Причини за намаляване на нивото на производство на яйца при пъдпъдъци

0
1252
Рейтинг на статия

Пъдпъдъците са птици, принадлежащи към подсемейство яребица. Развъждането му у дома е печеливш бизнес, тъй като тази птица е високопродуктивна. Но пъдпъдъците не винаги радват собственика с постоянство. Понякога те просто спират снасянето или показват ниско производство на яйца, което прави отглеждането неефективно. Ето защо трябва да знаете кои фактори влияят върху факта, че пъдпъдъците не носят, за да се вземат навременни мерки за възстановяване на нормалното производство на яйца.

Защо пъдпъдъците не бързат

Защо пъдпъдъците не бързат

Този вид птици не е по-придирчив към условията на задържане от обикновено пиле. Но все пак има редица нюанси, които трябва да се вземат предвид при избора на порода.

Степента на производителност и нейното поддържане

Отговорът на въпроса защо пъдпъдъците не бързат зависи до голяма степен от породата, която фермерът е отглеждал.

Така че породата японски пъдпъдъци може да произвежда 2 яйца на ден, а естонските или хибридните - по 1. В едно домакинство пъдпъдъците произвеждат от 24 до 27 яйца на месец. Точният брой не може да бъде определен, тъй като продуктивността на птиците често зависи от емоционалното им състояние. Количеството стрес влияе върху това колко яйца получава един развъдчик.

В допълнение към стреса има и други фактори, които могат да намалят производителността на птицата. Всички те са свързани с качеството на грижите за добитъка: комфортни условия на живот, както и характеристики на хранене. Ето защо не трябва да се притеснявате прекалено много, ако пъдпъдъците снасят по-рядко яйца. Просто трябва да изчислите основните причини за това явление, да ги премахнете и пъдпъдъците веднага ще върнат предишното производство на яйца.

Определяне на основните причини за спада в производителността на пъдпъдъците

Отговорът на въпроса защо пъдпъдъците не бързат трябва да се търси в действията на птицевъда. По-често човешките грешки са основната причина за намаляване на производителността. Те могат да бъдат свързани с различни области на грижа за добитъка. В домашна среда производителността най-често се влияе от:

 • функции за хранене;
 • дневна светлина;
 • климатични условия на задържане;
 • липса на вентилация;
 • промяна на основното място на задържане;
 • развъдни грешки (смяна на мъжки, заселване на нови птици и др.).

Но не винаги правилната грижа ви позволява да поддържате продуктивността на пъдпъдъците на нормално ниво. Подобно на други живи същества, птиците могат да се разболеят и да остареят. Пъдпъдъците започват да носят в ранна възраст, от 32-35 дни от раждането. Отначало младите слоеве дават 7-8 яйца, като всеки месец увеличават показателите до 24-26 парчета. Освен това на всеки 6-8 дни птиците си правят почивка, която може да изплаши неопитен птицевъд. Не се притеснявайте: след няколко дни пъдпъдъците отново ще започнат да бързат.

Един начинаещ фермер също трябва да знае, че ако пъдпъдъците не бързат или тяхната производителност е намаляла, това може да означава стареене на индивида.Едно пъдпъдък за 1 година от живота е способен да произведе до 240 яйца. От 8-мия месец нататък производителността постепенно намалява. Това е нормално. До годината птицевъдът ще получи 12-14 яйца от една женска. Точно това е значението, от което всички фермери трябва да се задоволят от стария индивид. Обикновено не трябва да мислите какво да правите с нея: тя е изпратена за месо.

Ако причината е осветлението

Проблемът с ниското производство на яйца при крилати птици често се свързва с човешки грешки при организирането на светлата част от денонощието. Важно е да се придържате към общоприетите норми: 18-20 часа. Всяко отклонение от тези стойности влияе отрицателно върху производителността на птицата. В големите ферми също се използват специални схеми за проектиране, за да се поддържа високо ниво на производство на яйца. Дневните часове са организирани както следва:

 • в 6 сутринта светят светлината, която свети до полунощ;
 • почивка от полунощ до 2 часа;
 • от 2- до 4- включете светлината;
 • от 4 до 6 - изключете.

В домакинството подобна рутина е трудно да се организира, освен ако не закупите специално реле, което е монтирано в електрическата мрежа. Въпреки че ще бъде скъпо, ще се изплати бързо. Нощните двучасови интервали на включване и изключване на светлината са необходими на птиците, за да отговорят на хранителните си нужди. Постенето има лош ефект върху продуктивността на птиците и такива мерки напълно премахват това. Този тип домашни птици имат много бърз метаболизъм, което не може да се каже за други птици.

Желаният ефект може да се получи и чрез избора на подходящите лампи за осветяване на къщата.

Пъдпъдъците често избират сенчести зони за цял живот. В такива удобни условия те бързат, спят и се хранят по-добре. При изграждането и подреждането на птицеферма е важно да се обърне внимание на разположението на осветителните устройства и яркостта на тяхното сияние. Опитните птицевъди препоръчват да се използва съотношение 4 вата за изчисления. за 1 кв. м от площта на птицефермата. Неправилните изчисления влияят отрицателно не само на производството на яйца от птици в бъдеще, но и на тяхното физическо и психологическо състояние. Пъдпъдъците могат да прекарват много време в сън, което води до отслабването им. При твърде ярка светлина на закрито птиците стават агресивни.

Ако причината е в климата

Пъдпъдъците често спират да носят поради твърде високи или ниски температури на въздуха в къщата или клетките. Комфортната температура за тях е 20-24 ° C. Особено внимателно трябва да наблюдавате състоянието на птиците през зимата и лятото. При температури под 18 ° C птиците започват да бързат по-рядко. Проблемът се решава просто: необходимо е да инсталирате електрически нагревател в стаята.

През лятото причините за ниското производство на яйца също са свързани с температурата, неудобна за пъдпъдъци. Започвайки при 26 ° C, производителността на птиците може да намалее с 20-60%. Птицевъдът трябва да предприеме спешни действия. Ако температурата не бъде понижена, добитъкът ще започне да умира. Но какво да правя в такива случаи? Опитните фермери препоръчват да се инсталира вентилатор в птицефермата, с който птиците ще се охладят от летните жеги.

Не трябва да забравяме за ефективността на вентилацията. При високи температури процесите на изпаряване на птичи изпражнения се ускоряват. Въздухът става влажен и тежък, съдържа вещества, опасни за здравето на добитъка, а вентилационната система им позволява да бъдат отстранени от птицефермата, като ги замества с потоци чист въздух, взети от улицата. В допълнение, високата влажност също влияе отрицателно върху производството на яйца от пъдпъдъци. Ако всички тези характеристики на грижите за пъдпъдъци са изпълнени, фермерът ще получи яйца в необходимото средно количество.

Неправилно хранене

Най-честата грешка, която допускат животновъдите, е неправилно изградена диета за пъдпъдъци или грешки в диетата. Влошаването на производството на яйца е лесно да се коригира, ако основните причини за това явление са идентифицирани своевременно. Най-често фермерите допускат следните грешки:

 • Прехранване или недохранване на птици.Всяко от тези действия ще доведе до намалена производителност.
 • Те избират фураж, който не е подходящ по отношение на състава и енергийната стойност. Особено важно е да осигурите на птиците достатъчно протеинова храна. Липсата му често води до намаляване на производството на яйца. Яйцата също стават по-малки.
 • Не спазвайте диетата. Препоръчителната норма е 2-3 пъти на ден. В допълнение, малко количество фураж се оставя на птиците за една нощ.

Неправилно подбраната храна е лесна за идентифициране. Ако 1-3 дни след храненето производителността е спаднала рязко, точно това е причината. След нормализиране на дажбата птиците ще се върнат към предишния режим на производство. Но ако са изминали няколко дни и не е имало промени, трябва да се търсят причините в други фактори.

Също толкова важно е да се гарантира, че пиещите пъдпъдъци са винаги пълни с чиста вода. Яйцата са повече от 70% вода. Важно е кокошките да получат точното количество от този продукт. Липсата му води не само до намаляване на производителността, но и до смърт на добитъка, така че птицевъдът също трябва да се погрижи за удобството на птиците, като оборудва клетките или птицефермата със система за захранване с нипели. Поилките за тави също са подходящи.

Още няколко причини за лошото производство на яйца

Един начинаещ животновъд трябва да направи или закупи клетки за пъдпъдъци въз основа на броя глави, които иска да придобие. Пъдпъдъците не обичат тълпата и ако в къщата свети твърде ярка светлина, това ще доведе до агресия. Също толкова често такива грешки стават причина за многобройни битки между добитъка, както и прояви на канибализъм, така че птицевъдът трябва да е наясно с някои съвети за поддръжка, които ще помогнат за възстановяване на производителността и избягване на смъртта на птиците:

 • презаселването на пъдпъдъци трябва да отговаря на правилото: не повече от 70 глави на 1 кв. m;
 • препоръчително е да държите до 35 глави в една клетка (ако площта на пода е 0,5 кв. м.);
 • необходимо е мъжете и жените да се държат отделно.

Също така би било полезно за начинаещите животновъди да научат за това коя възраст са пъдпъдъци, които се считат за неефективни за по-нататъшна поддръжка. Броят на яйцата, които те доставят на фермера през втората година от живота, не дава голяма печалба. 8-9 яйца на месец не възстановяват парите, похарчени за закупуване на фураж, следователно 10-11 месеца от началото на продуктивния период се считат за благоприятно време за отхвърляне на пъдпъдъци.

Освен това остаряването на птиците и намаляването на производството на яйца изискват от животновъда да добавя млади индивиди. Само по този начин отглеждането на пъдпъдъци ще донесе желаната печалба. Ежегодното обновяване на добитъка (купуване и добавяне на нови мъже и жени) се счита за неразделна част от правилното земеделие.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус