите месо. Породата има много предимства, тук са основните:

 • Бърз растеж и увеличаване на масата.
 • Добър вкус и композиционни характеристики на месото.
 • Няма проблеми с яйцепровода.
 • Неизискващо съдържание.
 • Лесна поддръжка с минимални разходи.
 • Добър външен вид на трупа.
 • Перата лесно се отделят от кожата.
 • Въпреки че пъдпъдъците се втурват слабо, теглото на тестисите му е по-високо от това на другите породи.

Като всяка порода, тексасецът има редица недостатъци. Недостатъците включват:

 • Ниско производство на яйца.
 • Оплождането на яйцата не е твърде високо.
 • Относително висок разход на фураж.
 • Трудно е да се определи полът на тексаски пъдпъдък.
 • Мъжете са твърде пасивни.
 • Пилетата често се раждат слаби.

Повечето недостатъци са напълно компенсирани от предимствата на породата, поради което тя е толкова популярна сред птицевъдите и постоянно получава положителни отзиви. Така че си струва да купите тези птици за вашата ферма.

Съдържание на пъдпъдъци

За отглеждане на пъдпъдъци е достатъчно да се определи плевня с площ 10-15 m². В такава стая е реалистично да се съдържат повече от сто птици. Клетките се купуват или правят ръчно. Ширината на кутията трябва да бъде 40 см, дължина - 90 см, а височината - 20 см (при по-висока височина пъдпъдъците могат да си счупят главите). За 1 пъдпъдък в клетка се отреждат 50 cm² площ. Ако добитъкът се храни активно, мъжките и женските се настаняват отделно. В родителското стадо трябва да има не повече от 2 женски пъдпъдъци на 1 мъж.

Металните хранилки и поилки са прикрепени към външната страна на клетките. Предната решетка трябва да има такива празнини, че само главата да може да проникне, но не може да пробие през цялото тяло. В долната част са поставени специални тави за събиране на яйца и изпражнения. Те трябва да бъдат проверени и почистени своевременно, в противен случай в къщата ще има неприятна миризма. Тексаските бели пъдпъдъци са доста устойчиви на различни заболявания. Но неправилната грижа и замърсяването в клетките могат да предизвикат инфекции.

Поддържането на тексаски пъдпъдъци изисква подходящо осветление, вентилация и контрол на температурата. Пъдпъдъците не обичат ярка светлина, клетките не трябва да се поставят близо до прозореца. Най-добре е да оборудвате къщата с флуоресцентна лампа с мощност около 25 kW. Идеалната температура в птицефермата е 18-22 ° C, през зимата си струва да се осигури отопление. Необходима е и добра вентилация, но без течение. Домашната влажност трябва да се поддържа на 55-65%.

Хранене на пъдпъдъци

Храненето на бели пъдпъдъци от Тексас е лесно. Сто птици ядат около 4,5 кг фураж на месец. По това време пилетата набират достатъчна маса, след около 1,5 месеца, докато пъдпъдъците започнат да се линят, те могат да бъдат изпратени за клане. Ако женската се втурне добре, тя може да бъде държана до 7-8 месеца.

В индустриалните ферми предпочитат да използват готови фуражи за пилета-бройлери. Те включват натрошени зърна царевица, ечемик, пшеница, трици. Около 30% са протеинови добавки (месокостно и рибно брашно, соево брашно, лизин). Също така, комбинираният фураж включва минерални добавки и витамини. Отглеждането на къща от тексаски пъдпъдъци на готови комбинирани фуражи също е изгодно, тъй като цената му не е толкова висока и до кланичната възраст ще отнеме само 9-10 кг за сто глави.

Вкъщи можете сами да приготвите храна за пъдпъдъци. За да направите това, трябва да вземете равни части царевично, пшенично и ечемичено брашно, да добавите към тях месокостно брашно, креда, сол, нерафинирано слънчогледово масло. Също така у дома, пъдпъдъците се хранят със зеленчуци: варени картофи, моркови, цвекло, през лятото те дават тиквички, тиква, зелена трева. За интензивно хранене вареният грах е подходящ. Можете да смесвате мляна риба, бульон в храната.

Развъждане на пъдпъдъци

Развъждането на пъдпъдъци от Тексас е възможно само в инкубатор. Подобно на повечето домашни породи, той е загубил инстинкта си за люпене. На първо място, трябва да формирате родителско стадо. Тъй като мъжете от Тексас не са много активни, повече от 2 жени не могат да бъдат добавени към тях. По-натрупаното съдържание води до факта, че процентът на оплождане на яйцата пада. Необходимо е да се вземат яйца до 3-4 месеца, след това разплодните птици се изпращат за клане и се формира ново стадо.

Преди да презасадите, трябва да определите пола на бялата пъдпъдък от Тексас.Не винаги е лесно да се направи разлика между птиците, тъй като цветът и размерът на мъжете и жените са приблизително еднакви. За да разграничите индивидите, трябва внимателно да изследвате клоаката. При жените има синкав оттенък, при мъжете е розов. Освен това мъжките имат малък възел, ако натиснете върху него, от клоаката ще започне да се откроява пенлива жълта течност. Определянето на пола е най-добре на 8-седмична възраст.

Яйцата за инкубиране на породата Тексас Бели пъдпъдъци не трябва да се съхраняват повече от седмица. Ако поставите седемдневен материал в инкубатор, люпимостта ще бъде 80%, а за десетдневна - 60%, от по-старите яйца, пилетата може изобщо да не се излюпват. За да излюпите пилета, можете да използвате стандартен инкубатор, но трябва да поставите специална тава за малки яйца с решетка в него. Температура на инкубация - 38-38,5 ° С, влажност - 65-70%. Пъдпъдъците се излюпват след 16-17 дни.

Грижи и хранене на млади животни

Колкото по-добри са грижите за белите бройлерски пъдпъдъци, толкова повече от тях оцеляват. През първата седмица бебетата се държат в брудер или отопляема кутия. Температурата трябва да бъде 33-35 ° C. През втората седмица температурата се понижава до 30-32 ° С, през третата - до 26-28 ° С. Влажността се поддържа на 60-70%. Помещението трябва да бъде добре проветрено, можете да го обработвате от време на време с ултравиолетова лампа.

Пилетата от бройлери от пъдпъдъци се хранят от първите часове от живота си. Първо, те получават варено яйце, от 2-3 дни добавят извара към диетата, най-малко 2 g на глава. След 4 дни те дават нарязани царевични зърнени култури, зеленчуци, пшенични трици. До 8 дни те започват да смесват фуражи за бройлери и след 2 седмици пилетата се прехвърлят към тях. Те ядат храна за възрастни от месец.

Бройлерните пъдпъдъци растат много бързо. На 1,5-2 месеца те се изпращат за клане. Преди това се извършва селекция, най-добрите женски и мъжки остават за разплод, а останалите се изпращат на интензивно угояване. Птиците от различен пол са настанени в отделни клетки, хранени с висококалорични смеси, състоящи се от зърно, варен грах и протеинови добавки.

Колко струва породата пъдпъдъци от Тексас? Яйцата за люпене могат да бъдат закупени за 15-20 рубли, дневните пилета струват около 40 рубли. Цената на седмичните пъдпъдъци е 60 рубли, а месечните пъдпъдъци са 140 рубли. Възрастен тексаски пъдпъдък струва 220-240 рубли. В повечето случаи цените за този сорт са по-високи, отколкото за другите породи. Това се дължи на голямата маса на бройлерските пъдпъдъци от Тексас Уайт и високата му производителност.

Когато купувате, трябва внимателно да изберете птицеферма и ферма в задния двор. Препоръчително е да прочетете отзиви за развъдчика, да разберете от колко време той развъжда породата. Също така не вреди внимателното разглеждане на снимките и видеоклиповете на тексаските пъдпъдъци, за да не се закупи кръст с ниска производителност.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус