Диви и домашни пъдпъдъци

0
2975
Рейтинг на статия

Пъдпъдъците са малка птица от семейство фазанови, подсемейство яребици и пилета. По света са известни около дузина видове от тези птици. За съжаление 2 от тях вече са изчезнали. Пъдпъдъците живеят в цяла Европа, Азия и Африка. Най-известният вид е обикновената пъдпъдък. Бил е опитомен преди около сто години и сега се отглежда успешно в индустриални ферми и домакинства.

Пъдпъдък

Пъдпъдък

Обикновена дива пъдпъдък

Обикновените пъдпъдъци обитават обширни територии. Тя живее в Европа, в Азия до Байкал, Западна Африка. Тази птица предпочита да се заселва в полета и открити пространства, където има висока трева и храсти. Пъдпъдъците почти не летят, те водят сухоземен живот. Но от северните райони за зимата този вид лети на юг. Когато земеделието започва да се развива, пъдпъдъците се приближават до човека и неговите култури.

Външният вид на пъдпъдъка не е особено забележителен. Това е малка дива птица с камуфлажно оперение, която работи много бързо, скривайки се от враговете. Ето кратко описание на обикновената пъдпъдък и нейните биологични характеристики:

 • Дължината на тялото е 16-20 cm.
 • Тегло на птиците - 80-145 g.
 • Размахът на крилата е 32-35 cm.
 • Тялото е компактно, поставено под лек ъгъл спрямо повърхността на земята.
 • Главата е малка, без гребен.
 • Клюнът е здрав, леко удължен.
 • Пъд пъдпъдъци в охра.
 • Модел под формата на тъмнокафяви напречни ивици и петна покрива задната част на главата, шията, гърба, покривайки перата на опашката.
 • Мъжкият има червени бузи и брадичка, черен врат.
 • Женската има гърло и бузи със светло охра цвят, понякога почти бели, черно-бели петна (ивици) присъстват по гуша и отстрани на тялото.
 • Мъжът има красив глас, издава оригинален нисък звук.

Можете да разгледате по-отблизо появата на птици на снимката и видеото. Броят на дивите пъдпъдъци непрекъснато намалява. Основната причина сега не е риболовът и ловът, тъй като видът е под закрила. Полетата и степите, където са свикнали да живеят пъдпъдъци, се развиват интензивно с помощта на тежко оборудване, площта на земята, разработена от човека, нараства. Културите се третират с минерални торове, хербициди и пестициди. Птиците умират от отравяне на рани, падане под автомобили и по много други причини.

Пъдпъдъчен начин на живот и размножаване

Това е дневна птица, тя живее и изгражда гнезда на земята. Любими местообитания са степите, пшеничните полета, където можете да се скриете сред високи треви. Пъдпъдъците се хранят предимно със зърно. Също така диетата включва пъпки и издънки на храсти, семена от различни билки. Понякога птиците ядат охлюви, червеи и насекоми, които успяват да уловят.

Сезонът на чифтосване на пъдпъдъците започва в началото на пролетта, веднага щом се появят първите зелени треви. По това време мъжките придобиват оригиналния си дълбок глас.Те организират битки помежду си, жените гледат битки на пъдпъдъци и избират партньор за себе си. След оплождането гнездата се строят точно на земята, на уединени места. Мъжкият не участва в по-нататъшното отглеждане на пилета.

Спънките за пъдпъдъци съдържат 8-10 яйца. Инкубацията продължава около 2 седмици, излюпването на пилета се извършва едновременно. След излюпването на пъдпъдъците женската веднага започва да ги храни и да ги учи на най-простите умения. След няколко дни пилетата пъдпъдъци напускат гнездото и тръгват да търсят храна с майка си. През есента пъдпъдъците летят на юг от северните райони. По това време те се хранят добре със зряло зърно, набирайки сила, за да издържат дълъг полет. Продължителността на живота на пъдпъдък в дивата природа е 3-4 години, птиците се държат вкъщи не повече от една година.

Поддържане на птици у дома

Повече от век пъдпъдъците се отглеждат у дома. Птицата перфектно толерира пленничеството, може да живее спокойно в тясна клетка, като същевременно дава много здравословни яйца, както и вкусно месо. За една година една пъдпъдък може да снесе от 180 до 360 яйца, в зависимост от породата. Теглото на трупа на пъдпъдъците варира от 120 до 300 g, в зависимост от породата и вида на хранене. В някои страни се отглеждат борби с пъдпъдъци, като се организират истински състезания помежду им. Има домашни пеещи пъдпъдъци, тъй като мъжките от този вид са известни с оригиналния си глас.

Отглеждането на пъдпъдъци е много обещаващ, макар и относително млад отрасъл на земеделието. Предимството на тази посока е, че можете да държите птици дори в много малка стая. За да започнете бизнес, не са ви необходими големи инвестиции, специално оборудване, дори начинаещ може да го стартира сам. Ако отглеждате пъдпъдъци изключително за себе си, къщичката за птици може да бъде поставена на балкона или в апартамента, да не говорим за птицефермата в страната. Лесно е да изградите клетки със собствените си ръце.

За нормален растеж и производство на яйца температурата в помещението за пъдпъдъци трябва да се поддържа на 20-24 ° C; през зимата е необходимо отопление в плевнята. Осветлението зависи от целта на отглеждането. Ако трябва да вземете месо от пъдпъдъци, те се държат в полумрак. При слаба светлина пъдпъдъкът се храни по-добре и мъжките не се бият. За производството на яйца дневните часове трябва да продължат 16-17 часа, понякога осветлението се включва денонощно. Жените в тази светлина носят по 2 тестиса на ден. Плевешкият обор трябва да бъде добре проветрен, за да не се задушат птиците и да не се разболеят. През лятото клетките често се държат на открито.

Хранене на пъдпъдъци

Не е трудно да се избере диета за домашни пъдпъдъци. Много хора използват готови комбинирани фуражи. Важно е да се отбележи, че няма специални зърнени смеси за пъдпъдъци. Трябва да се използват фуражи, предназначени за бройлери, пуйки или кокошки носачки. Такава диета съдържа приблизително 30-35% протеини, 60% зърнени храни (царевица, пшеница, ечемик, трици), както и минерални добавки и витамини.

Можете сами да приготвите храна за пъдпъдъци, но тук има някои особености. Зърното трябва да бъде смачкано, малка птица не може да яде големи частици. Те също така добавят към сместа месо и кости или рибно брашно, мляна риба, брашно или соево брашно, слънчогледово масло, креда, сол и други компоненти. Пъдпъдъкът се храни добре със зеленчуци (картофи, цвекло, моркови, тиквички и др.), Полезна за него е зелената трева

За бързо получаване на пъдпъдъче месо, те се хранят със смеси, чието съдържание на калории се увеличава. Те включват зърно или специални фуражи, смесени с варен грах. Към него се добавят и зеленчуци, кайма, соеви и слънчогледови сладки, месокостно брашно, месо или рибен бульон. Кокошките носачки трябва да ядат фуражи, богати на калций, витамини и протеини. За повишаване на производителността им се дават премикс и други хранителни добавки. Пъдпъдъците ядат много малко, необходими са 25-30 г фураж на човек за ден.

Развъждане на пилета

Домашните пъдпъдъци са напълно загубили майчинския си инстинкт, поради което размножаването на пилета е възможно само в инкубатор. Първо, трябва да се идентифицират най-добрите птици и да се формира родителското стадо. Птиците за разплод се избират на възраст 6-7 седмици. За разплод са подходящи здрави здрави индивиди, без най-малки дефекти. 4-5 жени и един мъж се поставят в отделна клетка. Можете да сформирате стадо от 9-10 женски и временно да засадите пъдпъдъци с тях.

Яйцето за люпене не трябва да лежи повече от 7 дни. Редовен инкубатор е подходящ за излюпване на пилета. Препоръчително е да поставите в него решетка, предназначена за малки яйца. Температура на инкубация - 38-38,5 ° С, влажността се поддържа на 60-70%. Малки пъдпъдъци се излюпват от яйцата 17 дни след началото на инкубацията.

Отглеждайте пилета в нагрят сандък или брудер. Излюпените пъдпъдъци обичат топлината, затова препоръчителният температурен режим е 35 ° C, влажността е 65-70%. Не можете да освободите пъдпъдъци от кутията през първите три седмици. Те са много мънички, пилето тежи само 8-10 г. Такива бебета лесно се губят или стават плячка на домашни животни. В първите дни младите животни се хранят с варени яйца, след това се добавя извара, билки, царевична крупа, просо. От две седмици юрганите ядат комбиниран фураж за пилета, а от месец преминават към фураж за възрастни.

Пъдпъдъци се размножават

Към днешна дата са отгледани няколко породи пъдпъдъци. Изборът премина в две посоки: месо и яйца, въпреки че и двата вида породи могат да бъдат получени от двата вида продукти. Кокошките носачки след 11 месеца се изпращат за месо, а месните породи могат да произвеждат около 160-180 яйца годишно. Освен това има и декоративни пъдпъдъци, които се отглеждат в името на красотата. Основните видове пъдпъдъци:

 • Английски бяло и черно;
 • Пъдпъдък от Вирджиния;
 • Калифорнийски пъдпъдъци;
 • Китайски боядисани пъдпъдъци;
 • Манджурски златни пъдпъдъци;
 • Фараон;
 • Бял фараон от Тексас;
 • Естонски домашни пъдпъдъци;
 • Японски пъдпъдъци;
 • Мраморни пъдпъдъци;
 • Смокинг пъдпъдъци.

Най-популярната порода яйца е японска. Сред пъдпъдъците от месо са предпочитани фараоните. Китайските рисувани сиа, смокинг и мрамор се считат за декоративни.

Пъдпъдъчни болести

Имунната система при пъдпъдъците е доста силна, така че те рядко се разболяват. Причината за повечето патологии е неправилна поддръжка и хранене. Понякога сред птиците пламват инфекции, от които те масово се разболяват и умират. Но такива ситуации често възникват, когато са нарушени санитарните стандарти.

Така че, ако храненето на пъдпъдъците е недостатъчно, те могат да развият симптоми на недостиг на витамини или липса на определени микроелементи. Основните признаци са:

 • Птицата не се храни добре.
 • Перата са разрошени, понякога падат, птиците оплешивяват.
 • Главата е хвърлена назад.
 • Крилата са спуснати.
 • Може да се появи слепота.
 • Активността е намалена.

Ако птиците отслабват, те изпитват загуба на пера извън линията, трябва да преразгледате диетата. Към него добавете готови витамини, риба и растително масло, сол, креда. През лятото си струва да давате зеленчуци, плодове и зеленчуци. Ако се държат твърде много, пъдпъдъците могат да развият канибализъм. Птиците трябва да бъдат презаселени, най-агресивните индивиди трябва да бъдат отстранени от стадото. Пъдпъдъците най-често се нараняват, когато скочат от страх, а таванът в клетката е твърде висок и твърд. Ако окото е голямо на пода, краката на птиците могат да заседнат, което води до фрактури и наранявания.

Сред инфекциозните патологии при пъдпъдъците най-често срещаните са:

 • Нюкасълска болест;
 • Пулороза;
 • Аспергилоза;
 • Колибактериоза;
 • Пастерелоза;
 • Инфекциозна диария.

Птиците, заразени с инфекции, се изпращат за клане, месото от пъдпъдъци се изгаря, неподходящо за консумация. За профилактика на малките пилета към напитката се добавя хлорамфеникол и те също се ваксинират. За възрастни птици също не вреди да се използват антибиотици, смесете ги с храна и вода.Много е важно птиците да се поддържат в нормални условия, да се поддържат клетките чисти, редовно да се почиства заграждението, температурата е нормална и вентилацията в помещението трябва да е подходяща.

Производителност на пъдпъдъци

Както вече споменахме, можете да получите месо и яйца от пъдпъдъци. Тестисите на пъдпъдъци са малки, с тегло 10-12 г. Отгоре продуктът е покрит с тънка сива обвивка с тъмни петна. Според своите характеристики и полезност, пъдпъдъче яйце превъзхожда пилешкото яйце:

 • Той е с много ниско съдържание на холестерол.
 • Съдържа специфичен протеин, който има антиалергични свойства.
 • Пъдпъдъчите яйца съдържат повече протеини, желязо и други микроелементи.

В тази връзка малките тестиси се препоръчват да се ядат от хора с атеросклероза, алергии, добавени към бебешка храна. В Япония те дори се използват за производството на лекарства за бронхиална астма. Освен това пъдпъдъците не се разболяват от салмонелоза, поради което яйцата могат безопасно да се пият сурови.

Според диетичните си характеристики, пъдпъдъче месо значително превъзхожда пуешкото и заешкото месо, да не говорим за пилето. Съдържа почти цялата таблица с полезни микроелементи и много витамини. Освен това месото има прекрасна миризма и вкус. Ето основния му състав (на 100 g продукт):

 • Протеин - 39,2 g.
 • Мазнини - 33,3 g.
 • Вода - 11,7%.
 • Броят на калориите е 242.

Полезните свойства на вкусното пъдпъдъче месо са известни отдавна. Съдържа много желязо, калий, калций, магнезий и други микроелементи. Мазнините бързо се усвояват, те са с ниско съдържание на вреден холестерол. Аминокиселинният състав е балансиран, енергийната стойност е висока, поради което месото от пъдпъдъци се препоръчва за диетично хранене на деца, пациенти със сърдечни патологии, поддържащ апарат и алергии.

Рязане на труп

Приблизително на възраст 1,5-2 месеца преди линеенето, пъдпъдъците се нарязват, за да се получи месо. За да заколите птица и да заколите труп, трябва да имате под ръка следните инструменти:

 • палуба;
 • остър нож или брадвичка;
 • мрежеста кошница;
 • съд с вряща вода за 30-50 литра.

В деня преди клането птиците не се хранят, а им се дава само вода. Главата и краката на пъдпъдъка са отрязани с нож или отсечени с брадва. Всички трупове се поставят в кошница и се потапят във вряща вода за 20-30 секунди, след което се скубват пера. Ако труповете са малко, лесно е да се направи на ръка. Трябва да започнете от бедрото, след това да се преместите отзад и да завършите с крилата.

По-добре е да изтръгнете голяма партида трупове в специална машина за оперение от барабанен тип. Работи на принципа на центрофуга и за кратко време, без много усилия, премахва всички пера от пъдпъдъците. Много е важно да не прекалявате с труповете във вряща вода. Птиците имат тънка кожа; след силно попарване тя може да се отлепи заедно с перата. Тогава месото от пъдпъдъци ще загуби своето представяне. Как правилно да заколите птици можете да намерите във видеото.

Пъдпъдъци цена

Домашните пъдпъдъци и ползите от тях са огромни. Дори начинаещите фермери могат да започнат собствен бизнес, като отглеждат тези птици. Ако целта ви не е печалба, а отглеждане на пъдпъдъци за себе си у дома, вие също ще спечелите много, защото при най-малкия разход можете да получите вкусно месо и яйца. Вкусните опитомени пъдпъдъци растат толкова бързо, колкото пилетата-бройлери, но изискват много по-малко място, грижи и внимание. За правилното извършване на развъждането на птици ще бъде полезна специална литература.

Колко струва домашен пъдпъдък? Яйце за люпене за излюпване на пилета може да се купи за 10-35 рубли, в зависимост от породата. Ежедневните пъдпъдъци струват 30-60 рубли. Особено редки и скъпи породи - 300-500 рубли. Цената на птиците, подходящи за клане, е от 50-60 рубли до 100-150 рубли. Готовият труп на пъдпъдъци струва 400-800 рубли за 1 килограм. Яйца за консумация от човека - 50-80 рубли за 20 броя.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус