Обикновена пъдпъдъчи птица

0
1334
Рейтинг на статия

Пъдпъдъчната птица принадлежи към пилетата от подсемейство яребица. Днес обикновената пъдпъдък живее не само в естествената среда. Много фермери в домакинството имат своите разновидности.

Пъдпъдъчи птица

Пъдпъдъчи птица

Общо за пъдпъдъците

Често срещаните видове пъдпъдъчи птици винаги са служили като плячка на ловците. В допълнение към факта, че от тези птици се приготвят различни ястия, пъдпъдъците се държат в къщи като пойни птици. Друга цел на пъдпъдъците е да участват в битки с пъдпъдъци.

В реда на пилетата това е единственият представител, заедно с немите пъдпъдъци, принадлежащи към прелетния.

Описание и снимка на пъдпъдъчи птици показват малки размери:

  • птиците растат с дължина не повече от 20 см,
  • средното тегло на пъдпъдък варира от 80 до 145 g.

Освен това на снимката във външния вид на пъдпъдъка можете да видите и други изключителни характеристики:

  • охра оттенък на основното оперение,
  • главата и гръбната област отгоре, както и зоната на горната опашка и покриващото перо на самата опашка, се отличават с напречни ивици и петна,
  • зад областта на очите, перата образуват червена ивица.

Сред отличителните черти на птиците може да се посочат дълги крила и къса опашка. По външния си вид на снимката пъдпъдъците са подобни на птиците от семейство фазанови.

Такова своеобразно петнисто оперение позволява на пъдпъдъците лесно да се скрият от хищниците в естествената среда.

Мъжките и женските обикновени пъдпъдъци се различават един от друг предимно по цвета на перата на гърлото. Женската има черни петънца в долната част, а по страничните части на тялото гърлото и брадичката са боядисани в бледо охра. Букалната област на мъжете е тъмночервена, гушата е с подобен оттенък, а гърлото и брадичката са черни.

Географски район на пребиваване и миграция

Местообитанието на обикновените пъдпъдъци е европейската територия, африканския континент и азиатския запад. В Русия птицата може да се намери в източния регион до територията на Байкал.

Повечето представители на пъдпъдъците прекарват сред гъстата трева, която ги предпазва от очите на хищниците. Предпочитайки да остане на земята, пъдпъдъците не седят на клоните на дърветата.

Пъдпъдъците често не отлитат от страни с топъл климат, тъй като не всеки индивид е в състояние да преодолее големи разстояния поради не особено развити летателни способности. Те летят на близко разстояние от земята, докато много често махат с криле, бързо се уморяват, поради което много от тях умират по маршрутите, преминаващи през моретата до местата на миграция, изтощени изпадащи във водата. По време на миграционни движения те често правят временни спирки на морския бряг.

Мястото на пребиваване на пъдпъдъците са равни полета и планински райони, ливади и горски краища и ливади, където расте много подходяща за тях растителна храна.Откритите площи позволяват на птиците да живеят спокойно, без опасност, тъй като хищниците живеят там с редки изключения.

За зимуване представителите на пъдпъдъците летят по-близо до африканската зона и до югозападната част на Азия, заселвайки се главно в южноафриканските и индокитайските територии.

Местата за гнездене на обикновените видове пъдпъдъци могат да бъдат фиксирани в посока Туркестан, в Близкия изток, той живее в иранските региони. В същото време миграцията към южните местообитания на тези диви птици започва от самото начало на април и те се завръщат в северните райони до началото на май, понякога дори през юни.

Типичен начин на живот и поведение

Пъдпъдъчен глас

Представителите на пъдпъдъците винаги са били известни със своя глас и способността си да пеят красиво. В същото време за тях беше казано, че само мъжки пъдпъдъци могат да пеят, женските пъдпъдъци са в състояние само да костенурка.

Звуците, издадени от пъдпъдъка, се чуват достатъчно далеч, особено при спокойно време. Необичайно силните мъжки пъдпъдъци започват да крещят по време на настъпването на брачния сезон в процеса на ухажване на женските.

Всъщност гласът на пъдпъдък едва ли може да се нарече пеене в пълния му смисъл, тъй като звуците, издавани от птица, са по-подобни на многократно повтарящ се уакан.

Храна

Основата на хранителната диета на обикновените пъдпъдъци е растителната храна, която включва различни семена, пъпки, растителни издънки, зеленина на храсти и дървета. Малко по-рядко насекомите са в менюто на пъдпъдъците, те са предпочитани от по-младото поколение, като се използват безгръбначни, различни червеи и малки гъсеници. Възрастните индивиди са по-склонни да ядат зърнени храни. Докато зърнените култури узряват на полето, птиците преминават към полски условия на живот, като се хранят със семена от зърнени култури и бързо наддават на тегло. Сред предпочитанията на пъдпъдъците са царевичните кочани и пшеницата.

Живот в плен

В условията на домашно робство обикновена пъдпъдък може да живее дълго време. Така че жителите на Централна Азия все още държат тези птици вкъщи в клетки, като ги използват както като бойни птици, така и като пойни птици.

Сред жителите на Древен Египет изображението на пъдпъдък е използвано в графичното представяне на звуците "у" и "v".

Днес всяка втора птицеферма се занимава с отглеждане и отглеждане на пъдпъдъци у дома. Месото и яйцата им са вкусни и питателни.

Гнездене и развъждане

Обикновените пъдпъдъци не се различават по моногамията и всеки гнезден сезон се избира нова двойка. Пъдпъдъците започват да подреждат гнездата си, докато тревата расте точно на повърхността на земята, започвайки този процес от малка изкопана дупка, която е покрита с остриета на трева. Пъдпъдъците често гнездят на житни полета, където има много храна за тях, което причинява смъртта на птиците под воденичните камъни на жътварите.

Женската, отговорна за бъдещото потомство, отчаяно пази гнездото си с снесени яйца и когато се появят хищници, тя отвежда нарушителите от мястото на снасянето.

Снасянето на яйца от пъдпъдъци обикновено се състои от 8 до 10 яйца с бледожълта обвивка, покрита с кафяви петънца.

При някои женски пъдпъдъци, при снасянето на яйца могат да бъдат намерени до 20 яйца.

Периодът на инкубация на пилетата при пъдпъдъчи птици е до 2,5 седмици, докато мъжките пъдпъдъци не участват в инкубирането на потомството.

Почти веднага след раждането новородените пилета стават независими, готови да последват родителите си. След 5-6 седмици те се превръщат в пълноценни възрастни птици.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус